Legea prevenției este binevenită, deși mai trebuie extinsă, și ar trebui să ducă la reducerea corupției în cazul controalelor statului la firme, concentrate în special la firmele mici, a declarat miercuri secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, în cadrul unei dezbateri cu privire la Legea prevenției, citat de agerpres.ro.
“Evident că nu putem să fim egali (firmele mici cu multinaționalele — n.r.). Și atunci, pentru că nu suntem egali, toată activitatea de control se focalizează pe această zonă (a firmelor mici — n.r.) și atunci apare corupția. Pentru că nu ne place să discutăm, dar se consideră costuri de oportunitate la o firmă fie a lua amendă fie a da mită controlorului ca să mă lase în pace. Și atunci, această Lege a prevenției trebuie să limiteze acest târg între controlor și cel controlat, prin creșterea bunăvoinței”, a mai spus Pârvan, susține sursa citată.
Potrivit acestuia, firmele mici din România sunt mult mai expuse față de multinaționale la controalele instituțiilor statului, pentru că reprezentanții acestora nu au pregătirea necesară pentru a se descurca într-o legislație fiscală covârșitoare.
“Nu este vorba de faptul că un segment este mai controlat și altul mai puțin, ci de pregătirea necesară acestor întreprinzători care au pornit de la zero, se confruntă cu o legislație formată din peste 30.000 de acte normative emise în ultimii 27 de ani, avem peste 30 de instituții de control, dacă nu mai multe, pentru că apar mereu. Și atunci când ai 90% din firme cu până la 9 salariați, spuneți-mi și mie cine este capabil să facă față la această presiune extraordinară care apasă pe micii întreprinzători”, a adăugat Pârvan.
În acest condiții, reprezentantul oamenilor de afaceri a reamintit faptul că AOAR a solicitat de multă vreme adoptarea unor măsuri care să permită unui antreprenor ca, la demararea afacerii, să ceară el să vină controlul, să îl îndrume ce să facă, să îi facă plan de conformare, nu să vină direct cu amenda.
Mai mult, Pârvan a atras atenția că unele instituții de control nu au publicate instrucțiuni pentru cei care vor să se conformeze. El a dat ca exemplu ISU care, în ciuda evenimentelor din ultimii ani, nu afișează pe site informații pentru cei care vor să fie în legalitate din acest punct de vedere.
Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției.
Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.
După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.
Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.
Spre exemplu, Legea prevenției nu se aplică pentru sancțiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.
Citește și:
Topul județelor în care cele mai multe firme și-au sistat activitatea. Analiză Transilvania Business
E tot mai greu să fii antreprenor în România. Asta ne arată datele pe ultimele 10 luni din…
8 decembrie 2023
12 mari proiecte, peste 130 milioane euro, implementate cu ajutorul ADR Vest în Arad
Bilanțul a fost făcut de președintele CJ Arad, Iustin Cionca, prezent la recenta aniversare de la Timișoara, a…
7 decembrie 2023
Lucrul de acasă este tot mai căutat la final de an
Pozițiile remote au atras peste 150.000 de aplicări doar în noiembrie, reprezentând și o oportunitate pentru candidații care…
7 decembrie 2023
Universitatea din Oradea tot mai performantă în domeniul sustenabilității
Universitatea din Oradea se evidențiază în ultimele clasamentele internaționale de prestigiu privind sustenabilitatea: UI GreenMetric World University Ranking…
7 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
La Oradea se produce cea mai ieftină energie termică
Cu toate acestea orădenii consideră că plătesc mult în comparație cu alte orașe unde se produce energie termică…
30 noiembrie 2023
140.000 de muncitori străini ar putea veni la muncă în România în 2024
Contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 va crește la 140.000,…
29 noiembrie 2023
Managerii estimează creșteri de prețuri pentru perioada următoare
Managerii societăților comerciale estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și în servicii, …
29 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
