Legea prevenției este binevenită, deși mai trebuie extinsă, și ar trebui să ducă la reducerea corupției în cazul controalelor statului la firme, concentrate în special la firmele mici, a declarat miercuri secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, în cadrul unei dezbateri cu privire la Legea prevenției, citat de agerpres.ro.
“Evident că nu putem să fim egali (firmele mici cu multinaționalele — n.r.). Și atunci, pentru că nu suntem egali, toată activitatea de control se focalizează pe această zonă (a firmelor mici — n.r.) și atunci apare corupția. Pentru că nu ne place să discutăm, dar se consideră costuri de oportunitate la o firmă fie a lua amendă fie a da mită controlorului ca să mă lase în pace. Și atunci, această Lege a prevenției trebuie să limiteze acest târg între controlor și cel controlat, prin creșterea bunăvoinței”, a mai spus Pârvan, susține sursa citată.
Potrivit acestuia, firmele mici din România sunt mult mai expuse față de multinaționale la controalele instituțiilor statului, pentru că reprezentanții acestora nu au pregătirea necesară pentru a se descurca într-o legislație fiscală covârșitoare.
“Nu este vorba de faptul că un segment este mai controlat și altul mai puțin, ci de pregătirea necesară acestor întreprinzători care au pornit de la zero, se confruntă cu o legislație formată din peste 30.000 de acte normative emise în ultimii 27 de ani, avem peste 30 de instituții de control, dacă nu mai multe, pentru că apar mereu. Și atunci când ai 90% din firme cu până la 9 salariați, spuneți-mi și mie cine este capabil să facă față la această presiune extraordinară care apasă pe micii întreprinzători”, a adăugat Pârvan.
În acest condiții, reprezentantul oamenilor de afaceri a reamintit faptul că AOAR a solicitat de multă vreme adoptarea unor măsuri care să permită unui antreprenor ca, la demararea afacerii, să ceară el să vină controlul, să îl îndrume ce să facă, să îi facă plan de conformare, nu să vină direct cu amenda.
Mai mult, Pârvan a atras atenția că unele instituții de control nu au publicate instrucțiuni pentru cei care vor să se conformeze. El a dat ca exemplu ISU care, în ciuda evenimentelor din ultimii ani, nu afișează pe site informații pentru cei care vor să fie în legalitate din acest punct de vedere.
Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției.
Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.
După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.
Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.
Spre exemplu, Legea prevenției nu se aplică pentru sancțiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.
Citește și:
ELITE ÎN BUSINESS 2024: Cine sunt companiile TOP 300 din Bihor, Maramureș și Satu Mare?
Revista Transilvania Business, în parteneriat cu Lista Firme, reia, din ediția tipărită cu nr. 132 care va apărea…
30 septembrie 2024
Sondaj IRES: Clujenii își doresc noi branduri în oraș. RIVUS va aduce experiențe și retaileri în premieră
54% dintre clujenii cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani spun că există un brand preferat…
25 septembrie 2024
UBB: “Creșterea PIB-ului României va fi cu mult sub previziuni”
Specialiștii clujeni sunt de părere că majorarea acestui indicator se va situa departe de estimările economice realizate inițial.…
25 septembrie 2024
Care sunt județele din Transilvania și Banat cu cei mai profitabili angajați
Profitabilitatea muncii, raportul dintre profitul net și numărul de angajați, este unul dintre indicatorii care ar trebui luați…
23 septembrie 2024
Marketing și publicitate în era digitală. Ce spune Daniela Șuhanea, directorul Franc Agency
În cadrul emisiunii „Vocile Cetății”, difuzată din studioul TB & Zi de Zi Live vineri, 13 septembrie, gazda,…
18 septembrie 2024
Analiză AFB: Dezvoltarea economică a Bihorului între mit și realitate
AFB propune modificarea strategiei de dezvoltare a Oradiei pe termen lung în sensul eliminării criteriului creării de locuri…
17 septembrie 2024
Studiu BCR, la începerea școlii: 66% dintre adolescenți primesc bani de buzunar de la părinți
Banca Comercială Română (BCR) prezintă rezultatele unui studiu sociologic realizat în colaborare cu compania Cult Market Research, în…
11 septembrie 2024
Analiză: În fața provocărilor economice, băncile centrale sunt așteptate să acționeze. Ce se întâmplă în România?
În timp ce atenția publică e îndreptată spre alegerile din SUA și către șansele crescute ale candidatei democrate…
11 septembrie 2024