Infrastructura

Proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești, accelerat

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dorește accelerarea proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești, astfel încât, în 2017, ar putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru proiectare și execuție.
Răzvan Cuc a declarat, vineri, în ședința comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reunite, că prioritățile mandatului său sunt în principal axate pe câteva proiecte de investiții mari, cum ar fi continuarea lucrărilor pe fostul coridor IV, actualul coridor Rin-Dunăre, unde se găsește autostrada Sibiu — Pitești.
“Pentru capete, adică secțiunea 1 Sibiu — Boița, respectiv secțiunea 5 Pitești — Curtea de Argeș, documentațiile tehnice aferente au fost predate către beneficiari și în acest moment sunt în analiză. În acest context, vom încerca o abordare de accelerare a proiectului, ținând cont de importanța majoră a acestuia, respectiv vom încerca în anul 2017 să demarăm procedurile de achiziție publică pentru proiectare și execuție (pentru capete — n. r.)”, a spus ministrul.
Însă, potrivit acestuia, un obstacol important este obținerea acordului de mediu, fiind necesară o conlucrare foarte bună între Ministerul Transporturilor și cel al Mediului.
“Precizez că un obstacol important care trebuie depășit îl constituie obținerea acordului de mediu, pe care beneficiarul își propune să îl obțină la nivel de detaliu pentru cele două secțiuni menționate, adică 1 și 5, iar pentru restul secțiunilor — 2, 3 și 4, adică cele din mijloc — să fie obținut acordul de mediu la nivel de principiu. Aici este nevoie de o conlucrare foarte bună între cele două ministere, respectiv cel al Transporturilor și al Mediului”, a explicat Răzvan Cuc.
Argumentând respingerea unui amendament, șeful de la Transporturi a spus că în buget este prevăzută suma de 21 de milioane de lei, finanțare din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru studiile de fezabilitate necesare.
“La acest obiectiv avem prevăzută suma de 21 milioane de lei finanțare din POIM. Intenționăm să scoatem capetele la licitație pentru proiect tehnic și execuție și să finalizăm studiile de fezabilitate pentru cele trei tronsoane (din mijloc — n. r.). Avem 21 de milioane de lei alocate pentru studiile de fezabilitate”, a subliniat ministrul Transporturilor.
La jumătatea lunii noiembrie 2016, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat traseul pentru ultimele două secțiuni ale autostrăzii Sibiu-Pitești.
Traseul întreg al Autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de circa 123 de kilometri, este: Secțiunea 1, Sibiu-Boița, de la km 0 la km 15+000, asigură legătura între DN 7 (defileul Văii Oltului) prin continuarea autostrăzii existente; Secțiunea 2, Boița-Racoviță, de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boița cu localitatea Racoviță; Secțiunea 3, Racoviță-Văleni, de la km 43+000 la km 72+000, asigură continuitatea autostrăzii prin Valea Baiașului, făcând conexiunea dintre Defileul Oltului și Defileul Văii Topologului; Secțiunea 4, Văleni — Curtea de Argeș, de la km 72+000 la km 90+000, traversează Valea Topologului, face legătură cu localitatea Curtea de Argeș; secțiunea 5, Curtea de Argeș-Pitești, de la km 90+000 la km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeș cu orașul Pitești și autostrada existentă, prin Valea Argeșului, și secțiunea 6, care constă în reabilitarea a 14 km drum național, respectiv DN 73C, fiind drum de legătură între nodul rutier Tigveni și Râmnicu Vâlcea, precum și construcția a 2,5 km de drum nou.
Master Planul General de Transport prevede pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești o sumă estimată de 1,6 miliarde de euro.
Ministerul Transporturilor are prevăzut pentru anul 2017 un buget de 13,761 miliarde de lei, în creștere cu 60,33% raportat la execuția preliminată pe 2016, care a fost de 8,583 miliarde de lei.

Related posts

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

MT a aprobat cererea de finanţare pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii, proiect evaluat la 1,83 miliarde lei

Stefana Muresan

Record de pasageri pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj

Stefana Muresan

Autostrada feroviară spre Ungaria își repornește lucrările

Nora Dumitrescu

Licitație pentru execuția celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, contract de peste 94 mil. lei

redactia

Aktor va mobiliza 750 de oameni pe șantierul Autostrăzii Sebeș – Turda

Nora Dumitrescu

Drumuri județene modernizate prin Regio-POR 2014-2020: peste 26 de milioane de euro finanțare pentru DJ608 din județul Caraș-Severin

Stefana Muresan

Bihorenii învață de la unguri despre managementul bazinelor didactice

Traian Dan

Aeroportul din Caransebeș va beneficia de o instalație modernă pentru aterizarea aeronavelor în orice condiții meteo

Robert Bloancă

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

36 milioane euro de la Bruxelles pentru marea infrastructură a Ardealului

Nora Dumitrescu

Airbus va construi o fabrică de elicoptere în Ungaria, ”în pofida concurenţei regionale puternice”

redactia

Două noi loturi din Autostrada Transilvania, scoase la licitație: 25 km, 240 mil. €

Stefana Muresan

Pe unde va trece Autostrada Sudului

Stefana Muresan

Clujul își primenește drumurile din zona metropolitană

Nora Dumitrescu

Podul Jiul din Timișoara, investiție de 5 milioane de euro, va fi construit într-un an și jumătate

redactia

Fără la cozi la ANCPI. Extrasul de plan cadastral se poate obţine online

Traian Dan

Compania Națională de Investiții are 233 de proiecte în Sălaj

Nora Dumitrescu

CJ Sibiu caută soluții pentru centura de Sud a orașului. A fost contractat studiul de prefezabilitate

Papuc Irina

Pe unde vor circula trenul metropolitan și metroul din Cluj

Stefana Muresan

Charter Sibiu – Antalya – Sibiu în sezonul de vară 2018

Stefana Muresan

Strabag, câștigătoare pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, în valoare de 192 milioane lei

Stefana Muresan

Punctul de frontieră Borș 2 de pe Autostrada A3, inaugurat în 4 septembrie

Traian Dan

Oradea facilitează accesul spre Satu Mare şi Autostrada Transilvania

Traian Dan

Leave a Comment