Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Afinele – o afacere în Hunedoara

Nu mai putin de 10 investitori au ales sa-si dezvolte afacerile pe urma comercializarii afinelor cultivate pe teritoriul comunei Beriu (Hunedoara), iar lista se pare ca ramane deschisa.
“Anul trecut a venit cel de-al 10-lea investitor din acest domeniu agricol. Avem noroc cu un teren propice agriculturii ecologice, solul pretandu-se la multe culturi. Afacerile cu afine au fost dezvoltate in Beriu, Castau si Poieni. Faptul ca firma Vital Berry le preia intreaga productie le confera o siguranta si o stabilitate de care nu multi se bucura in ziua de azi. Nici investitia nu este greu de facut si nu e vorba nici de concurenta, cei de la Vital Berry preluand fara probleme, cantitati cat mai mari. Unii au accesat programe europene, iar altii au pus la bataie banii proprii. Retelele de supermarket-uri si hypermarket-uri nu sunt prea usor de acaparat, asa ca deocamdata le este suficienta varianta asta. Din 2016 avem pe cineva care s-a orientat catre murele de cultura si altcineva are plantatii de aluni. Cei care cultiva legume si fructe sau produc lactate merg la piata la Orastie. Piata mare e sambata, insa exista si piete zilnice. Nici distanta nu e mare (doi kilometri), deci efortul depus este minim”, a precizat Emil Bic, primarul comunei Beriu, citat de presa locală.
Ideea de a planta afini a apărut în urmă cu opt ani la Beriu, când Vital Berry, o firmă din Chile a cumpărat 30 de hectare de teren pentru a cultiva afine. Văzând că afacerea merge bine, mai mulți săteni și-au înființat propriile plantații. Ţările care cumpără constant afine din judeţul Hunedoara sunt Austria, Germania şi Italia.
Gonzalo Jara, seful filialei din Romania a companiei Vital Berry, unul dintre cei mai mari producatori de fructe din America de Sud, vinde productia de afine realizata pe o plantația de langa Orăștie în Germania.
La Beriu, Gonzalo Jara gasise exact ceea ce cautase. Teoretic, un hectar de teren cultivat cu arbusiti de afini, ajunsi la maturitate, aduce o recolta de 30 de tone de fructe. Comercializate la un pret minim de en-gros de 4 euro pe kilogram, afinele genereaza incasari anuale de 120.000 de euro, potrivit presei de specialitate.
Langa Orastie, hectarul se vinde cu 2.000 de euro, cheltuielile cu intretinerea acestuia ajung la 15.000 de euro, in timp ce costul cu cei 3.000 de arbusti plantati se ridica la cel mult 3.000 de euro. Profit de 100.000 de euro la hectar din afine.
Gonzalo Jara, in 2006, a cumparat, in numele firmei Vital Berry Marketing Rom, aproape sapte hectare in Beriu, iar in toamna aceluiasi an a plantat primii arbusti de afine. Un an mai tarziu, a mai achizitionat 15 hectare de teren, tot in jurul Orastiei.
Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MEP Retail, liber să preia Profi

Articolul următor

Dragos Paval (Dedeman), nominalizat administrator al Cemacon

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share