Agricultura Hunedoara

Afinele – o afacere în Hunedoara

Nu mai putin de 10 investitori au ales sa-si dezvolte afacerile pe urma comercializarii afinelor cultivate pe teritoriul comunei Beriu (Hunedoara), iar lista se pare ca ramane deschisa.
“Anul trecut a venit cel de-al 10-lea investitor din acest domeniu agricol. Avem noroc cu un teren propice agriculturii ecologice, solul pretandu-se la multe culturi. Afacerile cu afine au fost dezvoltate in Beriu, Castau si Poieni. Faptul ca firma Vital Berry le preia intreaga productie le confera o siguranta si o stabilitate de care nu multi se bucura in ziua de azi. Nici investitia nu este greu de facut si nu e vorba nici de concurenta, cei de la Vital Berry preluand fara probleme, cantitati cat mai mari. Unii au accesat programe europene, iar altii au pus la bataie banii proprii. Retelele de supermarket-uri si hypermarket-uri nu sunt prea usor de acaparat, asa ca deocamdata le este suficienta varianta asta. Din 2016 avem pe cineva care s-a orientat catre murele de cultura si altcineva are plantatii de aluni. Cei care cultiva legume si fructe sau produc lactate merg la piata la Orastie. Piata mare e sambata, insa exista si piete zilnice. Nici distanta nu e mare (doi kilometri), deci efortul depus este minim”, a precizat Emil Bic, primarul comunei Beriu, citat de presa locală.
Ideea de a planta afini a apărut în urmă cu opt ani la Beriu, când Vital Berry, o firmă din Chile a cumpărat 30 de hectare de teren pentru a cultiva afine. Văzând că afacerea merge bine, mai mulți săteni și-au înființat propriile plantații. Ţările care cumpără constant afine din judeţul Hunedoara sunt Austria, Germania şi Italia.
Gonzalo Jara, seful filialei din Romania a companiei Vital Berry, unul dintre cei mai mari producatori de fructe din America de Sud, vinde productia de afine realizata pe o plantația de langa Orăștie în Germania.
La Beriu, Gonzalo Jara gasise exact ceea ce cautase. Teoretic, un hectar de teren cultivat cu arbusiti de afini, ajunsi la maturitate, aduce o recolta de 30 de tone de fructe. Comercializate la un pret minim de en-gros de 4 euro pe kilogram, afinele genereaza incasari anuale de 120.000 de euro, potrivit presei de specialitate.
Langa Orastie, hectarul se vinde cu 2.000 de euro, cheltuielile cu intretinerea acestuia ajung la 15.000 de euro, in timp ce costul cu cei 3.000 de arbusti plantati se ridica la cel mult 3.000 de euro. Profit de 100.000 de euro la hectar din afine.
Gonzalo Jara, in 2006, a cumparat, in numele firmei Vital Berry Marketing Rom, aproape sapte hectare in Beriu, iar in toamna aceluiasi an a plantat primii arbusti de afine. Un an mai tarziu, a mai achizitionat 15 hectare de teren, tot in jurul Orastiei.
Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.

Related posts

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Cinci produse lactate, atestate ca „Produs Montan” din Bihor

Traian Dan

Peste 180 de participanți la evenimentul-referință dedicat inovării în România, Innoteque

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru prima fază a gazoductului BRUA

Stefana Muresan

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj – Deva: lucrările vor fi finalizate la termen

Stefana Muresan

Depozite regionale pentru produsele agricole, bani pentru sisteme de irigare, construirea Canalului Siret-Bărăgan: planul Guvernului pentru Agricultură

Papuc Irina

Patricia Maria Ştirbu, președinte Summit Agro Romania: Puterea Pamântului (RO&ENG)

redactia

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: KWS produce hibrizi în România

Ligia Voro

Fermierul american Mark Anson, în programul RALF 2017

Stefana Muresan

Medalie de Aur pentru USAMV Cluj la Salonul de la Geneva

Stefana Muresan

Kaufland și Cooperativa Agricolă „Țara Mea”, program național pentru carne de porc 100% românească

Stefana Muresan

Lege promulgată: Primăriile vor putea încheia contracte cu crescătorii de animale pentru atribuirea de terenuri

Ion Surdu

Producătorul de lactate Agroserv Măriuţa din Ialomița intră pe piața Clujului cu bani de la BT

redactia

Întâlnire de lucru a conducerii CCIR cu preşedinţii Camerelor de Comerţ din 13 judeţe

Stefana Muresan

Ștefan-Mihai Liviu, șeful APIA Sibiu: „Îi asigurăm pe toți fermierii că toate cererile vor fi actualizate și închise la timp”

Ion Surdu

La Sibiu s-a discutat despre nevoia de stimulare a fermelor de elită: strategii europene în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor

Papuc Irina

MADR: 328.716,05 euro – buget pentru plata fermierilor

Stefana Muresan

Manageri. Fermieri versus IT și Automotive

Ligia Voro

Modelul belgian de zootehnie de familie va fi promovat în România

Nora Dumitrescu

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

Societatea de distribuţie a energiei electrice aparţinând ENEL pregăteşte investiţii de 124 de milioane de lei

Robert Bloancă

Asocierea SC Drum Concept, Proactiv, Tancrad si Kentel Design – contract de reabilitare drumuri de 50 mil. euro, în Hunedoara

redactia

“Telemeaua de Ibăneşti”, brandul Mirdatod care a cucerit Europa

Stefana Muresan

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, invită autorităţile şi crescătorii români de animale la Pavilionul Franţei de la târgul Indagra 2019

Papuc Irina

Leave a Comment