Sectorul de creștere a suinelor are nevoie de maternități de producere a purcelului în România, a declarat, marți, președintele Pro Agro, Emil Dumitru, într-o conferință de specialitate.
“Sectorul de creștere a suinei nu va avea o șansă de dezvoltare atâta timp cât nu vom dezvolta suficiente capacități de producere a purcelului, de a dezvolta maternități în România, pentru că tot timpul vom fi presați de acea achiziție și cu cât va exista o cerere mai mare din partea crescătorilor români de a cumpăra purcei de dezvoltare, cu atât prețurile la poarta fermei din Ungaria, Germania, sau Olanda, de unde cumpărăm purcei de îngrășare, va fi mai mare și ne va scoate din piață și nu vom mai fi competitivi”, a spus Emil Dumitru.
Pe de altă parte, acesta a subliniat faptul că o cerere mai mare din partea crescătorilor români va genera o creștere a prețurilor purceilor de îngrășare din alte state membre, astfel încât România ar putea fi scoasă de pe piață.
Carnea de porc a rămas și în primele 11 luni din 2016 principalul produs alimentar importat, pentru care au fost cheltuite peste 311 milioane de euro.
Carnea de porc rămâne principalul produs alimentar importat, iar în primele 11 luni din 2016 au fost cheltuite peste 311,4 milioane de euro, cu 46 milioane de euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.
Ministerul Agriculturii intenționează să aloce, în 2017, printr-o schemă de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescătorilor de porci din România care livrează animale pentru abatorizare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depășirea dificultăților din sector, în sensul dezvoltării activității de creștere a porcinelor și al menținerii, cel puțin, la nivelul actual de producție. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producției și a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone.
Citește și:
Vinurile românești vor fi prezentate de Marinela Ardelean la webinarele London Wine Competition
London Wine Competition înseamnă un efort constant pentru a identifica vinuri de calitate, a le pune în valoare…
10 septembrie 2024
Un muzeu în așteptare, Muzeul sarmalelor! Fii cofondator!
Cunoscutul fondator al GastroArt, editor a numeroase și premiate cărți de gastronomie, Cosmin Dragomir este un împătimit al…
10 septembrie 2024
A-AG HOLDCO LTD e interesată de Intersystems Holding Inc.
La Consiliul Concurenței a făcut publică analizarea intenția de tranzacționare din partea companiei A-AG Holdco Ltd îndreptată spre…
9 septembrie 2024
Degustarea de vară de la Mundus Vini a premiat din nou România
A 35-a ediție a Grand International Wine Award MUNDUS VINI s-a încheiat la începutul lunii septembrie. Cele mai…
6 septembrie 2024
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a va avea loc în perioada 09-11 octombrie 2024. Considerat cel mai important…
6 septembrie 2024
Agromalim Arad 2024 fără animale
Pare ciudat, dar așa este. Cea de-a 34 ediția a Târgului Internațional de Agricultură Industrie Alimentară și Ambalaje,…
5 septembrie 2024
Punctele Gastronomice Locale își vor etala măiestria la Tulcea
Două evenimente dedicate consolidării Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România vor prinde viață la Tulcea, sub cupola Festivalului…
5 septembrie 2024
USAMV Cluj-Napoca aduce Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”,
Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – The power of human-animal interactions in…
4 septembrie 2024