Fermierii români vor putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse, conform modificărilor legislative prevăzute pentru anul 2017 în vederea îmbunătățirii accesului la finanțare al fermierilor români.
În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții băncilor comerciale pentru identificarea celor mai bune soluții care să contribuie la finanțarea și dezvoltarea agriculturii în perioada următoare, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, șeful MADR a prezentat bancherilor un proiect de actul normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, argumentând că actul normativ reglementează cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020, cu scopul achiziției de terenuri agricole, precum și dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității acesteia.
Astfel, conform proiectului menționat, pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură se poate face până la o valoare de până la 3 milioane de euro.
De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.
Nu în ultimul rând, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii.
Potrivit MADR, proiectul menționat urmează să parcurgă toate etapele de validare juridică.
La întâlnirea de la MADR au participat reprezentanții a 10 bănci comerciale.
Citește și:
Agricover Distribution își expune punctul de vedere legat de taxa de solidaritate în agricultură
Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea…
3 octombrie 2024
Ambasadorul Qatarului și Camera de Comerț Sibiu explorează oportunități de investiții reciproce
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu a primit vizita E.S. Ambasadorul statului Qatar în România în contextul…
2 octombrie 2024
Vinea Apoldia Maior, un loc de poveste cinstit cu un vin de poveste
Vinea Apoldia Maior a devenit locul unde erudiția și experimentul științific converg cu un joie de vivre specific…
2 octombrie 2024
Un hub logistic împotriva risipei alimentare
Banca pentru Alimente București deschide un hub logistic modern, în noul parc Logicor Bucharest III Pallady. S-a alăturat…
1 octombrie 2024
Prima conferință interdisciplinară Gastronomia – cu bune, cu rele
Gastronomia – cu bune, cu rele a fost primul pas din cele proiectate de We Are Romania /…
30 septembrie 2024
MADR a acceptat propunerile Clubului Fermierilor Români
Clubul Fermierilor Români a participat ieri, 26 septembrie, la ședința grupului de lucru convocată de Ministerul Agriculturii și…
30 septembrie 2024
Instrumentele necesare fermierilor români pentru combaterea risipei alimentare
În fiecare an, în 29 septembrie, țările din întreaga lume sărbătoresc ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare,…
30 septembrie 2024
Premiile de excelență Vinul.ro 2024
Premiile de excelență Vinul.ro sunt, de 16 ani deja, un reper în parcursul ascendent al enoculturii din România.…
30 septembrie 2024