Fermierii români vor putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse, conform modificărilor legislative prevăzute pentru anul 2017 în vederea îmbunătățirii accesului la finanțare al fermierilor români.
În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții băncilor comerciale pentru identificarea celor mai bune soluții care să contribuie la finanțarea și dezvoltarea agriculturii în perioada următoare, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, șeful MADR a prezentat bancherilor un proiect de actul normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, argumentând că actul normativ reglementează cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020, cu scopul achiziției de terenuri agricole, precum și dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității acesteia.
Astfel, conform proiectului menționat, pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură se poate face până la o valoare de până la 3 milioane de euro.
De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.
Nu în ultimul rând, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii.
Potrivit MADR, proiectul menționat urmează să parcurgă toate etapele de validare juridică.
La întâlnirea de la MADR au participat reprezentanții a 10 bănci comerciale.
Citește și:
Inovație prin însămânțare – să creștem viitorul acum
Euroseeds, organizația nonprofit a industriei de semințe a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, a emis o…
8 decembrie 2023
Azomureș nevoit să-și suspende producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie
Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din…
8 decembrie 2023
Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile și reziliente. Aceasta este poziția Teresei…
7 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
Cu ocazia Zilei Mondiale a Solului pe 5 decembrie, atenția lumii se concentrează asupra importanței sănătății acestuia și…
5 decembrie 2023
AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă
O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere,…
4 decembrie 2023
Echipa Complexului President a câștigat trofeul „D’ale porcului” în întrecerea profesioniștilor
Un elev de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul a câștigat un curs basic în valoare de 1.600 de…
4 decembrie 2023
Laptele de pasăre reinterpretat la Cluj, premiat ca afacere inovativă
Echipele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au obținut trei premii I la competiția ”Inițierea…
4 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
