Agricultura Mureș

Fazakas Miklós, exemplu pentru legumicultorii mureşeni

Distins cu Diplomă de Onoare la ediţia din acest an a Reuniunii anuale a agricultorilor din judeţul Mureş, eveniment organizat vineri, 24 februarie, de Asociaţia Agronomilor Mureş, Fazakas Miklós dezvăluie, în interviul următor câteva din secretele ocupaţiei de legumicultor. Preşedinte al Societăţii Agricultorilor din Crăciuneşti, Fazakas Miklós a reuşit în decursul anului 2016, utilizând o tehnologie unitară, să încheie un contract cu reţeaua Auchan din judeţele Mureş, Cluj şi Sibiu, realizând vânzări în valoare de 600.000 lei.
Reporter: Ce cultivaţi mai exact şi ce suprafaţă de teren lucraţi?
Fazakas Miklós: Ocupaţia mea principală este legumicultura. Cultiv în comuna Crăciuneşti, într-un spaţiu protejat, în solarii, dar şi pe câmp deschis. Momentan, avem un hectar suprafaţă acoperită şi şase hectare de cultură intensivă de legume pe câmp.
Rep.: De când vă ocupaţi cu legumicultura?
F.M.: Am făcut un ocol destul de mare, am absolvit Electrotehnica, am şi lucrat în domeniu, însă întotdeauna am avut o atracţie pentru agricultură şi mai ales pentru legumicultură şi încet-încet m-am apropiat de acest domeniu.
Rep.: Cu ce suprafaţă aţi început şi cum a evoluat în timp business-ul?
F.M.: Am început cu o suprafaţă foarte mică, respectiv cu 4 arii, într-o grădină. Am cumpărat apoi un teren mai mare, unde am putut să formăm o fermă.
Rep.: Ce producţii aţi înregistrat în decursul anului trecut?
F.N.: Momentan, sub solarii cultivăm roşii şi ardei capia. La roşii avem 20-25 de kilograme pe metru pătrat pe an, pe hidrocultură, şi la ardei producţia este de 15 kilograme pe metru pătrat.
Rep.: Produsele dumneavoastră sunt prezente în hipermarketuri Auchan din trei judeţe. Cum aţi reuşit?
F.M.: Eu cred că batem la porţi deschise cum se spune. Noi nu a trebuit să depunem mare efort ca să putem intra la hipermarketuri. Bineînţeles că sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite, cum ar fi să ai personalitate juridică şi o producţie constantă. Ce am făcut noi în plus faţă de alţii, şi sunt mulţi producători care îşi fac treaba foarte bine, cred că se datorează constanţei noastre. De asemenea, am cooptat mai mulţi producători, ca să putem avea cantitatea necesară pentru a putea face faţă cerinţei hipermarketurilor. Producătorii cooptaţi sunt din zona Nirajului, a Târnavei Mici.
Rep.: E profitabilă afacerea?
F.M.: Da. Suntem mulţumiţi, anul 2016 a fost unul destul de bun, chiar dacă au fost şi ceva probleme specifice, cu ghilimelele de rigoare. Nu prea avem muncitori calificaţi care să ne ajute cum trebuie. Forţa de muncă este o problemă destul de mare. În rest, în condiţiile actuale putem merge înainte, legumicultura deocamdată este sustenabilă, iar tehnologiile le adaptăm la cerinţe şi la nevoile noastre. Dacă ar fi să implementăm o tehnologie occidentală, la noi nu ar funcţiona din mai multe motive, dar dacă reuşim să adaptăm această tehnologie la condiţiile noastre, atunci e bine.
Rep.: Cum v-aţi dezvoltat afacerea, aţi reinvestit profitul sau aţi accesat credite bancare?
F.M.: Tot timpul am accesat credite bancare, chiar de la început, când am demarat cu 2.400 de metri pătraţi. Am cumpărat teren, dar nu aveam bani ca să pornim afacerea. Avem şi acum credit luat, dar nu e foarte mare, şi sperăm să mergem înainte.
Rep.: Ce calităţi au roşiile produse de dumneavoastră?
F.M.: Noi producem pentru hipermarketuri roşii mici şi tari, care se pretează pentru magazine. Gustul este foarte bun, pentru că noi culegem roşiile coapte. Orice produs dacă nu este cules la maturitatea biologică, normal că nu are cum să are gustul pe care ar trebui să îl aibă fructul sau leguma respectivă. De aceea e foarte important să culegem producţia atunci când roşiile sunt coapte.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

Guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar, care va achiziţiona şi distribui produse agricole la nivel naţional

redactia

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

FOTO: Promisiuni de încă 33,5 km din Autostrada Transilvania

Ligia Voro

Parteneriat E.ON – CERT-RO pentru securitatea cibernetică a rețelelor

Ligia Voro

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ion Surdu

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Vânzări în creștere pentru Villa Vinèa

Ligia Voro

MADR: Peste 6.000 de cereri pentru sprijinului financiar pentru tomate

Stefana Muresan

VINVEST 2018, o ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Black Edition: TAGRO U100 va putea fi admirat la Agraria

Ligia Voro

Marius Cacuci, pledoarie pentru creșterea bivolilor

Traian Dan

Plusvaloare pentru fermierii români, cu asigurări “chibzuite” de la Summit Agro

Ioan Sandor

Weinfest Medias 2019. Turrepitz – paznicul cetății – te cheamă în vechea metropolă de vin a Transilvaniei

Nicolae Pop

Peste 35 de milioane de lei pentru coridorul de mobilitate urbană din Oradea

Traian Dan

UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, într-un top al celor mai sustenabile universități din lume

Ligia Voro

Fibră optică pe tronsonul CFR Deda – Reghin – Târgu-Mureş

Stefana Muresan

NO! HAI în Africa, cu mureșenii Adi, Călin și Ovidiu. Caritate și aventură: Budapest-Bamako Rally

Ligia Voro

Două proiecte revoluționare de cercetare, câștigate de UMF Tîrgu Mureș

Stefana Muresan

Autostrada Iași – Târgu-Mureș. Calendar

Stefana Muresan

Sume record pentru fermieri, din fonduri europene

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Limagrain se bazează pe calitate

Ligia Voro

foodpanda: Comenzile online de mâncare s-au dublat în iunie față de începutul anului

Ligia Voro

HMS, Irum, Timflow – premiate pentru Produsul Anului, la Forest România

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Dürkopp Adler România – calitate, de 23 de ani

Transilvania Business

Leave a Comment