Agricultura Mureș

Fazakas Miklós, exemplu pentru legumicultorii mureşeni

Distins cu Diplomă de Onoare la ediţia din acest an a Reuniunii anuale a agricultorilor din judeţul Mureş, eveniment organizat vineri, 24 februarie, de Asociaţia Agronomilor Mureş, Fazakas Miklós dezvăluie, în interviul următor câteva din secretele ocupaţiei de legumicultor. Preşedinte al Societăţii Agricultorilor din Crăciuneşti, Fazakas Miklós a reuşit în decursul anului 2016, utilizând o tehnologie unitară, să încheie un contract cu reţeaua Auchan din judeţele Mureş, Cluj şi Sibiu, realizând vânzări în valoare de 600.000 lei.
Reporter: Ce cultivaţi mai exact şi ce suprafaţă de teren lucraţi?
Fazakas Miklós: Ocupaţia mea principală este legumicultura. Cultiv în comuna Crăciuneşti, într-un spaţiu protejat, în solarii, dar şi pe câmp deschis. Momentan, avem un hectar suprafaţă acoperită şi şase hectare de cultură intensivă de legume pe câmp.
Rep.: De când vă ocupaţi cu legumicultura?
F.M.: Am făcut un ocol destul de mare, am absolvit Electrotehnica, am şi lucrat în domeniu, însă întotdeauna am avut o atracţie pentru agricultură şi mai ales pentru legumicultură şi încet-încet m-am apropiat de acest domeniu.
Rep.: Cu ce suprafaţă aţi început şi cum a evoluat în timp business-ul?
F.M.: Am început cu o suprafaţă foarte mică, respectiv cu 4 arii, într-o grădină. Am cumpărat apoi un teren mai mare, unde am putut să formăm o fermă.
Rep.: Ce producţii aţi înregistrat în decursul anului trecut?
F.N.: Momentan, sub solarii cultivăm roşii şi ardei capia. La roşii avem 20-25 de kilograme pe metru pătrat pe an, pe hidrocultură, şi la ardei producţia este de 15 kilograme pe metru pătrat.
Rep.: Produsele dumneavoastră sunt prezente în hipermarketuri Auchan din trei judeţe. Cum aţi reuşit?
F.M.: Eu cred că batem la porţi deschise cum se spune. Noi nu a trebuit să depunem mare efort ca să putem intra la hipermarketuri. Bineînţeles că sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite, cum ar fi să ai personalitate juridică şi o producţie constantă. Ce am făcut noi în plus faţă de alţii, şi sunt mulţi producători care îşi fac treaba foarte bine, cred că se datorează constanţei noastre. De asemenea, am cooptat mai mulţi producători, ca să putem avea cantitatea necesară pentru a putea face faţă cerinţei hipermarketurilor. Producătorii cooptaţi sunt din zona Nirajului, a Târnavei Mici.
Rep.: E profitabilă afacerea?
F.M.: Da. Suntem mulţumiţi, anul 2016 a fost unul destul de bun, chiar dacă au fost şi ceva probleme specifice, cu ghilimelele de rigoare. Nu prea avem muncitori calificaţi care să ne ajute cum trebuie. Forţa de muncă este o problemă destul de mare. În rest, în condiţiile actuale putem merge înainte, legumicultura deocamdată este sustenabilă, iar tehnologiile le adaptăm la cerinţe şi la nevoile noastre. Dacă ar fi să implementăm o tehnologie occidentală, la noi nu ar funcţiona din mai multe motive, dar dacă reuşim să adaptăm această tehnologie la condiţiile noastre, atunci e bine.
Rep.: Cum v-aţi dezvoltat afacerea, aţi reinvestit profitul sau aţi accesat credite bancare?
F.M.: Tot timpul am accesat credite bancare, chiar de la început, când am demarat cu 2.400 de metri pătraţi. Am cumpărat teren, dar nu aveam bani ca să pornim afacerea. Avem şi acum credit luat, dar nu e foarte mare, şi sperăm să mergem înainte.
Rep.: Ce calităţi au roşiile produse de dumneavoastră?
F.M.: Noi producem pentru hipermarketuri roşii mici şi tari, care se pretează pentru magazine. Gustul este foarte bun, pentru că noi culegem roşiile coapte. Orice produs dacă nu este cules la maturitatea biologică, normal că nu are cum să are gustul pe care ar trebui să îl aibă fructul sau leguma respectivă. De aceea e foarte important să culegem producţia atunci când roşiile sunt coapte.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

Gala PRIA Women in Agriculture: 22 martie 2018

Stefana Muresan

Producătorul de mobilă Bucin Mob din Reghin, investiții de 1,8 mil. euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Pesticide: Comisia a interzis Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru substanțe dăunătoare albinelor

Papuc Irina

Optimist, Autostrada Transilvania va lega Tîrgu Mureș de Cluj-Napoca în 2019

Ligia Voro

Top 3 judeţe unde se vând cele mai multe terenuri agricole

Stefana Muresan

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (I)

Ligia Voro

Autorităţile judeţene din Timiş dau cinci milioane de euro pentru ridicarea unui centru de colectare a legumelor şi fructelor

Robert Bloancă

Elite în business. Județul Mureș. Geiger Transilvania, performanță constantă în construcții

Transilvania Business

Soft folosit de bancherii de pe Wall Street cu profit de peste 700.000 de Euro, dezvoltat de doi târgumureșeni

Stefana Muresan

Carrefour sprijină fermierii români care vor să facă agricultură ecologică

Traian Dan

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Asociația Crișana. Să mâncăm gustos și sănătos.

Ligia Voro

Finanțări de aproape 421 de milioane de euro pentru tinerii fermieri

redactia

Universitatea „Petru Maior”, partener pe piaţa regională a cunoaşterii

Stefana Muresan

APIA te aşteaptă!

Transilvania Business

SIFI TM Agro, investiție de peste 1 milion de euro în Siloz Carani, cel mai mare hub logistic destinat produselor agricole

Stefana Muresan

Parteneriat E.ON – CERT-RO pentru securitatea cibernetică a rețelelor

Ligia Voro

​Agricultorii pot accesa credite de 93,8 milioane de euro pentru investiţii în ferme, extindere sau procesarea materiei prime

Stefana Muresan

Michael Dörr, Fermierul Anului în Germania, Speaker RALF 2017

Stefana Muresan

Search Corporation (România) şi Acciona (Spania) se bat deja pentru tronsonul de munte din autostrada Târgu Mureş-Iași

Stefana Muresan

MADR: Peste 6.000 de cereri pentru sprijinului financiar pentru tomate

Stefana Muresan

Sprijin de peste 525 de mii de lei pentru zootehniștii bihoreni

Traian Dan

Livada Palocsay, revitalizată de agronomii clujeni

Nora Dumitrescu

Producătorii de gaze și de energie electrică, prețuri reglementate de la îngrijorarea guvernanților

redactia

Leave a Comment