Agricultura Mureș

Fazakas Miklós, exemplu pentru legumicultorii mureşeni

Distins cu Diplomă de Onoare la ediţia din acest an a Reuniunii anuale a agricultorilor din judeţul Mureş, eveniment organizat vineri, 24 februarie, de Asociaţia Agronomilor Mureş, Fazakas Miklós dezvăluie, în interviul următor câteva din secretele ocupaţiei de legumicultor. Preşedinte al Societăţii Agricultorilor din Crăciuneşti, Fazakas Miklós a reuşit în decursul anului 2016, utilizând o tehnologie unitară, să încheie un contract cu reţeaua Auchan din judeţele Mureş, Cluj şi Sibiu, realizând vânzări în valoare de 600.000 lei.
Reporter: Ce cultivaţi mai exact şi ce suprafaţă de teren lucraţi?
Fazakas Miklós: Ocupaţia mea principală este legumicultura. Cultiv în comuna Crăciuneşti, într-un spaţiu protejat, în solarii, dar şi pe câmp deschis. Momentan, avem un hectar suprafaţă acoperită şi şase hectare de cultură intensivă de legume pe câmp.
Rep.: De când vă ocupaţi cu legumicultura?
F.M.: Am făcut un ocol destul de mare, am absolvit Electrotehnica, am şi lucrat în domeniu, însă întotdeauna am avut o atracţie pentru agricultură şi mai ales pentru legumicultură şi încet-încet m-am apropiat de acest domeniu.
Rep.: Cu ce suprafaţă aţi început şi cum a evoluat în timp business-ul?
F.M.: Am început cu o suprafaţă foarte mică, respectiv cu 4 arii, într-o grădină. Am cumpărat apoi un teren mai mare, unde am putut să formăm o fermă.
Rep.: Ce producţii aţi înregistrat în decursul anului trecut?
F.N.: Momentan, sub solarii cultivăm roşii şi ardei capia. La roşii avem 20-25 de kilograme pe metru pătrat pe an, pe hidrocultură, şi la ardei producţia este de 15 kilograme pe metru pătrat.
Rep.: Produsele dumneavoastră sunt prezente în hipermarketuri Auchan din trei judeţe. Cum aţi reuşit?
F.M.: Eu cred că batem la porţi deschise cum se spune. Noi nu a trebuit să depunem mare efort ca să putem intra la hipermarketuri. Bineînţeles că sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite, cum ar fi să ai personalitate juridică şi o producţie constantă. Ce am făcut noi în plus faţă de alţii, şi sunt mulţi producători care îşi fac treaba foarte bine, cred că se datorează constanţei noastre. De asemenea, am cooptat mai mulţi producători, ca să putem avea cantitatea necesară pentru a putea face faţă cerinţei hipermarketurilor. Producătorii cooptaţi sunt din zona Nirajului, a Târnavei Mici.
Rep.: E profitabilă afacerea?
F.M.: Da. Suntem mulţumiţi, anul 2016 a fost unul destul de bun, chiar dacă au fost şi ceva probleme specifice, cu ghilimelele de rigoare. Nu prea avem muncitori calificaţi care să ne ajute cum trebuie. Forţa de muncă este o problemă destul de mare. În rest, în condiţiile actuale putem merge înainte, legumicultura deocamdată este sustenabilă, iar tehnologiile le adaptăm la cerinţe şi la nevoile noastre. Dacă ar fi să implementăm o tehnologie occidentală, la noi nu ar funcţiona din mai multe motive, dar dacă reuşim să adaptăm această tehnologie la condiţiile noastre, atunci e bine.
Rep.: Cum v-aţi dezvoltat afacerea, aţi reinvestit profitul sau aţi accesat credite bancare?
F.M.: Tot timpul am accesat credite bancare, chiar de la început, când am demarat cu 2.400 de metri pătraţi. Am cumpărat teren, dar nu aveam bani ca să pornim afacerea. Avem şi acum credit luat, dar nu e foarte mare, şi sperăm să mergem înainte.
Rep.: Ce calităţi au roşiile produse de dumneavoastră?
F.M.: Noi producem pentru hipermarketuri roşii mici şi tari, care se pretează pentru magazine. Gustul este foarte bun, pentru că noi culegem roşiile coapte. Orice produs dacă nu este cules la maturitatea biologică, normal că nu are cum să are gustul pe care ar trebui să îl aibă fructul sau leguma respectivă. De aceea e foarte important să culegem producţia atunci când roşiile sunt coapte.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

Noi facilităţi pentru fermierii români

Stefana Muresan

Excelenţa, răsplătită la Ziua Naţională a Bălţatei

Ligia Voro

Rectorul USAMV Cluj, distins cu Ordinul Meritului Agricol Francez

Stefana Muresan

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Stefana Muresan

Producătorii grupați în cooperative agricole ar putea fi scutiți de impozit

Stefana Muresan

2.000 de elevi și profesori din Mureș beneficiari în proiectul „Energie în școlile copilăriei”

Ligia Voro

MUREȘ: Green Residence – un proiect rezidențial la cel mai înalt nivel!

Ligia Voro

MS | Blazonul afacerilor

Cercetarea agricolă, partener al afacerilor durabile pentru membrii Federației Naționale PRO AGRO

redactia

Ardealul, înțesat de mall-uri în 2020. Cum arată harta investițiilor

Nora Dumitrescu

Fungicidul Zorvec, lansat pe piața românească de Corteva Agriscience

Stefana Muresan

80 miliarde de lei, pentru crescătorii de ovine sălăjeni

Stefana Muresan

Fomco Group un business care se clădește constant. De 15 ani.

Tirdea Ionut

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Primul raport de sustenabilitate al ROMGAZ, publicat

Ligia Voro

Important pentru fermieri: Ministerul Agriculturii a suspendat depunerea cererilor la APIA

Ion Surdu

Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Agrosel din Câmpia Turzii, investiții de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Eveniment în agribusiness: Conferință pentru creșterea fermei tale

Stefana Muresan

Curaj, băncilor! – Investițiile în agricultură, profitabile pe termen lung

“Greii” Europei, aduși la Cluj. Șansa agriculturii României: președinția UE

redactia

APIA a inceput campania de primire cereri subventii 2016

Iaurtul “ca pe vremuri”, aruncat pe piață la Cluj. Statul se luptă cu granzii lactatelor

Stefana Muresan

Aproape 21 miliarde de euro pentru agricultură, cum îi cheltuim

Ligia Voro

Leave a Comment