Distins cu Diplomă de Onoare la ediţia din acest an a Reuniunii anuale a agricultorilor din judeţul Mureş, eveniment organizat vineri, 24 februarie, de Asociaţia Agronomilor Mureş, Fazakas Miklós dezvăluie, în interviul următor câteva din secretele ocupaţiei de legumicultor. Preşedinte al Societăţii Agricultorilor din Crăciuneşti, Fazakas Miklós a reuşit în decursul anului 2016, utilizând o tehnologie unitară, să încheie un contract cu reţeaua Auchan din judeţele Mureş, Cluj şi Sibiu, realizând vânzări în valoare de 600.000 lei.
Reporter: Ce cultivaţi mai exact şi ce suprafaţă de teren lucraţi?
Fazakas Miklós: Ocupaţia mea principală este legumicultura. Cultiv în comuna Crăciuneşti, într-un spaţiu protejat, în solarii, dar şi pe câmp deschis. Momentan, avem un hectar suprafaţă acoperită şi şase hectare de cultură intensivă de legume pe câmp.
Rep.: De când vă ocupaţi cu legumicultura?
F.M.: Am făcut un ocol destul de mare, am absolvit Electrotehnica, am şi lucrat în domeniu, însă întotdeauna am avut o atracţie pentru agricultură şi mai ales pentru legumicultură şi încet-încet m-am apropiat de acest domeniu.
Rep.: Cu ce suprafaţă aţi început şi cum a evoluat în timp business-ul?
F.M.: Am început cu o suprafaţă foarte mică, respectiv cu 4 arii, într-o grădină. Am cumpărat apoi un teren mai mare, unde am putut să formăm o fermă.
Rep.: Ce producţii aţi înregistrat în decursul anului trecut?
F.N.: Momentan, sub solarii cultivăm roşii şi ardei capia. La roşii avem 20-25 de kilograme pe metru pătrat pe an, pe hidrocultură, şi la ardei producţia este de 15 kilograme pe metru pătrat.
Rep.: Produsele dumneavoastră sunt prezente în hipermarketuri Auchan din trei judeţe. Cum aţi reuşit?
F.M.: Eu cred că batem la porţi deschise cum se spune. Noi nu a trebuit să depunem mare efort ca să putem intra la hipermarketuri. Bineînţeles că sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite, cum ar fi să ai personalitate juridică şi o producţie constantă. Ce am făcut noi în plus faţă de alţii, şi sunt mulţi producători care îşi fac treaba foarte bine, cred că se datorează constanţei noastre. De asemenea, am cooptat mai mulţi producători, ca să putem avea cantitatea necesară pentru a putea face faţă cerinţei hipermarketurilor. Producătorii cooptaţi sunt din zona Nirajului, a Târnavei Mici.
Rep.: E profitabilă afacerea?
F.M.: Da. Suntem mulţumiţi, anul 2016 a fost unul destul de bun, chiar dacă au fost şi ceva probleme specifice, cu ghilimelele de rigoare. Nu prea avem muncitori calificaţi care să ne ajute cum trebuie. Forţa de muncă este o problemă destul de mare. În rest, în condiţiile actuale putem merge înainte, legumicultura deocamdată este sustenabilă, iar tehnologiile le adaptăm la cerinţe şi la nevoile noastre. Dacă ar fi să implementăm o tehnologie occidentală, la noi nu ar funcţiona din mai multe motive, dar dacă reuşim să adaptăm această tehnologie la condiţiile noastre, atunci e bine.
Rep.: Cum v-aţi dezvoltat afacerea, aţi reinvestit profitul sau aţi accesat credite bancare?
F.M.: Tot timpul am accesat credite bancare, chiar de la început, când am demarat cu 2.400 de metri pătraţi. Am cumpărat teren, dar nu aveam bani ca să pornim afacerea. Avem şi acum credit luat, dar nu e foarte mare, şi sperăm să mergem înainte.
Rep.: Ce calităţi au roşiile produse de dumneavoastră?
F.M.: Noi producem pentru hipermarketuri roşii mici şi tari, care se pretează pentru magazine. Gustul este foarte bun, pentru că noi culegem roşiile coapte. Orice produs dacă nu este cules la maturitatea biologică, normal că nu are cum să are gustul pe care ar trebui să îl aibă fructul sau leguma respectivă. De aceea e foarte important să culegem producţia atunci când roşiile sunt coapte.
A consemnat Alex TOTH
Citește și:
Marinela Ardelean găzduiește două degustări de șampanie la RO-Wine București
Din evenimentele exclusiviste ale RO-Wine București, ediția de mai 2024 cele două degustări din 13 sortimente de șampanie…
21 mai 2024
Premieră la TNRS cu Teorema, după Pier Paolo Pasolini
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu găsește constant noi formule prin care oferă publicului provocări teatrale, motive să…
21 mai 2024
Trofeul Electricianului DEER, ediția a 42-a, va avea loc la Oradea
Cei mai buni electricieni ai Distribuție Energie Electrică România (DEER) se vor întrece la Oradea. DEER va organiza…
21 mai 2024
Parcul Științific și Tehnolgic Bihor își caută chiriași care să desfășoare activități specifice
Consiliul Județean Bihor a demarat, prin administratorul Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, procedura de licitație pentru…
21 mai 2024
Undă verde pentru Metroul Cluj de la județ
Forul județean din Cluj a anunțat stadiul a proiectelor de infrastructură de transport: magistrala 1 de metrou și…
21 mai 2024
Iulius Mall Cluj organizează conferința „Deștepți cu banii”, la Wonderland Cluj Resort.
Vrei să înveți de la cei mai buni experți financiari din România cum să îţi gestionezi eficient bugetul?…
21 mai 2024
România participă cu trei crame la London Wine Fair 2024
Centrul de expoziții și târguri Olympia din West Kensington, Londra și-a deschis ediția din 2024 a London Wine…
21 mai 2024
Primul film produs de Untold Universe
Comedia “Mentorii” îl va avea în rolul principal pe Cătălin Bordea și va ajunge în cinematografe în prima…
21 mai 2024