Ec. Raluca Maior, Director Dezvoltare în cadrul SC Compania Aquaserv SA Târgu-Mureş, vorbeşte în interviul următor despre noua strategie de gestionare a relaţiei cu clienţii datornici.
Reporter: În ultimele luni Aquaserv a pus la dispoziţia clienţilor noi modalităţi de plată. Care sunt acestea?
Ec. Raluca Maior, Director Dezvoltare, Compania Aquaserv: Compania Aquaserv preţuieşte timpul clienţilor săi şi caută în permanenţă să pună la dispoziţia lor modalităţi cât mai simple şi rapide de achitare a serviciilor de apă/canal. Parteneriatele cu PayPoint, Mobile Distribution și Payzone, operatori de plăţi cu reţele extinse, reprezintă două dintre facilităţile oferite în acest sens. Clienţii îşi pot plăti facturile de apă extrem de simplu şi rapid, în oricare din magazinele cu sigla PayPoint, Payzone sau cu sigla Centru de plăţi Un-doi din toată ţara.
Pentru a plăti o factură, clienţii trebuie doar să se prezinte cu aceasta la cel mai apropiat magazin cu unul dintre cele două semne şi să comunice vânzătorului ce tip de plată doreşte să efectueze. După scanarea codului de bare de pe factură, vânzătorul încasează banii în numerar şi eliberează o chitanță cu toate detaliile tranzacţiei: data plăţii, suma, locaţia, furnizorul. Consumatorii nu sunt condiţionaţi de achiziţionarea unor articole din magazine şi nu există comisioane pentru tranzacţionări, serviciul fiind gratuit şi se adresează clienţilor deserviţi de Compania Aquaserv din Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Iernut, Cristuru Secuiesc, dar şi din 80 de localităţi rurale din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud.
O altă modalitate relativ nouă este plata prin card bancar pe site-ul Companiei, accesând contul AquaOnline. Pe lângă acestea există mijloacele clasice de plată respectiv: prin numerar la casieriile companiei, la sucursalele băncii BRD, prin reţeaua automatelor de plată Facturel a Băncii Transilvania, la ghişeele subunităţilor poştale sau la factorii poştali – doar pentru clienţii din zona rurală, prin POS la casieriile Aquaserv, prin bănci cu ordin de plată tradiţional, prin plata bancară electronică şi prin decontare automată.
Rep.: În cât timp se pot plăti facturile de apă-canal?
R.M.: Compania de apă este ca o instituţie de credit. După ce se consumă apa potabilă, se citeşte contorul şi se emite factura. Termenul de scadenţă al facturii este de 15 zile calendaristice de la data emiterii acestuia, iar termenul de graţie este de 30 zile calendaristice de la expirarea termenului de scadenţă, adică 45 zile calendaristice de la emiterea facturii. Pentru factura achitată în perioada de graţie nu se calculează majorări de întârziere.
Pentru sumele neachitate după termenul de graţie se calculează majorări de întârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilite conform prevederilor legale, respectiv de 0,02% pe zi. Penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei, adică a 16-a zi de la data emiterii facturii.
Rep.: Ce se întâmplă în cazul în care clientul nu primeşte factura?
R.M.: Prin crearea şi accesarea contului AquaOnline pe pagina de internet, clientul are acces la toate informaţiile despre factura de apă potabilă şi canalizare, are posibilitatea de vizualizare online şi descărcare a copiei facturilor și a anexelor la facturi în format electronic.
Rep.: În prezent aveţi datorii de recuperat de la clienţi?
R.M.: În acest moment, Aquaserv are de încasat datorii scadente care reprezintă valoarea producţiei totale de apă potabilă aferente unei perioade de 3 luni. Dorim să scoatem în evidenţă faptul că singura sursă de finanţare a Companiei Aquaserv pentru asigurarea serviciilor de apă-canal reprezintă contravaloarea serviciilor prestate colectată de la consumatori. Neîncasarea de la un grup de consumatori periclitează siguranţa furnizării apei către cei peste 300.000 de consumatori deserviţi. Totodată, este foarte important ca toţi consumatorii, nu doar cei care sunt la zi cu facturile, să înţeleagă că serviciile de furnizare a apei potabile şi canalizare de care beneficiază zilnic trebuie plătite la fel ca orice alt produs cumpărat şi oricare altă utilitate publică. Indiferent că este vorba de apă, gaz sau energie electrică, factura aferentă acestor servicii trebuie achitată deoarece în caz contrar se ajunge în situaţia nedorită în care furnizarea serviciului respectiv este sistată.
Rep.: Ce măsuri se întreprind pentru recuperarea datoriilor?
R.M.: Somarea clienţilor care nu au achitat factura în termen de 30 zile de la data scadenţei şi sistarea furnizării apei potabile la clienţii care nu au dat curs somaţiei de plată în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii. Dacă nici în urma acestei măsuri extreme nu se achită datoriile următorul pas este acţionarea în judecată. În cazul asociaţiilor de proprietari sau de locatari, se parcurg adiţional următoarele etape: se anunţă Prefectura, unitatea administrativ-teritorială implicată şi Direcţia de Sănătate Publică, prin adresă scrisă, despre intenţia companiei de a sista furnizarea apei potabile, se trimit anunţuri către ziare şi posturile de radio locale cuprinzând lista asociaţiilor de proprietari sau de locatari care urmează să fie sistate, se postează pe site-ul companiei lista asociaţiilor de proprietari sau de locatari care urmează să fie sistate.
Consumatorii finali care nu-şi plătesc cheltuielile comune trebuie să conştientizeze că apa nu este subvenţionată şi nu este un drept de care să beneficieze fără să plătească. Compania Aquaserv nu furnizează mai multe tipuri de apă: apa pentru bun-platnici – cu facturi scadente la 15 de zile şi apa pentru rău-platnici – cu facturi scadente la un an, la 5 ani sau niciodată. Sistemul nu ne lasă să dăm un produs pentru care să aşteptăm la nesfârşit să se plătească banii. Consumatorii ar trebui să îşi stabilească priorităţile, deoarece mulţi dintre cei care nu-şi achită datoriile sunt persoane care au totuşi posibilităţi materiale de a face acest lucru, dar nu consideră aceasta o prioritate.
Considerăm că acumularea datoriilor de către asociaţiile de proprietari este de cele mai multe ori şi rezultatul gestionării ineficiente a rău-platnicilor de către conducerea asociaţiei de proprietari, pe care membrii asociaţiei au dreptul să o monitorizeze pentru o mai bună funcţionare a acesteia.
Rep.: În cazul în care clientul şi-a achitat datoriile, în cât timp se efectuează rebranşarea şi cât îl costă?
R.M.: Rebranşarea la reţeaua publică de alimentare cu apă se face în 3 zile lucrătoare de la achitarea tuturor obligaţiilor de plată la zi şi achitarea taxei de rebranşare în valoare de 95,20 lei.
Rep.: Ce se întâmplă în cazul în care clientul este în imposibilitate temporară de plată?
R.M.: În acest caz se poate solicita plata eşalonată a datoriilor. Aceasta este condiţionată de achitarea facturii curente pentru serviciile prestate, în totalitate, până la data scadentă a acesteia şi achitarea ratelor din eşalonare la termenele stabilite. Pentru sumele eşalonate – cu excepţia majorărilor de întârziere – după expirarea termenului de scadenţă se calculează majorări de întârziere egale cu 0,02%, pentru fiecare zi calendaristică, majorări care se cuprind în facturile ulterioare celor eşalonate. Nerespectarea clauzelor stipulate în graficul de eşalonare duce la pierderea valabilităţii aprobării eşalonării, fapt care conduce după caz, la sistarea furnizării apei potabile şi/sau începerea procedurii de acţionare în judecată fără alt preaviz şi pierderea posibilităţii de plată eşalonată a facturilor în viitor.
A consemnat Alex TOTH
„Consumatorii finali care nu-şi plătesc cheltuielile comune trebuie să conştientizeze că apa nu este subvenţionată şi nu este un drept de care să beneficieze fără să plătească. Compania Aquaserv nu furnizează mai multe tipuri de apă: apa pentru bun-platnici – cu facturi scadente la 15 de zile şi apa pentru rău-platnici – cu facturi scadente la un an, la 5 ani sau niciodată. Sistemul nu ne lasă să dăm un produs pentru care să aşteptăm la nesfârşit să se plătească banii. Consumatorii ar trebui să îşi stabilească priorităţile, deoarece mulţi dintre cei care nu-şi achită datoriile sunt persoane care au totuşi posibilităţi materiale de a face acest lucru, dar nu consideră aceasta o prioritate.”
Citește și:
Spitalul de Psihiatrie Nucet, în plin proces de modernizare și eficientizare energetică
Lucrările de modernizare, reabilitare și eficientizare energetică la Spitalul de Psihiatrie Nucet avansează rapid, marcând un pas semnificativ…
21 ianuarie 2025
Timișoara continuă transformarea garajelor vechi în parcări moderne
Municipalitatea din Timișoara anunță reluarea programului edilitar prin transformarea parcărilor pe amplasamentele eliberate de garajele demolate, un proiect…
21 ianuarie 2025
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu. Investiții în complexuri…
21 ianuarie 2025
Proiecte de peste 1,2 miliarde de euro gestionate de DMPFI Oradea în 2024
Valoarea celor 113 proiecte cu finanțare internațională gestionate de către Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din…
21 ianuarie 2025
Construcții Erbașu a dat startul lucrărilor la lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș
Începând cu data de 20 ianuarie, Construcții Erbașu Transilvania a început construcția sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș…
21 ianuarie 2025
Ministrul dezvoltării i-a convocat pe edilii Sălajului
Attila Cseke a analizat infrastructura rutieră din județ ce trebuie modernizată prin Programul Național Anghel Saligny (PNAS) și…
21 ianuarie 2025
BTCP Cluj, manager de distribuție pentru obligațiunile Autonom
Noua emisiune este corelată cu obiectivele care includ reducerea mediei emisiilor de carbon ale flotei operaționale de autoturisme…
21 ianuarie 2025
Ilie Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții companiei Lockheed Martin
Ilie Bolojan, președintele Senatului României, a discutat luni, 20 ianuarie, cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, unul dintre…
21 ianuarie 2025
Investiții
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu. Investiții în complexuri…
21 ianuarie 2025
Proiecte de peste 1,2 miliarde de euro gestionate de DMPFI Oradea în 2024
Valoarea celor 113 proiecte cu finanțare internațională gestionate de către Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din…
21 ianuarie 2025
Construcții Erbașu a dat startul lucrărilor la lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș
Începând cu data de 20 ianuarie, Construcții Erbașu Transilvania a început construcția sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș…
21 ianuarie 2025
Ministrul dezvoltării i-a convocat pe edilii Sălajului
Attila Cseke a analizat infrastructura rutieră din județ ce trebuie modernizată prin Programul Național Anghel Saligny (PNAS) și…
21 ianuarie 2025
BTCP Cluj, manager de distribuție pentru obligațiunile Autonom
Noua emisiune este corelată cu obiectivele care includ reducerea mediei emisiilor de carbon ale flotei operaționale de autoturisme…
21 ianuarie 2025
Ilie Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții companiei Lockheed Martin
Ilie Bolojan, președintele Senatului României, a discutat luni, 20 ianuarie, cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, unul dintre…
21 ianuarie 2025
Complexurile sportive din Bistrița și Turda, investițiile majore ale statului în Ardealul de Nord
Transilvania Business prezintă cele mai valoroase obiective edificate în această zonă a României cu finanțare de la Compania…
21 ianuarie 2025
Încă nouă zile pentru depunerea ofertelor proiectarea și execuția unui liceu verde la Moșnița Nouă
În comuna Moșnița Nouă, aflată în apropierea Timișoarei, se va construi un liceu verde, un proiect educațional modern…
20 ianuarie 2025
Infrastructură
Spitalul de Psihiatrie Nucet, în plin proces de modernizare și eficientizare energetică
Lucrările de modernizare, reabilitare și eficientizare energetică la Spitalul de Psihiatrie Nucet avansează rapid, marcând un pas semnificativ…
21 ianuarie 2025
Timișoara continuă transformarea garajelor vechi în parcări moderne
Municipalitatea din Timișoara anunță reluarea programului edilitar prin transformarea parcărilor pe amplasamentele eliberate de garajele demolate, un proiect…
21 ianuarie 2025
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu
Peste 50 milioane de lei din bugetul CNI finanțează proiecte în derulare în județul Sibiu. Investiții în complexuri…
21 ianuarie 2025
Proiecte de peste 1,2 miliarde de euro gestionate de DMPFI Oradea în 2024
Valoarea celor 113 proiecte cu finanțare internațională gestionate de către Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din…
21 ianuarie 2025
Construcții Erbașu a dat startul lucrărilor la lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș
Începând cu data de 20 ianuarie, Construcții Erbașu Transilvania a început construcția sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș…
21 ianuarie 2025
Terenuri strategice pentru investiții: licitație publică în Fărcașa
Județul Maramureș scoate la concesiune cinci loturi de teren intravilan, situate în Parcul de Specializare Inteligentă din comuna…
21 ianuarie 2025
Încă nouă zile pentru depunerea ofertelor proiectarea și execuția unui liceu verde la Moșnița Nouă
În comuna Moșnița Nouă, aflată în apropierea Timișoarei, se va construi un liceu verde, un proiect educațional modern…
20 ianuarie 2025
Un nou pod peste Mureș în zona Cenad
Viitorul pod peste Mureș va fi construit în zona Cenad, din județul Timiș, rod al colaborării româno-ungare pentru…
20 ianuarie 2025
Turism
Aeroportul Brașov-Ghimbav: o nouă destinație estivală pentru 2025
Aeroportul Brașov-Ghimbav continuă să își extindă rețeaua de destinații, anunțând o nouă rută directă pentru sezonul estival. Începând…
20 ianuarie 2025
Încă un mini aquapark finalizat în Nord Vestul țării așteaptă inaugurarea
Selina a finalizat lucrările de construcție și amenajare a Centrului Multifuncțional Recreativ din Marghita. Proiectul modern și ambițios,…
20 ianuarie 2025
Aflăm în curând finaliștii Destinația anului ediția a V-a
Ediția 2025 a competiției Destinația Anului aduce în prim-plan peste 150 de destinații calificate, reprezentând 38 de județe…
20 ianuarie 2025
Budapest Airport’s 2024 confirms its positive momentum with results exceeding expectations
2024 broke all previous records in the history of Budapest Airport; 17.6 million passengers and nearly 300,000 tonnes…
20 ianuarie 2025
Oradea se promovează la târgurile de turism din Helsinki și Viena
Visit Oradea își continuă strategia de promovare turistică a destinației la nivel internațional prin participarea la două târguri…
17 ianuarie 2025
Parc de aventură „Dino Park” la Ineu de Arad prin Programul ROHU
Orașul Ineu din județul Arad va avea un parc de aventură în valoare de peste 1,25 milioane de…
17 ianuarie 2025
Un sfert de milion de vizitatori la Grădina Botanică din Cluj
Această performanță demonstrează interesul constant al publicului pentru oferta culturală și educativă a GBAB, conform Universității Babeș-Bolyai (UBB).…
16 ianuarie 2025
Ovi Pascu, omul care vorbește cu lemnul
Lemnul vorbește! Dar nu toată lumea îl aude și îl înțelege. Artistul orădean, Ovidiu Pascu, „Moșul” pentru prieteni,…
15 ianuarie 2025
Educație
Copiii cu dizabilități susținuți de Asociația brașoveană Rază de Speranță
Asociația Rază de Speranță a demarat la începutul anului proiectul Connect4Emotions, menit să îmbunătățească viața copiilor cu dizabilități…
21 ianuarie 2025
Proiecte de peste 1,2 miliarde de euro gestionate de DMPFI Oradea în 2024
Valoarea celor 113 proiecte cu finanțare internațională gestionate de către Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din…
21 ianuarie 2025
UMF Cluj-Napoca, partener cheie în revoluția genomicii din România
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat implicarea sa activă în proiectul ROGEN, o…
21 ianuarie 2025
Transferul de informație în educație, revoluționat de o companie din Oradea
Adio metode tradiționale de predare și instruire. O companie din Oradea, QubHQ, vrea să revoluționeze sistemul educațional și…
21 ianuarie 2025
Încă nouă zile pentru depunerea ofertelor proiectarea și execuția unui liceu verde la Moșnița Nouă
În comuna Moșnița Nouă, aflată în apropierea Timișoarei, se va construi un liceu verde, un proiect educațional modern…
20 ianuarie 2025
Cadre didactice de la 25 de universități europene, la Universitatea Oradea
Etica, Inteligența Artificială și Finanțele Digitale, curs eveniment de europeană la Universitatea din Oradea. Universitatea din Oradea…
20 ianuarie 2025
Prim-vicepreședintele IMM România, Sterică Fudulea, ales președinte al CES
Luni, 20 ianuarie 2025, a avut loc plenul privind alegerea structurii de conducere a Consiliului Economic și Social…
20 ianuarie 2025
Modernizarea școlilor din Timișoara: mobilier nou și dotări la standarde europene
Timișoara demarează cel mai amplu proiect de modernizare a unităților școlare, prin instalarea de mobilier de ultimă generație…
20 ianuarie 2025