Agricultura Fonduri Europene

Ajutor financiar pentru fermierii care deţin între 3 şi 9 vaci

Fermierii români care deţin între 3 şi 9 vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate României pentru sectorul laptelui, în valoare de 5,44 milioane de euro, pentru a putea produce mai mult pentru piaţă, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
“Se distribuie echivalentul în lei a sumei de 5.448.041,5 euro pentru producătorii de lapte, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Ajutorul financiar prevăzut se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale (…), care se încadrează la activitatea ‘agricultură la scară mică,” se arată în document.
Pentru obţinerea ajutorului financiar beneficiarii trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA şi să aibă documente că a livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016. Cererea pentru obţinerea ajutoarelor se depune la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documentele legate prevăzute, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.
Proiectul de act normativ precizează că producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de prevederile actului normativ.
“Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea sumei totale prevăzute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Plăţile pentru aceste ajutoare se efectuează până la data de 30 iunie 2017. În vederea evaluării eficacităţii măsurii, ANSVSA verifică beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare excepţional prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, dacă menţin exploataţia/exploataţiile înregistate în RNE până la data de 31 august 2017, şi transmit rezultatul verificărilor către APIA” , se arată în document.
Autoritatea competentă comunică Comisiei, până la data de 15 octombrie 2017, sumele plătite, numărul şi tipul beneficiarilor şi evaluarea eficacităţii măsurii.
Potrivit notei de fundamentare, exploataţiile cu efective de vaci de lapte cuprinse între 3 şi 9 capete sunt ferme mici a căror producţie, aproximativ 50%, este destinată consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din această activitate, risc mărit de apariţie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatarea de metişi cu grad genetic scăzut.
Conform regulamentului Comisiei Europene din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor, României i s-a alocat un pachet
financiar în valoare de 10.896.083 euro, din care 5.448.041,5 euro se distribuie pentru producătorii de lapte.
“Prin acordarea acestui ajutor financiar, micii fermieri vor avea posibilitatea să crească şi să producă mai mult pentru piaţă, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură. De asemenea, fermele mici se pot consolida şi impune pe piaţă, asigurând îndeplinirea indicilor de calitate urmăriţi de procesator, respectiv parametrii fizico-chimici, grăsime, proteină, substanţă uscată, punct de îngheţ şi indicii de calitate: NTG şi nr. de celule somatice. De asemenea, se creează posibilitatea creşterii valorii adăugate a produselor agricole, promovării laptelui şi produselor lactate pe pieţele locale,
dezvoltării circuitelor scurte de aprovizionare”, se arată în document.
În nota de fundamentare se precizează că fermele mici reprezintă un mecanism de securitate economică şi o modalitate de protecţie în spaţiul rural. Protecţia economică, implicit socială, este împotriva sărăciei, asigurând un nivel minim de alimente şi de câştiguri. În perioadele de criză economică, forţa de muncă este resorbită de agricultură. În cazul României, fermele familiale sunt o plasă de siguranţă economică deoarece mecanismele de securitate socială sunt deficitare şi economia rurală non-agricolă nu este diversificată.
“În contextul european, sectorul laptelui se confruntă cu o criză severă care are la bază un dezechilibru între cererea şi oferta la nivel mondial, în care prelungirea embargoului impus Rusiei până la finele lui 2017, precum şi o scădere a cererii de produse din partea Chinei. O consecinţă a acestui dezechilibru a fost scăderea preţului pentru laptele materie primă în UE care continuă să se resimtă în continuare, atingând niveluri care nu mai sunt sustenabile pentru producători. În luna iulie 2016, preţul mediu la nivel UE a fost cu 22% mai mic decât media ultimilor 5 ani. Diferenţele la nivel de structură a fermei şi de preţ sunt destul de mari, afectând în special fermele mici, cele cu ponderea cea mai mare, şi periclitând activitatea de producţie din zonele rurale”, se precizează în nota de fundamentare.

Related posts

Ralf Trautwein a lăsat Germania pentru agricultură ecologică în România

Stefana Muresan

Sinteza fondurilor europene în județul Brașov: peste 1 miliard de euro atrași după aderarea României la UE

Ion Surdu

Firmele de mobilă din Transilvania se implică în instruirea seniorilor

Nora Dumitrescu

Rodbun- 100 mil. euro până în 2020

Stefana Muresan

Regiunea Centru – un exemplu, iar ADR Centru – un posibil mentor în procesul de dezvoltare regională din Albania

Stefana Muresan

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Stefana Muresan

Costurile de producție în agricultură, comparativ cu cele din vestul Europei

redactia

Au început lucrările la parcarea din centrul Zalăului

Nora Dumitrescu

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Bayer, ofertă integrată

Ligia Voro

Antreprenorii bihoreni, ajutaţi să obţină finanţări pentru afaceri inovative

Traian Dan

Transportul din Maramureș, modernizat pentru aducerea de turiști

Nora Dumitrescu

Teren degradat, transformat în zonă de agrement în municipiul Arad

Ligia Voro

Alfredo Seafood: Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018

Stefana Muresan

Sibiul va deveni un oraș prietenos pentru bicicliști, pe bani europeni

Stefana Muresan

Aproape 850.000 de fermieri au primit subvenții de la APIA în Campania 2019

Papuc Irina

Un drum de legatură cu autostrada Timișoara – Arad, modernizat cu bani europeni

Stefana Muresan

Americanii de la PHI Group, control asupra companiei Maxagro, înființată în Timiș de o familie de slovaci

Stefana Muresan

Incinta de vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Ligia Voro

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Finanțare EximBank de 12 milioane de lei pentru Faist Mekatronic Oradea

Traian Dan

Expoziție la Muzeul Cinegetic al Carpaților – Posada: 100 de ani de silvicultură în România

redactia

Un tânăr din Lugoj a investit în pandemie într-o fermă de măgari. Laptele de măgăriță, la mare căutare în Banat

Ion Surdu

CONAF: Aproximativ 270.000 de firme din București – Ilfov ar putea beneficia de fonduri europene

A. I.

ADR Vest organizează evenimentul “Dezvoltarea de afaceri și gestionarea proprietății intelectuale în China”

Ligia Voro

Leave a Comment