Fermierii români care deţin între 3 şi 9 vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate României pentru sectorul laptelui, în valoare de 5,44 milioane de euro, pentru a putea produce mai mult pentru piaţă, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Se distribuie echivalentul în lei a sumei de 5.448.041,5 euro pentru producătorii de lapte, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Ajutorul financiar prevăzut se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale (…), care se încadrează la activitatea ‘agricultură la scară mică,” se arată în document.
Pentru obţinerea ajutorului financiar beneficiarii trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA şi să aibă documente că a livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016. Cererea pentru obţinerea ajutoarelor se depune la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documentele legate prevăzute, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.
Proiectul de act normativ precizează că producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de prevederile actului normativ.
„Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea sumei totale prevăzute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Plăţile pentru aceste ajutoare se efectuează până la data de 30 iunie 2017. În vederea evaluării eficacităţii măsurii, ANSVSA verifică beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare excepţional prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, dacă menţin exploataţia/exploataţiile înregistate în RNE până la data de 31 august 2017, şi transmit rezultatul verificărilor către APIA” , se arată în document.
Autoritatea competentă comunică Comisiei, până la data de 15 octombrie 2017, sumele plătite, numărul şi tipul beneficiarilor şi evaluarea eficacităţii măsurii.
Potrivit notei de fundamentare, exploataţiile cu efective de vaci de lapte cuprinse între 3 şi 9 capete sunt ferme mici a căror producţie, aproximativ 50%, este destinată consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din această activitate, risc mărit de apariţie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatarea de metişi cu grad genetic scăzut.
Conform regulamentului Comisiei Europene din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor, României i s-a alocat un pachet
financiar în valoare de 10.896.083 euro, din care 5.448.041,5 euro se distribuie pentru producătorii de lapte.
„Prin acordarea acestui ajutor financiar, micii fermieri vor avea posibilitatea să crească şi să producă mai mult pentru piaţă, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură. De asemenea, fermele mici se pot consolida şi impune pe piaţă, asigurând îndeplinirea indicilor de calitate urmăriţi de procesator, respectiv parametrii fizico-chimici, grăsime, proteină, substanţă uscată, punct de îngheţ şi indicii de calitate: NTG şi nr. de celule somatice. De asemenea, se creează posibilitatea creşterii valorii adăugate a produselor agricole, promovării laptelui şi produselor lactate pe pieţele locale,
dezvoltării circuitelor scurte de aprovizionare”, se arată în document.
În nota de fundamentare se precizează că fermele mici reprezintă un mecanism de securitate economică şi o modalitate de protecţie în spaţiul rural. Protecţia economică, implicit socială, este împotriva sărăciei, asigurând un nivel minim de alimente şi de câştiguri. În perioadele de criză economică, forţa de muncă este resorbită de agricultură. În cazul României, fermele familiale sunt o plasă de siguranţă economică deoarece mecanismele de securitate socială sunt deficitare şi economia rurală non-agricolă nu este diversificată.
„În contextul european, sectorul laptelui se confruntă cu o criză severă care are la bază un dezechilibru între cererea şi oferta la nivel mondial, în care prelungirea embargoului impus Rusiei până la finele lui 2017, precum şi o scădere a cererii de produse din partea Chinei. O consecinţă a acestui dezechilibru a fost scăderea preţului pentru laptele materie primă în UE care continuă să se resimtă în continuare, atingând niveluri care nu mai sunt sustenabile pentru producători. În luna iulie 2016, preţul mediu la nivel UE a fost cu 22% mai mic decât media ultimilor 5 ani. Diferenţele la nivel de structură a fermei şi de preţ sunt destul de mari, afectând în special fermele mici, cele cu ponderea cea mai mare, şi periclitând activitatea de producţie din zonele rurale”, se precizează în nota de fundamentare.
Citește și:
Aproape 10% din finanțările pentru utilaje agricole prin AFIR au venit în județul Bihor
31 de milioane de euro finanțări pentru utilaje moderne prin AFIR, din totalul de 312,9 milioane, au fost…
27 martie 2025
Cum arată noul parc fotovoltaic de la Agro Transilvania
Administrația județeană estimează economii de 1,8 milioane € din funcționarea obiectivului energetic de la piața de gros. Centrul…
26 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Măcelarii de elită ai României promovează Carpații la World Butchers’ Challenge
Echipa care va reprezenta România la competiția mondială de la Paris (WBC) a explicat, la Cluj, că a…
26 martie 2025
Vlad Șter, fermier campion la porumb boabe și porumb siloz
Transilvania este zona în care compania Corteva Agriscience colaborează cu numeroși fermieri care cultivă atât porumb pentru boabe,…
26 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Mureș Depo Alimente, botez oficial
În vecinătatea fabricii de nutrețuri combinate UMB Feed de la Sânpaul ființează, din 2024, Mureș Depo Alimente. Investiția,…
25 martie 2025
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Investiții
Aproape 10% din finanțările pentru utilaje agricole prin AFIR au venit în județul Bihor
31 de milioane de euro finanțări pentru utilaje moderne prin AFIR, din totalul de 312,9 milioane, au fost…
27 martie 2025
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Educație
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
