Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a anunţat vineri că se pregătesc 10 proiecte majore de infrastructură în sectorul de apă şi canal şi că, până la finalul acestei luni, vor fi semnate 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibilă de 800 milioane euro, potrivit zf.ro.
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a avut, vineri, o întâlnire cu Asociaţia Română a Apei (ARA), instituţie care reuneşte toţi operatorii regionali de apă.
Au fost abordate problemele întâmpinate în implementarea proiectelor din perioada 2007-2013, dar şi modalităţile de simplificare a implementării proiectelor în perioada următoare de programare, se arată într-un comunicat al Serviciului Comunicare Instrumente Structurale şi Helpdesk.
Participanţii au atras atenţia că, la nivelul sectorului de apă, există numeroase probleme legate de cofinanţarea proiectelor şi cuantumul acesteia, avizele necesare în derularea proiectelor, corelarea investiţiilor cu alte surse de finanţare, precum şi de modalitatea de gestionare a nămolului provenit din staţiile de epurare.
Obiectivul întâlnirii a fost găsirea de soluţii rapide pentru clarificarea aspectelor care ţin de finanţarea şi transmiterea proiectelor majore către Comisia Europeană.
Printre acestea se numără cele trei proiecte de investiţii noi în sectorul de apă, care vor fi transmise în curând Comisiei Europene pentru aprobare şi prin care se vor putea moderniza reţelele existente, dar şi construcţia de noi reţele ce permit accesul la apă şi apă uzată cetăţenilor din judeţele Vrancea, Alba şi Hunedoara (Valea Jiului). De rezultatele lor vor beneficia 440.000 cetăţeni.
Un al doilea obiectiv anunţat în cadrul întâlnirii cu operatorii de apă a fost semnarea, până la finalul acestei luni, a celor 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibilă de 800 milioane euro.
Citește și:
Daniel Buda a anunțat că PPE a votat egalizarea subvențiilor între fermierii din statele membre
Astăzi la Split, în Croația, Partidul Popular European a votat egalizarea subvențiilor între fermierii din statele membre, după…
30 septembrie 2023
Apusenii Clujului mizează pe “Traseul brânzei”
Ruta fermelor de brânzeturi, rețetele tradiționale, călătoriile pe măgăruș, noul baraj de la Sâncraiu sau tiroliana din Răchițele…
30 septembrie 2023
“Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj este depășit”
Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism (FAU), are îndoieli asupra ancorării în realitate a proiectului din…
30 septembrie 2023
Clusterul Transilvania IT a finalizat proiectul Science Meets Regions
Delegația clujeană fost prezentă la evenimentul final Science Meets Regions (SMR), de la Bruxelles, organizat cu scopul de…
30 septembrie 2023
0 % miere falsificată până în 2030 este obiectivul propus de Copa şi Cogeca
Obiectivul propus UE de Copa şi Cogeca este de 0 % miere falsificată până în 2030. Motivul este…
29 septembrie 2023
Turism de calitate în Bihor – Contracte semnate pentru proiectele din ariile protejate
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a semnat miercuri, 27 septembrie, două contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor…
29 septembrie 2023
Oradea underground – ce spune primarul Florin Birta despre pasajele subterane ale Oradiei
Pentru un turist care se întoarce în Oradea după mulți ani, orașul de pe Crișul Repede seamănă…
29 septembrie 2023
Seria de conferințe „Secretele antreprenorului de succes” (SAS) ajunge la Timișoara
Evenimentul, organizat de IMM Club, se va desfășura în 3.10.2023, ora 9:00 la Best Western Plus Lido Hotel.…
29 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
