Aurel Nicu Bumb, reprezentantul SC Mirdatod Prod SRL din Ibănești, a prezentat povestea brandului “Telemeaua de Ibăneşti”, produs care în acest an a obţinut oficial recunoaşterea ca produs tradiţional românesc, în Uniunea Europeană.
Mirdatod Prod Ibănești are o istorie pe piață care a trecut deja granița celor două decenii de activitate.
“Unitatea noastră de procesare cu sediul în Ibăneşti a început în anul 1994, cu 50 de litri de lapte, ajungând ca în momentul de faţă să procesăm 60.000 de litri de lapte. În anul 2007 am fost primii certificaţi în România cu produse tradiţionale. Avem 15 astfel de produse fabricate pe Valea Gurghiului”, a precizat Aurel Nicu Bumb.
Un pas important în evoluţia societăţii Mirdatod a fost apropierea de producătorii de lapte locali, astfel că, în prezent, materia primă pentru lactatele Mirdatod este asigurată de peste 800 de producători de lapte. “Un rol important l-au avut şedinţele cu fermierii din zona Văii Gurghiului prin care am învăţat ce înseamnă producţia ecologică. Suntem în momentul de faţă precum un şofer care face parcări la milimetru, dar avem permisul de conducere. Acest permis de conducere reprezintă certificarea. În 2010 am reuşit să facem prima asociaţie din România de promovare a produselor tradiţionale, asociaţie formată din trei comune unde avem 850 de producători de lapte. Un an mai târziu am început cu caietul de sarcini pentru produsul “Telemeaua de Ibăneşti” cu denumire de origine protejată la nivel european. În 2012 au venit cei de la Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) care ne-au certificat având la bază realitatea din teren. Am reuşit să certificăm ecologic în 2013 primul caşcaval cu care ne-am prezentat la cel mai tare târg de produse alimentare din Dubai unde am reprezentat Europa. La sfârşitul anului 2013 am primit denumirea de origine protejată (DOP) la nivel naţional, pe Telemeaua de Ibăneşti”, a declarat reprezentantul Mirdatod.
Primul produs din România cu DOP
Până la recunoaşterea podusului Telemeaua de Ibăneşti ca şi produs tradiţional românesc recunoscut la nivel european, au existat şi voci care s-au opus, respectiv refuzul grecilor care nu au acceptat termenul de telemea. “În 2015 am fost contestaţi de colegii greci, pentru faptul că telemeaua vine de la un produs grecesc pe nume “telemes”. Într-un final am reuşit, cu mare greutate, certificarea produsului nostru, cu sprijinul actualului ministru Achim Irimescu (n.a. ministrul Agriculturii, la data organizării conferinței), un om de nota zece. Am reuşit să demonstrăm că telemeaua s-a fabricat la noi încă din 1118, de pe vremea dacilor şi romanilor, când ea era fabricată şi transportată pe mare sărată. Prin aceasta am reuşit să demonstrăm autenticitatea termenului de telemea. Aşa se face că în acest an, pe 13 martie, am primit denumirea de origine protejată la nivel european, fiind primul produs din România cu denumire de origine protejată. Prin obţinerea acestui brand naţional şi european, suntem fericiţi că producătorii din zonă, cei 850 de producători de lapte, îşi pot obţine banii la timp, fiind una dintre cele mai importante surse de venit la ţară”, a punctat Aurel Nicu Bumb.
Semnificații DOP
Denumirea de origine protejată poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei țări utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie să fie: originar din această regiune, loc specific sau țară; calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii săi naturali și umani; materiile prime folosite trebuie să provină numai din aria geografică definită; producerea, procesarea și prepararea trebuie să aibă loc numai în aria geografică definită.
de Alin ZAHARIE
Citește și:
Join – Built Environment Mixer by PropertyTalents, 25th of May
Bucharest edition, 25t of May, La Bibliotecă Herăstrău, 18:00 – 22:00 This is a historical debut event not…
20 mai 2022
Plantația de trandafiri din Plesca, atracție turistică
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a decis să promoveze ca obiectiv turistic cultura de…
20 mai 2022
“Tesla de Cluj”, testată de prim-ministru
Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă la evenimentul Innowave Summit.…
20 mai 2022
Liceenii, invitați la tabăra de tehnologie și antreprenoriat Edison Urban Camp – Brașov
S-au deschis înscrierile pentru Edison Urban Camp, tabăra de antreprenoriat și tehnologie ce va avea loc în perioada…
20 mai 2022
Noile centre regionale din Cluj și Timișoara vor mări afacerile Simtel Team
Compania de inginerie Simtel Team București (STB) își va majora rezultatele financiare, în acest an, prin aportul centrelor…
20 mai 2022
Fino Brutto a schimbat fața Palatului Administrativ din Zalău. Cum arată după reabilitare
Societatea de construcții Fino Brutto Borla (FBB) a fost premiată pentru reabilitarea Palatului Administrativ din reședința județului Sălaj.…
20 mai 2022
Întâlnire tehnică la Cluj a Misiunii Europene “100 de orașe inteligente”
Matthew Baldwin, șeful Misiunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”, a fost…
20 mai 2022
Platformele de deșeuri din județul Bihor sunt la un stadiu de 30-35%
Lucrările la cele patru platorme pentru depozitarea deșeurilor din județul Bihor continuă. Centrele de colectare a deșeurilor prin…
20 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022
Stație de beton mobilă într-o comună mureșeană
Conducerea societății Far Beton anunță […]
20 mai 2022
Mureș: Școală demolată și transformată în vilă turistică
Reprezentanții societății Keresd GuestHouse […]
20 mai 2022
VIDEO: Primele imagini despre renovarea ”Cocoșului de Aur”
Joi, 19 mai, jurnaliștii mureșeni au participat […]
19 mai 2022
Ansamblu industrial și rezidențial, în pregătire în Albești
Comunitatea din localitatea Albești este […]
19 mai 2022
Târg al meșterilor populari și al producătorilor locali, la Târgu Mureș
Primăria Municipiului Târgu Mureș, […]
18 mai 2022