Agricultura Mureș

“Telemeaua de Ibăneşti”, brandul Mirdatod care a cucerit Europa

Aurel Nicu Bumb, reprezentantul SC Mirdatod Prod SRL din Ibănești, a prezentat povestea brandului “Telemeaua de Ibăneşti”, produs care în acest an a obţinut oficial recunoaşterea ca produs tradiţional românesc, în Uniunea Europeană.
Mirdatod Prod Ibănești are o istorie pe piață care a trecut deja granița celor două decenii de activitate.
“Unitatea noastră de procesare cu sediul în Ibăneşti a început în anul 1994, cu 50 de litri de lapte, ajungând ca în momentul de faţă să procesăm 60.000 de litri de lapte. În anul 2007 am fost primii certificaţi în România cu produse tradiţionale. Avem 15 astfel de produse fabricate pe Valea Gurghiului”, a precizat Aurel Nicu Bumb.
Un pas important în evoluţia societăţii Mirdatod a fost apropierea de producătorii de lapte locali, astfel că, în prezent, materia primă pentru lactatele Mirdatod este asigurată de peste 800 de producători de lapte. “Un rol important l-au avut şedinţele cu fermierii din zona Văii Gurghiului prin care am învăţat ce înseamnă producţia ecologică. Suntem în momentul de faţă precum un şofer care face parcări la milimetru, dar avem permisul de conducere. Acest permis de conducere reprezintă certificarea. În 2010 am reuşit să facem prima asociaţie din România de promovare a produselor tradiţionale, asociaţie formată din trei comune unde avem 850 de producători de lapte. Un an mai târziu am început cu caietul de sarcini pentru produsul “Telemeaua de Ibăneşti” cu denumire de origine protejată la nivel european. În 2012 au venit cei de la Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) care ne-au certificat având la bază realitatea din teren. Am reuşit să certificăm ecologic în 2013 primul caşcaval cu care ne-am prezentat la cel mai tare târg de produse alimentare din Dubai unde am reprezentat Europa. La sfârşitul anului 2013 am primit denumirea de origine protejată (DOP) la nivel naţional, pe Telemeaua de Ibăneşti”, a declarat reprezentantul Mirdatod.
Primul produs din România cu DOP
Până la recunoaşterea podusului Telemeaua de Ibăneşti ca şi produs tradiţional românesc recunoscut la nivel european, au existat şi voci care s-au opus, respectiv refuzul grecilor care nu au acceptat termenul de telemea. “În 2015 am fost contestaţi de colegii greci, pentru faptul că telemeaua vine de la un produs grecesc pe nume “telemes”. Într-un final am reuşit, cu mare greutate, certificarea produsului nostru, cu sprijinul actualului ministru Achim Irimescu (n.a. ministrul Agriculturii, la data organizării conferinței), un om de nota zece. Am reuşit să demonstrăm că telemeaua s-a fabricat la noi încă din 1118, de pe vremea dacilor şi romanilor, când ea era fabricată şi transportată pe mare sărată. Prin aceasta am reuşit să demonstrăm autenticitatea termenului de telemea. Aşa se face că în acest an, pe 13 martie, am primit denumirea de origine protejată la nivel european, fiind primul produs din România cu denumire de origine protejată. Prin obţinerea acestui brand naţional şi european, suntem fericiţi că producătorii din zonă, cei 850 de producători de lapte, îşi pot obţine banii la timp, fiind una dintre cele mai importante surse de venit la ţară”, a punctat Aurel Nicu Bumb.
Semnificații DOP
Denumirea de origine protejată poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei țări utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie să fie: originar din această regiune, loc specific sau țară; calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii săi naturali și umani; materiile prime folosite trebuie să provină numai din aria geografică definită; producerea, procesarea și prepararea trebuie să aibă loc numai în aria geografică definită.
de Alin ZAHARIE

Related posts

Ziua Fermierului RAGT, la cea de-a VI-a ediție la Chețani

redactia

Euro Gas Systems va construi o stație de comprimare a gazelor în Croaţia, contract de peste 8 mil. euro

Stefana Muresan

Un copil din Tulcea a primit o inimă nouă în urma unui transplant efectuat la Târgu Mureș

redactia

Sprijin de 3.000 de euro pentru a cultiva tomate

Stefana Muresan

FOTO: Cetățenii germani au aflat care sunt oportunitățile din Regiunea Centru

Ligia Voro

Oierit la standarde europene pentru șase stâne din România

Stefana Muresan

AFIR: Până la 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în sistemele de irigații

Stefana Muresan

Centrul Medical Cardio Med Tîrgu Mureș este un lider recunoscut pe plan european în domeniul cardiologiei de vârf

Stefana Muresan

În această vară ar putea fi dați în folosință 18 km noi de autostradă în Mureș

Ion Surdu

Aparatură ultramodernă de imagistică dentară la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș

Ligia Voro

MS | Noul Hyundai Tucson, primele impresii

Doi antreprenori clujeni au reînviat brandul schiurilor de Reghin

Stefana Muresan

Freedom House România dedică un nou proiect jurnaliștilor

Ligia Voro

500 de fermieri din Sălaj primesc subvenții pentru rase ameliorate

Nora Dumitrescu

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

MADR: Contract pentru exportul a 200.000 de ovine spre Emiratele Arabe Unite. Primul transport, în martie

redactia

Festivalul usturoiului în Ținutul Contelui Dracula, 1-3 septembrie 2017

Stefana Muresan

APIA a inceput campania de primire cereri subventii 2016

7 milioane de euro pentru o fermă ecologică în Sălaj

Nora Dumitrescu

PiataProducatorilor.ro, prima platformă online deschisă micilor fermieri

Traian Dan

Cea mai mare tranzacţie cu teren arabil de anul acesta, în Timiș: cetățean italian, investiție într-o plantație de aluni pe 138 ha

Stefana Muresan

Sovata, turism 100% și în 2016

Stefana Muresan

Peste 3.300 proiecte, selectate să primească fonduri europene

Stefana Muresan

Fermierii sălăjeni vor acces la cele mai bune standuri din piețe

Nora Dumitrescu

Leave a Comment