Un consorțiu de ONG-uri din România își propune, urmărind un model dezvoltat în Statele Unite, să implementeze un program care are ca scop dezvoltarea unei alternative sustenabile și echitabile care să asigure accesul la piață a produselor micilor fermieri. Practic, prin Food Hubs (centre alimentare), micii producători agricoli vor putea să livreze către consumatorii finali produse locale, tradiționale, gustoase și sănătoase la un preț corect pentru ambele părți.
Modele de astfel de centre funcționale există cu precădere în vestul Europei și în Statele Unite ale Americii. În 2014, o delegație formată dintr-o parte a organizațiilor participante la program au vizitat, timp de o săptămână, astfel de unități, încercând să înțeleagă modul de organizare și precondițiile necesare demarării lor. Aceasta inițiativă a apărut ca o necesitate, în condițiile în care micii producători se confruntă cu dificultăți tot mai mari în a-și vinde marfa, fără intermediari, către consumatorul final. În același timp, nici consumatorii nu au multe opțiuni de a achiziționa produse agro-alimentare locale care să beneficieze și de un standard de calitate ridicat sau care să fie certificate sanitar-veterinar. Prin aceste centre (hub-uri) se dorește să se scurteze cât de mult posibil lanțul dintre producător și consumator, agricultorii livrând produsele către hub-uri. În momentul de față proiectul este în stadiu incipient, zece organizații ale societății civile propunând planuri de afaceri pentru dezvoltarea a zece hub-uri în toată țara. Totuși, dintre acestea doar cele mai bune cinci proiecte vor fi finanțate, cu fonduri alocate de Romanian-American Foundation.
Avantaje considerabile pentru producători și consumatori
Potrivit reprezentanților Fundației Civitas, coordonatorul proiectului, fiecare Food Hub va colecta produse de la cel puțin 60-100 producători locali din aria sa de referință. Apoi, hub-ul va livra produsele clienților săi care pot fi magazine, hoteluri, restaurante, instituții, dar și persoane fizice. O opțiune tentantă pentru acoperirea consumatorilor urbani poate fi și comerțul electronic, adică magazinul online. Pe lângă activitatea de animare, coordonare, colectare, condiționare și punere pe piață a diferitelor produse locale, specialiștii hub-ului și experții contractați punctual vor furniza consultanță de specialitate pentru fermierii parteneri incluzând aspectele tehnice și financiare. Dacă majoritatea producătorilor mici și mijlocii stăpânesc aspectele strict legate de producție și desfacerea pe piața de proximitate, au nevoie de suport în marketing, vânzări sau întocmirea planului de afaceri. Totodată, Food Hub va lucra atât cu fermierii cât și cu clienții pentru a asigura o legătură între producător și consumatorul final. Valentin Filip, reprezentant al Fundației Civitas, spune că acest proiect îi va ajuta pe micii producători, în primul rând, să aibă acces mai rapid la consumatorul final, în același timp, produsele vândute urmând să respecte toate normele de siguranță alimentară. “Food Hub reprezintă un centru integrator de produse locale, scopul acestui proiect fiind acela de a reprezenta o singură verigă de intermediere între producător și consumatori. Acesta are dublă vocație, respectiv, comercială, de preluare a produselor și apoi de comercializare a acestora, dar și o componentă educațională, de formare, atât a producătorilor, urmând să-i sprijinim în a livra produse conforme cu normele în vigoare, dar și să educăm consumatorii finali spre a consuma produse locale, tradiționale. Programul își propune să piloteze astfel de centre în cinci zone ale țării și să dezvolte un model care, mai apoi, să fie replicabil la nivel de politică publică, la nivel național. Fiecare dintre organizațiile invitate la program dezvoltă un plan de afaceri adaptat condițiilor și pieței locale, iar, în vară, din cele zece planuri de afaceri vor fi selectate cinci care demonstrează viabilitate, acestea urmând să fie finanțate”, afirmă Valentin Filip. Totodată, Filip spune că cel mai important avantaj al producătorilor care decid să participe la acest program este că aceștia vor avea acces pe termen lung la o piață reglementată. “Noi, ne dorim să-i atragem pe producătorii mai mici în zona de bună organizare și conformitate sanitară, ceea ce le va da acces la o piață mult mai mare. Mai mult, prin aceste hub-uri vor fi asigurate spații propice de depozitare din prisma normelor sanitare și a cerințelor de depozitare și procesare. De asemenea, va fi asigurată logistica fizică de desfacere, dar și partea de promovare și vizibilitate și managementul întregului proces”, mai spune Valentin Filip.
Sprijin pentru micii fermieri si procesatori
Marton Balogh, directorul regional al Fundației Civitas, consideră că aceste centre tip Food Hub vor rezolva într-o mare măsură problemele micilor fermieri. “Una dintre marile probleme de politică publică pentru România este accesul micilor fermieri la piață. Problema aceasta poate fi soluționată prin mai multe modalități. În primul rând, ajutându-i să se asocieze în cooperative, totuși, am observat că asocierea este facilă doar pentru un anumit tip de producători, care au resurse financiare și spirit antreprenorial. Există o altă categorie de fermieri, mai mici, care lucrează pământul și care fac lucruri extraordinare, dar care poate nu au spirit antreprenorial și care nu au capacitatea financiară de a se asocia. Atunci am zis că este important să creăm niște entități care să fie controlate, coordonate de un ONG care nu urmărește profitul, care nu urmărește bunăstarea proprie, ci care are ca scop doar să rezolve aceste probleme ale micilor fermieri”, afirmă directorul regional al Fundației Civitas. Susținerea primită de la Romanian-American Foundation va viza atât partea de investiții, dar, mai ales, partea operațională pentru o perioadă de doi ani și jumătate. Practic, cu acest prim capital se va subvenționa funcționarea inițială, cum ar fi salariile, închirierea spațiilor necesare, posibil și leasingul pentru o autoutilitară specializată. Ne gândim foarte serios și la atragerea altor fonduri sau finanțări spre această inițiativă”, spune Marton Balogh.
Coș divers pentru consumatori
Ovidiu Spînu, director executiv al Fundației Open Fields, unul dintre ONG-urile care participă la acest proiect, consideră că producătorii care vor face parte din aceste hub-uri vor beneficia de avantaje considerabile, cele mai importante fiind legate de faptul că vor avea mai multe canale pe care să-și poată vinde produsele. “Ideea acestor hub-uri este să grupăm o paletă cât mai largă de producători foarte diferiți, astfel încât să trimitem spre consumatorul final produse autentice din zona noastră de intervenție care este Bucovina: lactate, mezeluri, gem de afine, păstrăv, suc de mere etc. Colectarea și gruparea acestora se va face la nivelul food-hub-ului, conform comenzilor venite din piață, iar, în acest fel, clienții finali vor beneficia de un coș bogat și divers. Sunt avantaje de ambele părți. Producătorul nu mai stă prea mult în piață și se poate concentra pe producție, iar consumatorul final are acces la adevărate delicatese încărcate cu amprenta culturală a zonei de origine. Nu vom descuraja producatorii să renunțe la piețe și la alte canale de vânzare existente, noi vom adăuga doar o paletă de clienți la care încă nu au acces. Mai mult decât atât, ne propunem să creștem eficiența și producția, să prelungim perioadele de acces la produsele agroalimentare naturale, tradiționale și să implementăm principii de piață echitabile tip „fair trade”, consideră Spînu. Programul, aflat în stadiu incipient, se corelează cu o serie din prevederile Programului Național de Dezvoltare Rurală, încercând să fructifice atât posibilitățile de finanțare publică pentru zona de dezvoltare de lanțuri scurte alimentare cât și finanțările private. ”Un aport important la conectarea la piață îl va avea însă consumatorul, prin decizia lui de a achiziționa produse locale. Credem în deschiderea și conștientizarea acestuia și asupra implicațiilor economice și sociale ale opțiunilor de cumpărare”, menționează reprezentații Fundației Civitas.
de Augustin STANCIU
Citește și:
Cea mai tânără câștigătoare a programului TalentA inspiră noua generație de fermieri
Sprijinirea femeilor în agricultură reprezintă o investiție strategică în viitorul unor sisteme alimentare reziliente, incluzive și sustenabile. Ca…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Tinerii antreprenori ai Ardealului, adunați de D’Olive la Păltiniș
Șapte întreprinzători din regiune constituiți într-un grup de inițiativă (mastermind) au fost consiliați de către mentori cu experiență…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Naiada și Pelin – vinurile verii la Domeniile Ostrov
Producătorul dobrogean Domeniile Ostrov a anunțat selecția vinurilor reprezentative pentru vara 2025: gamele Naiada (Alb și Rosé Cuvée)…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea…
29 iunie 2025
Investiții
La Oradea începe contrucția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
La Oradea începe contrucția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
