Aproape 22 de milioane de lei din fonduri europene au fost alocaţi pentru restaurarea Castelului Corvinilor.
Contractul de finanţare „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara” a fost semnat, miercuri, 3 mai, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi are o durată de implementare de 62 de luni.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 86.896 de turişti (de la 260.766 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori după intervenția asupra obiectivului de patrimoniu).
”Castelul Hunedoarei (numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor) este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, şi, prin lucrările de consolidare care vor fi făcute în cadrul acestui proiect, ne dorim să-l valorificăm la standarde europene”, spune conducerea ministerului. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă.
Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara, ban la Severinului, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.
Citește și:
Nămolul din stațiile de epurare ale Clujului va deveni îngrășământ agricol
15.500 de tone de nămol din tratarea apei uzate urmează să fie valorificate anual în agricultură. Compania de…
28 martie 2023
Air Connect a aterizat în premieră sub Feleac. “Venim cu nava noastră amiral”
Compania românească va opera pe Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) cu o aeronavă care poluează cu 40% mai puțin.…
28 martie 2023
Universitatea din Oradea, punct teritorial de inovare digitală
Universitatea din Oradea este punct teritorial al DIH4Society și unul dintre partenerii proiectului finanțat de Comisia Europeană. În…
28 martie 2023
Bilanț financiar pozitiv la Universitatea de Științe Agricole Cluj
Instituția clujeană de învățământ superior a înregistrat anul trecut venituri mai mari decât cheltuielile. Cornel Cătoi, rectorul Universității…
28 martie 2023
FOTO-VIDEO: The Voices of Business Awards Brașov 2023. Am premiat performanța!
Echipa revistei Transilvania Business a organizat, la Belvedere Events Center, cea de-a doua ediție a galei The Voices…
28 martie 2023
Aliz Kosza – “Menirea mea: să întorc cât mai mult societății și nu oriunde, ci în orașul meu natal”
Aliz Kosza, Business Mentor & Business Strategist, a decis să se întoarcă în Brașov, orașul său natal, după…
28 martie 2023
Compania britanică The Acces Group a închiriat peste patru mii de metri pătrați în cadrul United Business Center Timișoara
The Access Group este unul dintre cei mai mari furnizori de business management software pentru organizații din Marea…
28 martie 2023
După parc fotovoltaic, Aeroportul din Sibiu anunță o nouă investiție: securizarea accesului auto și de persoane
După dezvoltarea unui parc fotovoltaic, Aeroportul Internațional Sibiu a anunțat un nou obiectiv de investiții ce urmează să…
27 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
