Companiile de distribuție de electricitate ale grupului Enel vor instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România, respectiv Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, în urma aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente, a anunțat, marți, Enel.
Acest nou proiect, precum și cele anterioare în baza cărora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,8 milioane de clienți din România, arată un comunicat al Enel.
Contoarele inteligente instalate de către grupul Enel în România sunt produse pe piața locală, marea majoritate de către compania timișoreană AEM.
Potrivit președintelui companiei Olimpia Moica, AEM a investit 4,57 milioane euro pentru realizarea contoarelor inteligente pentru Enel, acestea fiind certificate la Roma.
“Am investit 4,57 milioane euro pentru realizarea acestor produse în utilaje, pregătire fabricație, gen matrițe, etc, și produsele au fost certificate la Roma de către laboratoare specializate. În doi ani am produs peste 400.000 contoare inteligente pentru Enel. Putem realiza, dacă se pune problema, minimum 2,2 milioane aparate inteligente pe an”, a precizat Moica.
Compania produce contoare atât de gaze cât și de energie pe care le-a exportat în țări precum Italia, Franța, Ungaria, Germania, Pakistan, India, Egipt, Turcia, etc. În prezent participă la o licitație organizată de Electrica pentru contoare inteligente și a participat și la licitațiile organizate de CEZ și E.ON.
Anul trecut compania timișoreană a avut o cifră de afaceri de 72,85 de milioane de euro și pentru 2017 se așteaptă, conform președintelui companiei, la 92 de milioane de euro. Având un acționariat românesc 100%, AEM are circa 1.400 de salariați, iar salariul mediu brut este de circa 2.100 lei.
Potrivit datelor Enel, E-Distribuție Muntenia va pune în funcțiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente acoperind zone importante din București și Ilfov, iar în județul Ilfov, clienți din Buftea, Mogoșoaia și Chitila vor fi incluși în proiect.
De asemenea, E-Distribuție Dobrogea va instala aproximativ 40.000 de contoare inteligente atât în zona urbană, cât și în zona rurală, iar E-Distribuție Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru mai mult de 40.000 de clienți din mediul urban și rural din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
Clienții incluși în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor de rețea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient, îmbunătățind astfel calitatea rețelelor și a serviciilor.
Enel precizează că, în perioada 2005-2016, investițiile realizate pentru extinderea și modernizarea rețelelor administrate de către companiile E-Distribuție din România s-au ridicat la 1,584 de miliarde de euro.
Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.
Citește și:
Producția de îngrășăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar va fi reluată la Azomureş din octombrie
Azomures a încheiat în aceste zile contracte de achiziționarea gazelor naturale, care permit reluarea producției de îngrășăminte la…
24 septembrie 2023
Reluarea activităţii Azomureş a fost anunţată de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Cu ocazia vizitei efectuate la Târgu Mureş de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, Azomureş a anunţat reluarea activităţii. Este…
24 septembrie 2023
Liber la tratament și proceduri medicale de recuperare în Ocna Mureş
Pentru Complexul Băile Sărate de la Ocna Mureș mai era necesară obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţilor de tratament…
22 septembrie 2023
ANRE vrea să limiteze numărul panourilor fotovoltaice pentru prosumatori
ANRE a venit cu o propunere de limitare a numărului de panouri fotovoltaice pentru prosumatori. Justificarea propunerii este…
21 septembrie 2023
10 milioane de euro pentru apa și canalizarea din localitățile Clujului
Au fost finalizate lucrările de extindere și reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în 10…
21 septembrie 2023
„Noaptea Cercetătorilor” la Universitatea din Oradea
„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, cel mai cunoscut și longeviv eveniment de promovare a științei și cercetării din țara noastră,…
20 septembrie 2023
Tuborg România – URBB implementează cu succes sistemul fotovoltaic pentru energie durabilă
“Implementarea sistemului fotovoltaic de energie durabilă pentru United Romanian Breweries Bereprod SRL”, cunoscut sub denumirea Solar Project, proiectul…
19 septembrie 2023
Delgaz Grid testează utilizarea hidrogenului drept combustibil la Gorneşti, judeţul Mureş
Compania Delgaz Grid testează la clienții casnici din localitatea Gornești, județul Mureș, randamentul instalațiilor interioare și a aparatelor…
18 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
