La Hunedoara a fost semnat marți primul proiect care va fi finanțat în Regiunea Vest pe exercițiul financiar european 2014-2020: Restaurarea Castelului Corvinilor.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Primăria Municipiului Hunedoara au semnat contractul de finanțare pentru proiectul Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara. Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, axa prioritară 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural — și prioritatea de investiții 5.1 — Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, potrivit unui comunicat de presă al ADR Vest.
Semnatarii contractului de finanțare au fost Dan Bobounțanu primarul municipiului Hunedoara și Sorin Maxim — director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest.
Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 28 de luni.
Activitățile prevăzute în cadrul proiectului vizează consolidarea, restaurarea, amenajarea/refuncționalizarea unor spații compatibile cu statutul de monument istoric (amenajarea unui spațiu expozițional — muzeal destinat ilustrării habitatului nobiliar transilvănean în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea și secolul al XVII-lea), precum și introducerea acestora în circuitul turistic.
Pentru a sprijini dezvoltarea locală, în proiect sunt prevăzute măsuri pentru valorificarea și promovarea durabilă a acestuia.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va crește cu 86.896 de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 260.766 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori după intervenția asupra obiectivului de patrimoniu).
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.1 — Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural — a fost lansat în 25 mai 2016 și a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitive și a are o alocare financiară de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanțare în cadrul acestui apel de proiecte.
Citește și:
Guvernul a vizitat marile fabrici din Cluj: Terapia, Farmec, Bosch. FOTO + VIDEO
O delegație guvernamentală a efectuat vizite în trei unități de producție din județ. Fabricile vizate au fost Terapia…
21 mai 2022
Impozitele pe tranzacțiile de pe bursă vor fi reținute la sursă
Bursa devine tot mai accesibilă potențialilor investitori: din 2023 vom avea sistem de reținere la sursă a taxelor…
21 mai 2022
Primarul Clujului, la Europe Goes Local: “Ne aflăm aici într-un context privilegiat”
Edilul Emil Boc, premierul Nicolae Ciucă și președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, au făcut un…
21 mai 2022
Fondatorul SomProduct, mentor al antreprenorilor din Maramureș
Sergiu Cadar, cofondator al rețelei SomProduct, se va întâlni cu membrii Clubului Întreprinzătorilor Maramureș (CIM). Directorul general al…
21 mai 2022
Județul Cluj emite certificate digitale de urbanism valide. Alin Tișe: “Revoluționăm relația cu cetățenii”
Consiliul Județean (CJ) Cluj susține că este singurul din țară care emite certificate de urbanism digitale, valide juridic,…
21 mai 2022
Join – Built Environment Mixer by PropertyTalents, 25th of May
Bucharest edition, 25t of May, La Bibliotecă Herăstrău, 18:00 – 22:00 This is a historical debut event not…
20 mai 2022
Plantația de trandafiri din Plesca, atracție turistică
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a decis să promoveze ca obiectiv turistic cultura de…
20 mai 2022
“Tesla de Cluj”, testată de prim-ministru
Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă la evenimentul Innowave Summit.…
20 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022
Stație de beton mobilă într-o comună mureșeană
Conducerea societății Far Beton anunță […]
20 mai 2022
Mureș: Școală demolată și transformată în vilă turistică
Reprezentanții societății Keresd GuestHouse […]
20 mai 2022
VIDEO: Primele imagini despre renovarea ”Cocoșului de Aur”
Joi, 19 mai, jurnaliștii mureșeni au participat […]
19 mai 2022
Ansamblu industrial și rezidențial, în pregătire în Albești
Comunitatea din localitatea Albești este […]
19 mai 2022
Târg al meșterilor populari și al producătorilor locali, la Târgu Mureș
Primăria Municipiului Târgu Mureș, […]
18 mai 2022