Bihor Eveniment Ultimele stiri

Primaria Oradiei țintește o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în fiecare an

Având în vedere faptul că în data de 22 iunie s-a împlinit un an de la investirea în funcție a actualului Consiliu Local Oradea precum și a primarului, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o evaluare a modului în care proiectele municipalităţii sunt duse la îndeplinire, în ce stadiu au ajuns, respectiv dacă angajamentele au fost realizate sau sunt în curs de realizare.
Astfel, primarul Ilie Bolojan a anunțat că miza principală a planului de dezvoltare este prosperitatea municipiului Oradea, iar în acest proiect Primăria Oradea își asumă un rol important în dezvoltarea economică orașului.
Principalele preocupări sunt: modul în care trăiesc oamenii, dacă au locuri de muncă, dacă au câștiguri mai bune, care este calitatea mediului și a serviciilor pe care le asigură Primăria Oradea, resursele financiare ale orașului, modul de gestionare a acestuia etc.
“O miză importantă era ca orașul să cunoască o dezvoltare economică importantă, ne-am propus ca orașul să cunoască o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în euro în fiecare an. Dacă orașul are acest ritm de dezvoltare în următorii 10 ani, am ajunge la un nivel de câștiguri mediu față de Uniunea Europeană.
Indicatorii economici ai orașului astăzi arată conform evoluției cotelor defalcate din impozitul din salarii, care arată că avem o creștere de 10% net a fondului total de salarii în municipiu. De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2017, Primăria Oradea a încasat mai mult decât jumătate din cât am estimat pentru acest an, ceea ce înseamnă că orașul se dezvoltă”, a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce privește gradul de îndatorare a orașului, se poate observa că în momentul de față acesta e de 17-18%, faţă de maximum 30% cât permite legea, iar în anii următori acest grad de îndatorare are o evoluție de descreștere.
Stadiul proiectelor pentru perioada 2016-2020
Primarul Ilie Bolojan a prezentat și stadiul proiectelor propuse pentru mandatul 2016-2020.
Astfel, în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare, primarul a menționat că există cinci direcții cheie pe care administrația locală le va urmări în acest mandat.
Orașul conectat – conectarea rutieră la autostrăzile europene
La finalul anului trecut, administrația locală a colaborat cu Ministerul Transporturilor și a reușit ca legătura rutieră dintre Oradea și autostrada Transilvania să fie cuprinsă în masterplan, să aibă finanțare europeană. A fost elaborat studiul de fezabilitate, iar anul acesta s-a colaborat cu Compania de Drumuri și Autostrăzi pentru a pregăti avizarea și aprobarea acestui studiu de fezabilitate. Astfel, anul viitor ar putea începe lucrările, în paralel cu lucrările la autostradă.
Realizarea terminalului intermodal
Terminalul va asigura conectarea rutier-feroviară a municipiului Oradea la sistemul internațional de transport. În ultimul an s-a colaborat cu Autoritatea de Management, deoarece și acest proiect este finanțat din bani europeni, și cu consultanții acesteia s-a definitivat partea de ghid care ține de municipiul Oradea. După publicarea acestui ghid pot fi demarate procedurile de licitație, în așa fel încât terminalul să fie terminat și să devină operațional în anul 2019.
Operarea mai bună a aeroportului
Primăria Oradea a înființat o linie de transport OTL care să preia călătorii, a oferit spații publicitare gratuite pe bannerele publicitare ale Primăriei și susține realizarea unei curse charter pentru turiști pe ruta București – Oradea, care ar veni vineri și ar pleca duminică.
Drumuri mai bune între Oradea și comunele din jur
La drumul ocolitor al cartierului Episcopia între str. Bihorului și girația de la Real, licitația este în așteptarea validării, în prima săptămână din iulie se va publica, la sfârșitul lunii august s-ar putea avea o adjudecare iar în toamna acestui an s-ar putea începe lucrările aferente. În ceea ce privește asfaltarea drumului dintre cartierul Podgoria și Oșorhei, studiul de fezabilitate este realizat, iar la drumul nou Oradea-Paleu din zona str. Izvorului peste dealuri este realizat studiul de fezabilitate.
O circulație mai bună în oraș – extinderea liniei de tramvai
Licitația este în curs, în evaluare, iar dacă oferta nu va fi în regulă se va relua licitația.
În ceea ce privește pasajele subterane, este în lucru studiul de fezabilitate pentru pasajul din Centrul Civic, între zona podului Dacia și Piața Cetății, iar pentru lărgirea podului Dacia partea de expertiză este în lucru. Cu privire la parcarea supraterană de la baza Voința, aceasta are nevoie de avize din partea Comisiei Naționale pentru Monumente.
Orașul competitiv
Primăria Oradea va atrage în continuare companii și firme, va dezvolta alte parcuri industriale, iar după demolarea CET 2 se va înființa și pe această locație un nou parc industrial, Primăria Oradea având întenția de a construi hale pentru firmele din parc și să sprijine construcția de apartamente pentru muncitori.
Un alt proiect important este școala de meserii și școala internațională. La școala de meserii se vor concentra pe Colegiul Traian Vuia, unde momentan se lucrează la internat, în așa fel încât să existe pentru elevii care învață acolo condiții optime pentru elevi.
Orașul cu spații publice de calitate
Controlul extinderii urbane. Primăria Oradea va controla extinderea intravilanului eliminând astfel extinderea haotică a orașului. Totodată se are în vedere și reutilizarea terenurilor reconvertite. Punerea în valoare a acestor terenuri va conduce la renașterea urbană a zonelor limitrofe.
Orașul universitar
A fost semnat contractul cu firma care va realiza masterplanul, iar anul viitor se vor începe lucrările la prima clădire finanțată de orașul Oradea pentru Campusul Universitar.
Infrastructura digitală și programul de trafic și mobilitate
Vor începe lucrările de pregătire, Primăria Oradea susținând infrastructura digitală a asociațiilor de proprietari și ceea individuală în vederea reducerii costurilor administrării blocurilor.
Orașul turistic
Reamenajarea zonei Crișului Repede. Se lucrează în zona Sinagogii Zion, iar împreună cu Apele Române se va reabilita malul stâng al Crișului în zona Primăriei.
Reabilitarea Casei Darvas din fonduri europene. Urmează să se publice licitația pentru lucrările de reabilitare, sinagoga din str. Primăriei va deveni muzeu, pentru care s-a semnat protocolul.
Noua sală de sport polivalentă. Licitația este în curs, cel mai probabil la primăvară pot fi începute lucrările propriu-zise.
“În urma realizării acestor proiecte sunt convins că orașul Oradea va fi un oraș prosper și european”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Related posts

Peste 30 de retromobile, la Raliul „Drumul Vinului 2020” cu startul la Oradea

Traian Dan

Peste un miliard de lei pentru investițiile de mediu: programe de eficiență energetică și reducere a emisiilor

Ion Surdu

Romsilva a preluat în pază peste 120.000 ha de păduri private

Papuc Irina

Vox Technology Park aduce in Romania Zetta University din Virginia de Vest, SUA

Ionut Oprea

Carmangeria Moldovan cu afaceri de 15 mil. de euro va folosi doar carne din România

Stefana Muresan

Vrei sa afli cum sa iti protejezi business-ul?

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Investiții de peste 58 de milioane de lei în Sibiu: trasee pietonale și piste pentru bicicliști

Papuc Irina

Un argeşean a dat lovitura cu o cultură de cartofi mov

redactia

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Expediție științifică a UBB în Caucaz

Ligia Voro

Regiunea Centru va avea propriul Program Operațional Regional 2021-2027: buget de peste 1,1 miliarde de euro

Ion Surdu

Primul zbor de sezon Cluj – Constanța, din 16 iulie

Nora Dumitrescu

Se anulează marile festivaluri ale Clujului: Untold, Electric Castle, Jazz in the Park

Nora Dumitrescu

Aeroportul din Baia Mare va avea zboruri spre Egipt

Nora Dumitrescu

Reteaua de sanatate Regina Maria și omul de afaceri Horia Ciorcila, parteneriat de 15 milioane euro in Cluj Napoca

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda: Consiliul UE are obligația de a-i respecta pe români și pe bulgari. Acesta trebuie să primească România și Bulgaria în Schengen

redactia

EXPO&BURN revine la Aeroportul Iași pe 6 și 7 octombrie!

redactia

Sibiu: Donație de 30.000 de euro pentru Spitalul de Psihiatrie, datorită Rotary Club

Stefana Muresan

Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitat cu aproape 8 mil. euro

Stefana Muresan

Suedezii de la Electrolux, cu fabrică de aragazuri în Satu Mare, se apropie de 1000 de angajați

Stefana Muresan

Timișoara: Au fost plantați primii 350 de arbori în cel mai mare parc suspendat din ţară

Stefana Muresan

Niculae Havrileţ, fost şef al ANRE, şi Lucian Isar, fost bancher şi ministru, vor să fie administratori ai Electrica SA

redactia

A fost emis ordinul de incepere a lucrarilor de inchidere a depozitului neconform de deseuri din Dej

Stefana Muresan

Leave a Comment