Având în vedere faptul că în data de 22 iunie s-a împlinit un an de la investirea în funcție a actualului Consiliu Local Oradea precum și a primarului, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o evaluare a modului în care proiectele municipalităţii sunt duse la îndeplinire, în ce stadiu au ajuns, respectiv dacă angajamentele au fost realizate sau sunt în curs de realizare.
Astfel, primarul Ilie Bolojan a anunțat că miza principală a planului de dezvoltare este prosperitatea municipiului Oradea, iar în acest proiect Primăria Oradea își asumă un rol important în dezvoltarea economică orașului.
Principalele preocupări sunt: modul în care trăiesc oamenii, dacă au locuri de muncă, dacă au câștiguri mai bune, care este calitatea mediului și a serviciilor pe care le asigură Primăria Oradea, resursele financiare ale orașului, modul de gestionare a acestuia etc.
„O miză importantă era ca orașul să cunoască o dezvoltare economică importantă, ne-am propus ca orașul să cunoască o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în euro în fiecare an. Dacă orașul are acest ritm de dezvoltare în următorii 10 ani, am ajunge la un nivel de câștiguri mediu față de Uniunea Europeană.
Indicatorii economici ai orașului astăzi arată conform evoluției cotelor defalcate din impozitul din salarii, care arată că avem o creștere de 10% net a fondului total de salarii în municipiu. De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2017, Primăria Oradea a încasat mai mult decât jumătate din cât am estimat pentru acest an, ceea ce înseamnă că orașul se dezvoltă”, a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce privește gradul de îndatorare a orașului, se poate observa că în momentul de față acesta e de 17-18%, faţă de maximum 30% cât permite legea, iar în anii următori acest grad de îndatorare are o evoluție de descreștere.
Stadiul proiectelor pentru perioada 2016-2020
Primarul Ilie Bolojan a prezentat și stadiul proiectelor propuse pentru mandatul 2016-2020.
Astfel, în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare, primarul a menționat că există cinci direcții cheie pe care administrația locală le va urmări în acest mandat.
Orașul conectat – conectarea rutieră la autostrăzile europene
La finalul anului trecut, administrația locală a colaborat cu Ministerul Transporturilor și a reușit ca legătura rutieră dintre Oradea și autostrada Transilvania să fie cuprinsă în masterplan, să aibă finanțare europeană. A fost elaborat studiul de fezabilitate, iar anul acesta s-a colaborat cu Compania de Drumuri și Autostrăzi pentru a pregăti avizarea și aprobarea acestui studiu de fezabilitate. Astfel, anul viitor ar putea începe lucrările, în paralel cu lucrările la autostradă.
Realizarea terminalului intermodal
Terminalul va asigura conectarea rutier-feroviară a municipiului Oradea la sistemul internațional de transport. În ultimul an s-a colaborat cu Autoritatea de Management, deoarece și acest proiect este finanțat din bani europeni, și cu consultanții acesteia s-a definitivat partea de ghid care ține de municipiul Oradea. După publicarea acestui ghid pot fi demarate procedurile de licitație, în așa fel încât terminalul să fie terminat și să devină operațional în anul 2019.
Operarea mai bună a aeroportului
Primăria Oradea a înființat o linie de transport OTL care să preia călătorii, a oferit spații publicitare gratuite pe bannerele publicitare ale Primăriei și susține realizarea unei curse charter pentru turiști pe ruta București – Oradea, care ar veni vineri și ar pleca duminică.
Drumuri mai bune între Oradea și comunele din jur
La drumul ocolitor al cartierului Episcopia între str. Bihorului și girația de la Real, licitația este în așteptarea validării, în prima săptămână din iulie se va publica, la sfârșitul lunii august s-ar putea avea o adjudecare iar în toamna acestui an s-ar putea începe lucrările aferente. În ceea ce privește asfaltarea drumului dintre cartierul Podgoria și Oșorhei, studiul de fezabilitate este realizat, iar la drumul nou Oradea-Paleu din zona str. Izvorului peste dealuri este realizat studiul de fezabilitate.
O circulație mai bună în oraș – extinderea liniei de tramvai
Licitația este în curs, în evaluare, iar dacă oferta nu va fi în regulă se va relua licitația.
În ceea ce privește pasajele subterane, este în lucru studiul de fezabilitate pentru pasajul din Centrul Civic, între zona podului Dacia și Piața Cetății, iar pentru lărgirea podului Dacia partea de expertiză este în lucru. Cu privire la parcarea supraterană de la baza Voința, aceasta are nevoie de avize din partea Comisiei Naționale pentru Monumente.
Orașul competitiv
Primăria Oradea va atrage în continuare companii și firme, va dezvolta alte parcuri industriale, iar după demolarea CET 2 se va înființa și pe această locație un nou parc industrial, Primăria Oradea având întenția de a construi hale pentru firmele din parc și să sprijine construcția de apartamente pentru muncitori.
Un alt proiect important este școala de meserii și școala internațională. La școala de meserii se vor concentra pe Colegiul Traian Vuia, unde momentan se lucrează la internat, în așa fel încât să existe pentru elevii care învață acolo condiții optime pentru elevi.
Orașul cu spații publice de calitate
Controlul extinderii urbane. Primăria Oradea va controla extinderea intravilanului eliminând astfel extinderea haotică a orașului. Totodată se are în vedere și reutilizarea terenurilor reconvertite. Punerea în valoare a acestor terenuri va conduce la renașterea urbană a zonelor limitrofe.
Orașul universitar
A fost semnat contractul cu firma care va realiza masterplanul, iar anul viitor se vor începe lucrările la prima clădire finanțată de orașul Oradea pentru Campusul Universitar.
Infrastructura digitală și programul de trafic și mobilitate
Vor începe lucrările de pregătire, Primăria Oradea susținând infrastructura digitală a asociațiilor de proprietari și ceea individuală în vederea reducerii costurilor administrării blocurilor.
Orașul turistic
Reamenajarea zonei Crișului Repede. Se lucrează în zona Sinagogii Zion, iar împreună cu Apele Române se va reabilita malul stâng al Crișului în zona Primăriei.
Reabilitarea Casei Darvas din fonduri europene. Urmează să se publice licitația pentru lucrările de reabilitare, sinagoga din str. Primăriei va deveni muzeu, pentru care s-a semnat protocolul.
Noua sală de sport polivalentă. Licitația este în curs, cel mai probabil la primăvară pot fi începute lucrările propriu-zise.
„În urma realizării acestor proiecte sunt convins că orașul Oradea va fi un oraș prosper și european”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Citește și:
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Digitalizarea, cea mai mare provocare pentru companiile de arhivare fizică
Foarte multe companii de arhivare au făcut pasul spre digitalizare, pas care a însemnat și creșterea exponențială a…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Bătaie mare pe “pașapoartele” Google la Cluj
Sute de studenți ai Universității Tehnice (UTCN) se luptă să prindă un loc în programul de securitate cibernetică…
2 iulie 2025
Investiții
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Infrastructură
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
