Fonduri Europene Harghita Ultimele stiri

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

O biserică de secol XIII, monument istoric, una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, va fi reabilitată cu bani europeni, contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile fiind semnat joi, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.
‘Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. Contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile a fost semnat azi (joi — n.r.) la sediul ADR Centru, din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Reformate Rugănești, Csaba Barabas, preot paroh, și de către Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru’, menționează sursa citată.
Declarată monument istoric, biserica din Rugănești este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare, care au început în 2014.
Prin fondurile solicitate prin proiect, Parohia și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.
În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde, momentan, se practică turismul sportiv la lacul din localitate, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști, apreciază sursa citată.
Proiectul ‘Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești’ din județul Harghita este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.
‘Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. (…). Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă’, a declarat, potrivit comunicatului, Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Related posts

Finanţare europeană de peste 11 mil. lei pentru modernizarea și dotarea UPU-SMURD Zalău

redactia

APIA, subvenții pentru cicoare, ulei de măsline, trestie de zahăr și fructe cu coaja lemnoasă

Stefana Muresan

Tânărul absolvent de Harvard care s-a întors în România și îi pregătește pe elevi pentru universitățile de top din străinătate

redactia

IMM-urile vor primi 25.000 lei pentru prezenţa la târguri şi expoziţii

Stefana Muresan

Asociația Jidvei – Viitor prin Educație a devenit partener al COSR

Ligia Voro

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Chimcomplex a lansat planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, după preluarea Oltchim

redactia

Clujenii de la Routier European Transport, filiale în Italia şi Germania

Stefana Muresan

Călin Biriş: de la buget la vânzări online

Ionel Albu

„Adio hârtii” – debirocratizare, din 1 iunie, la Ministerul Fondurilor Europene

Traian Dan

Sibiu, primul oraș NATO: workshop pentru administrația locală

Papuc Irina

Mihai Daraban: Este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE

redactia

Technovation Girls 2020 – o competiție de tehnologie dedicată fetelor

Traian Dan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian China-Birta, CEO Kooperativa 2.0

Ligia Voro

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Stefana Muresan

Finanțare europeană de 1,3 miliarde euro pentru modernizarea unor tronsoane din coridorul feroviar Curtici-Constanța

Stefana Muresan

Prințul Dimitrie Sturdza, lobby pentru cultură și investiții

redactia

Charter Sibiu – Antalya – Sibiu în sezonul de vară 2018

Stefana Muresan

Autostrada Sebeș-Turda: Lot deschis în 2019

redactia

Consiliul Investitorilor Străini: Pilonul II, instrument esențial de economisire pentru pensie

Stefana Muresan

The MIPIM Awards 2017 winners

Ionut Oprea

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Ligia Voro

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

8th Black Sea Ports & Shipping 2019

Ligia Voro

Leave a Comment