Fonduri Europene Harghita Ultimele stiri

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

O biserică de secol XIII, monument istoric, una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, va fi reabilitată cu bani europeni, contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile fiind semnat joi, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.
‘Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. Contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile a fost semnat azi (joi — n.r.) la sediul ADR Centru, din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Reformate Rugănești, Csaba Barabas, preot paroh, și de către Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru’, menționează sursa citată.
Declarată monument istoric, biserica din Rugănești este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare, care au început în 2014.
Prin fondurile solicitate prin proiect, Parohia și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.
În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde, momentan, se practică turismul sportiv la lacul din localitate, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști, apreciază sursa citată.
Proiectul ‘Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești’ din județul Harghita este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.
‘Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. (…). Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă’, a declarat, potrivit comunicatului, Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Related posts

Au fost reluate înscrierile în programul Casa Verde: noi reguli pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu bani de la stat

Papuc Irina

Proprietarul Ursus Breweries cumpără două brand-uri de renume din Marea Britanie

redactia

Restricțiile de călătorie în țările UE sunt actualizate pe o platformă creată de un clujean

Ion Surdu

Emerging Europe Recognises its Champions at London Awards Ceremony

Ionut Oprea

Florin Jianu, reales în funcția de președinte al CNIPMMR pentru următorii 4 ani

Traian Dan

Fundația Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia, lansează, începând de anul acesta, Bursele de Educație Constantin Stroe

Nicolae Pop

Blocuri reabilitate termic cu finanțare europeană la Timișoara

Stefana Muresan

Austria și Nordul Italiei, luate model de CJ Bihor pentru construcțiile montane

Traian Dan

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Traian Dan

Transilvania are cele mai multe proiecte de Smart City în România

Nora Dumitrescu

Cine a primit premiile pe 2020 ale Universității de Medicină din Cluj

Nora Dumitrescu

Informaticienii se aliază ca să scoată sistemul medical și firmele din criză

Nora Dumitrescu

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

redactia

Cristina Pop – Head of Asset Management Romania, P3

Ionut Oprea

Ratele la bănci pot fi plătite la oficiile poștale sau direct de acasă, la poștaș

Traian Dan

Tenaris a livrat țevi pentru cea mai mare macara din lume

Nora Dumitrescu

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

ADR Vest negociază direct la Bruxelles alocarea a peste un miliard de euro la nivelul regiunii

Robert Bloancă

Groupama Asigurări a decis să acopere, în mod excepțional, riscurile asociate virusului COVID-19

Ion Surdu

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

Traian Dan

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

Compania Coralia Com din Sighi­şoa­ra, afaceri de 7,5 mil. euro cu o reţea de opt magazine şi activităţi de distribuţie

redactia

UVT, premiată pentru integritate, bună guvernanță și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Leave a Comment