Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

O biserică de secol XIII, monument istoric, una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, va fi reabilitată cu bani europeni, contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile fiind semnat joi, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.
‘Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. Contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile a fost semnat azi (joi — n.r.) la sediul ADR Centru, din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Reformate Rugănești, Csaba Barabas, preot paroh, și de către Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru’, menționează sursa citată.
Declarată monument istoric, biserica din Rugănești este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare, care au început în 2014.
Prin fondurile solicitate prin proiect, Parohia și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.
În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde, momentan, se practică turismul sportiv la lacul din localitate, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști, apreciază sursa citată.
Proiectul ‘Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești’ din județul Harghita este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.
‘Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. (…). Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă’, a declarat, potrivit comunicatului, Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AdePlast pregăteşte deschiderea de fabrici noi la Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Ploieşti

Articolul următor

România vrea să cumpere de la americani elicoptere de atac pentru Armată, dar care să fie produse în ţară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share