Fonduri Europene Harghita Ultimele stiri

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

O biserică de secol XIII, monument istoric, una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, va fi reabilitată cu bani europeni, contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile fiind semnat joi, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.
‘Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. Contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile a fost semnat azi (joi — n.r.) la sediul ADR Centru, din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Reformate Rugănești, Csaba Barabas, preot paroh, și de către Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru’, menționează sursa citată.
Declarată monument istoric, biserica din Rugănești este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare, care au început în 2014.
Prin fondurile solicitate prin proiect, Parohia și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.
În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde, momentan, se practică turismul sportiv la lacul din localitate, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști, apreciază sursa citată.
Proiectul ‘Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești’ din județul Harghita este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.
‘Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. (…). Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă’, a declarat, potrivit comunicatului, Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Related posts

Distribuția gazului în Maramureș, supervizată de o asociație de dezvoltare

Nora Dumitrescu

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

O comună din Bihor, Sânmartin, prima din ţară care licitează distribuţia de gaz

Traian Dan

Apple Pay devine disponibil clienţilor Orange Money

Ligia Voro

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs' lack of digital culture opens all gates to hackers.

Ligia Voro

Măști la cel mult 3 lei și 400 de tablete pentru copiii săraci din Oradea

Traian Dan

Responsabilitate socială: Grupul GRAMPET donează 10 aparate şi 10.000 de kituri pentru depistarea SARS-CoV-2

Papuc Irina

Președintele Consiliului Concurenței la PRIA Competition Conference

Papuc Irina

Primele autobuze electrice ale Zalăului, puse în funcțiune din martie

Nora Dumitrescu

Avocatul Andrea Grigoraș participă la conferința PRIA Competition Iași 

Ligia Voro

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

Ioan Alin Nistor, decanul Facultății de Business din Cluj-Napoca: “Orientarea studenților spre afaceri este o profesiune de viitor”

Stefana Muresan

WHY “ROMANIA’S REAL ESTATE YEARBOOK 2020?”

Ionut Oprea

Suspendarea temporară a producției fabricilor Ford din Europa se prelungește

Ligia Voro

AFI Europe – autorizație de construcție pentru AFI City, primul proiect rezidențial din România al companiei

Ionut Oprea

Stabilitatea juridica, un factor decisiv

Ionut Oprea

Reabilitarea drumului care leagă Sibiul de Transalpina: primii pași

Papuc Irina

Unicarm Satu Mare și Ardealul Carei ajută sistemul medical cu donații

Traian Dan

Agroind Cauaceu, investiție de 2 mil. euro într-o bază pentru cereale în Bihor

Stefana Muresan

E.ON și MOL vor dezvolta o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice

Stefana Muresan

Managing groundbreaking changes

Ionut Oprea

Târg gastronomic și de vinuri – „Vinul și pâinea”, la Oradea, 19-20 septembrie 2020

Traian Dan

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a luat peste 6 mil. euro de la UE pentru reabilitare şi modernizare

Stefana Muresan

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

redactia

Leave a Comment