Anca Lucia Stancu este unul dintre mediatorii cu nume din Cluj-Napoca și, în același timp, managerul portalului MediereNet.ro. De cinci ani stă în spatele Galei Excelenței în Mediere, eveniment național de proporții, organizat la Cluj-Napoca. Despre cât de importantă este medierea în business, ce beneficii aduce antreprenorilor, aflați în interviul următor.
Ce sunt mediatorii, pe înțelesul tuturor?
Medierea este un proces structurat în care o a treia parte, neutră, echidistantă și fără putere de decizie, asistă părțile aflate în conflict să-și rezolve problemele prin negociere. Medierea reprezintă o activitate de interes public care se desfășoară prin profesioniștii celei mai tinere profesii liberale, cea de mediator. Mediatorii sunt specialiști în analiză și managementul conflictelor, precum și în comunicare.
Unde avem nevoie de mediere?
Prin mediere se pot soluționa o mare diversitate de dispute, conflicte, litigii civile și penale. Legea medierii prevede că „Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum și orice alte drepturi de care părțile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenție sau prin orice alt mod admis de lege.” Medierea este alegerea potrivită și pentru situațiile în care părțile nu au martori sau înscrisuri referitoare la o înțelegere făcută, pentru că, în mediere, părțile nu trebuie să dovedească nimic, nu se caută vinovați, nu sunt judecați. În mediere se lucrează cu părțile pe situația existentă pentru ca părțile să ajungă la cea mai potrivită soluție pentru ele. Puterea este în mâinile părților, mediatorul păstrând în cadrul medierii un echilibru de putere între părți.
De ce este recomandată medierea în conflicte de business?
Unul dintre obiectivele oamenilor care fac afaceri este profitul. Investiția în creșterea afacerii înseamnă timp, muncă, vizibilitate, credibilitate care se concretizează în imaginea și renumele firmei și a celor care o dețin și conduc. În cazul unor conflicte care apar în cadrul unei firme (relațiile dintre asociați, relația dintre angajator și sindicat sau angajați, concedieri, relația dintre șef și subaltern etc.) sau în relația cu partenerii de afaceri (clauze contractuale, creanțe, întârzieri în proiecte etc.), medierea oferă beneficii cum ar fi: celeritatea procedurii, reconstruirea relației de afaceri și încredere, confidențialitate, reducerea costurilor cauzate de conflict (greve), costuri mai mici cu soluționarea acestuia (onorariul mediatorului este plătit de toate părțile implicate în mediere). Așa cum este evident din cele prezentate până acum, confidențialitatea procedurii permite păstrarea bunului renume, celeritatea medierii permite reintrarea rapidă în activitatea curentă și respectarea termenelor. Cel mai mare avantaj al medierii este timpul scurt în care se rezolvă situația care creează probleme. Celeritatea și confidențialitatea procedurii medierii se pliază pe nevoile firmelor în activitatea lor uzuală. Una este să încasezi o sumă certă într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă este mai mică decât ai preconizat, și alta este să aștepți o perioadă incertă de timp pentru a recupera o sumă incertă de bani. Și, dacă obții o sentință executorie pentru o creanță, ce faci cu ea dacă nu mai ai pe cine sau ce executa?
În situația negocierilor salariale, a concedierilor, a reorganizării departamentelor, a detașărilor, apelarea la un mediator are avantaje mari, pentru că oferă libertatea de a găsi soluții individuale, fără a crea un precedent. S-ar putea crede că departamentul de HR are tocmai aceste îndatoriri, dar să nu uităm că întregul departament de HR este angajat și plătit de către angajator. Întrebarea este: poate fi neutru și imparțial un angajat din cadrul departamentului HR?
Confidențialitatea procedurii medierii permite firmelor păstrarea bunului renume câștigat în piață, care are o valoare greu de exprimat în timp și bani. Timpul nu îl poți cumpăra cu bani. Timpul îl poți cumpăra cu mediere.
Mai mult de atât, taxa de timbru pentru încuviințarea unui acord de mediere (atunci când este cazul) este de 20 lei. Doar în situația în care acordul de mediere cuprinde un partaj se mai plătește o taxă suplimentară de timbru, calculată la valoarea partajului, care reprezintă doar 50 % din valoarea taxei care ar fi de plată când nu intervine un acord de mediere. Valoarea bunurilor partajabile este stabilită de părți. Astfel se economisește onorariul evaluatorului și 50 % din taxele de timbru.
În orice convenție care privește drepturi asupra cărora părțile pot dispune, acestea pot introduce o clauză de mediere, a cărei validitate este independentă de validitatea contractului din care face parte.
Ce obstacole importante întâmpinați în afacerea dvs? De ce natură? Cum le depășiti?
În țara noastră, medierea este mai puțin cunoscută. Încă nu au fost făcute campanii de promovare a medierii cu un impact real asupra cetățenilor sau care să le stârnească curiozitatea să afle informații despre mediere sau să încerce procedura medierii. Și mă refer la aflarea de informații direct de la un mediator autorizat, deoarece, încă din 2010, informarea cu privire la mediere și avantajele ei este gratuită. Românii percep medierea ca fiind ceva nou și necunoscut. Poate cu puțină teamă și neîncredere. Nu neapărat în mediere cât în libertatea pe care o au de a decide pentru ei. Sunt surprinși că, în mediere, părțile fac legea, fără a încălca legea. Este destul de dificil de acceptat că se poate ajunge mai simplu la o soluție. Medierea este foarte tânără ca profesie dedicată soluționării conflictelor, dacă e să o comparăm cu avocatura și instanța de judecată, cunoscute și recunoscute de sute de ani, care reprezintă varianta clasică și accesată când își face apariția un conflict de interese sau de drepturi. În esența lor, sunt puține conflictele doar de drepturi. Majoritatea pornesc de la conflictele de interese dintre părțile implicate. În procedura medierii, pe drumul către soluția personalizată a părților, sunt identificate cauzele conflictului și interesele părților. Din acest motiv, medierea rezolvă cauza conflictului și nu doar efectele acestuia.
Între părți și mediator se construiește o relație de încredere, care pornește și continuă cu multă comunicare. În cazul în care mediatorul a fost recomandat părții (sau părților) de o persoană de încredere care a trecut printr-o mediere, atitudinea părților este mult mai deschisă. Și mai există situația în care o parte care și-a soluționat o situație prin mediere, revine în mediere și cu alte conflicte.
Și pentru că un om informat este un om puternic, pe site-ul MediereNet.ro sunt informații despre mediere, articole cu spețe mediate, cadrul legal al medierii, beneficiile acesteia și un dicționar de termeni folosiți în mediere.
Organizați, la Cluj-Napoca, Gala Excelenței în Mediere. Dați-ne detalii despre eveniment.
Gala Excelenței în Mediere are ca scop promovarea medierii și a mediatorilor la nivel național și este singurul eveniment al medierii care a rezistat timpului. Unul dintre motive este și implicarea oamenilor de afaceri în transformarea Galei în cel mai mare eveniment de business și mediere din România. Cea de-a cincea ediție a Galei Excelenței în Mediere, care se va desfășura, în perioada 31 martie – 2 aprilie a.c., la Transylvania College în Cluj-Napoca, devine un eveniment internațional de business, mediere și educație. Alături de organizatorul principal, MediereNet, parteneri ai evenimentului sunt autoritățile locale, instituții de învățământ privat și de stat, firme cu acoperire locală, națională și internațională, precum și parteneri media. Programul evenimentului cuprinde seara oficială și festivă, conferința profesională în care sunt abordate și teme practice despre medierea în business, workshop-uri despre includerea medierii în educație și în evaluarea necorporală a firmelor. Colaborarea strânsă între educație, mediere și afaceri și implicarea în viața comunității au ca țintă atingerea păcii sociale.
Detalii despre Gala Excelenței în Mediere sunt disponibile pe http://www.MediereNet.ro/gala-excelentei-mediere/
Citește și:
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Bateria Velionic – instalată deja în peste 200 de locuințe din România
Veltol Energy aduce inovație în stocarea energiei pentru consumatorii care vor mai mult decât statutul de prosumator. Compania…
30 iunie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Premier Energy beneficiază de servicii de Market Maker al Emitentului din partea BRK Financial Group de la 1 iulie
Premier Energy (simbol bursier: PE), unul dintre jucătorii de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creștere…
30 iunie 2025
Ardealul de Nord cere de cinci ori suma alocată mobilității urbane
Solicitările în cele șase județe ale Regiunii Nord-Vest (RNV) sunt de 2,1 miliarde de euro, însă fondurile disponibile…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
