Motto
„Nu poți cunoaște oceanul studiind în bucătărie doi heringi sărați și congelați” (I. D. Sirbu)
de Iulian CHIRIAC
Director general KWLG Wellsprings SRL Romania
Știu. Nimeni nu are răbdare să asculte banalități. Ș-apoi, ce-o fi fost în capul celor de la Transilvania Business atunci cand au decis să permită celor de la KWLG (Echipa KWLG este alcătuită din persoane care au o experiență de peste 15 ani în sfera securității naționale, cu precădere în acele domenii în care riscurile/provocările lumii de astăzi au îmbrăcat forme nebănuite și au generat efecte la scară planetară. Noi înțelegem că, într-o societate globalizată, adevărul este plural, dinamic și cu granițe volatile. Iată de ce noi prețuim informația de încredere, analiza inteligentă și cultura de conformitate. Noi știm cum să facem ca toate acestea să devină suportul dumneavoastră pentru competitive intelligence, business intelligence și due diligence) să glosseze pe marginea competitive intelligence?! Literatură din belșug, terminologie solicitantă și obsesivă, construcții argumentative descurajant de lungi, tehnice și supărător de sofisticate – toate deopotrivă inundă astăzi spațiile de informare, încurajează masterate, legitimează doctorate și sfârșesc prin a îngroșa rafturile bibliotecilor din care s-au născut. Pentru lectorul de rând (și de bună credință!), tabloul teoretic al intelligence-ului, cu toate nuanțele date de competitive intelligence, business intelligence, cyber intelligence, market intelligence etc., tulbură și derutează.
Vechea instituție lumească a siguranței/securității (economice, financiare, alimentare, energetice, naționale în ultimă instanță) pare compromisă și păcătoasă. Și chiar așa și este.
Temele și argumentele de securitate ale lumii de azi însumează o gamă diferită de probleme, amenințări, riscuri și vulnerabilități care plasează statele, corporațiile sau chiar indivizii într-o competiție complexă și interdependentă. Cu alte cuvinte, ponciful globalizării insecurității nu a rămas doar o jucărie logică a minții, ci a năvălit ca o tornadă în piață, risipind avuții, alterând alianțe, înrobind producători și furnizori și, finalmente, încețoșând viitorul.
Poate că acesta a fost unul dintre argumentele echipei Transilvania Business de a găzdui câteva reflecții despre competitive intelligence. Adică despre piață, concurență, resurse, siguranță și predictibilitate. Despre realitate și percepții. Despre cine produce și cine consumă intelligence. Deocamdată, să punem termenii în drepturile lor, chiar dacă riscăm banalul și scolasticul. Ne salvează din această primejdie credința că semnificațiile comune depind de rațiuni comune.
Așadar, „Ce te ține treaz noaptea?”
John E. Prescott, profesor și șef de catedră la Universitatea de Pittsburgh, specialist în managementul afacerilor, consideră că răspunsul la această întrebare va evidenția acel aspect al afacerii dvs. care considerați că este amenințat de către competitori (Prescott, 1999).
De exemplu:
Care sunt competitorii actuali sau potențiali? Care este starea lor curentă? Care este strategia lor de afaceri? Care sunt punctele lor slabe care pot fi exploatate?
Ce ar trebui să îmbunătățesc la produsul/serviciul nostru, astfel încât să devină competitiv, prin raportare la ce oferă alte firme?
Cum îmi pot menține avantajul competitiv?
Oricare ar fi întrebarea despre mediul concurențial al afacerii dvs. care nu vă lasă să dormiți noaptea, competitive intelligence (CI) vă oferă răspunsul. Cum? Vom explica în cele ce urmează.
Mai întâi, însă, câteva scurte referiri la conceptele de CI și business intelligence (BI), care sunt de multe ori confundate.
BI se referă la obținerea în timp util de informaţii relevante, care contribuie decisiv la adoptarea deciziilor cu privire la mersul afacerii. Scopurile urmărite prin derularea BI sunt: îmbunătățirea activității interne și a profitabilității afacerii; obținerea de avantaj competitiv; atingerea obiectivelor stabilite.
CI este procesul de colectare (legală și etică), analiză și valorificare a informațiilor despre: mediul de afaceri al unei organizații, competiție și alți factori de care ar putea depinde succcesul său. Bine realizată, activitatea de CI se poate constitui într-un sistem de avertizare, astfel încât să fie luate cele mai adecvate decizii pentru bunul mers al afacerii.
Prin urmare, activitatea de CI este subsumată celei de BI și este o componentă esențială a acesteia.
Cum se realizează CI?
CI presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu cercetarea secundară (utilizarea unor informații culese deja în alt scop, disponibile public), continuând cu obținerea datelor din rețelele de socializare și finalizând prin realizarea cercetării primare (culegerea directă a unor noi informații) (Weiss and Naylor, 2010).
Ce nu este CI?
CI nu este o simplă agregare a datelor. Ceea ce este esențial în CI este că datele obținute sunt evaluate și analizate, pentru a extrage informația relevantă, a o corela cu date de context și a extrage concluzia esențială pentru derularea unui act managerial eficient.
CI nu este spionaj economic, o confuzie mult și eronat mediatizată. CI presupune culegerea informațiilor prin mijloace legale și cu respectarea unor stricte reguli de etică.
Principiile CI
Deși nu sunt statuate normativ, considerăm că activitatea de CI trebuie să respecte:
Principiul legalității: derularea tuturor activităților de culegere, prelucrare, evaluare, analiză și furnizare a datelor cu respectarea deplină a normelor legale;
Principiul eticii: derularea activităților în mod corect și cu profesionalism; evitarea conflictului de interese; respectarea partenerilor de afaceri; stabilirea de relații bazate pe încredere; respectarea angajamentelor asumate;
Principiul confidențialității: păstrarea secretului profesional pe tot parcursul procesului de CI, de la recepționarea cerinței clientului, la derularea activităților specifice și furnizarea răspunsului către solicitant.
Externalizarea CI
Deși colectarea unor date despre competitor poate fi realizată și în cadrul companiei interesate, practicienii în CI consideră că este preferabilă externalizarea serviciilor respective (Weiss and Naylor, 2010). Argumentele aduse se referă, pe scurt, la:
Experiență: persoanele specializate în CI cunosc modalități aprofundate de colectare a informațiilor (chiar dacă ne referim exclusiv la cele disponibile în mediul on-line);
Accesibilitate: specialiștii din firmele de profil au acces la baze de date extinse (publice și cu acces restricționat, disponibile contra cost) și informații obținute prin capabilitățile proprii (legal);
Obiectivitate: analiștii din firmele de CI pot extrage concluzii nepărtinitoare, fără favorizarea unora care concordă cu prejudecăți anterioare sau filtrate de caracteristicile culturii organizaționale proprii (aspect esențial în special în realizarea cercetării secundare);
Considerăm că un alt argument foarte important se referă la economia de resurse: cu un cost financiar rezonabil se economisesc resurse umane și de timp, obținându-se un produs analitic performant, adaptat necesităților punctuale ale firmei în cadrul concurențial.
CI în România
Deși există companii care derulează activități subsumate CI, apreciem că acest domeniu de activitate este încă fragmentat și va mai trece timp până la uniformizarea și sistematizarea activităților derulate.
Unele dintre problemele cu care considerăm că se confruntă orice practician în domeniu, la ora actuală, sunt lipsa unor norme legale care să configureze clar activitatea de culegere a datelor de către entități non-statale și cea a unui cod etic asumat și respectat de toți profesioniștii CI din România.
Iată de ce apreciem că o asociație autohtonă care să grupeze majoritatea specialiștilor în CI ar putea contribui la promovarea necesității clarificărilor legislative și la statuarea unor reguli etice clare, valabile pentru toți practicienii în CI.
Pe scurt, activitățile subsumate CI sunt indispensabile pentru decizii manageriale oportune și eficiente. Atunci când sunt derulate de către specialiști, produsele analitice de CI vă pot păstra sau aduce avantajul competitiv. Este un aspect important la care merită să vă gândiți, cu atât mai mult cu cât este posibil ca firmele dvs. concurente să beneficieze deja de aceste servicii.
Să fim sinceri: plăcerea și încântarea publicului cititor sunt legate de inedit, de teorii cu iz conspiraționist, de adevăruri spuse pe șleau sau de orice poate să producă o fractură de nivel atunci când judeci de sus și de departe. Privite dinlăuntrul lumii de azi, realitățile în care se “ambalează” competitive intelligence-ul în România nu par a fi deloc logice, legice și științifice (sic!). Am putea vorbi într-un episod viitor despre improvizație, partituri teatrale sau, de ce nu, despre polimorfisme analitice vândute ca expertize de netăgăduit. Sau despre simplitate, profunzime și plus-valoare. Mai ales atunci când credem că știm ceea ce nu știm.
Bibliografie orientativă:
-Prescott, John E. (Spring, 1999), The Evolution of Competitive Intelligence. Designing a Process for Action. International Review of Strategic Management [online]. Disponibil la http://files.paul-medley.webnode.com/200000023-97ce398c7e/Competitive%20Intelligence%20A-Z.pdf. [Accesat la 21.06.2017]
-Weiss, Arthur; Naylor, Ellen (October/November, 2010), Competitive Intelligence. How Independent Information Professionals Contribute to Organizational Success. Bulletin of the American Society for Information Science and Technology [online]. Disponibil la http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bult.2010.1720370114/full [Accesat la 22.06.2017]
Citește și:
Veltol Energy semnează un parteneriat strategic de 35,8 mil. lei cu PPC România – încă o recunoaștere a excelenței tehnice și a poziției sale de top ca integrator național de tehnologie în energie
Veltol Energy, companie românească activă în domeniul energiei regenerabile și integrării de tehnologii inteligente, anunță semnarea unui parteneriat…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Un popor de sedentari. De ce nu fac românii sport
Dacă Transilvania și Banatul au o infrastructură sportivă mai bine dezvoltată, Moldova este pe ultimul loc în țară,…
12 iunie 2025
Vibre Hotel- rafinamentul unor noi repere în ospitalitate
“Pentru noi, cheia succesului constă în scopul care ne inspiră și în construirea unor procese operaționale solide, care…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Facerea Transilvania Business. Gânduri
Iunie 2010. Anul 1, numărul 1 al revistei Transilvania Business. O revistă economică regională, care să contrabalanseze cumva…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Investiții
Symfonia achiziționează încă o companie în România prin preluarea furnizorului local de software ERP NextUp
Grupul Symfonia, un furnizor de top de soluții software inovatoare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Polonia, a…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Primul tramvai, din cele nouă, achiziționate prin PNRR, a ajuns la Oradea
Astra Vagoane Călători SA a livrat, joi, 12 iunie 2025, primul tramvai din cele nouă, contractate de Municipiul…
12 iunie 2025
Oradea, partener într-un proiect european de luptă contra valurilor de căldură
Municipiul Oradea este partener într-un proiect european ambițios – LIFE COOL ZONE – „Cooperare municipală inovatoare și soluții…
12 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Infrastructură
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Exproprierile pe Centura Metropolitană a Clujului costă 200 milioane €
Primăria Cluj-Napoca (PCN) a dat liber la proiectarea tronsonului cel mai consistent al viitoarei șosele de mare viteză…
5 iunie 2025
Euras are un an să reabiliteze Palatul Administrativ din Cluj
Conducerea Instituției Prefectului Cluj i-a pus în vedere antreprenorului termenul limită în care trebuie să se încadreze cu…
5 iunie 2025
Turism
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Radisson Blu Hotel, Bucharest prezintă „Art in Motion” – o expoziție pop-up de artă, în colaborare cu Art Safari
Radisson Blu Hotel, București, cel mai mare complex hotelier de cinci stele din România, anunță lansarea „Art in…
10 iunie 2025
Manejul din Cazarma Husarilor din Oradea, reabilitat cu fonduri europene
A fost aprobat proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”, prin care va fi…
9 iunie 2025
Bihorul va avea strategie de dezvoltare turistică pe termen mediu și lung
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat marți, 2 iunie 2025, contractul pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare…
5 iunie 2025
Trenul electric PESA, prezentat în 22 mai la Oradea, a intrat în probe
După sosirea în țară, prezentat în cadrul Conferinței de Operatorie Feroviară și Material Rulant, organizată de Club Feroviar,…
5 iunie 2025
NTT DATA a actualizat varianta de mobil pentru Via Transilvanica
Asociația Tășuleasa Social (ATS) a anunțat noua unealtă digitală pentru descoperirea traseului turistic care străbate România. „Ești pregătit…
4 iunie 2025
Lufthansa a inaugurat oficial legătura între Aeroportul Oradea și Munchen
Marți, 3 iunie 2025, Lufthansa a inagurat oficial cursele dintre Aeroportul Oradea și Aeroportul din Munchen. Vor fi…
3 iunie 2025
Educație
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor în România”, în Cetatea Oradea
Iubitorii de numismatică, iubitorii de cultură, iubitorii de istorie, nu trebuie să rateze expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor…
11 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, destinație internațională de top pentru educația medicală, tot mai atractivă pentru studenți din întreaga lume
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca continuă să fie un veritabil pilon al excelenței în învățământul…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Performanța la bac, încurajată de Untold
Creatorii festivalului îi susțin pe elevii de nota 10 ai României prin cea mai longevivă inițiativă de încurajare a…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
