București Cluj Infrastructura Ultimele stiri

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, la o conferință comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că întâlnirea “a fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei”.
Szijjarto a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la București. Meleșcanu a spus că întâlnirea a fost una “destinată domeniilor bilaterale și unor domenii internaționale”. “Principala concluzie este dorința sinceră a ambelor părți de a dezvolta și de a consolida relația dintre România și Ungaria”, transmite Agerpres.
Meleșcanu a declarat că a fost subliniată, în cadrul discuțiilor, importanța relațiilor economice între Ungaria și România. “Domnul ministru mi-a spus de mai multe ori că România este cea de-a doua piață de export după Germania pentru produsele ungare. Am vorbit despre faptul că avem o moștenire foarte bogată cu existența unei minorități maghiare în Române și a unei minorități românești în Ungaria”, a punctat șeful diplomației române.
El a evidențiat că România și Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, anume gaze naturale și electricitate, de conectivitate în ceea ce privește autostrăzile și a amintit și de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta – Cluj -București.
Aceste proiecte, a spus ministrul român de Externe, vor fi discutate la nivelul membrilor executivului din cele două țări. “Avem numeroase proiecte care vor trebui să fie discutate cu ocazia altor acțiuni care vor urma, comisia mixtă și o posibilă ședință, întâlnire la nivelul guvernelor celor două țări, pentru care ne pregătim”, a spus Meleșcanu.
Acesta a subliniat că a vorbit cu ministrul ungar despre un eveniment comun care va comemora Primul Război Mondial. “Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acțiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania, în care să dezbatem într-un mod deschis problemele istorice care privesc acest element important, mai ales o ocazie de a privi spre viitor”, a afirmat Meleșcanu.
“A fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei, ale dorinței clare a dezvoltării raporturilor dintre noi”, a punctat el. Szijjarto a vorbit despre viitorul relațiilor dintre România și Ungaria dar și despre problemele dintre cele două țări.
“Dacă în urmă cu cinci ani oricine ar fi spus că miniștrii afacerilor Externe din Ungaria și din România se vor invita reciproc și se vor ruga reciproc să vorbească cu ambasadorii celorlalte părți, atunci, probabil, în urmă cu cinci ani, persoana respectivă ar fi fost luată în derâdere. Acest lucru demonstrează clar că am parcurs un drum lung, care a fost despre îmbunătățirea încrederii reciproce și despre construirea poveștilor de succes comune”.
El a pus accent pe construirea “încrederii comune” între cele două țări. “Este clar că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există probleme care în continuare așteaptă soluție, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluționate cu șanse reale de reușită dacă în continuare îmbunătățim încrederea reciprocă și construim povești de succes comune”, a punctat Szijjarto.

Related posts

Cinci județe din Ardeal în top 10 al sosirilor și înnoptărilor turistice în România

Traian Dan

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Timişoara – Moraviţa s-a ieftinit cu patru milioane de lei!

Robert Bloancă

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Make real estate great again

Ionut Oprea

A doua ediție a Târgului naţional dedicat micilor producători și artizani

Ligia Voro

Oxygen clădește relații de încredere

Transilvania Business

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Stefana Muresan

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 18,5% în mai 2017, comparativ cu perioada similară din 2016

Stefana Muresan

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Stefana Muresan

Perspectiva unei agenții creative: Netring. „Promovarea strategic se face”

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Județul Brașov, destinație de top în România

Transilvania Business

Sales & marketing conference

Ionut Oprea

Negrescu: ”România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Stefana Muresan

Viitorul nou spital județean din Sibiu: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii. Hotel și heliport, în proximitatea spitalului

Stefana Muresan

Sprijin nerambursabil de până la 1,05 mil. euro pentru investiţii în exploataţii pomicole inclusiv pentru dud şi goji

redactia

RIFF editia 2016

Transilvania Business

La Timișoara se va construi un stadion ce va semăna cu arena Ilie Oană din Ploiești

Stefana Muresan

Clujul pregătește proiecte de infrastructură de 3 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Proiect extins pentru noua parcare publică a Zalăului

Nora Dumitrescu

Cluj, Oradea, Arad și Timișoara- platformă comună pentru a lega municipiile pe partea de IT şi de destinaţii

redactia

Cel mai mare mall din Zalău se deschide în 2 săptămâni

Nora Dumitrescu

Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată

redactia

Investiții în Centrul Istoric al Brașovului: a 7-a stradă este transformată în zonă pietonală

Papuc Irina

Cinci companii băimărene, premiate la gala de excelență

Nora Dumitrescu

Leave a Comment