Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, la o conferință comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că întâlnirea “a fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei”.
Szijjarto a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la București. Meleșcanu a spus că întâlnirea a fost una “destinată domeniilor bilaterale și unor domenii internaționale”. “Principala concluzie este dorința sinceră a ambelor părți de a dezvolta și de a consolida relația dintre România și Ungaria”, transmite Agerpres.
Meleșcanu a declarat că a fost subliniată, în cadrul discuțiilor, importanța relațiilor economice între Ungaria și România. “Domnul ministru mi-a spus de mai multe ori că România este cea de-a doua piață de export după Germania pentru produsele ungare. Am vorbit despre faptul că avem o moștenire foarte bogată cu existența unei minorități maghiare în Române și a unei minorități românești în Ungaria”, a punctat șeful diplomației române.
El a evidențiat că România și Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, anume gaze naturale și electricitate, de conectivitate în ceea ce privește autostrăzile și a amintit și de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta – Cluj -București.
Aceste proiecte, a spus ministrul român de Externe, vor fi discutate la nivelul membrilor executivului din cele două țări. “Avem numeroase proiecte care vor trebui să fie discutate cu ocazia altor acțiuni care vor urma, comisia mixtă și o posibilă ședință, întâlnire la nivelul guvernelor celor două țări, pentru care ne pregătim”, a spus Meleșcanu.
Acesta a subliniat că a vorbit cu ministrul ungar despre un eveniment comun care va comemora Primul Război Mondial. “Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acțiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania, în care să dezbatem într-un mod deschis problemele istorice care privesc acest element important, mai ales o ocazie de a privi spre viitor”, a afirmat Meleșcanu.
“A fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei, ale dorinței clare a dezvoltării raporturilor dintre noi”, a punctat el. Szijjarto a vorbit despre viitorul relațiilor dintre România și Ungaria dar și despre problemele dintre cele două țări.
“Dacă în urmă cu cinci ani oricine ar fi spus că miniștrii afacerilor Externe din Ungaria și din România se vor invita reciproc și se vor ruga reciproc să vorbească cu ambasadorii celorlalte părți, atunci, probabil, în urmă cu cinci ani, persoana respectivă ar fi fost luată în derâdere. Acest lucru demonstrează clar că am parcurs un drum lung, care a fost despre îmbunătățirea încrederii reciproce și despre construirea poveștilor de succes comune”.
El a pus accent pe construirea “încrederii comune” între cele două țări. “Este clar că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există probleme care în continuare așteaptă soluție, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluționate cu șanse reale de reușită dacă în continuare îmbunătățim încrederea reciprocă și construim povești de succes comune”, a punctat Szijjarto.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Operații pe inimă decontate de CAS, la Polisano Sibiu

Articolul următor

Americanii de la AVX cumpără fabrica de componente electronice TT Electronics din Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share