București Cluj Infrastructura Ultimele stiri

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, la o conferință comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că întâlnirea “a fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei”.
Szijjarto a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la București. Meleșcanu a spus că întâlnirea a fost una “destinată domeniilor bilaterale și unor domenii internaționale”. “Principala concluzie este dorința sinceră a ambelor părți de a dezvolta și de a consolida relația dintre România și Ungaria”, transmite Agerpres.
Meleșcanu a declarat că a fost subliniată, în cadrul discuțiilor, importanța relațiilor economice între Ungaria și România. “Domnul ministru mi-a spus de mai multe ori că România este cea de-a doua piață de export după Germania pentru produsele ungare. Am vorbit despre faptul că avem o moștenire foarte bogată cu existența unei minorități maghiare în Române și a unei minorități românești în Ungaria”, a punctat șeful diplomației române.
El a evidențiat că România și Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, anume gaze naturale și electricitate, de conectivitate în ceea ce privește autostrăzile și a amintit și de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta – Cluj -București.
Aceste proiecte, a spus ministrul român de Externe, vor fi discutate la nivelul membrilor executivului din cele două țări. “Avem numeroase proiecte care vor trebui să fie discutate cu ocazia altor acțiuni care vor urma, comisia mixtă și o posibilă ședință, întâlnire la nivelul guvernelor celor două țări, pentru care ne pregătim”, a spus Meleșcanu.
Acesta a subliniat că a vorbit cu ministrul ungar despre un eveniment comun care va comemora Primul Război Mondial. “Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acțiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania, în care să dezbatem într-un mod deschis problemele istorice care privesc acest element important, mai ales o ocazie de a privi spre viitor”, a afirmat Meleșcanu.
“A fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei, ale dorinței clare a dezvoltării raporturilor dintre noi”, a punctat el. Szijjarto a vorbit despre viitorul relațiilor dintre România și Ungaria dar și despre problemele dintre cele două țări.
“Dacă în urmă cu cinci ani oricine ar fi spus că miniștrii afacerilor Externe din Ungaria și din România se vor invita reciproc și se vor ruga reciproc să vorbească cu ambasadorii celorlalte părți, atunci, probabil, în urmă cu cinci ani, persoana respectivă ar fi fost luată în derâdere. Acest lucru demonstrează clar că am parcurs un drum lung, care a fost despre îmbunătățirea încrederii reciproce și despre construirea poveștilor de succes comune”.
El a pus accent pe construirea “încrederii comune” între cele două țări. “Este clar că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există probleme care în continuare așteaptă soluție, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluționate cu șanse reale de reușită dacă în continuare îmbunătățim încrederea reciprocă și construim povești de succes comune”, a punctat Szijjarto.

Related posts

Conferinta: Mobilitatea viitorului la Sibiu

Ionut Oprea

”Digital Assembly 2019” începe mâine   

Ligia Voro

Dezvoltați competențe în workplace, property și facility management la ROFMEX 2019

Ionut Oprea

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Muncitori din Ungaria pentru fabricile din Arad

Stefana Muresan

Voucherele de vacanță, înlocuite cu prime. Alin Burcea: Banii nu vor mai ajunge în turism

Stefana Muresan

Investiție de 8 milioane de euro în modernizarea Hotelului Făget din Sovata

Ligia Voro

UMF Cluj intră într-un proiect de 25 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Wielpütz Automotive, furnizor pentru pentru Daimler, Volkswagen, BMW sau Ford, a început construcția fabricii de la Craiova. Investiție de 10 mil. euro și 300 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Oradea licitează execuția parcării de tip park and ride din Piața Emanului Gojdu

Traian Dan

Grupul Transavia din Alba creşte 40 de milioane de păsări pe an şi produce 70.000 de tone de carne de pui

redactia

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

Acţionarii AAGES – 5,49 milioane lei din vânzarea a 15% din companie

Stefana Muresan

Infrastructura care va conecta Clujul se face în pași de melc

Nora Dumitrescu

Peste 9 hectare la dispoziția companiilor în Parcul Industrial Tileagd din Bihor

Traian Dan

„MakeIT în Oradea”

Stefana Muresan

Afacerile Grupului Teraplast au cresut cu 4% în T3

Stefana Muresan

Dräxlmaier Hunedoara investește 80.000 de euro în dotarea atelierelor pentru elevii din sistemul de învățământ dual

Papuc Irina

TBI Bank garantează clienților dobândă de 1% la depozite pentru retragerile înainte de termen

Ligia Voro

Salariul mediu net în construcţii a crescut cu 43%

Stefana Muresan

Trei hectare de parcuri din Oradea, amenajate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei

Stefana Muresan

Start-Up Nation: Banca Transilvania oferă credite punte şi pachet de servicii antreprenorilor

Stefana Muresan

Primul Kaufland din Dej, înzestrat cu automat de reciclare

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Transilvania Business

Leave a Comment