București Cluj Infrastructura Ultimele stiri

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, la o conferință comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că întâlnirea “a fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei”.
Szijjarto a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la București. Meleșcanu a spus că întâlnirea a fost una “destinată domeniilor bilaterale și unor domenii internaționale”. “Principala concluzie este dorința sinceră a ambelor părți de a dezvolta și de a consolida relația dintre România și Ungaria”, transmite Agerpres.
Meleșcanu a declarat că a fost subliniată, în cadrul discuțiilor, importanța relațiilor economice între Ungaria și România. “Domnul ministru mi-a spus de mai multe ori că România este cea de-a doua piață de export după Germania pentru produsele ungare. Am vorbit despre faptul că avem o moștenire foarte bogată cu existența unei minorități maghiare în Române și a unei minorități românești în Ungaria”, a punctat șeful diplomației române.
El a evidențiat că România și Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, anume gaze naturale și electricitate, de conectivitate în ceea ce privește autostrăzile și a amintit și de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta – Cluj -București.
Aceste proiecte, a spus ministrul român de Externe, vor fi discutate la nivelul membrilor executivului din cele două țări. “Avem numeroase proiecte care vor trebui să fie discutate cu ocazia altor acțiuni care vor urma, comisia mixtă și o posibilă ședință, întâlnire la nivelul guvernelor celor două țări, pentru care ne pregătim”, a spus Meleșcanu.
Acesta a subliniat că a vorbit cu ministrul ungar despre un eveniment comun care va comemora Primul Război Mondial. “Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acțiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania, în care să dezbatem într-un mod deschis problemele istorice care privesc acest element important, mai ales o ocazie de a privi spre viitor”, a afirmat Meleșcanu.
“A fost o excelentă demonstrație a bunelor intenții ale României și Ungariei, ale dorinței clare a dezvoltării raporturilor dintre noi”, a punctat el. Szijjarto a vorbit despre viitorul relațiilor dintre România și Ungaria dar și despre problemele dintre cele două țări.
“Dacă în urmă cu cinci ani oricine ar fi spus că miniștrii afacerilor Externe din Ungaria și din România se vor invita reciproc și se vor ruga reciproc să vorbească cu ambasadorii celorlalte părți, atunci, probabil, în urmă cu cinci ani, persoana respectivă ar fi fost luată în derâdere. Acest lucru demonstrează clar că am parcurs un drum lung, care a fost despre îmbunătățirea încrederii reciproce și despre construirea poveștilor de succes comune”.
El a pus accent pe construirea “încrederii comune” între cele două țări. “Este clar că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există probleme care în continuare așteaptă soluție, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluționate cu șanse reale de reușită dacă în continuare îmbunătățim încrederea reciprocă și construim povești de succes comune”, a punctat Szijjarto.

Related posts

Explorați natura pe două roți, cu ajutorul Greensylvania

Ligia Voro

Transparenţa pe piaţa imobiliară, în viziunea Veridio

Ligia Voro

Realizarea Hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, cuprinsă în Strategia energetică pusă în dezbatere publică

redactia

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Proiect european de 50 mil. lei pentru modernizarea a 29 de străzi din municipiul Dej

redactia

Electrogrup dezvoltă primul proiect Smart City integrat din România

Ligia Voro

Soluțiile Fomco pentru industria auto

Ioan Sandor

Admitere 2017: UBB, mii de locuri şi specializări noi

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Polonezii de la Solaris vor livra 50 de troleibuze noi

Stefana Muresan

Programul TEZAUR pentru populație continuă și în luna august

Traian Dan

Produsele de Cluj, din nou în aer liber

Nora Dumitrescu

LEVI9, planuri de creștere și un sediu nou la Iași

Ionut Oprea

Succes al industriei sportive: Clujul va găzdui un turneu WTA

Nora Dumitrescu

Sălajul își face drumuri modernizate de 90 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Romgaz: Noua centrală termoelectrică de la Iernut, dată în folosinţă la începutul anului 2020

redactia

„Comoara din Defileul Crișului Repede”, un nou film despre Pădurea Craiului

Traian Dan

Deschiderea complexului Dedeman din Zalău mai așteaptă

Nora Dumitrescu

O firmă de IT a reușit să aibă în portofoliu 30% din piața de real-estate din București

Stefana Muresan

ASF a lansat proiectul FinTech Hub

Ligia Voro

INS: Tendință de scădere a activității în construcții și servicii

Traian Dan

Turdenii de la ASA Cons ridică un complex Dedeman la Ploiești

Nora Dumitrescu

Mihai Daraban: Este obligatoriu să promovăm România ca un hub comercial între Japonia și UE

redactia

Electroglobal Cluj mizează pe afaceri de peste 22 mil. euro

Stefana Muresan

Clujul, principalul oraș magnet al României

Nora Dumitrescu

Leave a Comment