37 de vaci din rasa Bălţată din mai multe judeţe ale Transilvaniei au participat sâmbătă, 2 septembrie, la Expoziţia de Bălţată organizată în incinta Sălii de Manej a Depozitului de Armăsari din Târgu-Mureş. Evenimentul s-a desfăşurat cu ocazia celei de-a doua ediţii a Zilei Naţionale a Bălţatei, manifestare carea avut loc între 1-2 septembrie.
Comisia de bonitare alcătuită din dr. ing. Iacob Lelior (Agenţia Naţională pentru Zootehnie), dr. Johannes Aumann (bonitor internaţional), dr. ing. Lajos Peterfi (Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România), ing. Maria Fola (Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Mureş), dr. Szilard Gerendi (COP) şi dr. Eugen Jurco (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca) a acordat premii atât pentru cele trei categorii, „Vaci multipare”, „Vaci primipare” şi „Juninci”, cât şi la nivelul întregii expoziţii. Marele Premiu i-a revenit fermierului care a primit cele mai lungi aplauze din partea publicului, respectiv lui Kanabe Gergely din judeşul Covasna, iar trofeul a fost înmânat de dr. Georg Rőhrmoser, secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată.
Reporter: De unde aţi venit pentru a participa la expoziţia de la Târgu-Mureş?
Kanabe Gergely: Tocmai din judeţul Covasna, din satul Sânzieni de lângă Târgu Secuiesc. Acolo avem o fermă de familie cu un efectiv de 50 de capete.
Rep.: Ce rase creşteţi?
K.G.: Bălţată românească 100%, iar vaca cu care am câştigat astăzi este o junincă în vârstă de doi ani.
Rep.: Aţi câştigat astăzi Marele Premiu al expoziţiei. Care e secretul?
K.G.: Secretul vine în primul rând de la genetica bună, de 30 de ani. Am preluat activitatea de la tatăl meu, pe timpuri el creşterea vaci cu bunicii mei. În 1987 chiar a câştigat un loc 1 la un concurs organizat la Târgu-Mureş.
Rep.: Efectiv, de când vă ocupaţi de ferma de acasă?
K.G.: Am preluat ştafeta de la tatăl meu din anul 2010.
Rep.: Care a fost evoluţia fermei?
K.G.: Activitatea a crescut, am pornit de la trei vaci, n-am cumpărat niciodată vaci, doar am crescut şi am înmulţit vacile pe care le aveam.
Rep.: Care sunt satisfacţiile activităţii dumneavoastră?
K.G.: Munca cu animalele este foarte grea, de dimineaţă până seară, uneori şi noaptea, dacă sunt probleme. Energia de a continua ne este dată de rezultatul muncii, când vedem că animalele sunt frumoase şi sănătoase şi dau lapte bun. De asemenea, mai vindem şi viţei. Rezultatele bune ne dau puterea să continuăm.
Mândria de a fi fermier
Directorul Semtest-BVN Mureş, totodată lider al Organizaţiei Naţionale de Reproducţie şi Însămânţări Artificiale, ing. zoot. Valer Sician, s-a declarat mulţumit atât de vaoarea expoziţiei, cât şi de faptul că din ce în ce mai mulţi tineri se îndreaptă spre sectorul creşterii animalelor.
„Ceea ce am văzut astăzi aici ne arată faptul că se tratează la un alt nivel creşterea vacilor. M-am bucurat pentru că am văzut fermieri îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ceea ce îmi spune că au venit cu mândrie şi cu bucurie la acest eveniment. Am mai constat un lucru, am văzut mulţi tineri aici, care şi-au condus singuri animalele, şi aş spune că există un alt trend. Un trend care sper să se generalizeze, un trend al celor care spun „sunt mândru că sunt fermier, sunt mândru că sunt crescător de animale”. Este un slogan pe care aş dori să îl promovăm pentru că deja încep să pară tineri pregătiţi, vin şi din domeniul bancare, ceea ce înseamnă că au calculele în buzunar, vin din alte domenii, am văzut aici studenţi care învaţă la Universitatea de profil din Cluj Napoca sau la alte universităţi, ceea ce înseamnă că se pune accent pe profesionalism şi înseamnă că în viitor vom avea o altă categorie de fermieri”, a declarat ing. Valer Sician.
A consemnat Alex TOTH
Citește și:
Nou bulevard în Cluj, cu patru benzi: de la Gară la podul IRA
Culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa Est-Vest, de-a lungul căii ferate, a fost prezentat la…
27 mai 2022
Festivalul Alimentului de la Cluj: bere cu fistic, ravioli molecular, biotrufe, înghețată cu probiotice
Zeci de produse inovative și gustoase sunt prezentate la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din Universitatea de Științe…
27 mai 2022
Oradea Transport Local SA își face autobază nouă acoperită cu fotovoltaice
Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea noii autobaze și pentru modernizarea flotei de autobuze. Consilierii locali au…
27 mai 2022
BERD are birou în Transilvania. “Să fim aproape de firme, nu la Londra sau la București”
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și-a înființat un birou regional în clădirea Hexagon de pe Calea…
26 mai 2022
Timișul intră într-un proiect european inovativ care va ajuta la planificarea energetică imediată
Consiliul Județean Timiș intră într-un proiect ce vizează tranziția spre surse energetice sustenabile alături de zece parteneri, administrații…
26 mai 2022
Oradea cumpără 130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
Consilierii locali au votat în ședința din 26 mai indicatorii tehnico-economici privind modernizarea flotei de autobuze din Municipiul…
26 mai 2022
Oradea investește 76 de milioane de lei într-o şcoală nouă în Cartierul Nufărul
O școală nouă se va construi în zona străzii Tompa Mihály din cartierul Nufărul. Valoarea investiției este de…
26 mai 2022
Universitatea de Vest din Timișoara și Nokia Networks au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea inovării în domeniul financiar
Nokia Networks, prin centrul local de servicii financiare din Timișoara, și Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea…
26 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Leco Impex. Pion de bază în agricultură și industrie, de 30 de ani!
O afacere de familie bazată de încredere, […]
27 mai 2022
ULTIMA ORĂ! Statul român, negocieri pentru cumpărarea Fabricii de zahăr din Luduș!
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, […]
26 mai 2022
Harri Kiiski (Azomureș) exclude o criză alimentară în România
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a […]
26 mai 2022
FOTOREPORTAJ: ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă”
Aproximativ 50 de reprezentanți ai principalelor […]
26 mai 2022
Decizie pentru închiderea Fabricii de zahăr din Luduș
Proprietarii fabricii de zahăr Luduş au semnat […]
25 mai 2022
Mureș: Percheziții într-un dosar de contrabandă cu aur
Procurorii DIICOT şi poliţiştii din […]
25 mai 2022
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022