Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Legume bio, cultivate cu ajutorul peștilor la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud

Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting a început, la Năsăud, la Colegiul Silvic „Transilvania” un proiect pilot de acvaponie unde elevii şcolii şi fermierii din zonă sunt învăţaţi să producă legume folosind doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită, scrie timponline.ro.
„Acvaponia înseamnă cultura legumelor pe fluenţi care provin din cultura piscicolă. Aici, la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud am implementat un punct de dezvoltare şi diseminare a rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest proiect împreună cu partenerii elveţieni pentru ca să afle desppre acest procedeu toată această zonă a Transilvaniei. Ne-am gândit că, într-un colegiu, vin copiii la şcoală, părinţii vin la copii, iar directorul este foarte receptiv la nou şi a dovedit lucrul acesta. Ne-am gândit că putem să le transmitem astfel oamenilor realizările care sunt în favoarea zonelor defavorizate din România. Un producător îşi poate crea singur acasă o structură care să îi permită să aibă atât legume, cât şi peşte. Legumele sunt ecologice fiindcă peştele nu suportă pesticidele. Sistemul constă într-un spaţiu protejat pentru cultura legumelor şi nişte dotări în care se pot dezvolta culturi piscicole. Am folosit şi la Năsăud Tilapia, o specie de peşte care suportă o densitate mare pe metru cub de apă. Peştele creşte şi se dezvoltă în apă, are metabolismul lui, rezultă reziduuri care conţin nitraţi şi nitriţi folosiţi 100% de plante de cultură, după care apa purificată de nitraţi/nitriţi şi filtrată prin filtre se întoarce la peşte şi ciclul se reia. Se obţine cultură de legume şi, în acelaşi timp, o producţie de peşte care poate satisface nevoile unei familii”, a explicat pentru Timp Online Marian Bogoescu, directorul Institutului Horting şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Potrivit acestuia, pe plan mondial, în Japonia, China, SUA, acest sistem ocupă mii de hectare, însă la Năsăud este un lot demonstrativ destul de mic întrucât aici oamenii doar trebuie să vadă că se poate şi să înveţe, practic, cum se poate realiza un astfel de sistem.
Acvaponia e un domeniu nou şi revoluţionar în ceea ce priveşte obţinerea produselor naturale. Aici vorbim de îmbinarea producţiei piscicole cu cea de legume şi zarzavaturi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vinurile de Jidvei, medaliate cu aur și argint la cea mai mare competiție din lume

Articolul următor

Produsele de Sibiu promovate la târgul gastronomic de la Poznan

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Istvan Vakar, a primit vizita noul ambasador al Mexicului în România, Amparo Erendira Anguiano Rodriguez.
Citeste mai mult

Mexicul vrea transfer de know-how la Cluj

Oportunitățile de investiții în județ le-au fost prezentate unei delegații din statul nord-american. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share