Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting a început, la Năsăud, la Colegiul Silvic „Transilvania” un proiect pilot de acvaponie unde elevii şcolii şi fermierii din zonă sunt învăţaţi să producă legume folosind doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită, scrie timponline.ro.
„Acvaponia înseamnă cultura legumelor pe fluenţi care provin din cultura piscicolă. Aici, la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud am implementat un punct de dezvoltare şi diseminare a rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest proiect împreună cu partenerii elveţieni pentru ca să afle desppre acest procedeu toată această zonă a Transilvaniei. Ne-am gândit că, într-un colegiu, vin copiii la şcoală, părinţii vin la copii, iar directorul este foarte receptiv la nou şi a dovedit lucrul acesta. Ne-am gândit că putem să le transmitem astfel oamenilor realizările care sunt în favoarea zonelor defavorizate din România. Un producător îşi poate crea singur acasă o structură care să îi permită să aibă atât legume, cât şi peşte. Legumele sunt ecologice fiindcă peştele nu suportă pesticidele. Sistemul constă într-un spaţiu protejat pentru cultura legumelor şi nişte dotări în care se pot dezvolta culturi piscicole. Am folosit şi la Năsăud Tilapia, o specie de peşte care suportă o densitate mare pe metru cub de apă. Peştele creşte şi se dezvoltă în apă, are metabolismul lui, rezultă reziduuri care conţin nitraţi şi nitriţi folosiţi 100% de plante de cultură, după care apa purificată de nitraţi/nitriţi şi filtrată prin filtre se întoarce la peşte şi ciclul se reia. Se obţine cultură de legume şi, în acelaşi timp, o producţie de peşte care poate satisface nevoile unei familii”, a explicat pentru Timp Online Marian Bogoescu, directorul Institutului Horting şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Potrivit acestuia, pe plan mondial, în Japonia, China, SUA, acest sistem ocupă mii de hectare, însă la Năsăud este un lot demonstrativ destul de mic întrucât aici oamenii doar trebuie să vadă că se poate şi să înveţe, practic, cum se poate realiza un astfel de sistem.
Acvaponia e un domeniu nou şi revoluţionar în ceea ce priveşte obţinerea produselor naturale. Aici vorbim de îmbinarea producţiei piscicole cu cea de legume şi zarzavaturi.
Citește și:
Grupul Iulius pregătește 600 de arbori pentru proiectul de la Carbochim
O „pădure” cu 600 arbori și 100.000 de plante decorative este planul Iulius pentru grădina ce va fi…
26 septembrie 2023
Spania, câștigătoarea Concursului Complet Internațional CCI 4* la Karpatia Horse Show
Festivalul ecvestru a încântat publicul prin concursurile hipice, concertele live și activitățile pentru toată familia. Spania este marea…
26 septembrie 2023
Bihorul, beneficiar a două proiecte culturale transfrontaliere Ro – Hu, cu fonduri UE
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de marți, 26 septembrie, două proiecte transfrontaliere, în…
26 septembrie 2023
Pârtia olimpică de la Borșa va fi acreditată pentru competiții internaționale
Investiția din stațiunea maramureșeană se îndreaptă către primele rezultate concrete pe plan sportiv. “Pârtia olimpică de schi de…
26 septembrie 2023
Mexicul vrea transfer de know-how la Cluj
Oportunitățile de investiții în județ le-au fost prezentate unei delegații din statul nord-american. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj,…
26 septembrie 2023
Circulația trenurilor pe ruta Cluj – Oradea, aproape blocată în 2024
Circulația feroviară între Cluj și Oradea va fi închisă aproape total începând cu ianuarie 2024, din cauza unor…
26 septembrie 2023
Timișoara, oraș portuar? Da, după 65 de ani s-a redeschis punctul de frontieră de pe Bega
La Timișoara, devenită pentru trei zile oraș portuar, au ajuns opt ambarcațiuni sârbe, după ce au parcurs Bega…
26 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
