Agricultura Bistrița-Năsăud Ultimele stiri

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Mircea Cotuțiu, cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, cu peste un hectar de solare, vrea să-și completeze afacerea cu o linie de procesare a legumelor și cu o fermă de 15.000 de curcani, scrie bistritabusiness.ro.
Fără nicio idee despre piață, despre cerere, despre concurență, Cotuțiu a început cu 40 de arii de solar.
“Cinci ani au trecut de atunci și suntem foarte departe. Am investit peste 200.000 euro și avem un hectar de solare și materiale pentru a construi încă aproximativ jumătate de hectar. Câteva arii au fost afectate de furtuna din vară și le vom reabilita în toamna aceasta. Avem și 100 de stupi cu albine. Livrăm legume în peste 50 de magazine, din mai multe județe, dar și direct din poarta solarului. Cererea este foarte mare, nu reușim să o acoperim. Spre exemplu, a venit cineva din Cluj care a spus că ne cumpără toata marfa din anul viitor dacă suntem de acord să cultivăm ce ne spune el, în cantitățile dorite de el. Încă analizăm propunerea. Și să știți că prețurile noastre nu sunt mici, pentru că legumele au o calitate deosebită!”, explică Mircea Cotuțiu, potrivit sursei citate.
Din ferma sa pleacă anual zeci de tone de roșii, ardei, gogoșari, vinete și varză. Familia Cotuțiu are planuri mari pentru viitor. “Aveam intenția de a mări suprafața solarelor și de a face instalații de încălzire. Am hotărât însă să mai așteptăm cu investiția asta și să adăugăm afacerii două noi segmente: o linie de prelucrare și conservare a legumelor și o fermă de curcani. Ambele investiții vor depăși 100.000 euro, dar avem argumente suficiente ca să le facem. Întâi, cu conservele, valoarea adăugată va fi considerabil mai mare. Vom procesa atât legumele noastre, cât și legume achiziționate de la alți fermieri din zona Mocod. Oamenii nu mai au timp nici măcar să proceseze legume, să-și facă singuri o zacuscă sau un bulion, de exemplu. Toți sunt foarte grăbiți, dar toți ar mânca mai sănătos. Aici vrem să intervenim noi, pe piața asta. Marile magazine sunt pline de zarzavaturi și de conserve de legume, dar calitatea lor e foarte îndoielnică. Nu se compară cu ce facem noi. În al doilea, rând, aveam până acum multe pierderi din cauza legumelor care, în mod natural, cad înainte de a se coace. Ne-am gândit cum să folosim această materie și ne-a venit ideea că ar fi ideală ca hrană într-o fermă de curcani. Și așa cum suntem noi de fel, hotărâți, vom ținti sus: 10.000-15.000 de curcani. Noi nu prea facem puțin. Ori mult, ori deloc. Și la calitate impecabilă”, susține fermierul.

Related posts

Din 27 august, NEST, un nou parc de retail, deschis la Oradea pe Calea Borșului

Traian Dan

Centru de Excelență în Stomatologie în valoare de 600.000 de euro la Oradea

Traian Dan

Femeile care gestionează miliarde pe piața românească – povești din real estate

Ionut Oprea

România, motor de creștere în 2019 pentru WDP

Ligia Voro

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj cel de-al doilea turneu WTA din România

redactia

Clinicile Medici’s Timișoara investesc 1,5 milioane de euro în aparatură medicală modernă și în noua clinică de top ”Medici’s Academica”

Stefana Muresan

Târgul de Paști din Oradea va fi organizat în Piața Unirii între 10 și 20 aprilie

Traian Dan

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Cramele Recaș, donație de 88.000 de euro pentru susținerea spitalelor din Timișoara

Papuc Irina

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Record: Prețul cărnii de porc a depășit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

Papuc Irina

P3 Logistics Parks semnează două noi contracte de închiriere cu Uniprest Instal și Norm Fasteners

Papuc Irina

15 autobuze hibrid pentru transportul urban de călători în Municipiul Oradea

Traian Dan

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

O clădire modulară cu dotări de ultimă generație, ridicată la Sibiu: Școală de Design Thinking și Markerspace

Papuc Irina

CJ Sibiu, demersuri pentru noul spital judetean

Stefana Muresan

Proiectul FoodSHIFT 2030 își anunță contribuția la revigorarea sistemului alimentar după epidemia de COVID-19

redactia

Topul firmelor din Brașov: performanță în valoare de 10 miliarde de euro

redactia

Adrian Ionel, director general: „Interesul major al UNIFARM a fost sănătatea medicilor și a pacienților din sistemul de sănătate românesc”

redactia

HAGAG – autorizație de construcție pentru H ELIADE 9 RESIDENCE

Papuc Irina

Stratregia şefului Tarom, Werner Wolff, pentru redresarea companiei

Stefana Muresan

Primăria Oradea, împrumut de 35 mil. euro de la BEI pentru investiţii

Stefana Muresan

Uzina din Dragomirești va produce zilnic, în sistem automatizat, peste 350.000 de măști

Ion Surdu

Leave a Comment