Cluj IT&C Ultimele stiri

Studenții de la Universitatea Tehnică programează roboți în colaborare cu Accenture pentru a răspunde provocărilor industriei X.0

Baxter, TurtleBot2 și PhantomX Hexapod sunt trei roboți ai Centrului de Excelență Accenture Industrial Software din Cluj-Napoca programați de studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), în colaborare cu o echipă a companiei, să identifice și să manevreze obiecte, să interacționeze cu oameni, să se miște și să se orienteze.
Cercetarea se derulează în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018 în cadrul proiectului Teamfit, derulat în parteneriat de cele două organizații. În Teamfit sunt implicați în mod direct cinci studenți și opt angajați ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În primul an de proiect, echipa a extins modulele de percepție și de planificare 3D și a creat și integrat module personalizate care să facă roboții mai flexibili. În a doua etapă a proiectului, care se desfășoară în 2018, echipa va dezvolta aplicații demonstrative pentru clienți. Rezultatele vor fi prezentate și la conferințe IT organizate în cadrul comunității locale.
Ce este Industry X.0.?
Industry X.0 înseamnă reinventarea digitală a industriei. Connected Products, Smart Products, care comunică cu utilizatorii lor, noi modele de business digital care îmbină informațiile colectate pentru a oferi servicii suplimentare și produse as-a-service, produse de pe linia de asamblare care transmit către următoarea etapă a producției modul în care trebuie să fie procesate. Esența conceptului Industry X.0 este reprezentată de sisteme inteligente conectate, care creează un value chain complet digitalizat.
Industry X.0 este și o temă strategică pentru Accenture, lider în transformări digitale pentru business-urile clienților, pe care îi ajută să își reinventeze în totalitate industriile în cadrul cărora activează pentru a atinge noi niveluri de eficiență, noi surse de creștere și noi experiențe pentru clienți, care susțin „introducerea inovațiilor”. De altfel, Industrial Software Center of Excellence de la Cluj-Napoca face parte din Accenture Industry X.0. Innovation Network.
Pregătire reală pentru piața muncii
„Prin proiecte precum Teamfit, dezvoltate împreună cu mediul universitar, urmărim să continuăm procesul de învățare derulat în cadrul școlilor prin experiență practică și să le oferim studenților ocazia unei imersiuni în mediul de lucru al companiei. Parteneriatele cu universitățile sunt foarte importante pentru noi și pentru întreaga comunitate IT, deoarece ne oferă cea mai bună bază de selecție a viitorilor colegi”, a declarat János Égly, director executiv al Accenture Industrial Software Solution.
Potrivit lui László Tófalvi, coordonatorul proiectului din partea Accenture, studenții s-au dovedit extrem de competitivi, astfel că o serie de rezultate sunt pregătite pentru brevetare: „Echipa de proiect a găsit soluții ingenioase. Ne face plăcere să lucrăm cu tineri bine pregătiți, interesați să combine cunoștințele teoretice riguroase cu experimente practice.”
“Faptul că studenții au ocazia să lucreze direct cu roboți industriali îi ajută să înțeleagă mult mai bine conceptele și tehnicile de programare decât ar face-o doar din fața computerului”, este de părere și Levente Tamás, membru al Grupului de cercetare în robotică și control non-linear din cadrul UTCN și reprezentantul universității în acest proiect. „Acest gen de proiecte, în care studenții interacționează direct cu roboții și testează algoritmii de programare pe care îi propun, le oferă o experiență practică foarte utilă care le mărește șansele să se integreze pe piața forței de muncă. Prin aceste parteneriate cu comunitatea IT, universitatea își îndeplinește mai eficient rolul de formator de noi competențe și specializări, având absolvenți foarte apreciați de către angajatori”, a explicat Levente Tamás.
Pe lângă programul derulat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Accenture colaborează cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu Universitatea „Petru Maior” și Universitatea „Sapientia” din Tîrgu Mureș, precum și cu Universitatea Politehnică din Timișoara, contribuind la dezvoltarea tehnologiei IT din universități.
Accenture Industrial Software Solutions are birouri în Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș și Timișoara și este în continuă extindere. La nivel global, Accenture este unul dintre cei mai mari furnizori de consultanță în management, servicii de digitalizare, tehnologie și procese operaționale, ajutându-i pe clienți să își transforme afacerile și organizațiile pentru a răspunde provocărilor din era digitală, și contribuie la susținerea inovației în ecosistemul social.

Related posts

Americanii de la Emerson continuă investițiile în Cluj

Stefana Muresan

Impactul măsurilor din perioada stării de urgență: 8 din 10 IMM-uri propun modificarea Codului Muncii

Ion Surdu

85 de bănci de odihnă amplasate pe malul Crișului Repede și în parcurile orădene

Traian Dan

Marc O’Polo, primul magazin mono-brand din România în Bucureşti Mall

Ligia Voro

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

Italia are un Consulat Onorific la Cluj

redactia

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Stefana Muresan

Vodafone menține românii contectați în „Cea mai performantă rețea mobilă”

Ligia Voro

Cea mai smart comună din România lansează „Aprozarul virtual”: o inițiativă menită să sprijine producătorii locali

Ion Surdu

Pace pe autostradă. Se reiau lucrările pe lotul Câmpia Turzii – Chețani

Nora Dumitrescu

ADR Centru: Alte 17 firme, contracte de finantare nerambursabila de peste 80 milioane lei

Stefana Muresan

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Restaurantul Hotelului de Gheaţă va purta, în acest an, numele „Ferdinand I al României”

redactia

Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată

redactia

Forestierii vor să se dezvolte prin investiții asigurate din fonduri europene

Traian Dan

Proiectarea şi execuţia a aproape 70 de km din autostrada Sibiu – Piteşti, scoase la licitaţie

Stefana Muresan

Cei mai buni oameni de afaceri din Timis, premiati la Topul Firmelor

redactia

Traficul pe Aeroportul Iași se menține pe un trend ascendent

Stefana Muresan

Rețelele de apă din Gherla, modernizate pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Un miliard de euro acordat drept sprijin pentru IMM-urile din România

Traian Dan

Vertiv anunţă inaugurarea noilor birouri din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Obrist Eastern Europe: puterea tehnologiei, a inovării și a echipei

Nicolae Pop

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Leave a Comment