Cluj IT&C Ultimele stiri

Studenții de la Universitatea Tehnică programează roboți în colaborare cu Accenture pentru a răspunde provocărilor industriei X.0

Baxter, TurtleBot2 și PhantomX Hexapod sunt trei roboți ai Centrului de Excelență Accenture Industrial Software din Cluj-Napoca programați de studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), în colaborare cu o echipă a companiei, să identifice și să manevreze obiecte, să interacționeze cu oameni, să se miște și să se orienteze.
Cercetarea se derulează în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018 în cadrul proiectului Teamfit, derulat în parteneriat de cele două organizații. În Teamfit sunt implicați în mod direct cinci studenți și opt angajați ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În primul an de proiect, echipa a extins modulele de percepție și de planificare 3D și a creat și integrat module personalizate care să facă roboții mai flexibili. În a doua etapă a proiectului, care se desfășoară în 2018, echipa va dezvolta aplicații demonstrative pentru clienți. Rezultatele vor fi prezentate și la conferințe IT organizate în cadrul comunității locale.
Ce este Industry X.0.?
Industry X.0 înseamnă reinventarea digitală a industriei. Connected Products, Smart Products, care comunică cu utilizatorii lor, noi modele de business digital care îmbină informațiile colectate pentru a oferi servicii suplimentare și produse as-a-service, produse de pe linia de asamblare care transmit către următoarea etapă a producției modul în care trebuie să fie procesate. Esența conceptului Industry X.0 este reprezentată de sisteme inteligente conectate, care creează un value chain complet digitalizat.
Industry X.0 este și o temă strategică pentru Accenture, lider în transformări digitale pentru business-urile clienților, pe care îi ajută să își reinventeze în totalitate industriile în cadrul cărora activează pentru a atinge noi niveluri de eficiență, noi surse de creștere și noi experiențe pentru clienți, care susțin „introducerea inovațiilor”. De altfel, Industrial Software Center of Excellence de la Cluj-Napoca face parte din Accenture Industry X.0. Innovation Network.
Pregătire reală pentru piața muncii
„Prin proiecte precum Teamfit, dezvoltate împreună cu mediul universitar, urmărim să continuăm procesul de învățare derulat în cadrul școlilor prin experiență practică și să le oferim studenților ocazia unei imersiuni în mediul de lucru al companiei. Parteneriatele cu universitățile sunt foarte importante pentru noi și pentru întreaga comunitate IT, deoarece ne oferă cea mai bună bază de selecție a viitorilor colegi”, a declarat János Égly, director executiv al Accenture Industrial Software Solution.
Potrivit lui László Tófalvi, coordonatorul proiectului din partea Accenture, studenții s-au dovedit extrem de competitivi, astfel că o serie de rezultate sunt pregătite pentru brevetare: „Echipa de proiect a găsit soluții ingenioase. Ne face plăcere să lucrăm cu tineri bine pregătiți, interesați să combine cunoștințele teoretice riguroase cu experimente practice.”
“Faptul că studenții au ocazia să lucreze direct cu roboți industriali îi ajută să înțeleagă mult mai bine conceptele și tehnicile de programare decât ar face-o doar din fața computerului”, este de părere și Levente Tamás, membru al Grupului de cercetare în robotică și control non-linear din cadrul UTCN și reprezentantul universității în acest proiect. „Acest gen de proiecte, în care studenții interacționează direct cu roboții și testează algoritmii de programare pe care îi propun, le oferă o experiență practică foarte utilă care le mărește șansele să se integreze pe piața forței de muncă. Prin aceste parteneriate cu comunitatea IT, universitatea își îndeplinește mai eficient rolul de formator de noi competențe și specializări, având absolvenți foarte apreciați de către angajatori”, a explicat Levente Tamás.
Pe lângă programul derulat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Accenture colaborează cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu Universitatea „Petru Maior” și Universitatea „Sapientia” din Tîrgu Mureș, precum și cu Universitatea Politehnică din Timișoara, contribuind la dezvoltarea tehnologiei IT din universități.
Accenture Industrial Software Solutions are birouri în Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș și Timișoara și este în continuă extindere. La nivel global, Accenture este unul dintre cei mai mari furnizori de consultanță în management, servicii de digitalizare, tehnologie și procese operaționale, ajutându-i pe clienți să își transforme afacerile și organizațiile pentru a răspunde provocărilor din era digitală, și contribuie la susținerea inovației în ecosistemul social.

Related posts

Viitorul – la București: în 28 noiembrie, peste 25 de speakeri internaționali și români, la Future Summit 2019

Ionut Oprea

O vacă bio din Sălaj dă 54 de litri de lapte pe zi

Nora Dumitrescu

Proiect academic de salvare a produselor tradiționale. Brânză folosită de peste 500 de ani

Stefana Muresan

Companiile mari de comunicații din Cluj-Napoca și București, investiții pentru extinderea și modernizarea centrelor de date

Stefana Muresan

Ciumbrud, comuna din Alba care produce 70% din pomii fructiferi vânduți în supermarketurile din România

Stefana Muresan

CFO Integrator va moderniza două străzi din Cluj

Nora Dumitrescu

Un bistrițean de 23 de ani, absolvent al UBB, cel mai tânăr angajat al Ministerului Economiei din Franța

redactia

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Piața auto din România, al cincilea an consecutiv de creștere. Top mărci

redactia

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Nora Dumitrescu

17 milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania, care valorează 49 mil. lei, vor fi date gratuit

Stefana Muresan

Cum s-au schimbat hobby-urile românilor în timpul carantinei determinată de COVID-19

Traian Dan

Sibiul, premiat pentru al treilea an consecutiv la Gala Municipiilor din România

Papuc Irina

Parcul Tetarom III e plin. Quadroform vine cu 11 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Igloo Village a înlocuit Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] Arad: 15 years of development, 15 years of economic growth!

Transilvania Business

Claudia Indreica: “Digitalizarea va reduce bugetarii, cu inserarea lor în mediul privat”

Nora Dumitrescu

Alianța magazinelor online din România, inițiată de 17 companii

Nora Dumitrescu

Forumul anual SUERD, în Capitală

Ligia Voro

Sibiu Quality Days 2019, a 10-a ediție

Nicolae Pop

Circa 70% din exporturile moldovenești ajung în UE, iar livrările către CSI continuă să scadă

redactia

Timişoara, legată printr-o pistă de biciclete de localitățile aflate pe o rază de 20 km

Stefana Muresan

Demersuri pentru un centru național de medicină regenerativă la Tîrgu-Mureș

Stefana Muresan

Taximetriștii clujeni au intrat într-un program special

Nora Dumitrescu

Leave a Comment