Analize Lideri si afaceri

Amnistia fiscală care îi vizează pe vânzătorii de imobile “pe persoană fizică”, publicată în Monitorul Oficial

Legea nr. 29/2018, care se adresează persoanelor fizice ce au realizat vânzări de imobile în calitate de persoană fizică și care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, a fost publicată joi, în Monitorul Oficial.
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat într-o analiză publicată pe Hotnews cine și în ce condiții va beneficia de prevederile acestei legi controversate.
”Această lege vine și acordă o amnistie persoanelor fizice ce au plătit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzacțiilor multiple repetitive și cu caracter economic, acestea s-au comportat ca și persoane fizice ce desfășoară activități independente. Legea dispune amnistia asupra tranzacțiilor efectuate până la data de 30 iunie 2017.
Aici se regăsesc cu precădere persoanele fizice ce au ridicat în nume personal imobile rezidențiale pe care ulterior le-au cesionat sau le-au închiriat în scopul realizării de venituri.
Fie dintr-o interpretare eronată a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoașterea obligațiilor de înmatriculare și înregistrare fiscală, aceste persoane au interpretat că efectuează cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datorează doar impozitul pe venit în procent de 2%-3% din prețul vânzării (conform evoluției legislative), chiar dacă faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfășoară activități independente.
În esență, începând cu anul 2008, persoanele fizice ce desfășoară activități economice aveau obligația să se înmatriculeze la Registrul comerțului, conform OUG nr. 44/2008, și ulterior să se înregistreze fiscal la autoritatea fiscală.
Pentru această structură de afaceri, aceste persoane fizice se încadrează în categoria persoanelor ce realizează venituri din activități independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datorează:
– impozit asupra venitului net, în procent de 16%;
– contribuția la asigurările sociale de sănătate în procent de 5,5% și
– contribuția la asigurările sociale pensii în procent de 10,5%.
Asigurările sociale au fost uneori plafonate superior, în funcție de nenumăratele modificări ale Codului fiscal.
În foarte multe situații, datorită inspecțiilor fiscale, și datorită obligației notarilor de a raporta la ANAF tranzacțiile privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, aceste persoane au fost înregistrate în scopuri de TVA fie direct din decizia acestora, fie ca urmare a inspecțiilor tematice.
Însă, autoritatea fiscală nu s-a pronunțat la momentul înregistrării în scopuri de TVA asupra tipului de venit și asupra structurii impozitării acestui tip de venit.
În plus, asupra unor inspecții ce au avut ca tematică TVA la vânzarea acestor tranzacții, au fost stabilite debite suplimentare pentru taxa pe valoarea adăugată, respectiv dobânzi și penalități, însă nu s-a avut în vedere impozitarea veniturilor.
În ultimii ani, s-a schimbat maniera de interpretare a acestor tranzacții în sensul că venitul realizat de aceste persoane ce au realizat tranzacții multiple (achiziții terenuri, construcție de imobile cu caracter repetitiv), au retratate fiscal drept venituri din activități independente pentru care s-a aplicat procedura impozitării cu impozitul pe venit de 16% și s-au stabilit asigurări sociale obligatorii. Această procedură o apreciem noi ca fiind cea corectă, lăsând la o parte bâlbâiala fiscală.
Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale, legiuitorul vine și acordă o amnistie acestor persoane în sensul că dacă a fost plătit impozitul din transferul proprietății imobiliare se anulează diferențele de obligații fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv datorate pentru asigurările sociale și se anulează cheltuielile accesorii, pentru tranzacțiile realizate înainte de 01 iulie 2017.
Dacă au fost emise decizii de impunere ce au fost comunicate contribuabilului, acestea se anulează și se radiază din evidența organelor fiscale în baza unui “Borderou de scădere”.
Anularea diferențelor la plată se efectuează din oficiu de către organul fiscal, prin emiterea unei decizii de anulare, ce se comunică contribuabilului.
O altă secțiune a legii se adresează persoanelor fizice ce desfășoară activități independente-¬ persoane fizice autorizate, întreprinderilor familiale, întreprinderilor individuale, ce au desfășurat activități economice în România din activități agricole.
În cazul în care aceste persoane fizice au realizat venituri din producția agricolă, au realizat activități de transformare a producției agricole sau au prestat servicii manuale în zona activităților agricole și au depășit plafonul de înregistrare în scopuri de TVA, iar acestea nu s-au înregistrat în scopuri de TVA, aceste persoane nu vor fi obligate să achite diferențele de TVA și diferențele la cheltuielile accesorii.
Legea adoptă și procedura de urmat de către autoritatea fiscală în această situație, atât în cazul în care a fost emisă o decizie de impunere, dar și în cazul în care vor urmă inspecții ulterioare.
Dacă această lege este una favorabilă unor categorii de persoane sau legiuitorul a vrut să respecte binele general, rămâne ca fiecare dintre noi să apreciem.”, se apreciază în analiza publicată de Hotnews.ro.

Related posts

REI Finance: Ultimele luni în care start-up-urile, companiile mici, mijlocii și mari pot primi fonduri nerambursabile de peste 300 mil. EUR pentru proiecte de peste 1 mil. EUR

Papuc Irina

Lucian Anghel (BVB): "Dacă bursa ar fi un barometru, putem spune că economia românească a duduit în 2017"

Stefana Muresan

Procentul Fondurilor atrase prin PNDR 2007-2013 a ajuns la 90%

Transilvania Business

Cushman & Wakefield Echinox: Dublarea stocului de spații industriale și logistice în ultimii 5 ani

Ligia Voro

Platforma Bright Spaces, dedicată domeniului property tech, primește finanțare de 185.000 de Euro pentru dezvoltare și implementare

Papuc Irina

Raluca Voivozeanu este acum fondatoarea PRIAevents

Transilvania Business

Electrogrup se pregătește de listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Stefana Muresan

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are un nou președinte

Papuc Irina

Noul birou al AHK România

Papuc Irina

Coldwell Banker : Transilvania Residence, Arad Plaza, Scala Center – în topul proiectelor premium

Stefana Muresan

Vitacom își propune exporturi de 10% din cifra de afaceri

Stefana Muresan

Smartree: De ce sa trimiti CV-ul catre o companie de recrutare

Transilvania Business

Piața imobiliară din Cluj-Napoca, creștere de 8% în 2018. Vezi detalii despre tranzacții

Ligia Voro

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

redactia

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

Mircea Hoţoleanu: "Teraplast, plan agresiv de investiţii"

Stefana Muresan

LEADER TEAM BROKER – PARTENERIAT STRATEGIC CU AXA GLOBAL HEALTHCARE ÎN ROMÂNIA

Stefana Muresan

Continental se extinde si investeste inca 12 mil. euro

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Studiu ANIS: Volumul pieței locale de IT ajunge la aproximativ 6 mld. de euro în acest an

Ligia Voro

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019

Ligia Voro

AMR reacționează, în mod ferm, în dosarul "fabricării de dosare penale"

Ligia Voro

CEL.ro – Bilanțul semestrului I din 2018

redactia

Arad- Leoni, peste 100 de angajări

Stefana Muresan

Leave a Comment