Suma alocată în acest an pentru susţinerea producătorilor agricoli români să cultive tomate în spaţii protejate se ridică la 180 de milioane de lei, un buget similar cu cel din 2017, anul de debut al acestei program, însă numărul fermierilor doritori să intre în program s-a dublat, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
“Avem şi în acest an un buget de 180 de milioane de lei, dar dacă anul trecut erau vreo 4.000 şi ceva de beneficiari care au dus ciclul până la sfârşit, până la aceasta dată anul cifra este dublă: peste 9.000 de fermieri doritori, de cultivatori de tomate în spaţii protejate. Deja s-au apucat de treabă, au prins curaj. Sunt oameni tineri, unii s-au lăsat de o altă activitate în care erau pregătiţi. (…) Programul Tomate l-am început exact cu un an în urmă. Nu le-am dat absolut nimic înainte, doar entuziasm. Entuziasm şi siguranţă. Vreau să îi felicit pe toţi aceşti fermieri excepţionali. Iată că a ajuns să fie vazut şi simţit atât de fermieri cât şi de consumatori. Evident, şi noi am fost serioşi în acordarea subvenţiilor. Este un alt circuit al documentelor faţă de cel de la APIA, unul mai lesnicios, care se află în mâna Direcţiilor Agricole (…) Este un angrenaj pe care l-am pornit şi sper să funcţioneze mai bine în acest an”, a declarat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a precizat că la sfârşitul anului trecut MADR a reuşit să onoreze toate obligaţiile pe care le-a avut faţă de fermieri, iar piaţa a fost alimentată în extrasezon cu peste 50.000 de tone de roşii.
“Le-am dat imediat banii şi am reuşit să aducem pe piaţă peste 50.000 de tone de tomate produse în România în extrasezon. Un lucru extraordinar de important, deoarece consumul din România se realizează din patru surse. Prima, tomatele din sere – unde avem o suprafaţă destul de mică pentru că s-au distrus de-a lungul vremii şi se vede asta cu ochiul liber. Cea de-a doua sursă este cea din spaţii protejate, din solarii neîncălzite, a treia sursă, din câmp, care are o perioadă scurtă datorită variaţiei temperaturii şi umidităţii, iar cea de-a patra: importul. Noi nu suntem în stare în România să realizăm de la 1 ianuarie până la 31 decembrie consumul pentru acest produs. (…) nu sunt condiţii pentru România. În extrasezon nu ne putem duce decât cu sere, care sunt investiţii costisitoare. Dar am extins sezonul prin proceduri stabilite în actul normativ să aducem produse pe piaţă până la sfârşitul lunii mai”, a spus Daea.
“Tomate în spaţii protejate” a fost programul lansat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, odată cu preluarea mandatului la minister, la începutul anului 2017, tocmai pentru a susţine produsele deficitare, pe care România le importă masiv. Acesta s-a dovedit a fi un program extrem de apreciat de legumicultori.
Citește și:
Datoria externă totală a României a ajuns la 180,3 miliarde euro la sfârșitul lui iulie 2024
Datoria externă totală a României a crescut în primele șapte luni cu 10,24 miliarde euro, până la 180,33…
13 septembrie 2024
Daniela Șuhanea, CEO Franc Agency, despre strategiile de succes în marketingul medical
Cum poate un audit extern de marketing să crească rentabilitatea investițiilor Planificarea strategică de marketing pentru 2025 începe,…
13 septembrie 2024
George Haber, milionarul orădean de pe Silicon Valley, se întoarce în orașul natal
Supranumit “părintele DVD-ului”, și nu doar în orașul său natal, Oradea, ci în Silicon Valley unde locuieşte de mulți ani,…
13 septembrie 2024
Am avut mai puțină energie în iulie 2024, spune INS
Deși România are o mare disponibilitate în ce privește resursele de energie primară, luna iulie a acestui an…
13 septembrie 2024
”MOVERS & SHAKERS- Modelele de azi ale generației de mâine”
Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno vor organiza luni,…
13 septembrie 2024
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 – încă o dată la Universitatea din Oradea
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024, evenimentul dedicat cercetătorilor și pasionaților de știință, va avea loc la Universitatea din Oradea…
13 septembrie 2024
Weinfest Mediaș 2024 – Turrepitz îl invită pe Dracula să povestească despre Golden Mediaș
Weinfest Mediaș, evenimentul devenit deja tradiție aflat la ediție aniversară de 5 ani, are loc în perioada 20-22…
13 septembrie 2024
Hala de la Piața Cetate Oradea, care a ars în incendiul din 2020, a fost reconstruită
Lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate, la primul corp de clădire,…
13 septembrie 2024