Circa 25.000 de euro au fost donaţi în cadrul unui eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru continuarea proiectului de reabilitare a casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, acţiune care a culminat cu gala „Împreună pentru Iuliu Maniu” organizată vineri seara, la Zalău.
Iniţiat de Direcţia pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Casa Municipală de Cultură Zalău, evenimentul a reuşit să adune la gala caritabilă de la Zalău personalităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai partidelor politice aflate la putere sau în opoziţie, reprezentanţi ai diferitelor culte religioase, dar şi nume importante din mediul universitar, precum prorectorul Universităţii Babeş Bolyai – prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi Ministerul Culturii, reprezentat de managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici.
Proiectul de reabilitare a casei memoriale a marelui om politic a fost demarat în urmă cu trei ani de către preotul Cristian Borz, de la Parohia Greco Catolică din Bădăcin, iar scopul galei a fost acela de a sprijini acest proiect, în Anul Centenar.
Participarea la eveniment s-a făcut pe baza unor invitaţii în valoare de 200 de lei, o parte din suma colectată în acest fel urmând să fie donată pentru proiectul de reabilitare.
„Suntem împreună pentru că am crezut în aceeaşi idee şi ne bucurăm de aceleaşi lucruri, ne bucurăm că putem să facem bine împreună. (…) Acum trei ani, oameni minunaţi (…) au iniţiat această campanie de salvare a memoriei naţionale. De atunci, dumneavoastră şi mulţi alţii ca dumneavoastră aţi pus mână de la mână şi casa a căpătat o formă, şi-a căpătat demnitatea. (…) Toţi cei care suntem aici am făcut o donaţie care se va duce spre continuarea lucrărilor. Numai împreună vom putea să facem lucruri valoroase”, a declarat directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, în deschiderea evenimentului.
Prezentatoarea galei, jurnalistul TVR Iuliana Tudor, a precizat celor prezenţi că în perioda 2015-2017 s-au adunat, exclusiv din donaţii, circa 340.000 de lei, sumă cu care, în trei ani, casa a fost consolidată şi acoperită. Printre donatori s-au numărat persoane publice importante, precum Oana Pellea sau surorile lui Corneliu Coposu, dar şi oameni de rând, chiar şi din străinătate, unii dintre ei trimiţând lunar sume mai mici de bani. Necesarul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de aproximativ 200.000 de euro.
Iuliana Tudor a menţionat şi faptul că, tot în cadrul acestui eveniment, anterior galei, persoane fizice şi companii din Sălaj au donat deja circa 70.000 lei
În cadrul evenimentului au fost licitate 10 batiste cusute manual cu monograma lui Iuliu Maniu, fiecare în valoare de 500 de lei, puse la dispoziţie de de zestre contemporană „Mândra Chic”, alături de un tablou realizat de pictorul Gheorghe Ilea, adjudecat cu 1.500 de lei şi o carte veche, ce i-a aparţinut lui Iuliu Maniu, oferită de jurnalistul AGERPRES Marius Avram, pentru care s-au oferit 2.000 de lei.
Momentele de spectacol ale galei au fost oferite de tânăra interpretă populară Alexandra Chira, Dinu Iancu Sălăjanu şi grupul instrumental Ţara Silvaniei al Casei Municipale de Cultură Zalău.
Managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a subliniat importanţa implicării comunităţii locale în protejarea patrimoniului, punctând că astfel de evenimente ar trebui să fie un model pentru întreaga ţară.
„Autorităţile singure nu o să poată niciodată să poarte de grijă patrimoniului din această ţară, nu doar pentru că vorbim de un patrimoniu bogat, amplu, cu manifestări extraordinar de variate şi de frumoase, dar şi cu probleme, ci şi pentru că patrimoniul, de fapt, este al nostru, al tuturor, al comunităţilor locale, al comunităţii naţionale şi atunci nici grija pentru patrimoniu nu trebuie să fie lăsată doar în sarcina autorităţilor”, a precizat Bâlici.
Prorectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Ioan Bolovan, a arătat că proiectul de reabilitare s-ar putea finaliza, dacă fiecare locuitor al judeţului ar dona o sumă cât de mică.
„Sunteţi în judeţul Sălaj, după aprecierea mea, în jur de 230.000-240.000 de locuitori. Ateneul (…) s-a făcut în urmă cu 100 şi mai bine de ani cu acel ‘un leu pentru ateneu’. Mi-ar plăcea ca la sfârşitul acestei gale sau în zilele următoare să se doneze acest leu pentru ateneu (…) şi în săptămânile care vin să aveţi 230.000 de lei cu care (…) veţi putea termina ce aţi început. Şi atunci fiecare dintre noi, cei prezenţi şi cei absenţi, vom putea spune, la 1 decembrie 2018, ‘et in Arcadia ego’, ‘am fost şi eu în Arcadia’, pentru că prin acel leu pentru casa Iuliu Maniu am salvat istoria, demnitatea şi viitorul nostru ca români şi ca stat”, a afirmat Bolovan.
Prefectul Sălajului, Florin Florian a precizat sâmbătă, pentru Agerpres, că totalul sumei colectate în cadrul galei „Împreună pentru Iuliu Maniu” a fost de circa 50.000 de lei, sumă la care se adaugă cei 70.000 de lei donaţi anterior evenimentului. În acest fel, suma totală colectată a ajuns la circa 25.000 de euro.
Poreclit „Sfinxul de la Bădăcin”, Iuliu Maniu a avut o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, acesta implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Începând cu 1940, Maniu a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste, el fiind arestat în 1947. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, de unde a fost transferat, în 1951, Sighet, închisoare unde a şi decedat, la 5 februarie 1953, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului.
Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin este clădire monument istoric, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuţiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania, aici întâlnindu-se oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Citește și:
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
