Cultural Sălaj

Donaţii de 25.000 de euro pentru reabilitarea casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin

Circa 25.000 de euro au fost donaţi în cadrul unui eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru continuarea proiectului de reabilitare a casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, acţiune care a culminat cu gala “Împreună pentru Iuliu Maniu” organizată vineri seara, la Zalău.
Iniţiat de Direcţia pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Casa Municipală de Cultură Zalău, evenimentul a reuşit să adune la gala caritabilă de la Zalău personalităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai partidelor politice aflate la putere sau în opoziţie, reprezentanţi ai diferitelor culte religioase, dar şi nume importante din mediul universitar, precum prorectorul Universităţii Babeş Bolyai – prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi Ministerul Culturii, reprezentat de managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici.
Proiectul de reabilitare a casei memoriale a marelui om politic a fost demarat în urmă cu trei ani de către preotul Cristian Borz, de la Parohia Greco Catolică din Bădăcin, iar scopul galei a fost acela de a sprijini acest proiect, în Anul Centenar.
Participarea la eveniment s-a făcut pe baza unor invitaţii în valoare de 200 de lei, o parte din suma colectată în acest fel urmând să fie donată pentru proiectul de reabilitare.
“Suntem împreună pentru că am crezut în aceeaşi idee şi ne bucurăm de aceleaşi lucruri, ne bucurăm că putem să facem bine împreună. (…) Acum trei ani, oameni minunaţi (…) au iniţiat această campanie de salvare a memoriei naţionale. De atunci, dumneavoastră şi mulţi alţii ca dumneavoastră aţi pus mână de la mână şi casa a căpătat o formă, şi-a căpătat demnitatea. (…) Toţi cei care suntem aici am făcut o donaţie care se va duce spre continuarea lucrărilor. Numai împreună vom putea să facem lucruri valoroase”, a declarat directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, în deschiderea evenimentului.
Prezentatoarea galei, jurnalistul TVR Iuliana Tudor, a precizat celor prezenţi că în perioda 2015-2017 s-au adunat, exclusiv din donaţii, circa 340.000 de lei, sumă cu care, în trei ani, casa a fost consolidată şi acoperită. Printre donatori s-au numărat persoane publice importante, precum Oana Pellea sau surorile lui Corneliu Coposu, dar şi oameni de rând, chiar şi din străinătate, unii dintre ei trimiţând lunar sume mai mici de bani. Necesarul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de aproximativ 200.000 de euro.
Iuliana Tudor a menţionat şi faptul că, tot în cadrul acestui eveniment, anterior galei, persoane fizice şi companii din Sălaj au donat deja circa 70.000 lei
În cadrul evenimentului au fost licitate 10 batiste cusute manual cu monograma lui Iuliu Maniu, fiecare în valoare de 500 de lei, puse la dispoziţie de de zestre contemporană “Mândra Chic”, alături de un tablou realizat de pictorul Gheorghe Ilea, adjudecat cu 1.500 de lei şi o carte veche, ce i-a aparţinut lui Iuliu Maniu, oferită de jurnalistul AGERPRES Marius Avram, pentru care s-au oferit 2.000 de lei.
Momentele de spectacol ale galei au fost oferite de tânăra interpretă populară Alexandra Chira, Dinu Iancu Sălăjanu şi grupul instrumental Ţara Silvaniei al Casei Municipale de Cultură Zalău.
Managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a subliniat importanţa implicării comunităţii locale în protejarea patrimoniului, punctând că astfel de evenimente ar trebui să fie un model pentru întreaga ţară.
“Autorităţile singure nu o să poată niciodată să poarte de grijă patrimoniului din această ţară, nu doar pentru că vorbim de un patrimoniu bogat, amplu, cu manifestări extraordinar de variate şi de frumoase, dar şi cu probleme, ci şi pentru că patrimoniul, de fapt, este al nostru, al tuturor, al comunităţilor locale, al comunităţii naţionale şi atunci nici grija pentru patrimoniu nu trebuie să fie lăsată doar în sarcina autorităţilor”, a precizat Bâlici.
Prorectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Ioan Bolovan, a arătat că proiectul de reabilitare s-ar putea finaliza, dacă fiecare locuitor al judeţului ar dona o sumă cât de mică.
“Sunteţi în judeţul Sălaj, după aprecierea mea, în jur de 230.000-240.000 de locuitori. Ateneul (…) s-a făcut în urmă cu 100 şi mai bine de ani cu acel ‘un leu pentru ateneu’. Mi-ar plăcea ca la sfârşitul acestei gale sau în zilele următoare să se doneze acest leu pentru ateneu (…) şi în săptămânile care vin să aveţi 230.000 de lei cu care (…) veţi putea termina ce aţi început. Şi atunci fiecare dintre noi, cei prezenţi şi cei absenţi, vom putea spune, la 1 decembrie 2018, ‘et in Arcadia ego’, ‘am fost şi eu în Arcadia’, pentru că prin acel leu pentru casa Iuliu Maniu am salvat istoria, demnitatea şi viitorul nostru ca români şi ca stat”, a afirmat Bolovan.
Prefectul Sălajului, Florin Florian a precizat sâmbătă, pentru Agerpres, că totalul sumei colectate în cadrul galei “Împreună pentru Iuliu Maniu” a fost de circa 50.000 de lei, sumă la care se adaugă cei 70.000 de lei donaţi anterior evenimentului. În acest fel, suma totală colectată a ajuns la circa 25.000 de euro.
Poreclit “Sfinxul de la Bădăcin”, Iuliu Maniu a avut o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, acesta implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Începând cu 1940, Maniu a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste, el fiind arestat în 1947. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, de unde a fost transferat, în 1951, Sighet, închisoare unde a şi decedat, la 5 februarie 1953, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului.
Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin este clădire monument istoric, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuţiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania, aici întâlnindu-se oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Related posts

Televiziunea de business Canal 33, finanțare de la Invest Club pentru a dezvolta proiecte de educație financiară

Stefana Muresan

Businessmenii Zalăului fac donații consistente în criză

Nora Dumitrescu

Managerii Silcotub din Zalău, convocați de Tenaris în Italia

Nora Dumitrescu

Companiile din Zalău sponsorizează iluminatul de sărbători

Nora Dumitrescu

Start-up Nation mută sute de firme din Cluj în Sălaj

Nora Dumitrescu

Bază de date despre Centenar, realizată prin colaborarea UBB, NTT DATA și BCU

Stefana Muresan

UBB, proiecte in valoare de 3 milioane de lei pentru prevenirea abandonului scolar

Stefana Muresan

Prime Telecom sprijină companiile din industriile educaționale, artistice și sportive cu resurse gratuite de cloud

Ligia Voro

Zalăul a investit 37 de milioane de euro în proiecte de mediu

Nora Dumitrescu

Castelul Bánffy și-a regăsit prințesa: Florence. Superstaruri si surprize

Ligia Voro

ZIUA CULTURII JAPONEZE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

redactia

Comuna care găzduiește stațiunea Elenei Udrea și-a făcut centru turistic

Nora Dumitrescu

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Gruita Ienasoiu

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Traian Dan

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

SIBIU, A CAPITAL OF CULTURE ANIMATED BY MORE THAN ONE HUNDRED EVENTS. 2018 – A YEAR MARKED BY THE CENTENARY OF THE GREAT UNION

Stefana Muresan

Sălaj: Doi ingineri din Jibou produc lactate de 3,5 milioane de lei

Stefana Muresan

UBB, primul loc în topul universităților din România

Stefana Muresan

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

12 oferte pentru proiectarea și executarea a 41 km din Autostrada Transilvania

Traian Dan

CJ | Repere clujene cu şi despre I.D.Sîrbu

„Samfest Jazz 2020”

Gruita Ienasoiu

Schimbare la vârful Consulatului general al Germaniei la Timișoara

Stefana Muresan

Leave a Comment