Timiș Ultimele stiri

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Caravana mobilității, eveniment lansat de CCIFER în octombrie 2017, a ajuns anul acesta la a III-a ediție şi s-a desfăşurat la Timișoara, pe 21 februarie, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara. Prin acest eveniment se dorește continuarea unei discuții deschise cu actorii locali pentru a propune alternative la practicile de mobilitate tradiționale și a aduce soluții care să contribuie la dezvoltarea durabilă a orașelor în care trăim.
« Comunicarea Comisiei Europene din 20 iulie 2016 „O strategie europeană privind mobilitatea cu emisii scăzute de dioxid de carbon” propune măsuri menite să accelereze ritmul trecerii la o mobilitate cu emisii reduse, evidențiind oportunitățile care rezultă pentru industrie, servicii, companii energetice și investitori. Astăzi, împreună cu partenerii noștri și Primăria Timișoara, dorim să contribuim prin soluțiile propuse la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de transporturi și să accelerăm dezvoltarea durabilă a orașelor în care trăim.» a declarat François Coste, Președinte CCIFER în deschiderea evenimentului.
“Timişoara este cel mai important oraş din vestul României, o metropolă care s-a dezvoltat rapid şi care nu a fost pregătită urbanistic pentru un aflux rutier intens. Creşterea economică din ultimii ani a influenţat traficul auto şi a dus la sporirea numărului de maşini. Cu toate amenajările din ultimii ani, există în continuare necesitatea de a întreprinde măsuri majore, pentru implementarea unui concept unitar, modern, pe termen lung, pentru dezvoltarea armonioasă a infrastructurii oraşului nostru. În contextul în care am câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, titlu care ne onorează, dar ne şi obligă, în egală măsură, dezvoltarea urbană este o prioritate pentru municipalitate. Avem un plan de mobilitate urbană durabilă, pentru perioada 2016-2030, care acoperă polul de creștere Timișoara și 15 comune limitrofe. Ne aliniem astfel trendului european de a transforma transportul local într-unul nepoluant, electric, fie ca vorbim de tramvaie, de troleibuze şi vom încerca să implementăm cât de curând acest lucru şi pe autobuzele din dotarea parcului auto al STPT. Suntem singurul oraş din România cu cinci variante de mijloace de transport public, din care patru funcţionale: tramvaie, autobuze, troleibuze, biciclete, iar cele 7 vaporetto achiziţionate de municipalitate urmează să intre în circuit cât de curând. Asigurarea mobilităţii urbane este vitală pentru Timişoara şi vom face toate demersurile în acest sens, prin implementarea de proiecte noi, accesarea de fonduri europene pentru facilitarea unui transport sustenabil, modern şi european în municipiul de pe Bega. ” – a declarat Nicolae Robu, Primarul Timişoarei.
Prima parte a evenimentului a fost compusă din prezentari care au arătat avantajele unei mobilități cu emisii scăzute.
„Dezvoltarea continuă a vehiculelor electrice este o axă prioritară a Grupului Renault la nivel mondial. În România, piața vehiculelor electrice este încă într-o fază incipientă, dar își multiplică volumele considerabil de la an la an. Renault este un pionier în acest domeniu, oferind 3 modele 100% electrice: Zoe (cu autonomie de 400 km, best in class), Kangoo Z.E. (singura utilitară 100% electrică) și Twizy (original, urban și distractiv).” a declarat Alexandru Vescu, Renault.
”Timișoara a fost întotdeauna un oraș care a primit inovațiile cu brațele deschise, fiind o punte de legătură între România și vestul Europei. Datorită ritmului accelerat de dezvoltare a orașului, nevoia de a găsi soluții inteligente pentru a fluidiza traficul și deplasarea prin oraș a devenit mai accentuată. În acest sens, Holcim România are experiența și expertiza de a furniza soluții performante, prietenoase cu mediul, cu amprentă mică de carbon, în vederea reabilitării străzilor și crearea unei rețele de infrastructură durabilă.”a declarat Alina Surducan, Holcim.
În plus, Adrian Frătean, ENGIE a declarat: “prin prisma statutului local puternic și experienței internaționale în proiecte pentru mobilitatea urbană durabilă, ENGIE oferă soluții economice și prietenoase cu mediul, ca alternativă la combustibilii convenționali. Unul dintre aceste produse este gazul natural comprimat pentru autovehicule (GNCV) ca soluție atât pentru companiile de transport public, cât și pentru companiile posesoare de flote mari”.
“Utilizarea tehnologiilor inovative trebuie să aibă că obiectiv final crearea unui impact pozitiv asupra calității vieții oamenilor, protejarea mediului și dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri și a comunităților. Colaborarea între sectorul public și cel privat este esențială atât pentru creșterea nivelului general de conștientizare, adaptarea la noile tehnologii cât si pentru adoptarea unor măsuri eficiente de susținere și stimulare a pieței” au declarat Carmen Dan și Livia Stan, Pricewaterhouse Coopers.
A doua parte a evenimentului a evidențiat solutiile digitale care contribuie la un sistem de transport mai performant.
“Rolul de transport al mașinii viitorului se va trasforma într-unul de mobilitate. Comunicarea cu vehiculul și interpretarea datelor transmise reprezintă baza acestei transformări „ a declarat Sorin Costea, Arval.
Mihai SUIU, Orange, a explicat că orașele inteligente sunt orașele care vor folosi soluții integrate de IT&C cu beneficii directe către municipalitate și cetățeni.
Evenimentul a fost completat de un raport de analiză facut de KPMG România cu privire la eficiența și eficacitatea serviciilor municipale și importanța obținerii unor date corecte, la care au participat respondenţi din 35 de oraşe din întreaga lume.
CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice. O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. Camera reunește peste 500 de companii franceze și române care reprezintă 18 Mld de euro și peste 125000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.

Related posts

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

Ian Worboys, CEO-ul P3 Logistic Parks, lansează prima carte pentru copii în memoria fiului său

redactia

Muncitorii vietnamezi aduşi în Timiş fug ilegal spre ţările din vestul Europei. Soluţia problemei, chiar în România

Robert Bloancă

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

Cum arată primul complex spa din “capitala” Sălajului

Nora Dumitrescu

Potențialul turistic al Clujului, promovat de Consiliul Județean la târgul de profil din capitala Germaniei

Stefana Muresan

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, parteneriat cu Manhattan College – School of Business din New York

Stefana Muresan

La Timişoara se doreşte deschiderea unei fabrici de biciclete, o investiţie italiană de 30 de milioane de euro

Robert Bloancă

Facultatea de Chimie a Universității Politehnica Timișoara se extinde cu două noi corpuri de clădire și va fi modernizată cu bani europeni

Stefana Muresan

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Investiţii de peste 600 milioane lei în reţeaua de apă şi canalizare din Alba

Stefana Muresan

Soții Bunceanu din Timișoara, afaceri de 352 de milioane de lei, în creștere cu 73%, din comerțul cu carburanți

Stefana Muresan

Sprijin financiar de până la 1.500 euro/an pentru comasarea terenurilor agricole

Stefana Muresan

Municipalitatea timişoreană caută modele de sprijin pentru firmele afectate de pandemie

Robert Bloancă

Tranzacțiile imobiliare din Sălaj, la coada topului pe România

Nora Dumitrescu

Timișoara pregătește proiecte de finanțare de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului, pe noul ciclu de finanțare al POR

Robert Bloancă

Wizz își redeschide baza din Timișoara peste două săptămâni

Nora Dumitrescu

Cluj: Aproape 300 de km de drumuri judetene pe care s-a turnat asfalt in ultimii doi ani

Stefana Muresan

Proptech Demo Day

Ligia Voro

Producătorii de legume au la dispoziție de astăzi o platformă online, ce le facilitează accesul către marii relaileri

Papuc Irina

Spitalul Municipal din Blaj, gata să investească până la jumătate de milion de lei pentru dotări de ultimă generație

Papuc Irina

MERON deschide primul coffee shop din Oradea

Ligia Voro

Turcii de la Er-Bakir – investiție de 26 mil. euro în Oradea, 200 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Ungaria a suspendat plata ratelor la credite și contribuțiile angajatorilor

Traian Dan

Leave a Comment