Agricultura Analize Ultimele stiri

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Ouăle se ieftinesc de Paște, carnea de miel va fi mai scumpă, dar nejustificat. Rămâne constant prețul la carnea de pasăre, dar și la alte alimente de bază
• Ouăle vor fi cu 20% mai ieftine de Paște față de începutul anului. Abia din luna aprilie se va putea vorbi de un preț al ouălor real, care va rămâne constant în următoarele luni;
• Cooperativa Țara Mea: Exceptând carnea de porc, al cărei pret a înregistrat o ușoară creștere, ne străduim să păstrăm constant prețul alimentelor pe tot parcursul anului. Un mediu previzibil este propice dezvoltării și oferă siguranță tuturor părților implicate
• Unii crescători de ovine spun că anul acesta de Paște carnea de miel se scumpește pentru că sărbătoarea pică mai devreme. Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița anunță că nu se justifică o creștere a prețurilor la carnea de miel în perioada Paștelui;
• Ministrul Agriculturii urmărește cu atenție evoluția prețurilor în piață și speră că nu vor apărea discrepanțe
Ouăle: mai ieftine de Paște, în ciuda cererii mari
Fără a se dezice de la planul anunțat acum câteva luni, Cooperativa Țara Mea va menține pretul constant la ouă chiar și în perioada Paștelui, când cererea va fi mare. Ouăle vor fi cu 20% mai ieftine de Paște față de luna ianuarie, pe viitor urmărindu-se o reglare a prețului pe tot parcursul anului: acel pret constant, avantajos pentru fermier și pentru cumpărători, dar nu și pentru intermediari.
Cooperativa își propune în anul 2018 un cost unic la ouă, cost real care se va menține pe tot parcusul anului, indiferent de fluctuațiile din piață. Primul pas este prețul ouălor de Paște care nu va fi influențat nicidecum de cererea mare.
„Față de alți ani, cererea mare de ouă de pe piață din perioada Paștelui nu va influența evoluția prețului la ouă. Livrăm 4 milioane de ouă pe săptămână pe piață, iar obiectivul nostru este ca afacerile micilor fermieri sa supravietuiasca, iar consumatorii sa primeasca un pret corect. Anul trecut au fost patru luni de creșteri substanțiale și nejustificate la prețul ouălor, iar această speculație nu este fondată. Putem spune că programul lansat de cooperativa noastră, de stabilizare a prețurilor, își instalează deja efectele.” Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea
“În general, în perioada sărbătorilor există o tendință pe piață de a creşte prețurile artificial la anumite alimente, profitând practic de cererea mare din acea perioadă. Dar acest lucru nu este normal, iar unii producători încep să realizeze că un preț constant, fără fluctuații mari, ajută la dezvoltarea pe termen lung a afacerii lor. Acest lucru ar putea muta concurența de pe preț pe calitatea produsului vândut” (Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea)
Asociația Miorița : Scumpirea mielului de Paște nu este justificată
Unii crescătorii de ovine justifică scumpirea cărnii de miel prin faptul că anul acesta Paștele pică mult mai devreme și mieii nu vor apuca să crească suficient. Așa că unii vor prefera să îi țină pentru export, iar cantitatea livrată pe piață va fi mai mică în comparație cu cererea din perioada sărbătorilor. Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița spune că prețurile lor vor rămâne constante și anul acesta chiar dacă Paștele este la începutul lunii aprilie.
“În viu, prețul este ca anul trecut 10-11 lei kilogramul. Carnea carcasă ar putea ajunge la 23-25 de lei, adică tot ca anul trecut. Cine vrea să vândă de Paște întotdeauna pune montele mai devreme și se pregătește. Se știe tot anul când pică Paștele.” (Ion Branga, președintele Asociației crescătorilor de ovineși caprine Miorița)
Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița adună la nivel naţional 423 de crescători de ovine și caprine, cu un număr total de efective de 135.000. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie a anului trecut, când s-a sărbătorit Paștele, au fost sacrificate 3,2 milioane de capete de ovine şi caprine la nivel național, iar greutatea medie în carcasă a fost de 8,8 kilograme.
Carnea de pasăre nu se scumpește, iar majoritatea alimentelor de bază vor avea un preț constant
Producătorii spun că prețul cărnii de pasăre va rămâne constant în perioada Paștelui, cererea mare nefiind un motiv de creștere, iar acest lucru este valabil și la alte alimente de bază precum lactatele, zahărul sau uleiul.
“Membrii Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată (UNCAPI) ne-au confirmat că prețul va rămâne același la alimentele pe care le livrează pe piață în perioada de Paște. Nu există niciun motiv care să facă aceste prețuri fluctuante în luna aprilie. Acesta este și scopul UNCAPI, de a aduce pe piață produsele de calitate ale membrilor și de a avea un preț corect, care să nu fie influențat de intermediari. Integrăm practic tot lanțul de aprovizionare pe un drum scurt, astfel încât prețurile să nu mai fie schimbate în funcție de vreme, sărbători sau alte motive sezoniere. Ajutăm fermierii să ajungă mai ușor atât la liniile de producție, cât și la cele de distribuție și livrare către marile magazine.” (Ștefan Nicolae, secretar general UNCAPI)
Cooperativele înscrise în Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată au afaceri de 40 de milioane de euro în cele mai importante ramuri din agricultură. Sectoarele în care activează sunt: sectorul vegetal, legumicol, creșterea păsărilor și producția de ouă, creșterea ovinelor și caprinelor, procesarea și producția de lapte și a produselor din lapte, precum și vânzarea produselor agroalimentare. UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociație a crescătorilor de ovine și caprine și aproximativ 400 de fermieri. În acest moment, toate cooperativele care sunt înscrise în UNCAPI colaborează între ele.

Related posts

Ce așteptări au românii de la o bancă: să fie sigură, serioasă și responsabilă. Digitalizarea, pe locul 5 – Studiu Reveal

Ion Surdu

Fabricanții locali de produse din cătină își vor deschide magazin

Nora Dumitrescu

Noi oportunități de afaceri pentru companiile românești

Stefana Muresan

Alexandru Boghiu și Radu Gogoașă lansează The Mavers – un startup digital & tech cu focus pe piața imobiliară

Ionut Oprea

CSALB vrea să reducă numărul cererilor clasate nejustificat sub 20% în acest an

Traian Dan

Bucharest is 7th in the inaugural Tech Cities of the Future ranking. London is 1st.

Ionut Oprea

Via ferrata, speoturism și vizite la bisericile de lemn din Pădurea Craiului

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (3): Cetățile

Transilvania Business

Turiștii cazați la hotelurile și pensiunile din Alba Iulia vor plăti o taxa de promovare turistică

Stefana Muresan

Băncile au suspendat la plată, până la sfârșitul anului, circa 321.000 de credite

Traian Dan

„Numărul de joburi continuă să crească”. Brașovul, a cincea ofertă de angajare în 2020

Papuc Irina

Florin Talpeş (CEO Bitdefender), campion naţional la dans sportiv! „La vârsta asta nu contează palmaresul, ci plăcerea de a dansa…”

Stefana Muresan

Potențialul turistic al Clujului, promovat de Consiliul Județean la târgul de profil din capitala Germaniei

Stefana Muresan

Austriecii interesați de Băile Herculane

Stefana Muresan

Deșeurile din județul Bihor vor fi colectate selectiv, pe cinci fracții

Traian Dan

Începe ediția a 7-a a Electric Castle!

Ligia Voro

Subvenţiile din sectorul vegetal, începând de vineri

Stefana Muresan

Sinteza fondurilor europene în județul Brașov: peste 1 miliard de euro atrași după aderarea României la UE

Ion Surdu

AUTOMOTIVE EXPO & B2B MEETINGS 2021: Physical & Virtual

redactia

Salvați Copiii și Digi România lansează 0800.070.009 Family Tel

Ligia Voro

PALMED solicită o dezbatere publică. Peste 90% din unităţile medicale din România sunt private

Stefana Muresan

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

Centrul municipiului Oradea „crește” cu 3.000 de metri pătrați. O piațetă va fi amenajată în continuarea Pieței Unirii

redactia

Consiliul județean a preluat un drum turistic din Cluj

Nora Dumitrescu

Leave a Comment