Bihor Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Trei hectare de parcuri din Oradea, amenajate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, trei noi proiecte privind amenajarea de zone verzi, în suprafaţă totală de peste trei hectare, ce vor fi realizate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei.
Potrivit reprezentantului Primăriei Oradea, primele două proiecte se referă la amenajarea unor piaţete în cartierele Nufărul şi Rogerius, în suprafaţă de 5.270 metri pătraţi, respectiv 9.850 metri pătraţi, pentru realizarea cărora ar fi nevoie de 8,3 milioane lei, respectiv 10,48 milioane lei.
Ambele proiecte pentru piaţetele de cartier prevăd înlocuirea asfaltului cu dale naturale, după reamenajare accesul auto fiind restricţionat. Se va elimina vegetaţia fără valoare dendrologică, se vor toaleta arborii existenţi, se vor planta alte câteva zeci de arbori (platani şi magnolii) de dimensiuni medii şi mari şi se vor amenaja şi piste de biciclete, cu parcări pentru acestea, precum şi spaţii de joacă pentru copii, a anunţat Birta.
“Dorim să creăm o zonă centrală în piaţetă, exclusiv pietonală, amplă, deschisă, cu pavaj din dale de piatră naturală, a cărei funcţiune principală să fie un spaţiu public multifuncţional, destinat petrecerii timpului liber, odihnei şi evenimentelor culturale ce vor fi organizate acolo”, a precizat viceprimarul Oradei.
El a spus că lucrările la aceste spaţii verzi ar putea începe în toamnă, termenul de execuţie fiind de 12, respectiv 18 luni.
Un alt proiect “verde” prezentat se referă la crearea unui parc pe strada Ion Bogdan, pe o suprafaţă de circa 15.000 metri pătraţi de teren abandonat, în valoare de 4,75 milioane lei. Parcul, ce ar putea fi realizat în şase luni după finalizarea licitaţiei, va fi unul “frumos, destinat timpului liber, copiilor, cu terenuri de joacă, cu peste 150 de arbori plantaţi, cu piste de biciclete”, conform sursei menţionate.
După aprobarea indicatorilor tehnico-economici în şedinţa Consiliului Local Oradea de joi, 12 aprilie, vor demara procedurile pentru licitaţie, proiectare şi execuţie şi se vor depune apoi proiectele pentru finanţare europeană în axa 4.1 din Programul Operaţional Regional, “Reducerea emisiilor de bioxid de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planul de mobilitate urbană durabilă”, respectiv 4.2 – POR- “Reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ”.
Potrivit viceprimarului Oradei, mai sunt şi alte proiecte de spaţii verzi la care se lucrează sau au fost deja aprobate în Consiliul Local, astfel de proiecte urmând să se concretizeze, la finele anului 2019, în peste zece hectare de noi parcuri amenajate în municipiu.

Related posts

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Ligia Voro

De Ziua Femeii, Mömax deschide la Timişoara. Austriecii au angajat pensionari, bazându-se pe experienţa şi aptitudinile acestora

Stefana Muresan

Investiții noi “pe țeavă” la Tenaris. Zalăul intră pe piața automotive

Stefana Muresan

Leave a Comment