Agricultura Ultimele stiri

Ministrul Agriculturii nu abandonează procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri

”Nu vom abandona procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri, pentru că avem o dovadă clară că retailerii acceptă acest lucru, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la lansarea “Raftului Românesc” în lanţurile de magazine Kaufland.
“Nu vom abandona acest procent. Sub nicio formă nu vom abandona acest procent de minimum 51%, pentru că iată avem o dovadă clară că supermarketurile acceptă acest lucru. Iata că un supermarket cum este Kaufland doreşte să fie peste 60%, de ce să nu susţinem 51% produse româneşti”, a spus ministrul Agriculturii, întrebat despre stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană (CE) pe legea privind comercializarea produselor alimentare.
Acesta a precizat că proiectul privind 51% produse româneşti în supermarketuri este în discuţie cu CE pentru câteva detalii referitoare la condiţiile tehnice ce trebuie îndeplinite şi care trebuie să respecte prevederi juridice.
“Din acest punct de vedere ne-am pus de acord cu exprimările juridice necesare în aşa fel încât claritatea să fie la ea acasă. Acestea au fost clarificate, mai ales că ieri (marţi, 17 aprilie, n.r.) în reuniunea de la Luxemburg s-a pus problema, de către comisarul Hogan, a directivei care presupune combaterea practicilor comerciale neloiale şi acest act normativ (Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) pe această traiectorie se înscrie. Iată că şi România este în pas cu vremea şi România este în pas cu interesul şi a celorlalte state în aşa fel încât să avem o reglementare comună şi convenabilă pentru toţi. Asta înseamnă că momentul în care închei un contract cu un fermier nu ai voie, cum se practica până acum, nu ai voie să schimbi condiţiile de contract unilatral. Asta înseamnă că în momentul în care au comandat produsul respectiv trebuie să îl iei, asta înseamnă că dacă nu ai vândut produsul respectiv de la raft nu trebuie să fie penalizat fermierul. Este treaba ta ca şi comerciant”, a explicat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Comisia Europeană are în lucru un proiect de Directivă care interzice practici comerciale neloiale precum plăţile întârziate pentru produsele alimentare perisabile, anulări ale comenzilor în ultimul moment, modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului să plătească pentru produsele pierdute sau nevândute.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Directiva ar putea fi aprobată în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE (începând cu 1 ianuarie 2019 pentru o perioadă de 6 luni, n.r.).
Adoptarea finală de către Parlament a proiectului de Directivă este precedată de o serie de etape de lucru, cum ar fi: prezentarea detaliată în cadrul reuniunilor Comitetului special pentru Agricultură (23 şi 30 aprilie 2018), discutarea în Consiliu, în cadrul grupurilor de lucru la nivel de experţi (23 mai 2018), prezentarea unui raport de progrese la Comitetul special pentru Agricultură (iunie 2018), sub preşedinţia Austriei se vor continua activităţile în cadrul grupurilor de experţi (iulie 2018) iar în perioada preşedinţiei României se estimează posibilitatea încheierii negocierilor şi adoptarea Directivei.
Comisia Europeană a lansat pe 15 februarie 2017 o procedură de infringement împotriva României în privinţa comerţului cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare pe motiv că reglementările lor naţionale nu corespund legislaţiei UE.
În România, se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri la nivel european privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor. Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine românească, restricţionând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).
Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie 2016 de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Related posts

Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar București, dotată de Salvați Copiii

Ligia Voro

Prima rectificare bugetară din acest an: Sănătatea și Asistența socială primesc 12 miliarde de lei în plus. Fondul de rezervă, completat cu 3 miliarde

Ion Surdu

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au urcat la 4,936 miliarde de euro în 2018

redactia

Nouă intrare pe piața românească: CBRE a consiliat Bank of China în deschiderea sucursalei din București, prin închirierea a 800 mp de birouri în City Gate

Papuc Irina

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

redactia

Werk Property Group investeste 14 mil. euro intr-un proiect rezidential unic in Romania

Ionut Oprea

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

„Mintea” roboțelului Zora, care va sprijini bolnavii de Alzheimer și demență, proiectat de cercetători români la UTCN

redactia

2 miliarde de puieți forestieri plantați de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva din 1991 încoace

Ligia Voro

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi reabilitat

Stefana Muresan

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

CFR, contracte de aproximativ 1 mld de euro pentru reabilitarea secțiunii de la km 614 Bârzava până la Ilteu

Stefana Muresan

„Cel mai lung mic din lume” – record de Ziua Națională a României

Traian Dan

Taximetriștii clujeni au intrat într-un program special

Nora Dumitrescu

„Your dedicated Marketing Agency” – LOOPAA

Transilvania Business

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

Concluziile Imobiliarium: Interesele cumpărătorului de locuințe s-au schimbat

Stefana Muresan

Uzina Tenaris a simulat un accident feroviar la Zalău

Nora Dumitrescu

Edilul Clujului vrea să stopeze exodul “creierelor” din oraș

Nora Dumitrescu

Aquaparkuri și hoteluri închise în Oradea și Băile Felix din cauza COVID 19

Traian Dan

Dezbateri pe tema certificării produsului Telemea de Sibiu

Stefana Muresan

Marile festivaluri “made in Cluj” produc 25 milioane euro

Nora Dumitrescu

Federația Patronilor Bihor organizează conferințe online pentru antreprenori

Traian Dan

Familia Bîcu din Alba, afaceri de 5 mil. euro cu brandul de lactate De la Ferma

redactia

Leave a Comment