Cluj Cultural

„Comorile României”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte MARȚI, 8 MAI 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției „Comorile României”, a fotografului maramureșean Ilie Tudorel. Expoziția este dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 3 iunie.
Expoziția de artă fotografică „Comorile României” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Expoziția se adresează iubitorilor de cultură atât din țară, cât și din străinătate.
Obiectivul expoziției este de a face cunoscute publicului larg, în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918, valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural din România. Este vorba despre acele valori patrimoniale românești care ne diferențiază cultural de alte popoare și ne fac mândri că suntem români, mai ales în timpul procesului de globalizare și de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Prin această expoziție-eveniment se urmărește consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural european comun, cu respectarea diversității culturale și a elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte, în contextul în care UE încurajează inițiativele prin care cetățenii sunt implicați în cunoașterea patrimoniului cultural (anul 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului Cultural).
„Comorile României” prezintă, într-un număr de 66 de lucrări înrămate de artă fotografică, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locații, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil, recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), ca de exemplu: biserici pictate din nordul Moldovei, fortărețe dacice din Munții Orăștie, centrul istoric al orașului Sighișoara, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, biserici de lemn din Maramureș. Expunerea continuă cu fotografii ale patrimoniului natural: Delta Dunării, păduri primare și bătrâne de fag din Carpați. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini ilustrând tradiții și meșteșuguri tradiționale românești, cum sunt: colindatul de ceată bătrânească, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, tehnici de țesere a scoarțelor românești tradiționale, practici culturale asociate zilei de 1 martie.
Fotografiile prezentate în cadrul expoziției sunt color, relizate la un nivel artistic înalt și constituie o oglindă a bogăției culturale ale poporului român.
De asemenea, vizitatorii expoziției se vor putea delecta cu o selecție de imagini digitale (digiporama) ale unor locuri din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alfate și în alte țări din Europa (în special țări din Europa Centrală și de Est).
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, județul Maramureș, născut în 9 octombrie 1961 la Abrud, județul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) filiala Baia mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este președinte al Clubului foto-video din cadrul ONG-ului Asociația „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011, a desfășurat o intensă activitate în mdeiul online (a înființat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, în 2011, care are ca scop promovarea zonei Maramureșului prin videoclipuri și blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, în 2013, care are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureșului, Transilvaniei și României în lume). Din anul 2013 și-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creație în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediția a XII-a și Ediția a XIII-a și tabăra internațională „EuroPhotoCamp-2014”). Artistul a fost prezent în 67 de expoziții de artă fotografică, din care 22 expoziții personale și 45 expoziții de grup în diverse așezăminte de cultură din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Această activitate expozițională a fost reflectată în numeroase publicații scrise din țară și străinătate, precum și în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelență” pentru promovarea Maramureșului, acordat de revista „Gazeta de Maramureș”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artî fotograficî „Stilul de viață european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porțile Nordului”, revista internațională de turism „BeTUI” și săptămânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI, precum și numeroase cărți.

Related posts

Cetatea Oradea va găzdui spectacolele teatrelor și concertele Filarmonicii

Traian Dan

Proprietarul SunGarden: “Hotelurile pot deveni acum centre pentru vârstnici”

Nora Dumitrescu

Iaurtul “ca pe vremuri”, aruncat pe piață la Cluj. Statul se luptă cu granzii lactatelor

Stefana Muresan

“Nu stăm pe margine și comentăm, punem mâna și facem”

Stefana Muresan

FUTURE – programul inovator prin care atragi noi angajați și te implici în #EducatieAltfel

Nicolae Pop

CBRE a asistat Hexagon în vânzarea unui portofoliu de trei clădiri de birouri în Cluj-Napoca

Papuc Irina

Electrogrup Cluj, cu afaceri anuale de 92 mil. euro, vrea la bursă

Stefana Muresan

Asociaţia Nucifere Regia: Plantaţia cu care reuşeşti să-ţi recuperezi investiţia de 100 de ori

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Marty, restaurantul-seră din Piața Muzeului

Stefana Muresan

Economistul Ionel Blănculescu pune bazele unui parteneriat pentru atragerea investitorilor în Transilvania

Stefana Muresan

Clinică-spital Dr. Leahu, în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane euro. Pacienții pleacă cu toți dinții puși într-o singură zi

redactia

Repere clujene cu şi despre I.D.Sîrbu

MERON deschide primul coffee shop din Oradea

Ligia Voro

Șoselele de mare viteză ale Transilvaniei, subfinanțate în 2020

Nora Dumitrescu

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Nora Dumitrescu

Investiții de 4,8 milioane euro, fonduri europene, pentru transformarea centrului Clujului

Stefana Muresan

Comunicarea internă – factor esențial pentru engagementul angajaților

Stefana Muresan

Admitere la USAMV Cluj: 1766 locuri licenţă şi 737 locuri master

Stefana Muresan

Adelina Chișu: “La Ghepard Communication nu facem tranziţii, ci mai degrabă învăţăm constant să experimentăm Echilibrul între clasic şi modern”

Nicolae Pop

NTT Data Romania a închiriat 2.800 mp în Openville Timișoara

Nicolae Pop

Transportatorii din Ardeal își vor școli angajații pe banii Europei

Nora Dumitrescu

ACI Cluj, cifră de afaceri cu 40% mai mare în 2016 și lucrări contractate de 40 mil. de euro în 2017

Stefana Muresan

Bosch inaugurează un Centru de Training la Cluj

Ionut Oprea

A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria municipiului Turda, în valoare de peste 31 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment