Cluj Cultural

„Comorile României”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte MARȚI, 8 MAI 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției „Comorile României”, a fotografului maramureșean Ilie Tudorel. Expoziția este dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 3 iunie.
Expoziția de artă fotografică „Comorile României” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Expoziția se adresează iubitorilor de cultură atât din țară, cât și din străinătate.
Obiectivul expoziției este de a face cunoscute publicului larg, în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918, valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural din România. Este vorba despre acele valori patrimoniale românești care ne diferențiază cultural de alte popoare și ne fac mândri că suntem români, mai ales în timpul procesului de globalizare și de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Prin această expoziție-eveniment se urmărește consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural european comun, cu respectarea diversității culturale și a elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte, în contextul în care UE încurajează inițiativele prin care cetățenii sunt implicați în cunoașterea patrimoniului cultural (anul 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului Cultural).
„Comorile României” prezintă, într-un număr de 66 de lucrări înrămate de artă fotografică, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locații, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil, recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), ca de exemplu: biserici pictate din nordul Moldovei, fortărețe dacice din Munții Orăștie, centrul istoric al orașului Sighișoara, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, biserici de lemn din Maramureș. Expunerea continuă cu fotografii ale patrimoniului natural: Delta Dunării, păduri primare și bătrâne de fag din Carpați. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini ilustrând tradiții și meșteșuguri tradiționale românești, cum sunt: colindatul de ceată bătrânească, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, tehnici de țesere a scoarțelor românești tradiționale, practici culturale asociate zilei de 1 martie.
Fotografiile prezentate în cadrul expoziției sunt color, relizate la un nivel artistic înalt și constituie o oglindă a bogăției culturale ale poporului român.
De asemenea, vizitatorii expoziției se vor putea delecta cu o selecție de imagini digitale (digiporama) ale unor locuri din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alfate și în alte țări din Europa (în special țări din Europa Centrală și de Est).
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, județul Maramureș, născut în 9 octombrie 1961 la Abrud, județul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) filiala Baia mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este președinte al Clubului foto-video din cadrul ONG-ului Asociația „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011, a desfășurat o intensă activitate în mdeiul online (a înființat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, în 2011, care are ca scop promovarea zonei Maramureșului prin videoclipuri și blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, în 2013, care are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureșului, Transilvaniei și României în lume). Din anul 2013 și-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creație în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediția a XII-a și Ediția a XIII-a și tabăra internațională „EuroPhotoCamp-2014”). Artistul a fost prezent în 67 de expoziții de artă fotografică, din care 22 expoziții personale și 45 expoziții de grup în diverse așezăminte de cultură din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Această activitate expozițională a fost reflectată în numeroase publicații scrise din țară și străinătate, precum și în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelență” pentru promovarea Maramureșului, acordat de revista „Gazeta de Maramureș”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artî fotograficî „Stilul de viață european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porțile Nordului”, revista internațională de turism „BeTUI” și săptămânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI, precum și numeroase cărți.

Related posts

Americanii vor să se implice în dezvoltarea Aeroportului Avram Iancu

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Routier European Transport, filiale în Italia şi Germania

Stefana Muresan

Proiect de promovare a zonei Cluj-Sălaj, mare câștigător al concursului de turism rural de la Bergamo

Stefana Muresan

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

Se ține TIFF! Abonamentele au fost repuse în vânzare

Nora Dumitrescu

UNTOLD 2018: Prima zi de magie

Stefana Muresan

“Capitala” Ardealului, mai scumpă decât capitala României

Stefana Muresan

Canadienii de la Bombardier, cifră de afaceri de peste 17 mil. euro, în creștere cu 27%

Stefana Muresan

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

Conferințele Transilvania Open 4 Business debutează astăzi

Ligia Voro

Autostrăzile care conectează Clujul, departe de finalizare în 2020

Nora Dumitrescu

Patronatele din Maramureș au premiat un profesor universitar din Cluj

Nora Dumitrescu

Fațadele exterioare și acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, reabilitate

Traian Dan

”Oscar” în zona medicală, din Cluj în Transilvania

Stefana Muresan

Oradea Festifall 2019, de azi în Piața Unirii și pe Pietonala Vasile Alecsandri.

Ligia Voro

RO-Wine Cluj devine festival anual

redactia

Rețeaua de Sănătate Regina Maria – burse pentru doi viitori asistenți medicali

redactia

Centrul Clujului, de nerecunoscut în urma unor investiții de 15 mil. euro

Stefana Muresan

Platformă virtuală de internship, activată pentru companiile din zona Clujului

Nora Dumitrescu

Limp Bizkit la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Șerban Țigănaș despre arhitectură, de la zei la pruncii nenăscuți

Ligia Voro

Universitatea Central – Europeană de la Budapesta, invitată să se relocheze la Arad!

Stefana Muresan

Consorțiul Universitaria și BCR, primul think tank universitar pentru leadership şi politici publice

Stefana Muresan

Rețelele de apă din Gherla, modernizate pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment