Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte MARȚI, 8 MAI 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției „Comorile României”, a fotografului maramureșean Ilie Tudorel. Expoziția este dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 3 iunie.
Expoziția de artă fotografică „Comorile României” este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Expoziția se adresează iubitorilor de cultură atât din țară, cât și din străinătate.
Obiectivul expoziției este de a face cunoscute publicului larg, în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918, valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural din România. Este vorba despre acele valori patrimoniale românești care ne diferențiază cultural de alte popoare și ne fac mândri că suntem români, mai ales în timpul procesului de globalizare și de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Prin această expoziție-eveniment se urmărește consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural european comun, cu respectarea diversității culturale și a elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte, în contextul în care UE încurajează inițiativele prin care cetățenii sunt implicați în cunoașterea patrimoniului cultural (anul 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului Cultural).
„Comorile României” prezintă, într-un număr de 66 de lucrări înrămate de artă fotografică, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locații, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil, recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), ca de exemplu: biserici pictate din nordul Moldovei, fortărețe dacice din Munții Orăștie, centrul istoric al orașului Sighișoara, Mănăstirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, biserici de lemn din Maramureș. Expunerea continuă cu fotografii ale patrimoniului natural: Delta Dunării, păduri primare și bătrâne de fag din Carpați. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini ilustrând tradiții și meșteșuguri tradiționale românești, cum sunt: colindatul de ceată bătrânească, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, tehnici de țesere a scoarțelor românești tradiționale, practici culturale asociate zilei de 1 martie.
Fotografiile prezentate în cadrul expoziției sunt color, relizate la un nivel artistic înalt și constituie o oglindă a bogăției culturale ale poporului român.
De asemenea, vizitatorii expoziției se vor putea delecta cu o selecție de imagini digitale (digiporama) ale unor locuri din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alfate și în alte țări din Europa (în special țări din Europa Centrală și de Est).
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, județul Maramureș, născut în 9 octombrie 1961 la Abrud, județul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) filiala Baia mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este președinte al Clubului foto-video din cadrul ONG-ului Asociația „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011, a desfășurat o intensă activitate în mdeiul online (a înființat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, în 2011, care are ca scop promovarea zonei Maramureșului prin videoclipuri și blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, în 2013, care are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureșului, Transilvaniei și României în lume). Din anul 2013 și-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creație în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediția a XII-a și Ediția a XIII-a și tabăra internațională „EuroPhotoCamp-2014”). Artistul a fost prezent în 67 de expoziții de artă fotografică, din care 22 expoziții personale și 45 expoziții de grup în diverse așezăminte de cultură din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Această activitate expozițională a fost reflectată în numeroase publicații scrise din țară și străinătate, precum și în presa online. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelență” pentru promovarea Maramureșului, acordat de revista „Gazeta de Maramureș”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artî fotograficî „Stilul de viață european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porțile Nordului”, revista internațională de turism „BeTUI” și săptămânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI, precum și numeroase cărți.
Citește și:
42.500 de persoane au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului
42.500 de persoane au cântat la evenimentele organizate de Programul Național Cantus Mundi pentru a sărbători Ora Pământului,…
24 martie 2025
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită în Timișoara, prin vernisajul Solilocviuri
Artistul plastic moldovean Constantin Popovici, expune pe simezele Galeriei Brăteanu, cu ocazia sărbătoririi Unirii Basarabiei cu România. „O…
24 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
AVIATION-EVENT 2025. Claudiu Marian, UBB: „Aeroportul din Cluj contribuie la prosperitatea regiunii”
Directorul Departamentul studii internaționale și istorie contemporană de la Universitatea Babeș-Bolyai a analizat importanța aeroportului în dezvoltarea regională.…
23 martie 2025
Investiții
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Educație
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Cea mai mare plantare din România: 35.000 de pomi, plantați lângă Oradea
Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici,…
22 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
UMFST„George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital au semnat un Memorandum de Colaborare
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu…
21 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
