Bihor Energie Investitii Ultimele stiri

Transelectrica anunţă deblocarea, după zece ani, a unei investiţii de peste 83 milioane lei, LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba

Proiectul Linei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie de peste 83 de milioane de lei, blocată din anul 2008 din cauza exproprierilor, a intrat în linie dreaptă, anunţă Transelectrica, după ce Guvernul României a adoptat joi o Hotărâre care permite finalizarea procedurilor de expropriere aflate în curs de desfăşurare pentru imobilele proprietate privată aflate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional.
“Această Hotărâre de Guvern permite finalizarea Liniei Electrice Aeriane 400 kV Oradea – Bekescsaba, proiect aflat în conservare de zece ani. Este vorba despre o investiţie de mare anvergură, cu o valoare actualizată în 2014 de peste 83 de milioane de lei. Finalizarea acestei investiţii are o importanţă capitală pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, iar Guvernul a înţeles acest lucru”, a anunţat vineri directoratul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica.
Prin aceeaşi Hotărâre de Guvern s-au aprobat fonduri pentru montarea unei bobine de compensare 100 MVAr în staţia 400 kV Oradea Sud şi pentru achiziţionarea de echipamente de telecomunicaţii şi teletransmisii pentru LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba.
LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba s-a dat în folosinţă doar parţial, mai precis tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU), de 60 de km, din care pe teritoriul României 22 de km, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.
Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime de 72 km, simplu circuit A şi este finalizat parţial.
Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea – Nădab, şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba, contribuie la închiderea inelului de 400 kV al reţelei electrice de transport a ţării, obiectiv prioritar al României.
De asemenea, existenţa acestei linii duce la evitarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, costuri care anul trecut s-au ridicat la circa 39.000 de lei, în luna martie, şi circa 160.000 de lei în luna noiembrie.
”Totodată, prin finalizarea în regim de urgenţă a lucrărilor la LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba va fi eliminat riscul de afectare a siguranţei în operare a Sistemului Electroenergetic Naţional, risc tot mai ridicat generat de potenţiala indisponibilizare a liniei de interconexiune dintre Romania şi Ucraina (LEA 400 kV Roşiori – Mukacevo), situaţie în care menţinerea siguranţei în funcţionare a zonei de nord – vest a ţării ar deveni extrem de dificilă şi costisitoare”, spun oficialii Transelectrica.
Finalizarea liniei poate fi asimilată cu asigurarea unui nou flux/noi artere de alimentare cu energie electrică a zonei de nord – vest a ţării, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare, a disponibilităţii serviciului de transport al energiei electrice, a vitezei de reacţie/realimentare, a capacităţii şi a flexibilităţii în cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi în cadrul infrastructurii de transport (cauzate de avarii majore, de calamităţi naturale, dezastre, atac armat, atac terorist etc), adaugă aceştia.
De asemenea, prin punerea în funcţiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune va creşte pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, în funcţie de factori sezonieri şi specifici, interni şi externi.
În prezent, România are o capacitate de interconexiune de numai 7% din puterea instalată în SEN, faţă de ţinta de 10% cât este prevăzut în reglementările europene pentru anul 2020, acest aspect fiind notificat la Comisia Europeană.
”Punerea în funcţiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab va contribui la apropierea de ţinta europeană”, subliniază reprezentanţii companiei.
Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.
Compania are circa 2.200 de salariaţi şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei.
Transelectrica are o capitalizare de 1,6 miliarde lei.

Related posts

Demonstraţie de transbordare de pe rutier pe calea ferată la Oradea

Traian Dan

Hidroelectrica vrea să devină jucător în industria turistică

Stefana Muresan

Clujenii de la Oncos se extind în Ardeal

Nora Dumitrescu

Dezvelirea bustului regelui Decebal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj

redactia

CJ Brașov a început procedura de concesionare a viitorului aeroport

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Cartiere rezidențiale și transport. Sibiu – orașul investitorilor și al mobilității

Ion Surdu

World premiere: Globalworth inaugurates the biggest kinetic floor in an office building worldwide

Ionut Oprea

Lotul 3 Iernut – Chețani al Autostrăzii Transilvania se deschide anul acesta. Pe lotul 4, avans slab

Ligia Voro

Danezii de la Ramboll vor superviza proiectul regional de apă-canal din Turda

Nora Dumitrescu

Conferința „Putere prin oameni” 2018: Comunicarea cu echipa, delegarea și încrederea sunt atribute principale ale liderului de succes

redactia

Premieră în județul Mureș – Municipiul Reghin s-a digitizat

Stefana Muresan

MHP Consulting Romania a semnat contractul de închiriere pentru 5.300 mp spații de birouri în Record Park

Ligia Voro

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Premiera: harta business pentru Iasi

Stefana Muresan

Vastint leases 3,350 m² in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Gratuități pentru turiștii care vizitează Oradea

Traian Dan

Ariston a lansat noua gamă de boilere electrice Lydos

Ligia Voro

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

Un sfert dintre angajatori vor îngheţa salariile în 2020

Traian Dan

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Nora Dumitrescu

Patru ani de Fluent în Finanțe: 16.500 de participanți la seminariile BVB

Ligia Voro

Fundaţia Comunitară Oradea lansează o nouă ediție a Fondului Științescu

Traian Dan

Proiect european de 4,9 mil. euro pentru dezvoltarea turismului în staţiunea Băile Turda

Stefana Muresan

Lotul Ungheni – Ogra al Autostrăzii Transilvania, în lungime de 10,1 kilometri – recepţionat; circulaţia ar putea fi deschisă miercuri

redactia

Leave a Comment