Bihor Energie Investitii Ultimele stiri

Transelectrica anunţă deblocarea, după zece ani, a unei investiţii de peste 83 milioane lei, LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba

Proiectul Linei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie de peste 83 de milioane de lei, blocată din anul 2008 din cauza exproprierilor, a intrat în linie dreaptă, anunţă Transelectrica, după ce Guvernul României a adoptat joi o Hotărâre care permite finalizarea procedurilor de expropriere aflate în curs de desfăşurare pentru imobilele proprietate privată aflate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional.
“Această Hotărâre de Guvern permite finalizarea Liniei Electrice Aeriane 400 kV Oradea – Bekescsaba, proiect aflat în conservare de zece ani. Este vorba despre o investiţie de mare anvergură, cu o valoare actualizată în 2014 de peste 83 de milioane de lei. Finalizarea acestei investiţii are o importanţă capitală pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, iar Guvernul a înţeles acest lucru”, a anunţat vineri directoratul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica.
Prin aceeaşi Hotărâre de Guvern s-au aprobat fonduri pentru montarea unei bobine de compensare 100 MVAr în staţia 400 kV Oradea Sud şi pentru achiziţionarea de echipamente de telecomunicaţii şi teletransmisii pentru LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba.
LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba s-a dat în folosinţă doar parţial, mai precis tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU), de 60 de km, din care pe teritoriul României 22 de km, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.
Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime de 72 km, simplu circuit A şi este finalizat parţial.
Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea – Nădab, şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba, contribuie la închiderea inelului de 400 kV al reţelei electrice de transport a ţării, obiectiv prioritar al României.
De asemenea, existenţa acestei linii duce la evitarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, costuri care anul trecut s-au ridicat la circa 39.000 de lei, în luna martie, şi circa 160.000 de lei în luna noiembrie.
”Totodată, prin finalizarea în regim de urgenţă a lucrărilor la LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba va fi eliminat riscul de afectare a siguranţei în operare a Sistemului Electroenergetic Naţional, risc tot mai ridicat generat de potenţiala indisponibilizare a liniei de interconexiune dintre Romania şi Ucraina (LEA 400 kV Roşiori – Mukacevo), situaţie în care menţinerea siguranţei în funcţionare a zonei de nord – vest a ţării ar deveni extrem de dificilă şi costisitoare”, spun oficialii Transelectrica.
Finalizarea liniei poate fi asimilată cu asigurarea unui nou flux/noi artere de alimentare cu energie electrică a zonei de nord – vest a ţării, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare, a disponibilităţii serviciului de transport al energiei electrice, a vitezei de reacţie/realimentare, a capacităţii şi a flexibilităţii în cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi în cadrul infrastructurii de transport (cauzate de avarii majore, de calamităţi naturale, dezastre, atac armat, atac terorist etc), adaugă aceştia.
De asemenea, prin punerea în funcţiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune va creşte pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, în funcţie de factori sezonieri şi specifici, interni şi externi.
În prezent, România are o capacitate de interconexiune de numai 7% din puterea instalată în SEN, faţă de ţinta de 10% cât este prevăzut în reglementările europene pentru anul 2020, acest aspect fiind notificat la Comisia Europeană.
”Punerea în funcţiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab va contribui la apropierea de ţinta europeană”, subliniază reprezentanţii companiei.
Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.
Compania are circa 2.200 de salariaţi şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei.
Transelectrica are o capitalizare de 1,6 miliarde lei.

Related posts

Ultimatum pentru primăriile bihorene să se adapteze la plata taxelor online

Traian Dan

Romgaz continuă exploatarea unui număr de 11 perimetre petroliere

Stefana Muresan

Ariston Thermo Romania: Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice

Papuc Irina

Europa: 550 de milioane de Euro pentru 120.000 de IMM-uri din România

Gruita Ienasoiu

Se pun în vânzare primele abonamente la Untold

Stefana Muresan

Codrin Scutaru, numit Deputy Managing Director al McGuireWoods România

Stefana Muresan

Smart City Expo becomes Smart City Live in 2020

Papuc Irina

Viața merge înainte! ,,O pădure cât o țară” – Oradea plantează pe timp de pandemie

Traian Dan

Primul magazin de tip mall din Brașov se închide de astăzi. Angajații își vor primi salariile

Papuc Irina

Relaxarea normelor pentru companiile farmaceutice: Consiliul Concurenței le permite să acționeze astfel încât să nu existe întreruperi în aprovizionarea cu medicamente

Ion Surdu

Veșmintele pontificale, create la Satu Mare

Stefana Muresan

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

Producătorul de mezeluri Agra’s din Alba intră din februarie pe piaţa de „ready meal“

redactia

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Peste 20 mil. euro, pentru florile de 8 Martie. Cei mai mari jucători din piața de flori

Stefana Muresan

Lansarea proiectului Teaching and Educating for Sustainability, finanțat prin programul Erasmus+, la Universitatea de Vest din Timisoara

redactia

Bistrițenii de la Monor, afaceri de peste 15 mil. de euro

Stefana Muresan

Care sunt cei mai mari proprietari de păduri din România

Stefana Muresan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Călin Ştefănescu, antreprenor

Ligia Voro

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

CCIA Arad – parteneriate pentru a veni în sprijinul celor care accesează Programul StartUp Nation

Stefana Muresan

Ritm susţinut de lucru pe lotul Iernut-Chețani (17,9 km), parte din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Se inaugurează oficial cel mai mare planetariu din România

Ligia Voro

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Leave a Comment