Desfăşurată în acest an sub motto-ul “Identitatea vinului românesc”, cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST a serbat Marea Unire a Vinurilor şi s-a bucurat de 300 de sortimente provenite din toate provinciile istorice româneşti. Din cadrul evenimentului nu au lipsit nici soiuri internaţionale de prestigiu, toate reuşind să încânte gusturile celor peste 2700 de vizitatori ce au trecut pragul Salonului în cele trei zile de eveniment.
Acum, la Centenarul Marii Uniri, şi într-un moment în care Timişoara deţine gloriosul titlu de „Capitală Europeană a Culturii”, VINVEST a dedicat această ediţie serbării celor 100 de ani trecuţi de la marile evenimente. Simbolistica trecerii s-a regăsit în cadrul Salonului chiar de la intrare, acolo unde a fost amenajată o expoziţie inedită de 100 de sticle de vinuri româneşti, sub forma unei comparaţii între etichetă veche şi etichetă nouă: 50 dintre sticlele prezente au fost din arhiva celor 13 ediţii ale Concursului Naţional de Vinuri, iar celelalte 50 din rândul producătorilor de vin prezenţi în acest an la eveniment.
În acelaşi ton încărcat de patriotism, grupul Jidvei a lansat un produs de sărbătoare: Vinul Unirii, pentru care a ales două sortimente: Fetească Regală şi Rozé, un cupaj din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Shyraz.
Producătorul VINCON ROMANIA şi-a completat portofoliul prin lansarea unui nou brand, ce revendică tradiţia vinului moldovenesc: Sigillum Moldaviae – gamă de vinuri ce provine din podgorii moldoveneşti recunoscute pentru vinurile de calitate: Huşi, Odobeşti şi Panciu.
Un moment aparte a fost oferit de Cotnari, care i-a invitat pe cei prezenţi să deguste în premieră vinuri roşii şi rozé, adăugându-le gamei de vinuri albe SELECŢII, din podgoria Cotnari.
Producătorul Hermeziu a ales, de asemenea, VINVEST 2018 pentru a-şi lansa noile vinuri Petiant: Madame Bleu și Mademoiselle Rosé.
În cea de-a doua zi a Salonului au fost anunțate medaliile acordate vinurilor românești înscrise la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice – ediția a XIII-a.
Din cele 129 de probe de vinuri înscrise de 25 de producători românești, au primit Marea Medalie de Aur:
VINCON ROMANIA, gama Sigillum Moldaviae, cu sortimentul Tămâioasă Românească
Domeniile Recaş, cu sortimentul Muscat Ottonel
Hermeziu, C’est Soir, cu sortimentul Busuioacă de Bohotin
Dealu Mare, gama Lacerta Rezerva, cu sortimentul Cabernet Sauvignon
Dealu Mare, gama Premium Budureasca, cu sortimentul Sauvignon Blanc Fume
Hermeziu, gama Thrubilo, cu sortimentul Spumant Sec.
Pe lângă cele 6 Mari Medalii de Aur, au fost decernate 18 medalii de aur şi 14 de argint, iar din juriu au făcut parte persoane autorizate și membre ale Asociației Degustătorilor Autorizați din România, preşedintele comisiei fiind Arina Antoce, prof. dr. expert O.I.V. (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului). “A fost un concurs foarte strâns, cu foarte multe vinuri bune. Au câștigat cei mai buni și ne bucurăm că putem oferi medaliile pentru aceste vinuri. Pe lângă aceste distincţii, toţi expozanţii, precum şi cei implicaţi în Concursul Naţional de Vinuri, ediţia a XIII-a, au primit o medalie specială: Medalia Centenarului Marii Uniri. Le mulțumim tuturor celor care au participat la concurs şi Salon”, a declarat Lucia Pîrvu, director VINVEST.
Frumuseţea vinurilor a fost dublată anul acesta de frumuseţi feminine, în cadrul Concursului Miss VINVEST 2018, competiţie în care 8 provincii istorice au fost reprezentate de 8 participante aspirante la titlul de “Regina Vinului”. Câştigătoare a fost Andreea Crăciun, reprezentând regiunea Moldova.
Ediţia de anul acesta a VINVEST s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi de marcă din rândul autorităţilor naţionale şi locale, dar şi de cavaleri ai vinului de la Ordinul Sfântul Vincenziu din Szeged, Asociația Femeilor Specializate în Degustarea Vinului din Szeged și un reprezentant al Ordinului Cavalerilor Vinului Sfântul Teodor din Belgrad, cu toţii completând nota festivă a evenimentului.
Salonul Internațional de Vinuri din Timișoara VINVEST ediția a XV-a a fost un eveniment la care şi-au adus contribuția aproximativ 100 de parteneri și colaboratori. Co-organizatori au fost Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara, Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Asociația de Cultură și Promovare a Vinului VINVEST, iar partenerii principali au fost Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. În rândul producătorilor de vin, partener national a fost Crama Hermeziu, iar parteneri principali au fost Cotnari, Jidvei şi VINCON ROMANIA.
VINVEST este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa Centrală și de Est. De 15 ani, participanții din România și din străinătate folosesc acest prilej pentru lansarea de produse noi și pentru deschiderea de noi parteneriate. Promotor deja consacrat al brandurilor românești, are ca obiectiv atât încurajarea legăturilor de afaceri în beneficiul consumatorului final, cât și educarea publicului larg în arta vinului.
CRAMA ARAMIC
Înfiinţată în anul 2010, ARAMIC a dorit să reînvie tradiția producerii de vinuri de excepție, care se obțin din strugurii cultivați în viile situate lângă Buziaș, pe Dealurile Silagiului, areal ce constituie unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului.
În anul 2015 a fost finalizată zona de procesare a strugurilor prin punerea în funcțiune a unei linii moderne de procesare cu o capacitate de 200.000 litri.
Suprafața deținută: 46 ha
Marca de vin: ARAMIC, PIATRA SOARELUI
Soiuri de struguri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
ARAMIC Fetească Neagră are o culoare roșie rubinie de o mare intensitate. Olfactiv ne dezvăluie arome de cireșe negre și prune cu nuanțe afumate. Gustativ, cireșele sunt dominante pentru ca în postgustul lung să întâlnim note de piper alb. Recomandăm asocierea cu preparate din berbecuț și vită.
ARAMIC Pinot Noir are o culoare roșu rubiniu cu o intensitate rar întâlnită. Aromele de cireșe sunt învăluite de note de tutun. În gustul elegant și intens găsim cireșe și mure, iar în postgustul lung apar nuanțe de fum. De asociat cu preparate din carne de vită, căprioară și iepure.
ARAMIC Merlot parcă ne dezvăluie din culoarea rubinie intensă senzația de catifelare pe care o simțim când îl gustăm. Aromele de vișine coapte sunt prezente atât olfactiv cât și gustativ, în finalul lung și intens, acestea evoluează apărând note de dulceață de vișine.
ARAMIC Cabernet Sauvignon este un vin a cărui tinerețe se intuiește din nuanțele violacee ce însoțesc culoarea roșie strălucitoare. Aromele de prună uscată și frunze de tutun încep să ne arate că nu este prea devreme pentru a-l încerca. În gustul intens apar și note de coacăze care se continuă în finalul lung și consistent.
ARAMIC Roșu de Silagi este vinul roșu fanion al cramei. În acest cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, dominante sunt caracteristicile Cabernetului. Culoarea intensă strălucitoare, aromele de prune uscate, cireșe negre și coacăze ne ajută să ne facem o impresie despre gustul intens în care vom regăsi aceleași fructe, învăluite însă în note de piper verde.
ARAMIC Sauvignon Blanc are o culoare galben verzuie. Acest vin ne sugerează încă din culoare, prospețimea pe care o vom simți. Aromele de măr, soc și coajă de lămâie se continuă gustativ cu note de caisă și citrice. Postgustul este lung, vioi și tonifiant în nuanțe de grapefruit.
ARAMIC Chardonnay pare că ne dezvăluie din culoarea galben verzuie, strălucitoare, complexitatea sa aromatică. Găsim arome de mere, pere, coajă de lămâie și note fine de condimente albe. În gust ni se dezvăluie: mere, pomelo, nuanțe fine de unt, iar finalul care este lung și echilibrat este dominat de grapefruit.
ARAMIC Muscat Ottonel demisec este un vin cu o culoare galben aurie, strălucitoare, și arome amețitoare de petale de trandafiri și faguri de miere. Gustul este proaspăt și echilibrat, completat cu note intense de dulceață de trandafiri și socată. Postgustul, amplu și revigorant, este dominat de fructe tropicale. Recomandăm asocierea cu deserturi pe bază de fructe.
ARAMIC Fetească Albă este un vin tipic, fin și elegant, cu o culoare galben verzuie și arome de flori de salcâm și caise, pe care gustând-o vei simți senzații ample de fructe tropicale. Senzația de prospețime se păstrează și în postgust, unde notele revigorante de grapefruit sunt dominante.
ARAMIC Roze este ca o promisiune a unei adieri răcoroase într-o zi toridă de vară. Acest Pinot Noir Roze te întâmpină cu arome de zmeură și cireșe, pentru ca imediat să apară nuanțe de litchi și grapefruit roz. Gustul de cireașă și piersică albă este învăluit în note proaspete de grapefruit, dominante și în postgust.
PIATRA SOARELUI Sauvignon Blanc are o culoare galben verzuie, olfactiv oferind arome tipice de flori de soc și măr verde, învăluite în note minerale care se simt perfect în gustul elegant și proaspăt.
Activități: Crama ARAMIC vă oferă posibilitatea de a organiza evenimente cu degustări de vin, personale sau de afaceri.
C’est soire, Madame Blue și Mademoiselle Rose de la Crama Hermeziu
La Domeniile Lungu – partea de viticultură își are începuturile în cele 10 hectare de struguri de masă, la care s-au adăugat, între 2012 -2014, 150 de hectare de viță-de-vie pentru vin. Crama Heremeziu este situată în centrul viticol Probota – Podgoria Iași, are o capacitate de stocare de aproape 2,5 milioane de litri, fiind dotată cu linii de îmbuteliere pentru vinuri liniștite, frizzante și spumante, cu depozite pentru păstrarea produselor la învechit sau pregătite pentru livrare.
De trei ani, Crama Hermeziu este prezentă în piață cu mai multe etichete de vinuri, împărțite în șase game, obținute din soiuri de struguri autohtone, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Busuioacă de Bohotin, sau soiuri internaționale, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer Roz, Riesling de Rhin.
Gama Vladomira este dedicată soiurilor românești menționate mai sus, în timp ce Gama Hermeziu este dedicată soiurilor internaționale. Deoarece toată plantația este situată pe terenurile lui Costache Negruzzi, denumirea celor două game are strânsă legătură cu mama acestuia, Sofia Hermeziu, care, la căsătoria cu Dinu Negruț, a adus ca și zestre o moșie de aproximativ 1.200 de hectare, situată pe raza localităților Hermeziu și Vladomira.
Următoarele două game sunt „Păcatele Tinereții” și „Scrisori”. „Păcatele Tinereții” este o nuvelă scrisă de Costache Negruzzi, iar Gama „Scrisori” vine de la volumul în care acesta și-a publicat toate scrisorile mai importante adresate unor prieteni literați, Vasile Alecsandri, Pogor, precum și ardelenilor din Școala Ardeleană. Potrivit lui Vasile Lungu, proprietarul Cramei Hermeziu, Gama” Scrisori” aparține enologului firmei, care a găsit proporțiile optime între diferitele soiuri și le-a botezat „Scrisoarea I”, „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, asta pentru a-l deosebi pe Negruzzi de Eminescu care și-a botezat scrisorile a I-a, a II-a, a III-a. La acest moment, numărul de scrisori a ajuns la cinci.
Gama „C’est soir” este o născocire a uneia dintre cele două fiice ale proprietarului, Loredana. Vinurile din această gamă sunt vinuri roze, îmbuteliate într-o sticlă specială, adusă din Franța, cu dop de sticlă, și reprezintă vârful de lance al firmei în ce privește vânzările din domeniul HoReCa.
Ultima gamă de vinuri de la Hermeziu se numește Petiant și se regăsește în piață cu două sortimente: Madame Blue și Mademoiselle Rose.
Crama este deschisă vizitatorilor care pot rămâne peste noapte în hotelul de patru stele pe care proprietarii îl pun la dispoziție, la acest moment fiind în construcție și o sală specială pentru degustări.
V-am făcut poftă! Ce ziceți? Lecturăm ceva – O scrisoare?
Material realizat de Dorel VIDICAN, Nicolae POP
Citește și:
Ambasadorul Noel Servigon propune o cursă aeriană Cluj – Filipine
Un asemenea zbor de aproape 10.000 km înseamnă dublul celei mai lungi curse de pe aerogara din Someșeni,…
16 iulie 2025
Cum va arăta prima “casă” a Filarmonicii Transilvania
Academia de Muzică Gheorghe Dima (AMGD) îi va închiria sala Heritage, una dintre cele mai moderne din Europa,…
16 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Investiții
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Infrastructură
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
