Cu peste 1,4 miliarde de lei cifră de afaceri, cu aproape 70 de milioane de lei profit și cu mai bine de 3.100 de angajați împreună, Compa, Con-A și Total NSA rămân cele mai mari companii sibiene cu capital autohton privat. Este rezultatul analizei realizată de Turnul Sfatului asupra a 54 dintre cele mai mari afaceri sibiene și pe baza datelor recent publicate de Ministerul Finanțelor, referitor la rezultatele financiare înregistrate anul trecut.
Cu excepția firmelor controlate de Ilie Carabulea și a celor din fostul grup Polisano, majoritatea companiilor sibiene analizate de sursa citată au înregistrat creșteri serioase în ultimul an financiar încheiat, pentru care Ministerul Finanțelor tocmai a publicat datele contabile. Demnă de luat în seamă este evoluția marilor insolvențe din județ, precum cele ale firmelor controlate de Ioan Ciolan (Ambient) sau Gherghe Călburean (DaFora), companii care dau semne de revenire atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cât și al profitului.
Cea mai mare societate din Sibiu rămâne Compa, producătoare de subansamble auto, al cărei acționar majoritar (54,59% din acțiuni) rămâne Asociația angajaților. Compa a înregistrat o cifră de afaceri de peste 704 milioane de lei, cu zece procente mai mare decât cea anterioară. Profitul raportat este de 38 de milioane, cu un sfert mai mic decât cel din 2016, în timp ce numărul mediu de angajați a ajuns la peste 2.000 (față de 1.954 în 2016).
Rezultatele obținute de Con-A sunt replicate de toate companiile din grupul controlat de Mircea Bulboacă. Alături de Con-A Electric, Con-A Finisaje, Con-A Instal și Unimat, grupul controlat de constructorul sibian a ajuns la o cifră de afaceri de peste 717 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 41%. Profitul companiilor din grup este mai mare cu 51% față de cel de anul trecut, iar numărul angajaților a ajuns la aproape 1.000.
Pe locul doi se află Con-A, societatea de construcții parte a grupului de firme deținute de Mircea Bulboacă. Con-A a înregistrat o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri la care au contribuit și contractele cu statul, prin care constructorul sibian a ridicat stadioanele din Craiova și Târgu Jiu. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, Con-A a încheiat ultimul an financiar cu un rulaj de peste 548 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu mai bine de 51% (362 de milioane de lei, în 2016).
Pe locul trei al celor mai mari companii sibiene se află Total NSA cu sediul social în Săliște, societatea controlată de Ioan Domnariu. Specializată în transporturi rutiere, compania lui Domnariu a avut, însă, o scădere a cifrei de afaceri de aproape șase procente, coborând la 194,6 milioane de lei. Profitul a rămas pe același trend în scădere: dacă în 2015 acesta era de aproape zece milioane de lei, în 2016 a scăzut la 1,8 milioane, pentru ca în ultimul an financiar încheiat, profitul să fie unul de sub 300.000 de lei. Numărul angajaților a crescut, însă, de la 407 la 455 de persoane.
Citește și:
Cum vor fi amenajate Cheile Turzii. Clujul vrea mai mulți turiști
Comisia tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului (CTATU) Cluj, din Consiliu Județean Cluj a analizat și reglementat,…
24 martie 2023
Strabag va finaliza lucrările de extindere la patru benzi de pe drumul județean care va lega Timișoara și autostada A1
Consiliul Județean Timiș a predat spre societatea Strabag amplasamentul șantierului pentru extinderea la patru benzi a drumului județean…
24 martie 2023
Traseul Velo Apuseni va avea 92 km în Cluj
Investiția totală în traseul de biciclete care cuprinde trei județe din Transilvania se ridică la 22 de milioane…
24 martie 2023
S-a lansată licitația pentru găsirea firmei care va finaliza Centura Sud de ocolire a Timișoarei
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a publicat, joi, în SEAP, procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului…
24 martie 2023
Eckerle și-a mutat din producția din Ungaria în România. “Trebuie să producem mai mult aici”
Mari investitori precum Eckerle, Bosch, De’Longhi sau Hirsch își extind tot mai mult producția la Cluj, dar trebuie…
24 martie 2023
Clujul găzduiește Aviation-Event 2023
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
23 martie 2023
Băile Felix și Băile 1 Mai nu mai sunt stațiuni sociale. Băile Felix, cea mai modernă stațiune din România
În luna iunie 2023, când va fi finalizat proiectul de modernizare a stațiunii Băile Felix, aceasta va deveni…
23 martie 2023
Confindustria are centru de excelență la Cluj. “Sunteți salvatorii de după Nokia”
16 companii italiene, cu afaceri de 2 miliarde de euro, au fondat primul centru de excelență de acest…
23 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
