Municipiul mureșean Reghin a intrat, din 24 mai, în rândul orașelor care țin pasul cu tehnologia prin lansarea Reghin City App. Aplicația se descarcă gratuit din App Store și Google Play, iar autentificarea utilizatorilor se face prin Facebook, Google sau email. Municipalitatea va iniția în perioada următoare o campanie de promovare a aplicației, astfel încât atât reghinenii cât și vizitatorii orașului să o utilizeze.
Municipiul Reghin a lansat, în 24 mai, în prezența reprezentanților companiilor locale, a câtorva artizani și a reprezentanților unor unități de cazare, Reghin City App, o aplicație dezvoltată cu și pentru comunitate.
Prin digitalizarea procedurilor administrative, autoritățile locale pot îmbunătăți serviciile publice, pot face economii la buget și pot aduce plus valoare calității vieții cetățenilor. Într-o perioadă în care vedem un mediu privat transformat prin tehnologiile digitale, este absolut normal ca cetățenii să aibă aceleași așteptări de la autoritățile publice.
”Suntem de părere că, prin digitalizare, administrația locală poate oferi servicii care să răspundă nevoilor în continuă schimbare atât ale cetățenilor cât și ale mediului antreprenorial, chiar și în perioadele de restricții bugetare, și tocmai de aceea am considerat că o astfel de aplicație este mai mult decât binevenită și sunt convinsă că beneficiile implementării ei și utilizării de către cetățeni nu se vor lăsa așteptate”, a subliniat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.
Administrația publică reghineană operează deja cu programe care reduc distanța dintre administrație și cetățean și, în același timp, sunt un element esențial în implementarea transparenței decizionale, spre exemplu ghișeul.ro și sicap-prod.e-licitatie.ro.
De asemenea, administrația publică locală lucrează la implementarea unei soluții de emitere electronică a certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, la digitalizarea registrului spațiilor verzi, precum și la creșterea gradului de transparență în planificarea urbană prin accesul direct, online, a celor interesați.
Reghin City App
Reghin City App este o aplicație creată să răspundă la două mari nevoi ale comunității: cea de promovare, atât pe parte turistică cât și antreprenorială, și cea de facilitare a comunicării directe dintre cetățean și autoritatea locală, ambele componente esențiale în strategia de e-guvernare. Aplicația se descarcă gratuit din App Store și Google Play, iar autentificarea utilizatorilor se face prin Facebook, Google sau email. Aplicația permite, de asemenea, utilizatorilor opțiunea de push notifications pentru categoriile pe care aceștia și le selectează ca fiind de interes pentru ei.
Turist în Reghin
Ai auzit de orașul viorilor și ai vrea să știi și ce alte lucruri interesante ai de văzut în Reghin și în împrejurimi? Reghin City App îți oferă toate informațiile: de la cum ajungi în oraș, unde te poți caza, care sunt obiectivele turistice din oraș, la castelele și monumentele istorice din zonă. Ce tradiții specifice are orașul (ex: Maifest – sărbătoarea sașilor de pretutindeni), care este istoria lui și ce meșteșuguri l-au pus pe harta lumii tot de aici afli.
Din dorința de a veni în întâmpinarea turiștilor și de a face totul cât mai accesibil pentru ei, conducerea municipalității și-a dorit dezvoltarea unei aplicații care să cuprindă toate informațiile într-un singur loc. Turistul are, practic, printr-o singură aplicație, acces la toate informațiile care sunt de interes pentru el. Echipa de implementare din cadrul Primăriei Municipiului Reghin a lucrat împreună cu Eventya – dezvoltatorul aplicației pentru a o personaliza după identitatea și brandul municipiului: Puncte de interes turistic din oraș și împrejurimi; Trasee și rute turistice; Agendă de evenimente; Unități de cazare; Restaurante, pub-uri, cafenele; Articole, galerii foto, video-uri.
Produs în Reghin
La inputul autorității locale au fost create două domenii noi în aplicație: Produs în Reghin (unde se regăsesc companiile producătoare) și Local producers și craftsmen, categorie care încadrează, cu precădere, producătorii de produse alimentare și artizanii din Reghin și împrejurimi. Administrația locală a văzut în această aplicație și o oportunitate de promovare a mediului antreprenorial local, de la companiile care au făcut Reghinul cunoscut în toată lumea la lutieri și meșteri populari.
Gestionarea online și colaborativă a conținutului platformei oferă posibilitatea companiilor să-și gestioneze în regim propriu pagina și, în consecință, toate informațiile care apar în aplicația Reghin City App. Același lucru este valabil și pentru unitățile de cazare, restaurante, pub-uri și cafenele. Important de menționat este faptul că municipalitatea pune la dispoziție în mod gratuit acest spațiu de promovare pentru mediul privat, tocmai pentru că această aplicație a fost gândită ca o platformă colaborativă, pentru comunitate, un spațiu comun și, în același timp, un instrument util în descoperirea orașului.
Discover Reghin
O secțiune nu doar pentru turiști – Motive să vizitezi Reghinul – oferă și localnicilor o călătorie în timp pe parcursul căreia i se dezvăluie informații de la prima atestare documentară, despre cele mai vechi așezăminte culturale, despre tradițiile și multiculturalitatea care definesc comunitatea locală, despre istoria orașului viorilor și personalitățile care i-au definit, de-a lungul timpului, identitatea.
Pentru localnici
Așa cum spuneam, aplicația a fost dezvoltată să răspundă atât nevoilor de promovare cât și nevoii de a avea o relație mai directă și un timp de reacție mai scurt în comunicarea cu cetățenii. Reghinenii pot folosi aplicația zilnic, datorită calendarului cultural care oferă acces direct la informațiile legate de evenimente viitoare sau în desfășurare. Utilizatorii aplicației pot, de asemenea, să urmărească activitatea cluburilor și localurilor lor preferate și să primească notificări atunci când acestea organizează diferite evenimente.
Cele mai recente știri
Utilizatorii pot să citească cele mai recente anunțuri publicate de Municipiul Reghin și, în scurt timp, platforma aplicației va susține și o categorie Media, în care vor apărea ziarele, radiourile și televiziunile din zonă, și unde, cei interesați pot citi cele mai recente știri din presa locală.
Raportări incidente
În câțiva pași simpli, cetățenii pot raporta un incident în cel mai scurt timp. Fie că vorbim de un copac căzut, o țeavă spartă, un act de vandalism, un drum deteriorat, o problemă de iluminat, parcări neregulamentare etc., toate acestea vor putea fi raportate în mai puțin de un minut de către toți utilizatorii aplicației. Odată încărcată, raportarea aceasta va fi distribuită compartimentului, serviciului sau direcției din cadrul primăriei care are în atribuții rezolvarea respectivei sesizări, iar cel care a făcut sesizarea va primi notificări pe parcurs cu stadiul în care se află aceasta. Prin acest sistem, se va reduce semnificativ timpul de răspuns din partea autorității locale, iar cetățeanul nu mai este nevoit să vină până la primărie pentru a face acest tip de sesizare.
Platforma aplicației este una dinamică și se lucrează chiar acum la dezvoltarea de noi domenii. În scurt timp va fi disponibilă o secțiune cu șantiere în lucru care va permite cetățenilor să se informeze cu privire la lucrările de reabilitare sau construcții întreprinse de municipalitate. Primăria Municipiului Reghin încearcă, de asemenea, să găsească o soluție pentru a introduce în aplicație și sistemul de plată online pentru parcare etc.
”Sperăm că, prin folosirea acestei aplicații, cetățenii se vor simți mai implicați în rezolvarea problemelor comunității și,chiar dacă până când se vor obișnui cu ea, colegii mei vor trebui să depună un efort mai mare, cred că acest sistem se va dovedi extrem de benefic și va fi de real ajutor în desfășurarea activității angajaților instituției. În ceea ce privește componenta turistică, orașul nostru, cu istoria și cultura sa, cu tradiții și obiceiurile multiculturale, cu antreprenorii săi de succes și artizanii locali, merită cea mai bună promovare care există la acest moment și consider că această aplicație este una dintre cele mai bune”, a conchis primarul municipiului Reghin, Maria Precup.
Citește și:
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
