Ultimele stiri

Negrescu: ”România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, 3 iulie 2018, la Bruxelles, la reuniunea Biroului Comitetului European al Regiunilor.Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, prezentarea aspectelor de interes pentru România, relevante din perspectiva cooperării cu Comitetul European al Regiunilor, respectiv stabilirea unor obiective preliminare în perspectiva găzduirii de către România a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează ”Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, ”Europa siguranței”, ”Europa, actor global” și ”Europa valorilor commune”. Oficialul român a evidențiat, de asemenea, rolul pe care l-au jucat reprezentanții României din Comitetul European al Regiunilor în cadrul procesului de consultare privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul propunerilor formulate și printr-o participare activă la dezbaterile din cadrul Forumul ”EU-RO 2019”.
”Agenda de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene va avea în prim-plan cetățeanul european, iar țara noastră va urmări ca prin activitatea desfășurată să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui locuitor al spațiului comunitar. În acest sens, apreciem rolul Comitetului European al Regiunilor de a oferi regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica în mod direct în procesul legislativ european, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate. Un parteneriat solid cu autorităţile locale, colaborare pe care dorim s-o intensificăm în contextul exercitării acestui mandat, poate sprijini în mod real avansarea agendei europene, iar găzduirea de către România a celei de-a opta ediții a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor va transmite un puternic mesaj de coeziune, ca expresie a unităţii între statele, regiunile și orașele din Uniunea Europeană, într-un moment important pentru viitorul proiectului European”, a declarat Victor Negrescu.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Related posts

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS.

Ligia Voro

Ungurii donează patru armăsari de rasă pentru hergheliile din Transilvania

Traian Dan

O comună din Bihor, Sânmartin, prima din ţară care licitează distribuţia de gaz

Traian Dan

Adela Cojan, ex-director al Spitalului Polisano din Sibiu, numită preşedinte al CNAS

Papuc Irina

Ministerul Transporturilor a decis majorarea subvenției pentru călătoriile în Delta Dunării

Papuc Irina

Ministrul agriculturii: “Lăsați piețele agroalimentare deschise!”

Nora Dumitrescu

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: Am atins la sfârșitul acestui an fiscal o cifră de afaceri de 72.17 mil. euro, în creștere cu 25.6%

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

Lanţul polonez Orbis a inagurat hotelul de trei stele ibis Styles din Arad

Stefana Muresan

Grupul Miele, cifra de afaceri record: 4,5 miliarde de euro în anul 2020

Traian Dan

100 de ani de la Reforma Agrară. Expoziție foto-documentară, la Muzeul Național Cotroceni

Ion Surdu

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

Plan de angajare pentru românii întorși în țară din diaspora propus de ARCA

Traian Dan

Brașovul, pus de ICEBERG pe harta europeană a transferului tehnologic

Stefana Muresan

Acţionarul majoritar al Retrasib Sibiu a lansat o ofertă de preluare integrală a producătorului român pentru 9,6 mil.lei

Stefana Muresan

Mc Donald’s va mai deschide un restaurant la Oradea

Traian Dan

Constructorii clujeni de la ACI, investiție de 12 mil. euro într-un ansamblu rezidenţial cu 170 de apartamente

Stefana Muresan

Oriflame echipează împotriva coronavirusului spitale din Alba și Sălaj

Nora Dumitrescu

Salariul mediu net – 3100 de lei în luna mai. Cine sunt în top câștiguri?

Ligia Voro

Rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC ”Nu am făcut destul!” 2018

redactia

IBF 2019 – oportunități pentru dezvoltarea capacității de export și a investițiilor românești pe piețele externe

Ligia Voro

AZO pierde din cauza OUG 114, ministrul Agriculturii speră că va fi abrogată în Parlament

Ligia Voro

Leave a Comment