Ultimele stiri

Negrescu: ”România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, 3 iulie 2018, la Bruxelles, la reuniunea Biroului Comitetului European al Regiunilor.Discuțiile s-au axat pe evoluția procesului de pregătire privind preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, prezentarea aspectelor de interes pentru România, relevante din perspectiva cooperării cu Comitetul European al Regiunilor, respectiv stabilirea unor obiective preliminare în perspectiva găzduirii de către România a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează ”Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, ”Europa siguranței”, ”Europa, actor global” și ”Europa valorilor commune”. Oficialul român a evidențiat, de asemenea, rolul pe care l-au jucat reprezentanții României din Comitetul European al Regiunilor în cadrul procesului de consultare privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul propunerilor formulate și printr-o participare activă la dezbaterile din cadrul Forumul ”EU-RO 2019”.
”Agenda de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene va avea în prim-plan cetățeanul european, iar țara noastră va urmări ca prin activitatea desfășurată să pună în valoare beneficiile pe care o Uniune puternică şi coezivă le poate aduce fiecărui locuitor al spațiului comunitar. În acest sens, apreciem rolul Comitetului European al Regiunilor de a oferi regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica în mod direct în procesul legislativ european, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate. Un parteneriat solid cu autorităţile locale, colaborare pe care dorim s-o intensificăm în contextul exercitării acestui mandat, poate sprijini în mod real avansarea agendei europene, iar găzduirea de către România a celei de-a opta ediții a Summit-ului European al Regiunilor și Orașelor va transmite un puternic mesaj de coeziune, ca expresie a unităţii între statele, regiunile și orașele din Uniunea Europeană, într-un moment important pentru viitorul proiectului European”, a declarat Victor Negrescu.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Related posts

Un fost manager al RE/MAX și-a făcut agenție proprie

Nora Dumitrescu

Pepco, retailer cu afaceri de 1 miliard de lei pe piața românească, explică de ce nu lucreză cu niciun producător român

Papuc Irina

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

redactia

AFIR: 112 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole

Stefana Muresan

Hexagon Offices & Apartments – Lucrările de finalizare ale primei investiții KÉSZ Group în România au început

redactia

Doi chiriași noi în AFI Tech Park pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați

Ionut Oprea

Tenaris s-a pus pe angajări masive în România

Nora Dumitrescu

IMM-urile propun un program de măsuri pentru relansarea economică a României

Traian Dan

NIS Petrol, companie deținută de Gazprom, a găsit acumulări de hidrocarburi in Timiș

Stefana Muresan

POZITIV TB: Dr. Sebastian Văduva – „Criza este și un fenomen economic de curățire a sistemului”

Traian Dan

XPN Live: Antreprenoriatul și soluțiile IT în era post COVID-19

Ionel Albu

CTP acquires Equest Logistic Park, expands CTPark Bucharest by 57,000 m2

Papuc Irina

Poșta Română, ATM-uri în oficiile poștale

Stefana Muresan

Optim PM aniverseaza 10 ani cu noi premii

Ionut Oprea

Oradea si Brasov, orasele cu cel mai bun acces la zonele de recreere

Stefana Muresan

Cesiro, peste 100 de angajări în fabrica din Sighișoara

Stefana Muresan

Primul zbor Sibiu – Bruxelles Charleroi – Sibiu de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Stefana Muresan

Cel de al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic, la București

Ligia Voro

Businessmenii Zalăului fac donații consistente în criză

Nora Dumitrescu

Desant clujean în curtea Ministerului Agriculturii: 40 de producători locali

Nora Dumitrescu

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

redactia

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Implică-te! Părerea ta contează! Comisia Europeană lansează consultarea publică privind politica de promovare a produselor agroalimentare!”

Ligia Voro

41 Top Speakers at 2-day CEE Businesss Services Summit & Awards, 30-31 January, Warsaw

redactia

Leave a Comment