Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Corina Cretu: Simplificarea regulilor referitoare la obtinerea de fonduri europene, o prioritate

Propunerea Comisiei Europene de revizuire a regulilor in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, recent adoptata de Parlamentul European, are ca scop reducerea la jumatate a numarului de reglementari actuale, in paralel cu simplificarea si clarificarea acestora in vederea aplicarii la toate nivelele. In termeni practici, acest lucru va avea ca rezultat o mai mare flexibilitate, mai putine formalitati, precum si facilitarea sinergiilor cu Planul Juncker.
“Simplificarea regulilor referitoare la obtinerea de fonduri europene a fost o prioritate pentru mine inca din prima zi de mandat, atat in ceea ce priveste perioada actuala de programare, 2014 – 2020, cat si in ceea ce priveste politica de coeziune post-2020. Obiectivul nostru prin aceasta propunere este sa venim in sprijinul autoritatilor locale si beneficiarilor de fonduri, in special al IMM-urilor”, a declarat comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.
Principalele schimbari ale regulilor, care vor intra in vigoare de la finalul lunii iulie, se refera la:
– cresterea oportunitatilor de combinare a Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul principal al Planului Juncker, cu fondurile politicii de coeziune: nu va mai fi nevoie de cofinantare nationala, cand acestea din urma vor fi investite intr-un proiect cu sprijin FEIS si va fi posibila acoperirea primei transe de capital de risc;
– reducerea formalitatilor de indeplinit de beneficiarii de fonduri: acestia vor putea obtine mult mai usor rambursarea cheltuielilor din partea UE.
Astfel, beneficiarii si autoritatile de management se vor putea concentra mai mult pe rezultatele ce urmeaza a fi obtinute si mai putin pe obtinerea si verificarea documentelor financiare.
Principiul “auditului unic” va fi extins, iar Comisia se va putea baza mai mult pe evaluarile realizate de partenerii internationali si de statele membre. In plus, regulile revizuite vor permite statelor membre sa finanteze mai usor proiecte ce vizeaza integrarea migrantilor, prin intermediul alocarilor pentru politica de coeziune 2014-2020, precum si sa combata in mod eficient fraudele.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zboruri suplimentare pe ruta Cluj-Napoca-Istanbul-Cluj-Napoca de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Articolul următor

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share