Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

MIRA Rehab, aplicația ce transformă exercițiile de kinetoterapie într-o joacă

Patru informaticieni români au transformat exercițiile neplăcute de kinetoterapie în joacă, prin intermediul unei aplicații de recuperare destinată pacienților cu probleme locomotorii, atât copii cât și adulți. MIRA Rehab este o platformă concepută de Cosmin Mihaiu, Andrei Cantea, Liviu Andrei Dascălu și Alina Călin în anul 2011 și a ajuns treptat să fie utilizată de pacienți din România și Marea Britanie.
Tinerii au început să lucreze la acest proiect când erau studenţi la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Au participat la mai multe concursuri cu proiectul lor, în 2011 ajungând în finala „Imagine Cup“ de la New York, o competiție dedicată studenţilor din întreaga lume, organizată de Microsoft. ”Ulterior, au venit și ofertele de la investitori, iar cea mai tentantă propunere a venit chiar din Anglia, astfel că am ales să ne înscriem proiectul studențesc într-un accelerator pentru startup-uri medicale, Healthbox, la Londra, unde am beneficiat de sprijin financiar şi training. Ulterior, în 2016, am câştigat titlul de „Cel mai bun startup cu impact social din lume”, la competiţia Global Startup Awards”, au început să povestească tinerii informaticieni.
Exerciții de recuperare în paralel cu jocuri video
Alicația oferă jocuri video create în funcţie de problemele fiecărui pacient, pentru asta fiind nevoie de un calculator şi de o cameră video Microsoft Kinect. Prin intermediul acestui program, exercițiile clasice sunt transformate în jocuri video și determină pacienţii să exerseze corect, folosind un senzor extern pentru a urmări şi evalua progresul acestora. Pacientul este monitorizat prin intermediul camerei video, i se înregistrează fiecare mişcare şi i se măsoară anumiţi parametri precum viteza cu care face mişcările şi timpul în care duce la bun sfârşit un exerciţiu. Informaţiile acestea sunt preluate de către medicii specialişti, care pe baza detaliilor şi a statisticii oferite pot să observe cât de eficientă este terapia de la caz la caz, iar, atunci când situaţia o impune, pot adapta exerciţiile în funcţie de nevoile fiecărui pacient sau pot recomanda altele.
”Din păcate, până la 70 % din pacienți nu își urmează tratamentul deoarece consideră exercițiile grele și repetitive. Scopul MIRA este de a ajuta pacienții să își urmeze exercițiile recomandate de terapeuți. Exercițiile sunt afișate sub formă unor jocuri video, astfel încât pacienții să se “joace” spre recuperare. Prin MIRA, terapia devine mai ușoară și mai distractivă pentru că pacienții sunt focusați pe țelurile jocurilor, chiar dacă în același timp exersează. Iar pentru că pacienții își urmează exercițiile, se vor recupera mai repede decât cei care nu urmează tratamentul recomandat”, au explicat tinerii.
Studii legate de aplicația MIRA la Universitatea din Manchester
Programul este utilizat cu succes în Marea Britanie, unde au avut parte de multă deschidere, dar și în România, aplicația fiind utilizată în recuperarea pacienților în mai multe orașe, precum București, Brașov, Alba Iulia, Zalău, Satu-Mare, Baia-Mare, Suceava etc.
În Marea Britanie au fost efectuate o serie de studii legate de această aplicație la Universitatea din Manchester, respectiv studiile au arătat că persoanele care au folosit MIRA au fost motivate în plus pentru că le-a făcut plăcere să se joace, dar mai ales s-au văzut îmbunătățiri în ceea ce privește starea lor fizică și psihică.
”MIRA este un produs complex, care se adresează unei probleme complexe din domeniul medical. A trebuit să facem multă cercetare pentru a înțelege cum lucrează doctorii cu pacienții și cum trebuie adaptat proiectul nostru la cerințele pieței. Dezvoltarea produsului a început în anul 2011 și a suferit multe modificări pentru a se adresa cât mai multor probleme medicale care necesită kinetoterapie. Îmbunătățirile sunt aduse în mod constant, update-uri periodice atât în ceea ce privește introducerea unor exerciții sau jocuri noi cât și implementarea unor noi funcționalități. Toate acestea sunt făcute împreună cu specialiști în domeniul medical și sunt susținute de studii de specialitate”, au adăugat tinerii anteprenori.
Aplicația este utilizată cu succes și în Cluj-Napoca, la Centrul de recuperare MIRA, unde sunt ajutați copiii care au nevoie de această recuperare. ”MIRA este folosită în recuperarea copiilor peste 3 ani, avem copii care vin constant la noi și sunt încântați de utilizarea softului. Ne sună părinți din toată țară, care doresc să foloseasca aplicația și acasă”, au mai spus tinerii clujeni.
de Arina TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Este nevoie de o ”legislație permisivă” pentru revigorarea turismului balnear românesc

Articolul următor

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share