Sanatate Ultimele stiri

MIRA Rehab, aplicația ce transformă exercițiile de kinetoterapie într-o joacă

Patru informaticieni români au transformat exercițiile neplăcute de kinetoterapie în joacă, prin intermediul unei aplicații de recuperare destinată pacienților cu probleme locomotorii, atât copii cât și adulți. MIRA Rehab este o platformă concepută de Cosmin Mihaiu, Andrei Cantea, Liviu Andrei Dascălu și Alina Călin în anul 2011 și a ajuns treptat să fie utilizată de pacienți din România și Marea Britanie.
Tinerii au început să lucreze la acest proiect când erau studenţi la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Au participat la mai multe concursuri cu proiectul lor, în 2011 ajungând în finala „Imagine Cup“ de la New York, o competiție dedicată studenţilor din întreaga lume, organizată de Microsoft. ”Ulterior, au venit și ofertele de la investitori, iar cea mai tentantă propunere a venit chiar din Anglia, astfel că am ales să ne înscriem proiectul studențesc într-un accelerator pentru startup-uri medicale, Healthbox, la Londra, unde am beneficiat de sprijin financiar şi training. Ulterior, în 2016, am câştigat titlul de „Cel mai bun startup cu impact social din lume”, la competiţia Global Startup Awards”, au început să povestească tinerii informaticieni.
Exerciții de recuperare în paralel cu jocuri video
Alicația oferă jocuri video create în funcţie de problemele fiecărui pacient, pentru asta fiind nevoie de un calculator şi de o cameră video Microsoft Kinect. Prin intermediul acestui program, exercițiile clasice sunt transformate în jocuri video și determină pacienţii să exerseze corect, folosind un senzor extern pentru a urmări şi evalua progresul acestora. Pacientul este monitorizat prin intermediul camerei video, i se înregistrează fiecare mişcare şi i se măsoară anumiţi parametri precum viteza cu care face mişcările şi timpul în care duce la bun sfârşit un exerciţiu. Informaţiile acestea sunt preluate de către medicii specialişti, care pe baza detaliilor şi a statisticii oferite pot să observe cât de eficientă este terapia de la caz la caz, iar, atunci când situaţia o impune, pot adapta exerciţiile în funcţie de nevoile fiecărui pacient sau pot recomanda altele.
”Din păcate, până la 70 % din pacienți nu își urmează tratamentul deoarece consideră exercițiile grele și repetitive. Scopul MIRA este de a ajuta pacienții să își urmeze exercițiile recomandate de terapeuți. Exercițiile sunt afișate sub formă unor jocuri video, astfel încât pacienții să se “joace” spre recuperare. Prin MIRA, terapia devine mai ușoară și mai distractivă pentru că pacienții sunt focusați pe țelurile jocurilor, chiar dacă în același timp exersează. Iar pentru că pacienții își urmează exercițiile, se vor recupera mai repede decât cei care nu urmează tratamentul recomandat”, au explicat tinerii.
Studii legate de aplicația MIRA la Universitatea din Manchester
Programul este utilizat cu succes în Marea Britanie, unde au avut parte de multă deschidere, dar și în România, aplicația fiind utilizată în recuperarea pacienților în mai multe orașe, precum București, Brașov, Alba Iulia, Zalău, Satu-Mare, Baia-Mare, Suceava etc.
În Marea Britanie au fost efectuate o serie de studii legate de această aplicație la Universitatea din Manchester, respectiv studiile au arătat că persoanele care au folosit MIRA au fost motivate în plus pentru că le-a făcut plăcere să se joace, dar mai ales s-au văzut îmbunătățiri în ceea ce privește starea lor fizică și psihică.
”MIRA este un produs complex, care se adresează unei probleme complexe din domeniul medical. A trebuit să facem multă cercetare pentru a înțelege cum lucrează doctorii cu pacienții și cum trebuie adaptat proiectul nostru la cerințele pieței. Dezvoltarea produsului a început în anul 2011 și a suferit multe modificări pentru a se adresa cât mai multor probleme medicale care necesită kinetoterapie. Îmbunătățirile sunt aduse în mod constant, update-uri periodice atât în ceea ce privește introducerea unor exerciții sau jocuri noi cât și implementarea unor noi funcționalități. Toate acestea sunt făcute împreună cu specialiști în domeniul medical și sunt susținute de studii de specialitate”, au adăugat tinerii anteprenori.
Aplicația este utilizată cu succes și în Cluj-Napoca, la Centrul de recuperare MIRA, unde sunt ajutați copiii care au nevoie de această recuperare. ”MIRA este folosită în recuperarea copiilor peste 3 ani, avem copii care vin constant la noi și sunt încântați de utilizarea softului. Ne sună părinți din toată țară, care doresc să foloseasca aplicația și acasă”, au mai spus tinerii clujeni.
de Arina TOTH

Related posts

A fost semnat contractul pentru pasajul de pe centura Aradului cu firma Implenia Baugesellschaft; valoarea contractului, 25,7 milioane lei

Stefana Muresan

Aplicație care scapă clienții de spălatul rufelor, lansată în București: investiția inițială – 300.000 euro

Papuc Irina

Weerts Group a finalizat Unirii View, cea mai inalta cladire de birouri din centrul Bucurestiului

redactia

TAROM începe operarea rutei Iaşi – Cluj – Iaşi

Stefana Muresan

Superyachtul SeaXplorer 77 “La Datcha” a plecat de la Galați

Ligia Voro

BusinessMark aniversează 5 ani de la organizarea primului eveniment B2B

Ionut Oprea

Clujul domină piața regională a birourilor

Nora Dumitrescu

Lidl va avea patru bănci de alimente în zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Portal regional al ADR Centru pentru propuneri de proiecte

Ligia Voro

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Carmen Iohannis si Brigitte Macron, in vizita la o aradeanca de succes

Stefana Muresan

UVT, prima universitate din sud-estul Europei parte a unei rețele care promovează colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior și orașele din care fac parte

redactia

Wizz Air comandă încă 10 aeronave Airbus A321ceo, care vor fi livrate în 2018 şi 2019

Stefana Muresan

Turcii de la Karsan vor livra 20 de autobuze electrice pentru Dej

Nora Dumitrescu

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Ligia Voro

Povestea românească a roșiilor din Valea Largă – Mureş

Ligia Voro

UMF Iași câştigă anual 12,5 milioane de euro din taxele studenților străini

redactia

Călin Gălășeanu (ARPIM): ”România nu mai este considerată o piață foarte atractivă pentru organizatorii de studii clinice”

Stefana Muresan

Școală “smart” în Bihor: Toţi elevii învață prin jocuri şi aplicaţii, pe table interactive

Stefana Muresan

Americanii de la AVX cumpără fabrica de componente electronice TT Electronics din Timișoara

Stefana Muresan

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

Proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro, contractate prin Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest

Stefana Muresan

Sistemele BMS: sistemul nervos și creierul clădirilor inteligente

Ligia Voro

Investiții de peste 114 mil. euro în reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată din Alba

Stefana Muresan

Leave a Comment