Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Acasă versus Afară

Exportăm materii prime și tineri. Mai nou petrol și gaze. Acum nu avem cum pe automotive să fim deasupra a ceea ce facem la Dacia – Renault sau Ford Craiova. Sau în sutele – spre o mie de companii serioase de automotive, mai ales din Transilvania și Banat. Aducerea unei fabrici – investiție greenfield a Mercedes n-am punctat-o la vremea ei, și încă suntem într-o zonă greu de definit în condițiile tendințelor firești spre hibrid și direct spre electric tot mai pregnante. Și totuși aceste exporturi pot fi făcute și la alt nivel de plusvaloare dacă ținem seama de creativii ingineri și IT-iști români ce lucrează în institutele de cercetare din industria auto. Se vede pe statistică la exporturi că marile investiții în automotive au găsit răspuns consistent și profitabil în România.
Am început pozitiv și contiuăm cu IT. Dincolo de politicile fiscale înspre ajutor de stat și scutiri de taxe și impozite, IT-iștii români și, nu întrutotul, IT-ul românesc, pentru că este mult prea puțin autohton din punct de vedere al acționariatului, reprezintă un alt domeniu proactiv în structura veniturilor statului și al exporturilor țării. Cu un plus consistent la salarizare pentru IT-iști versus constructori de mașini.
Și totuși suntem bază de lansare a plecărilor, mai ales din segmentul calificat și inovativ din ambele industrii înspre Occident. Banii și siguranța și viața cu cariera.
Lăsăm, ca țară, prea jos garda când vine vorba de lemn, petrol, gaze. Vindem brut, neprelucrat, fără plus valoare adăugată aici, acasă. E rost și loc de altă abordare și doar voință politică e necesară, plus o finanțare corectă multianuală. Vrere și putere. Și interes întru viitorul de azi și mâine al cetățenilor români în spiritul necontestat al valorilor de piață liberă. Trebuie intervenții în forță cum se întâmplă acum în Cuptor prin pădurile patriei, deși trecut-au ani…, și la marii jucători, dar cred că viața și veniturile celor ce trudesc în țară noastră pot și trebuie să fie conforme cu bogățiile ei. Așa că industria prelucrătoare de lemn, de mobilă și tot ce se dezvoltă de aici înspre produse finite merită atenția executivului și trebuie susținută și sprijinită financiar. Crearea sau recrearea acestei lumi unde se adaugă lemnului ster valoare și de unde ies bani pentru vistierie și cetate. Cum?! Cu curaj și înțelepciune. Să vedem și cum au ras totul englezii când au tăiat pădurile pentru că cerea piața flamandă lână de oaie pentru postavuri, dar și de ce e restrictiv regimul silvic austriac până la interzicerea tăierilor de pădure. Afacerile cu lemn merită să continue, dar sub tutela bunăstării și nu a defrișării fără noimă pentru o brumă de bani, exclusiv pentru rostul câtorva în sunetul motofierăstraielor din pădurile strămoșilor. Dar nici ca-n Zaharia Stancu, să nu lași oamenilor simpli un lemn de foc. Una fumăm, alta scriem.
Subiectul major al planetei – de data asta suntem acasă în consonanță cu planeta și liderii ei, este energia. Și cum avem, har Domnului, încă gaz metan și petrol, și avem și o nouă binecuvântare energetică prin zăcămintele din Marea Neagră cercetate zi de zi, redevențele și mai amplu legea offshore-ului ce e pritocită acum – ambele – suscită megainteres, dar și o polarizare ciudată a establishmentului de la București. Ar trebui să știm și noi despre viitorul hidrocarburilor de la Pontul Euxin, cam cât au lăsat să transpară public Donald Trump și Vladimir Putin, după tete-a-tete-ul de la Helsinki, dacă onor parlamentarii, Cotrocenii și Victoria ne-ar reprezenta cum cei doi lideri planetari își apără interesele popoarelor lor. Petrol și gaz pentru trai bun al americanilor și al rușilor. Interesele economice. Prețul. Așa și noi, să explorăm și să extragem și cu români, la o redevență corectă – între cea norvegiană și arabă, să transportăm noi, să prelucrăm și la noi în țară și să recreem industria petrochimică și să valorificăm exponențial darul noului pământ românesc, adus acasă de echipa diplomatului Aurescu. Faceți-i numele în renume! Și n-ar mai fi hulă, ci drag de conducători.
Dacă am avea în vedere și altă paradigmă în abordarea investițiilor în exploatarea minereurilor de feroase și neferoase, o viziune clară pentru aur și uraniu, cu deschidere și joc geostrategic întru cetățenii României, am opri hemoragia medicilor și a specialiștilor din multe industrii. Și, mai ales, a tinerilor…
Dar, mai ales, cu un mesaj viu – smart – sangvin – dar conectat la realitățile de acasă și la veniturile din Occident, și cu unicul parfum inconfundabil – libertate – nu ne vor mai alerga pe toate liniile mapamondului tinerii – viața și viitorul României.
Aurelian GRAMA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Articolul următor

TAZ CYBERSEC, serviciu integrat de securitate IT, lansat la “GDPR Made Easy”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Investiții verzi. Exaltare vs. realism

În contextul volatilității, al creșterilor de prețuri de pe piața energiei, dar și al deschiderii a numeroase linii…
Citeste mai mult

Viața socială a statuilor

În viața unui oraș și a unei comunități, statuile și monumentele marchează spațiul public ca semne și simboluri.…
Citeste mai mult

Optimism în plină criză

Cred că 2023 va fi anul forte pentru managerii și proprietarii de companii tinere, zvelte, smart, dinamice, care…
Citeste mai mult

Certitudinea incertitudinii

Cu certitudine, 2022 a fost un an al incertitudinilor de toate felurile. Dacă mă opresc asupra celor economice,…
Citeste mai mult

Viață lungă, vie Via Transilvanica

În 2018, atunci când România celebra 100 de ani de la Marea Unire, Tășuleasa Social, organizația originară din…
Câteva cuvinte despre Nașterea Domnului, despre Regalitate și despre Libertate.
Citeste mai mult

Colindul regal

Câteva cuvinte despre Nașterea Domnului, despre Regalitate și despre Libertate. Ne întâlnim în seara aceasta pentru a celebra…
Citeste mai mult

Cvintet.

Investiții majore ale administrațiilor realizate de companii private model.   Echipa Transilvania Business a identificat cele mai semnificative…
Citeste mai mult

Cine e capul limpede la Romgaz?

Dacă ați avut răbdare să urmăriți ceea ce se întâmplă la Romgaz, principalul producător autohton de gaze naturale,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share