Covasna Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Târgu Secuiesc, încă trei proiecte cu finanțare europeană

Clădirile grădinițelor ”Frumoasa Adormită” sau Csipkerózsika și cea de pe Strada Benedek Elek din municipiul Târgu Secuiesc, precum și clădirea Școlii ”Turoczi Mόzes”, intră în lucrări de reabilitare termică și modernizare, necesare îmbunătățirii condițiilor de studiu și reducerii costurilor ridicate de întreținere și încălzire. Acestea sunt principalele obiective ce se vor realiza prin contractele de finanțare semnate azi, 21.08.2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia prin care se alocă fonduri nerambursabile în procent de 98% din cele peste 5,4 milioane de lei, valoare estimată de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc ca fiind necesară pentru realizarea investițiilor. Fondurile necesare sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 3 a Programului, Prioritatea de investiții 3.1B. 

Proiectul cu titlul ”Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc – Grădiniţa CSIPKERÓZSIKA”, are o valoare totală de 1.090.094,86 lei, din care 1.013.944,54 lei (aproximativ 224.463,06 euro) sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o  cofinanțare de 20.692,75 lei, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, a plăcii de sol, a planşeului de peste subsolul tehnic și a plăcilor în consolă. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei prin  panouri fotovoltaice și se va moderniza sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unităţi cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza și instalația de iluminat integrat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanță superioară din punct de vedere lumino-tehnic, şi cu un consum de energie mai scăzut.

Prin proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare municipiului Târgu Secuiesc – Grădinița din str. Benedek Elek” cu o valoare totală de 1.956.400,08 lei, se alocă un buget de 1.816.931,06 lei (aproximativ 402.225,06 euro) fonduri nerambursabile pentru modernizarea clădirii. Din fondurile alocate, la car primăria municipiului contribuie cu 37.080 lei, se vor realiza lucrări de reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereților exteriori, izolarea termica a plăcii de peste etaj, izolarea termica a plăcii de sol). Se vor instala 40 de panouri fotovoltaice pentru producerea alternativă de energie și se va moderniza sistemului de ventilare mecanică pentru recuperarea temperaturii interioare de până la 89%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza instalația de iluminat integrat a clădirii și se vor schimba utilajele din centrala termica existentă.

Proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare Municipiului Tg. Secuiesc –Școala cu clasele I-VIII Turoczi Mόzes” are o valoare totală de 2.520.059,43 lei, din care 2.333.578,44 lei (aproximativ 516.598,43 euro), reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o  cofinanțare de 47.624,05 lei, pentru realizarea activităților prevăzute în proiect. Bugetul alocat pentru acest proiect va fi investit în anveloparea clădirii prin izolarea pereților exteriori, a plăcii peste ultimul etaj, izolarea termică a plăcii de sol, și a plăcilor în consolă. Se vor instala 78 de panouri fotovoltaice și se va moderniza și aici sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unități cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%.
Dintre cele trei proiecte, la Grădinița Csipkerózsika lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii decembrie 2019, și respectiv la sfârșitul lunii ianuarie 2020 pentru Grădinița de pe Strada Benedek Elek și Școala ”Turoczi Mόzes”. Aceste investiții vor reduce consumul anual de energie primară a clădirilor, precum și emisia de gaze cu efect de seră.
Vorbind despre aceste contracte, Simion Crețu, director general ADR Centru, a spus ”Aceste trei proiecte semnate azi se alătură celuilalt proiect semnat de municipiul Târgu Secuiesc, cu finanțare Regio. Mai avem trimis pentru semnare la minister, încă un proiect depus tot pe eficiență energetică, de către Primăria municipiului pentru reabilitarea unei alte școli. Primul proiect de finanțare ce a vizat creșterea eficienței energetice a secției de Chirurgie din cadrul Spitalului din Târgu Secuiesc, a fost semnat în luna martie a acestui an, fiind printre primele contracte finanțate pe această axă. A investi fonduri publice, mai ales europene, în aceste clădiri care sunt mari consumatori de energie pentru a reduce cheltuielile bugetare, reprezintă fapte ce caracterizează o bună administrație publică locală. Proiectele de azi asigură pe termen lung, condiții mai bune atât pentru copiii din grădinițe și școală, cât și pentru cele peste 650 de familii care vor știi că ei învață și se joacă în condiții sigure. Atât acești copii, cât și cei ce în prezent au sub 3 ani vor beneficia de aceste investiții, cu săli încălzite și bine luminate. Municipalitatea, proprietar al clădirilor care asigură cheltuielile de funcționare, este un alt beneficiar al finanțării acestor proiecte, care va reduce astfel aceste cheltuieli, sumele economisite putând fi direcționate către alte investiții. Părinții și populația din municipiu vor beneficia și ei de rezultatele acestor investiții, prin siguranța mediului educațional, dar și printr-un aer mai curat.

Related posts

Argon Dental sprijină cabinetele stomatologice prin oferte personalizate și soluții pe termen lung

A. I.

Se știu constructorii pentru încă două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania

Traian Dan

Transgaz, cerere de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Se redeschide mineritul. Vizate – Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa

Stefana Muresan

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

EximBank finanțează Grupul Arsat de la Arad cu 11 milioane de euro

Papuc Irina

Aplicația MyAccount Telekom, utilizată de un număr dublu de clienți în T2

Traian Dan

Chinezii vor fabrica la Baicoi autobuze electrice pentru Europa, investiție de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Spitalul de Urgență Moinești, un exemplu pentru sistemul românesc de sănătate

Papuc Irina

Germanii de la E.ON finanțează două spitale din Cluj

Nora Dumitrescu

Impactul Google în România: afaceri anuale de 4,3 miliarde de lei

Papuc Irina

În 2020, fermierii campioni pariază tot pe hibrizii de porumb Pioneer®

Ligia Voro

Centrul comercial Satu Mare Shopping Plaza deținut de Radu Bud, scos la vânzare cu 12,5 milioane de euro

Stefana Muresan

Retailul german face 5 miliarde de euro în România

redactia

România, pe locul 26 din 28 de țări UE în clasamentul performanțelor digitale

Ion Surdu

Micii producători din Cluj s-au reunit în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

CFR: Licitatie pentru servicii de consultanta pentru reabilitarea tronsonului Brasov-Simeria; se va circula cu 160 km/h

Stefana Muresan

Bistriţa Năsăud, Maramureş și Sibiu – centre de colectare lână şi piei de animale

Stefana Muresan

Clienții Electrica Furnizare pot încheia contracte în piața concurențială doar cu buletinul

Traian Dan

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Salina Turda a înregistrat un nou record de turiști, de aproape 690000: numărul ar putea crește în acest an

redactia

Reţeaua Panemar a ajuns la 40 de magazine cu produse de panificaţie în Cluj şi se extinde la Oradea

redactia

Cea mai smart comună din România lansează „Aprozarul virtual”: o inițiativă menită să sprijine producătorii locali

Ion Surdu

Leave a Comment