Covasna Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Târgu Secuiesc, încă trei proiecte cu finanțare europeană

Clădirile grădinițelor ”Frumoasa Adormită” sau Csipkerózsika și cea de pe Strada Benedek Elek din municipiul Târgu Secuiesc, precum și clădirea Școlii ”Turoczi Mόzes”, intră în lucrări de reabilitare termică și modernizare, necesare îmbunătățirii condițiilor de studiu și reducerii costurilor ridicate de întreținere și încălzire. Acestea sunt principalele obiective ce se vor realiza prin contractele de finanțare semnate azi, 21.08.2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia prin care se alocă fonduri nerambursabile în procent de 98% din cele peste 5,4 milioane de lei, valoare estimată de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc ca fiind necesară pentru realizarea investițiilor. Fondurile necesare sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 3 a Programului, Prioritatea de investiții 3.1B. 

Proiectul cu titlul ”Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc – Grădiniţa CSIPKERÓZSIKA”, are o valoare totală de 1.090.094,86 lei, din care 1.013.944,54 lei (aproximativ 224.463,06 euro) sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o  cofinanțare de 20.692,75 lei, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, a plăcii de sol, a planşeului de peste subsolul tehnic și a plăcilor în consolă. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei prin  panouri fotovoltaice și se va moderniza sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unităţi cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza și instalația de iluminat integrat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanță superioară din punct de vedere lumino-tehnic, şi cu un consum de energie mai scăzut.

Prin proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare municipiului Târgu Secuiesc – Grădinița din str. Benedek Elek” cu o valoare totală de 1.956.400,08 lei, se alocă un buget de 1.816.931,06 lei (aproximativ 402.225,06 euro) fonduri nerambursabile pentru modernizarea clădirii. Din fondurile alocate, la car primăria municipiului contribuie cu 37.080 lei, se vor realiza lucrări de reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereților exteriori, izolarea termica a plăcii de peste etaj, izolarea termica a plăcii de sol). Se vor instala 40 de panouri fotovoltaice pentru producerea alternativă de energie și se va moderniza sistemului de ventilare mecanică pentru recuperarea temperaturii interioare de până la 89%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza instalația de iluminat integrat a clădirii și se vor schimba utilajele din centrala termica existentă.

Proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare Municipiului Tg. Secuiesc –Școala cu clasele I-VIII Turoczi Mόzes” are o valoare totală de 2.520.059,43 lei, din care 2.333.578,44 lei (aproximativ 516.598,43 euro), reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o  cofinanțare de 47.624,05 lei, pentru realizarea activităților prevăzute în proiect. Bugetul alocat pentru acest proiect va fi investit în anveloparea clădirii prin izolarea pereților exteriori, a plăcii peste ultimul etaj, izolarea termică a plăcii de sol, și a plăcilor în consolă. Se vor instala 78 de panouri fotovoltaice și se va moderniza și aici sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unități cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%.
Dintre cele trei proiecte, la Grădinița Csipkerózsika lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii decembrie 2019, și respectiv la sfârșitul lunii ianuarie 2020 pentru Grădinița de pe Strada Benedek Elek și Școala ”Turoczi Mόzes”. Aceste investiții vor reduce consumul anual de energie primară a clădirilor, precum și emisia de gaze cu efect de seră.
Vorbind despre aceste contracte, Simion Crețu, director general ADR Centru, a spus ”Aceste trei proiecte semnate azi se alătură celuilalt proiect semnat de municipiul Târgu Secuiesc, cu finanțare Regio. Mai avem trimis pentru semnare la minister, încă un proiect depus tot pe eficiență energetică, de către Primăria municipiului pentru reabilitarea unei alte școli. Primul proiect de finanțare ce a vizat creșterea eficienței energetice a secției de Chirurgie din cadrul Spitalului din Târgu Secuiesc, a fost semnat în luna martie a acestui an, fiind printre primele contracte finanțate pe această axă. A investi fonduri publice, mai ales europene, în aceste clădiri care sunt mari consumatori de energie pentru a reduce cheltuielile bugetare, reprezintă fapte ce caracterizează o bună administrație publică locală. Proiectele de azi asigură pe termen lung, condiții mai bune atât pentru copiii din grădinițe și școală, cât și pentru cele peste 650 de familii care vor știi că ei învață și se joacă în condiții sigure. Atât acești copii, cât și cei ce în prezent au sub 3 ani vor beneficia de aceste investiții, cu săli încălzite și bine luminate. Municipalitatea, proprietar al clădirilor care asigură cheltuielile de funcționare, este un alt beneficiar al finanțării acestor proiecte, care va reduce astfel aceste cheltuieli, sumele economisite putând fi direcționate către alte investiții. Părinții și populația din municipiu vor beneficia și ei de rezultatele acestor investiții, prin siguranța mediului educațional, dar și printr-un aer mai curat.

Related posts

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Primele şase autobuze noi Mercedes au sosit la Oradea, urmează hibridele

Traian Dan

Solina România a cerut certificat de urbanism pentru reconstrucția fabricii pe vechiul amplasament

Stefana Muresan

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

Sibiu Quality Days 2019, a 10-a ediție

Nicolae Pop

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

În martie, la Oradea sosesc primele tramvaie construite la Astra Arad

Traian Dan

Cursele de pe aeroporturile din Timişoara, Oradea și Cluj-Napoca urcă vânzările pe litoral

Stefana Muresan

Clujul va avea un centru naţional de excelenţă în neurochirurgie, investiţie de 45 de milioane de euro

Stefana Muresan

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Papuc Irina

Qubiz nominalizată la premiul pentru cel mai bun loc de muncă din Europa

Traian Dan

Șimleu Silvaniei are proiecte europene de 10 milioane de euro

Nora Dumitrescu

VIVO! în România

Transilvania Business

OMV Petrom, investitie de 5 milioane de euro într-un centru pentru testarea calităţii carburanţilor

Stefana Muresan

#OpenVienna – Open for Business!

Ionut Oprea

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

MADR: Contract pentru exportul a 200.000 de ovine spre Emiratele Arabe Unite. Primul transport, în martie

redactia

Grupul Mobexpert își redeschide, de astăzi, o parte din magazine. Urmează și reluarea activității fabricilor

Papuc Irina

Despre responsabilitate socială și sustenabilitate, la cea de-a 7-a ediție a CSR OVERVIEW 2019

Papuc Irina

Universitatea „Transilvania” din Brașov: Infrastructură de cercetare high-tech la cel mai mare institut construit cu fonduri europene

Ion Surdu

GLS și-a majorat cifra de afaceri cu peste 50 de milioane de lei pentru al doilea an consecutiv: creștere de 32% în 2019

Ion Surdu

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Ligia Voro

Porsche Engineering România își extinde echipa: peste 200 de angajați și 24 de studenți stagiari

Papuc Irina

Leave a Comment