Miercuri a fost ziua proiectelor aeroportuare în România. Consiliul Județean Brașov a anunțat soluția de arhitectură pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, în timp ce Guvernul a aprobat, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții de interes național și utilitate publică „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Henri Coandă-București”.
Dinspre Brașov a venit vestea construirii terminalului Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, anunțată într-o conferință la care au participat atât președintele Consiliului Județean Brașov (n.a. autoritatea publică locală care gestionează acest proiect), Adrian Veștea, cât și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, și Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului AIBG. Soluția de arhitectură convenită a fost prezentată de arhitectul Dorin Ștefan. Cum va arăta terminalul puteți viziona în videoul postat de către președintele CJ.
https://www.facebook.com/AdrianVestea/videos/316365502454808/
Anunțul din 29 august vine după ce în urmă cu 2 săptămâni, CJ Brașov a publicat un comunicat potrivit căruia a definitivat procedurile de achiziție publică și a încheiat cu SC PORR CONSTRUCT SRL contractul având ca obiect execuția și finalizarea lucrărilor aferente investiției generale Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav, cu următoarele obiective: execuție cale de rulare Alfa; execuție platformă de îmbarcare – debarcare; extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare aterizare.
Valoarea contractului este de 31.631.476 lei (TVA inclus), iar fondurile sunt asigurate integral din bugetul județului Brașov pe anul 2018.
“Ordinul de începere a fost emis în data de 3 august 2018, iar executantul se obligă să execute lucrările în termen de 110 zile calendaristice. Acest lucru înseamnă că în cazul în care condițiile meteorologice sunt favorabile, lucrările trebuie finalizate până la data de 21 noiembrie 2018. Concret, suprafețele de mișcare vor fi continuate prin construirea căii de rulare Alfa, a apronului (parcarea de aeronave) – unde vor putea staționa trei avioane mediu curier, precum și a acostamentelor. Acestea vor fi suprafețe betonate similare pistei, în interiorul cărora vor exista canalele de banizaj și canalizare. În funcție de evoluția fluxurilor de pasageri, proiectul permite extinderea ulterioară a acestor suprafețe. O altă componentă a investiției este asigurarea preluării apelor pluviale, atât de pe zona nou-construită, cât și de pe pistă, într-un colector principal de 1100 mm și deversarea lor în Bârsa”, au anunțat atunci reprezentanții CJ Brașov.
Aeroportul Henri Coandă se extinde spre Est
Tot miercuri, în ședința de Guvern, Executivul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții de interes național și utilitate publică „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Henri Coandă-București”. Proiectul de hotărâre a fost lansat în dezbatere publică în a doua jumătate a lunii iunie.
Prin acest act normativ se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții de interes național și utilitate publică „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Henri Coandă-București”, așa cum au reieșit din avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe nr. 8/29.05.2018. Valoarea obiectivului de investiții este 4.752.181 mii lei, inclusiv TVA, echivalentul a 1.022.656 mii Euro (la cursul BNR din 20 noiembrie 2017, 1 euro = 4,6469 lei).
Acest program constă, în principal, în construirea unui nou terminal de pasageri și a infrastructurii aeroportuare asociată acestuia, în zona de dezvoltare definită prin O.G. nr. 64/1999 pentru aprobarea Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional București – Otopeni. Principalele lucrări care se vor realiza în principal în zona dintre cele două piste existente includ construirea unui nou terminal de pasageri, capabil să acomodeze traficul de pasageri existent și prognozat, noi căi de rulare și platforme pentru aeronave și infrastructura aeroportuară asociată acestora. Totodată, în zona de est se va dezvolta infrastructură nouă de acces la aeroport, dar și alte infrastructuri adiacente activității aeroportuare.
Finanţarea obiectivului de investiții prevăzut la art.1 se face din surse proprii ale titularului, fonduri nerambursabile, credite bancare, forme legale de participare a capitalului privat, fonduri publice obţinute în condiţiile legii şi alte surse legal constituite.
Indicatorii tehnico-economici
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA)*: 4.752.181 mii lei
din care C+M (inclusiv TVA): 3.051.129 mii lei
(în prețuri valabile la data de 20.11.2017, 1 Euro = 4,6469)
Capacități:
Terminal mp 100.000
Căi de rulare și platforme mp 916.000
Parcări nr. locuri 9.600
Infrastructură/construcţii auxiliare mp 22.100
Durata de realizare a investiției: 5 ani
Ligia VORO
Sursa foto: Ionuț OPREA
Citește și:
“Pepiniera” de unicorni de la Cluj. “Pe unul cred că l-am găsit”
Centrul regional TEDIHT are ambiția de a propulsa pe piața globală start-upuri cu mare potențial de creștere care…
7 decembrie 2024
Comandorul Buzenchi: “Prioritățile Aeroportului Cluj – prelungirea pistei și terminalul de sosiri”
Aeroportul Avram Iancu (AIAIC) are nevoie de investiții în infrastructura pentru aeronave și pasageri, spune președintele Asociației Române…
6 decembrie 2024
Grupul BOSCH în România: 30 de ani de angajament față de societatea românească
Grupul Bosch în România aniversează 30 de ani de activitate pe piața locală, ocazie perfectă pentru o discuție…
6 decembrie 2024
„I Love Hope 2024”: Oameni care au transformat imposibilul în posibil
Pe 12 decembrie 2024, Sinagoga Neologă Sion din Oradea va deveni scena unui eveniment extraordinar – „I Love…
6 decembrie 2024
Bosch contribuie la dotarea unei săli moderne la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca
Bosch participă la inaugurarea unui spațiu educațional modern la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca…
6 decembrie 2024
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecanul Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School la Cluj-Napoca
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecan Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School a fost prezent…
6 decembrie 2024
World MediaTrans, un partener de încredere pe termen lung
WORLD MEDIATRANS, o companie românească cu sediul central în Timișoara, este prezentă pe piața de transport din România…
6 decembrie 2024
Life Is Hard intră într-un proiect european cu AMPEO
Contractul de 1 milion de euro prevede pregătirea studenților pentru competiție și performanță. Societatea de tehnologie Life Is…
6 decembrie 2024
Investiții
New Kopel Car Import furnizează 30 de autobuze electrice BYD Oradiei
New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, a semnat cu Primăria Municipiului Oradea un contract…
5 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Compania orădeană Allengra, prezentă la Forumul Pompelor de Căldură de la Berlin
Forumul Pompelor de Căldură de la Berlin a fost organizat de Asociația Germană a Pompelor de Căldură (BWP)…
3 decembrie 2024
Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
S-a semnat contractul de achiziție a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare lentă…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Infrastructură
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Dimex, Precon, Erbașu și Eurocerad se bat cu austriecii pentru Centura Mediaș
Șase ofertanți unici și asocieri din Transilvania, București și Austria au pretenții la realizarea lucrărilor la varianta de…
4 decembrie 2024
MBS Group a finalizat bazinul de înot din Tășnad
Constructorul din Turda a raportat terminarea celui mai modern obiectiv de acest gen din județul Satu Mare, lucrare…
4 decembrie 2024
Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
S-a semnat contractul de achiziție a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare lentă…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea
Vineri, 29 noiembrie 2024, s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de licitație privind execuția lucrărilor…
2 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de pasageri transportaţi de compania aeriană Wizz Air de la primele sale zboruri în anul 2007
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană Wizz Air, au sărbătorit astăzi un nou record, respectiv 20…
27 noiembrie 2024
Turism
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
Oradea, model de dezvoltare și promovare a destinației din România
Potrivit celor mai recente date oficiale, numărul unităților de cazare din Oradea va crește anul acesta cu 10%,…
27 noiembrie 2024
Cine mai face evenimente de firmă la Cluj. Farma – da, IT – ba
Anularea facilităților fiscale în tehnologie și comunicații și situația incertă a sectorului auto taie din veniturile industriei locale…
26 noiembrie 2024
Educație
„I Love Hope 2024”: Oameni care au transformat imposibilul în posibil
Pe 12 decembrie 2024, Sinagoga Neologă Sion din Oradea va deveni scena unui eveniment extraordinar – „I Love…
6 decembrie 2024
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecanul Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School la Cluj-Napoca
Prof. dr. Ajay K. Singh, Prodecan Principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School a fost prezent…
6 decembrie 2024
Life Is Hard intră într-un proiect european cu AMPEO
Contractul de 1 milion de euro prevede pregătirea studenților pentru competiție și performanță. Societatea de tehnologie Life Is…
6 decembrie 2024
Cum au sfidat crizele tinerii antreprenori ai Clujului
Rețelele sociale, grupurile pe internet, evenimentele sau “oamenii de bine” i-au salvat de la faliment pe absolvenții Facultății…
4 decembrie 2024
Diplomă dublă între Universitatea din Torino și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)
Urmărind obiectivul general al consolidării internaționalizării Universității din Torino (UniTo) și Universității de Vest din Timișoara (UVT) și…
4 decembrie 2024
Facultatea de Științe Economice și-a făcut sală high-tech
Spațiul din cadrul facultății din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a fost amenajat cu ajutorul grupului Bosch. “Este…
3 decembrie 2024
Conferință și workshop internațional despre geotermalism la Universitatea Oradea și Termoline
În 10 dec 2024, la Universitatea Oradea și la sediul Termoline va fi organizat un eveniment internațional pe…
3 decembrie 2024
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024