Eveniment Ultimele stiri

PressHub.ro/BaniEuropeni: Al doilea seminar dedicat jurnaliștilor locali în proiectul “Cohesion Policy in Romania”

Freedom House România continuă proiectul dedicat jurnaliștilor din presa locală și centrală: “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de Comisia Europeană prin DG Regio cu un nou seminar de pregătire pentru participanții în proiect, jurnaliști din presa locală și centrală. Aceștia au scris deja peste 60 dintr-un total de peste 300 de articole menite să arate publicului ce se întâmplă în România cu banii primiți în calitate de stat membru al Uniunii Europene, articole publicate pe platforma inovatoare de presă PressHub, în secțiunea www.PressHub.ro/BaniEuropeni, și în publicațiile partenere.

În cel de-al doilea seminar, jurnaliștii rețelei s-au bucurat de traininguri specifice, menite să ducă mai departe informația de calitate pe tema fondurilor europene, dar nu numai, susținute de experți în comunicarea audiovizuală, online și social media – Constantin Trofin, Victor Cozmei și Ella Moroiu. Am vorbit de asemenea despre antreprenoriatul social în online cu Cătălin Teniță și despre oportunitățile în promovarea conținutului online cu Diana Olar. Am acordat de asemenea, într-un training susținut de Victor Cozmei, o atenție specială domeniului infrastructurii din România – printre cele mai dezbătute atunci când vine vorba despre sprijinul Uniunii Europene și aportul acesteia pentru construirea de drumuri și autostrăzi.

Proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a debutat în luna iulie 2018, cu primul seminar de două zile care a adus laolaltă jurnaliști, specialiști în domeniul gestionării și controlului fondurilor europene, alături de experți în achiziții publice, în scopul de a-i specializa pe ziariști în domeniul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI).

Peste 30 de jurnaliști din presa locală și centrală dobândesc în cadrul acestor seminare noi informații și analizează problemele cu care se confruntă România în gestionarea banilor europeni, o miză crucială pentru dezvoltarea economico-socială a țării. Având la îndemână aceste date, începând cu luna septembrie 2018, jurnaliștii implicați prezintă în peste 300 de articole publicate pe platforma www.PressHub.ro/BaniEuropeni și în publicațiile partenere răspunsuri la întrebări precum:

– Care este rolul politicii de coeziune?
– Cum sunt finanțate proiectele?
– Cum promovăm bunele practici și reducerea birocrației pentru îmbunătățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune?
– Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanțate?
– Cum creștem impactul acestor bani intrați în România?

Majoritatea jurnaliștilor participanți fac parte din rețeaua „Jurnaliști în Serviciul Public”, implicați deja și în alte proiecte ale Freedom House România, precum Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog, Orașul uitat, Tânărul Jurnalist al Anului, Jurnalism de investigație șamd.

Obiectivele proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”:
– promovarea unei mai bune înțelegeri a rolului politicii de coeziune;
– creșterea nivelului de informație cu privire la proiectele finanțate de Uniunea Europeană;
– încurajarea dialogului privind politica de coeziune;
– promovarea schimbării de bune practici și a reducerii birocrației, în scopul de a îmbunătăți transparența, accesibilitatea și eficientizarea fondurilor de coeziune;
– diseminarea informației cu privire la modul de accesare a fondurilor europene și cu privire la proiectele finanțate prin fonduri de coeziune, finalizate sau în curs de desfășurare.

Parteneri: RFI – Radio France Internationale România, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viața Liberă (Galați) și Ziarul de Iași.

Publicații partenere: Banatul Azi, Info Sud-Est, Gazeta de Dimineață, Inroman.ro, Liber în Teleorman, Vrancea24, Cluj Today, Obiectiv – Vocea Brăilei, Arad24.net, Jurnalul Văii Jiului, Zi de Zi, Express de Banat, Hargita Nepe, Monitorul de Suceava, Revista 22, Transilvania Business.
Finanțator: Comisia Europeană, prin DG Regio.

Proiectul “Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a fost selectat în cadrul REGIO – Programul Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Informațiile prezentate nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor proiectului.

Proiect editorial marca Freedom House România, www.PressHub.ro este o platformă de exprimare liberă a unei rețele inovatoare de presă formată din jurnaliști care aleg să se pună în serviciul public. Totodată, PressHub își propune să devină un centru de resurse pentru jurnaliști, un instrument menit să susțină profesionalismul și calitatea muncii lor.

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului și valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări. Din 1998, ne concentrăm pe câteva direcții majore: profesionalizarea presei și specializarea jurnaliștilor; apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justiție; creșterea capacităților manageriale și de comunicare ale administrației publice locale și centrale.

Related posts

Piața serviciilor de analize medicale și imagistică în România: afaceri de peste 2,5 miliarde de lei

Papuc Irina

Leoni Bistrița, încă 100 de angajări

Stefana Muresan

Conferința, fonduri europene – Regiunea Vest

Stefana Muresan

Proclamație a statului Ohio dedicată Centenarului României

Stefana Muresan

Noi numiri aprobate astăzi de către Consiliul ASF

Ligia Voro

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

IMM-urile vor primi 25.000 lei pentru prezenţa la târguri şi expoziţii

Stefana Muresan

The Woman 2020. Panel mamă-fiică: Moștenirea constă în felul în care educăm generațiile viitoare de lideri

Nicolae Pop

Compania clujeană Hosterion se extinde în Olanda, SUA şi Marea Britanie

Stefana Muresan

Camelia Cavadia și Elizabeth Sagan, primele nume anunțate la TEDxZorilorWomen2019

Ligia Voro

Jidvei lansează cea de-a V-a ediție a campaniei „Must de la Jidvei”  

Ligia Voro

Primii kilometri din autostrada Comarnic-Brașov

Stefana Muresan

IEAS – ediție aniversară de 15 ani

Ligia Voro

PatriotFest, primul concurs de inovare pentru securitate națională

Stefana Muresan

Piața neagră a țigaretelor a depășit 40% în nord-est în luna noiembrie

redactia

Case pasive, locuințe inteligente de lux și cartiere construite inclusiv cu infrastructură, la Târgul Imobiliarium din Capitală

Stefana Muresan

Start-up Nation mută sute de firme din Cluj în Sălaj

Nora Dumitrescu

Sistemul automat de încărcare wireless de la Continental: convenabil și eficient

Stefana Muresan

Autostrada Sebeş-Turda. Noi imagini de pe lotul de 17 km

Stefana Muresan

Constructorul clujean Diferit, singurul ofertant pentru un contract de peste 30 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Șapte autobuze noi, achiziționate cu bani europeni, vor sosi la Oradea în luna mai

Traian Dan

Turda își recuperează cinematografele: Tineretului și FoX

Nora Dumitrescu

80 de burse în valoare de peste 51.000 de euro la cursuri online pentru absolvenții de la BAC care nu au luat 10

Stefana Muresan

Reabilitare importantă cu fonduri europene la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brașov

Papuc Irina

Leave a Comment