Eveniment Ultimele stiri

PressHub.ro/BaniEuropeni: Al doilea seminar dedicat jurnaliștilor locali în proiectul “Cohesion Policy in Romania”

Freedom House România continuă proiectul dedicat jurnaliștilor din presa locală și centrală: “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de Comisia Europeană prin DG Regio cu un nou seminar de pregătire pentru participanții în proiect, jurnaliști din presa locală și centrală. Aceștia au scris deja peste 60 dintr-un total de peste 300 de articole menite să arate publicului ce se întâmplă în România cu banii primiți în calitate de stat membru al Uniunii Europene, articole publicate pe platforma inovatoare de presă PressHub, în secțiunea www.PressHub.ro/BaniEuropeni, și în publicațiile partenere.

În cel de-al doilea seminar, jurnaliștii rețelei s-au bucurat de traininguri specifice, menite să ducă mai departe informația de calitate pe tema fondurilor europene, dar nu numai, susținute de experți în comunicarea audiovizuală, online și social media – Constantin Trofin, Victor Cozmei și Ella Moroiu. Am vorbit de asemenea despre antreprenoriatul social în online cu Cătălin Teniță și despre oportunitățile în promovarea conținutului online cu Diana Olar. Am acordat de asemenea, într-un training susținut de Victor Cozmei, o atenție specială domeniului infrastructurii din România – printre cele mai dezbătute atunci când vine vorba despre sprijinul Uniunii Europene și aportul acesteia pentru construirea de drumuri și autostrăzi.

Proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a debutat în luna iulie 2018, cu primul seminar de două zile care a adus laolaltă jurnaliști, specialiști în domeniul gestionării și controlului fondurilor europene, alături de experți în achiziții publice, în scopul de a-i specializa pe ziariști în domeniul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI).

Peste 30 de jurnaliști din presa locală și centrală dobândesc în cadrul acestor seminare noi informații și analizează problemele cu care se confruntă România în gestionarea banilor europeni, o miză crucială pentru dezvoltarea economico-socială a țării. Având la îndemână aceste date, începând cu luna septembrie 2018, jurnaliștii implicați prezintă în peste 300 de articole publicate pe platforma www.PressHub.ro/BaniEuropeni și în publicațiile partenere răspunsuri la întrebări precum:

– Care este rolul politicii de coeziune?
– Cum sunt finanțate proiectele?
– Cum promovăm bunele practici și reducerea birocrației pentru îmbunătățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune?
– Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanțate?
– Cum creștem impactul acestor bani intrați în România?

Majoritatea jurnaliștilor participanți fac parte din rețeaua „Jurnaliști în Serviciul Public”, implicați deja și în alte proiecte ale Freedom House România, precum Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog, Orașul uitat, Tânărul Jurnalist al Anului, Jurnalism de investigație șamd.

Obiectivele proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”:
– promovarea unei mai bune înțelegeri a rolului politicii de coeziune;
– creșterea nivelului de informație cu privire la proiectele finanțate de Uniunea Europeană;
– încurajarea dialogului privind politica de coeziune;
– promovarea schimbării de bune practici și a reducerii birocrației, în scopul de a îmbunătăți transparența, accesibilitatea și eficientizarea fondurilor de coeziune;
– diseminarea informației cu privire la modul de accesare a fondurilor europene și cu privire la proiectele finanțate prin fonduri de coeziune, finalizate sau în curs de desfășurare.

Parteneri: RFI – Radio France Internationale România, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viața Liberă (Galați) și Ziarul de Iași.

Publicații partenere: Banatul Azi, Info Sud-Est, Gazeta de Dimineață, Inroman.ro, Liber în Teleorman, Vrancea24, Cluj Today, Obiectiv – Vocea Brăilei, Arad24.net, Jurnalul Văii Jiului, Zi de Zi, Express de Banat, Hargita Nepe, Monitorul de Suceava, Revista 22, Transilvania Business.
Finanțator: Comisia Europeană, prin DG Regio.

Proiectul “Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a fost selectat în cadrul REGIO – Programul Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Informațiile prezentate nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor proiectului.

Proiect editorial marca Freedom House România, www.PressHub.ro este o platformă de exprimare liberă a unei rețele inovatoare de presă formată din jurnaliști care aleg să se pună în serviciul public. Totodată, PressHub își propune să devină un centru de resurse pentru jurnaliști, un instrument menit să susțină profesionalismul și calitatea muncii lor.

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului și valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări. Din 1998, ne concentrăm pe câteva direcții majore: profesionalizarea presei și specializarea jurnaliștilor; apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justiție; creșterea capacităților manageriale și de comunicare ale administrației publice locale și centrale.

Related posts

„Brașovul pregătit”: Fundația Comunitară colectează donații pentru aprovizionarea Spitalului de Boli Infecțioase

Ion Surdu

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

redactia

Camera de Comerț Sălaj are o nouă conducere. Paul Morar, președinte

Nora Dumitrescu

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

iTech Transilvania by ARIES Transilvania, singurul cluster IT din Sud-Estul Europei certificat Gold Label pentru Excelenţă

redactia

Finanțări de 1,6 milioane de euro pentru șapte orașe și municipii din Bihor

Traian Dan

Proiectul de 355 de milioane de euro al Companiei de Apă „Someș”, aprobat de CE

Ligia Voro

Doi chiriași noi în AFI Tech Park pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați

Ionut Oprea

COS Romania la 20 de ani

redactia

Grupul BRD Société Générale a semnat acordul de finanțare pentru proiectul Record Park

Ionut Oprea

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

CSR Overview

Ionut Oprea

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

Electrolux, cu fabrică în Satu Mare, este pe val: Acțiunile cresc fără precedent, iar profitul a depășit toate estimările

redactia

Casa George Pop de Băsești va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Carrefour va extinde la Cluj programul său de plată cu petul

Nora Dumitrescu

Agraria va deveni o platformă pentru noile tehnologii agricole

Nora Dumitrescu

Încep lucrările la Drumul Bistriței. Investiții de peste 23 mil. lei din fonduri europene

Stefana Muresan

Electrica – plan record de investiţii, în valoare de 900 milioane de lei

Stefana Muresan

Cea mai veche fabrică din Cluj, Remarul 16 Februarie, cifră de afaceri de 73,5 mil. lei, în creştere cu 112%

Stefana Muresan

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Transgaz – procedură pentru numirea unui nou director general

Stefana Muresan

Clujana iese din insolvenţă şi deschide opt noi magazine

redactia

Firma orădeană Valtryp, dublu premiată la „Topul național al firmelor 2019”

Traian Dan

Leave a Comment