Eveniment Ultimele stiri

PressHub.ro/BaniEuropeni: Al doilea seminar dedicat jurnaliștilor locali în proiectul “Cohesion Policy in Romania”

Freedom House România continuă proiectul dedicat jurnaliștilor din presa locală și centrală: “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de Comisia Europeană prin DG Regio cu un nou seminar de pregătire pentru participanții în proiect, jurnaliști din presa locală și centrală. Aceștia au scris deja peste 60 dintr-un total de peste 300 de articole menite să arate publicului ce se întâmplă în România cu banii primiți în calitate de stat membru al Uniunii Europene, articole publicate pe platforma inovatoare de presă PressHub, în secțiunea www.PressHub.ro/BaniEuropeni, și în publicațiile partenere.

În cel de-al doilea seminar, jurnaliștii rețelei s-au bucurat de traininguri specifice, menite să ducă mai departe informația de calitate pe tema fondurilor europene, dar nu numai, susținute de experți în comunicarea audiovizuală, online și social media – Constantin Trofin, Victor Cozmei și Ella Moroiu. Am vorbit de asemenea despre antreprenoriatul social în online cu Cătălin Teniță și despre oportunitățile în promovarea conținutului online cu Diana Olar. Am acordat de asemenea, într-un training susținut de Victor Cozmei, o atenție specială domeniului infrastructurii din România – printre cele mai dezbătute atunci când vine vorba despre sprijinul Uniunii Europene și aportul acesteia pentru construirea de drumuri și autostrăzi.

Proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a debutat în luna iulie 2018, cu primul seminar de două zile care a adus laolaltă jurnaliști, specialiști în domeniul gestionării și controlului fondurilor europene, alături de experți în achiziții publice, în scopul de a-i specializa pe ziariști în domeniul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI).

Peste 30 de jurnaliști din presa locală și centrală dobândesc în cadrul acestor seminare noi informații și analizează problemele cu care se confruntă România în gestionarea banilor europeni, o miză crucială pentru dezvoltarea economico-socială a țării. Având la îndemână aceste date, începând cu luna septembrie 2018, jurnaliștii implicați prezintă în peste 300 de articole publicate pe platforma www.PressHub.ro/BaniEuropeni și în publicațiile partenere răspunsuri la întrebări precum:

– Care este rolul politicii de coeziune?
– Cum sunt finanțate proiectele?
– Cum promovăm bunele practici și reducerea birocrației pentru îmbunătățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune?
– Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanțate?
– Cum creștem impactul acestor bani intrați în România?

Majoritatea jurnaliștilor participanți fac parte din rețeaua „Jurnaliști în Serviciul Public”, implicați deja și în alte proiecte ale Freedom House România, precum Bursele Europene – Jurnaliști în Dialog, Orașul uitat, Tânărul Jurnalist al Anului, Jurnalism de investigație șamd.

Obiectivele proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”:
– promovarea unei mai bune înțelegeri a rolului politicii de coeziune;
– creșterea nivelului de informație cu privire la proiectele finanțate de Uniunea Europeană;
– încurajarea dialogului privind politica de coeziune;
– promovarea schimbării de bune practici și a reducerii birocrației, în scopul de a îmbunătăți transparența, accesibilitatea și eficientizarea fondurilor de coeziune;
– diseminarea informației cu privire la modul de accesare a fondurilor europene și cu privire la proiectele finanțate prin fonduri de coeziune, finalizate sau în curs de desfășurare.

Parteneri: RFI – Radio France Internationale România, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viața Liberă (Galați) și Ziarul de Iași.

Publicații partenere: Banatul Azi, Info Sud-Est, Gazeta de Dimineață, Inroman.ro, Liber în Teleorman, Vrancea24, Cluj Today, Obiectiv – Vocea Brăilei, Arad24.net, Jurnalul Văii Jiului, Zi de Zi, Express de Banat, Hargita Nepe, Monitorul de Suceava, Revista 22, Transilvania Business.
Finanțator: Comisia Europeană, prin DG Regio.

Proiectul “Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a fost selectat în cadrul REGIO – Programul Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Informațiile prezentate nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor proiectului.

Proiect editorial marca Freedom House România, www.PressHub.ro este o platformă de exprimare liberă a unei rețele inovatoare de presă formată din jurnaliști care aleg să se pună în serviciul public. Totodată, PressHub își propune să devină un centru de resurse pentru jurnaliști, un instrument menit să susțină profesionalismul și calitatea muncii lor.

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului și valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări. Din 1998, ne concentrăm pe câteva direcții majore: profesionalizarea presei și specializarea jurnaliștilor; apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justiție; creșterea capacităților manageriale și de comunicare ale administrației publice locale și centrale.

Related posts

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Ligia Voro

Primul strat de asfalt pe șoseaua de mare viteză dintre Mureș și Cluj

Nora Dumitrescu

Antreprenorul Mircea Bulboacă din Sibiu, proprietarul CON-A, cel mai mare constructor român în 2017

Stefana Muresan

Maramureșul a aderat la rețeaua regiunilor transfrontaliere

Nora Dumitrescu

REI Finance: Ultimele luni în care start-up-urile, companiile mici, mijlocii și mari pot primi fonduri nerambursabile de peste 300 mil. EUR pentru proiecte de peste 1 mil. EUR

Papuc Irina

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

Ministrul Transporturilor: “Am deblocat autostrada Sălaj – Bihor”

Nora Dumitrescu

Consultare pentru salariul minim

Traian Dan

Ansamblu rezidențial de 2 milioane de euro pentru tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Romgaz, investiții de 400 mil. euro în modernizarea depozitelor

Stefana Muresan

Incepe tIMOn Targul Imobiliar National, prima editie internationala

Stefana Muresan

JTI România a donat Poliției de Frontieră echipamente de ultimă generaţie

Stefana Muresan

Producătorii de medicamente: “Nu vă mai faceți stocuri de paracetamol și ibuprofen!”

Nora Dumitrescu

Conacul Wass din Românași, inventariat în format 3D

Nora Dumitrescu

La RAR poate fi aflat istoricul daunelor vehiculelor înmatriculate în România

Traian Dan

Exemplu de succes: Blaj – au fost atrași investitori și s-a dezvoltat, după ce șomajul ajunsese la 25%

redactia

Gastronomie “comunistă” la Zalău. Rețele de dinainte de Revoluție, resuscitate

Nora Dumitrescu

NTT DATA Romania a inaugurat laboratorul de inovaţie “INNU18”

Stefana Muresan

Timişoara Air Show 2017, cel mai mare spectacol aerian din vestul ţării

Stefana Muresan

Federația Națională PRO AGRO organizează FARM FOOD FORUM

Stefana Muresan

Producătorul de mobilă Conalcri Prod din Măieruş, judeţul Braşov, afaceri de 6 mil. euro. Printre clienți, retailerii Naturlich și Leroy Merlin

Stefana Muresan

Creștere de aproape 11% a veniturilor Digi Communications NV

Traian Dan

Gusturile Iernii, în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană

redactia

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 18,5% în mai 2017, comparativ cu perioada similară din 2016

Stefana Muresan

Leave a Comment