Transilvania Business
Analize București Lideri si afaceri Ultimele stiri

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

Rezultatele consolidate ale Barometrului de conjunctură economică CCIFER pentru anul 2018 arată că 34% dintre companii consideră că în momentul de față condițiile generale de desfășurare a afacerilor în România sunt nefavorabile, 46% au o percepție neutră și doar 20% apreciază condițiile ca fiind favorabile.

Încrederea în factorul politic atinge pragul cel mai scăzut din punct de vedere istoric, cu 1,8 din 5, cu o regresie accelerată de 0,33 puncte față de anul 2017 și cu mai mult de un punct comparativ cu 2016.

Acest pesimism se reflectă și în percepția cu privire la atractivitatea României care pierde încrederea directorilor generali cu 0,53 puncte.

Percepția unei evoluții negative a factorilor externi companiei (politic, economic, social, de atractivitate) duce la o scădere a perspectivelor pentru companii: profitabilitatea pierde 0,26 puncte față de 2017, evoluția numărului de angajați și a investițiilor pe termen scurt este, de asemenea, redusă.

Barometrul general, agregând toți indicatorii, este de 2,9, în scădere cu 0,23 puncte față de 2017 și de 0,63 puncte față de 2016.

Principalii factori de îngrijorare exprimați de participanții la acest sondaj anual sunt lipsa forței de muncă, creșterea prea rapidă a costurilor forței de muncă pentru a fi compensată prin creșteri din producție, lipsa investițiilor publice pentru deblocarea proiectelor în transport și sănătate, lipsa de predictibilitate reglementară și fiscală, combinată cu instabilitatea politică.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a subliniat recent nevoia de a crește salariul minim, dar prin corelarea cu cresterea profitului în companii si performanța salariaților. Această creștere, necesară pentru a sprijini convergența indicatorilor sociali cu media europeană, trebuie să rămână previzibilă și durabilă pentru a evita în principal destabilizarea întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt cele mai vulnerabile la aceste schimbări.

CCIFER reunește 550 de companii membre cu o cifră de afaceri cumulată de peste 18 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă directe. Coordonator în perioada iulie-decembrie 2018 a comitetului de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României, CCIFER urmărește, împreună cu partenerii săi, implementarea politicilor publice care să sprijine competitivitatea României, în conformitate cu valorile și principiile europene.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Phil Hogan: Plăţile directe pentru fermierii români vor creşte după 2020

redactia

Aeroportul Sibiu, investiții pentru sporirea securității la Summitul UE din mai

Stefana Muresan

Case familiale, locuințe protejate și centre de zi moderne vor fi construite în Timiș cu bani europeni

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More