Analize București Lideri si afaceri Ultimele stiri

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

Rezultatele consolidate ale Barometrului de conjunctură economică CCIFER pentru anul 2018 arată că 34% dintre companii consideră că în momentul de față condițiile generale de desfășurare a afacerilor în România sunt nefavorabile, 46% au o percepție neutră și doar 20% apreciază condițiile ca fiind favorabile.

Încrederea în factorul politic atinge pragul cel mai scăzut din punct de vedere istoric, cu 1,8 din 5, cu o regresie accelerată de 0,33 puncte față de anul 2017 și cu mai mult de un punct comparativ cu 2016.

Acest pesimism se reflectă și în percepția cu privire la atractivitatea României care pierde încrederea directorilor generali cu 0,53 puncte.

Percepția unei evoluții negative a factorilor externi companiei (politic, economic, social, de atractivitate) duce la o scădere a perspectivelor pentru companii: profitabilitatea pierde 0,26 puncte față de 2017, evoluția numărului de angajați și a investițiilor pe termen scurt este, de asemenea, redusă.

Barometrul general, agregând toți indicatorii, este de 2,9, în scădere cu 0,23 puncte față de 2017 și de 0,63 puncte față de 2016.

Principalii factori de îngrijorare exprimați de participanții la acest sondaj anual sunt lipsa forței de muncă, creșterea prea rapidă a costurilor forței de muncă pentru a fi compensată prin creșteri din producție, lipsa investițiilor publice pentru deblocarea proiectelor în transport și sănătate, lipsa de predictibilitate reglementară și fiscală, combinată cu instabilitatea politică.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a subliniat recent nevoia de a crește salariul minim, dar prin corelarea cu cresterea profitului în companii si performanța salariaților. Această creștere, necesară pentru a sprijini convergența indicatorilor sociali cu media europeană, trebuie să rămână previzibilă și durabilă pentru a evita în principal destabilizarea întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt cele mai vulnerabile la aceste schimbări.

CCIFER reunește 550 de companii membre cu o cifră de afaceri cumulată de peste 18 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă directe. Coordonator în perioada iulie-decembrie 2018 a comitetului de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României, CCIFER urmărește, împreună cu partenerii săi, implementarea politicilor publice care să sprijine competitivitatea României, în conformitate cu valorile și principiile europene.

Related posts

Excelenţa, răsplătită la Ziua Naţională a Bălţatei

Ligia Voro

Poșta Română, ATM-uri în oficiile poștale

Stefana Muresan

Zalău va avea pe mână un buget de 52 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

PCF Investment Banking a obținut o finanțare de 7,5 milioane de euro pentru noul proiect Liebrecht & wooD România – al doilea FASHION HOUSE

Papuc Irina

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics din Deva și Europharm Holding din Braşov, printre furnizorii de medicamente ai Spitalului Universitar Elias

Stefana Muresan

Impozite mai mari cu până la 500% pentru proprietarii de terenuri și clădiri neîngrijite din Deva

Ion Surdu

Pubele speciale pentru deșeuri biodegradabile

Traian Dan

Lucrări de reabilitare pe DN 76 Deva – Oradea

Stefana Muresan

Exemplu de mobilizare: Cum s-au reinventat restaurantele în plină criză, cu ajutorul producătorilor locali

Ion Surdu

Banca Transilvania va susține viitorii manageri de fermă din Ardeal

Nora Dumitrescu

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Stefana Muresan

Nuclearelectrica a semnat un contract de market maker cu BRK Financial Group

Ligia Voro

Austriecii de la Rosendahl, nouă hală de producție la Satu Mare, investiție de 3,5 mil. euro

Stefana Muresan

Werk investește 2,5 mil. euro într-o parcare cu 400 de locuri pentru Vox Technology Park

Ionut Oprea

Fermierii bihoreni au primit peste 3,2 milioane de lei pentru motorină

Traian Dan

Sectorul construcțiilor 2021: finanțări, investiții, risk management – LIVE, 30 iulie

Papuc Irina

Rainfall: Cum să nu dai greș cu produsele și serviciile pe care le creezi. Pune clientul la baza strategiei tale!

Transilvania Business

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

Sibiu Quality Days 2019, a 10-a ediție

Nicolae Pop

Logistic and commercial hub in Moldova, best deal: 14 ha of land with buildings and utilities near Barlad Ring Road, close to the highway corridor towards Albita Customs

Ionut Oprea

Investiţie de 3,6 mil. euro pentru realizarea unui incubator de afaceri destinat industriei creative la Oradea

Stefana Muresan

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, scrisoare către prim-ministru: „Am fost ignorați în procesul de redactare a măsurilor de sprijin”

Ion Surdu

Teraplast, dividend de 0,0169 lei și acțiuni gratuite

Stefana Muresan

Leave a Comment