Agricultura Cluj Ultimele stiri

Brânza de Țaga bate la porțile Europei

Clusterul Agro Transilvania (ATC) vrea să transforme brânzeturile maturate în grota din satul Năsal, cu sare de Dej, în produse cu patalama europeană, scrie ziuadecj.ro.

“Ne-am tot gândit ce denumire să îi dăm. Brânzeturile sunt făcute din lapte de la producătorii din acea zonă, procesarea se face în grota de la Țaga, pe care am închiriat-o de la FrieslandCampina, iar sarea este adusă de la Salina Dej. Numele de Transilvania – inclus în denumirea clusterului nostru, creată în 2013 – vinde foarte bine produsele agroalimentare, iar zona noastră de interes include județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj.

Societatea pe care am înființat-o se numește Food Transilvania Market, iar sloganul pe care vrem să îl înregistrăm este “Transilvania acasă”. În domeniul nostru este foarte important să spui de unde vii. Sunt doar cinci produse românești cu indicație protejată recunoscute de Uniunea Europeană.

Pentru produsele cu denumire de origine protejată (DOP) materiile prime trebuie să provină din regiunea de origine unde trebuie să se deruleze toate etapele de producție, iar pentru indicația geografică protejată (IGP) în regiune trebuie să se desfășoare cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare. Este important dacă aceste brânzeturi produse la Cluj vor fi recunoscute de către consumatorii din Europa, care știu să citească eticheta produsului mult mai bine decât noi.

Pe de altă parte, Statele Unite nu vor să recunoască aceste produse certificate în UE. Ei consideră că Champagne nu aparține unei regiuni din Franța, ci este doar o metodă de a produce vinul, așa că vom găsi acolo șampanie de California. Noi vrem să pătrundem cu produsele noastre în SUA, Canada, Asia, Orientul Mijlociu”, a relatat Felix Arion, director general al ATC, potrivit sursei citate.

Related posts

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

Iulius începe lucrările la cea mai înaltă clădire de birouri din România

Stefana Muresan

ATENOR announces the obtaining of the Building Permit for @EXPO project

Ionut Oprea

România, locul trei în UE, în privința fermelor conduse de femei

redactia

ASF: Statutul de piață emergentă al BVB, un pas important pentru dezvoltarea economică

Ligia Voro

48 de ore în căutarea drumului de fier

redactia

Bosch, desemnat ca primă opțiune pentru inginerii din Cluj

Nora Dumitrescu

Atenționare eJobs – tentativă de fraudă

Ligia Voro

Demersuri pentru cel mai aşteptat parc al Clujului

Stefana Muresan

Tim Beaudin appointed CEO of P3 Logistic Parks

Ligia Voro

NTT DATA Romania a inaugurat laboratorul de inovaţie “INNU18”

Stefana Muresan

Lidl va finanța proiecte de mediu și educație din orașele Ardealului

Nora Dumitrescu

Academie în domeniul automobilismului, la Timișoara

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

Traian Dan

MADR: Peste 6.000 de cereri pentru sprijinului financiar pentru tomate

Stefana Muresan

Cehii de la Penta Investments, deținătorii Sensiblu, cumpără jumătate din farmaciile Belladonna

redactia

Brașov: Reinert, afaceri de peste 89 de milioane de lei

Stefana Muresan

Britanicii de la Castrol donează echipament medical în Transilvania

Nora Dumitrescu

Industria națională de apărare a dezvoltat și produs un scaner termic de concepție 100% românească

Ion Surdu

Savantul din Aiud, Sergiu Pașca, finanțare de 2,5 mil. dolari de la Zuckerberg

Stefana Muresan

Străinii cumpără tot mai mult pământ în Arad

Stefana Muresan

Aliz Kosza şi dimensiunile echilibrului în leadership

redactia

2 ore de educație altfel – timpul potrivit pentru a te pregăti de viitor

Ligia Voro

ABSL a premiat online cele mai inovative proiecte ale industriei de business services

Papuc Irina

Leave a Comment