Analize Energie Ultimele stiri

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în faţa unor posibile scumpiri a gazului natural peste nivelul de suportabilitate al acesteia, informează un comunicat al Ministerului Energiei.

“Precizăm că orice opinie oficială a Ministerului Energiei este transmisă prin vocile autorizate ale Ministerului Energiei şi nu prin voci care nu-şi asumă o identitate. În acelaşi timp, menţionăm că proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în fata unor posibile scumpiri a gazului natural, peste nivelul de suportabilitate al acesteia”, se menţionează în comunicat.

Reacţia Ministerului Energiei vine după ce surse din acest minister au precizat miercuri pentru AGERPRES că o plafonare a preţului la gaze nu se justifică în prezent, pentru că nu există situaţii de monopol în piaţă, iar o astfel de măsură i-ar avantaja pe marii consumatori de gaze, pe importatori şi pe Gazprom.

Ministerul Energiei precizează ca informaţiile citate de AGERPRES ca “surse ministeriale” sub titlul “Plafonarea preţului gazelor nu se justifică! Măsura i-ar avantaja pe consumatorii industriali şi pe Gazprom” nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Energiei.

Specialiştii citaţi de AGERPRES au susţinut că “în acest moment, o plafonare a preţului gazelor nu se justifică, întrucât în piaţă nu există monopol şi avem şi o sursă externă, de import”.

Potrivit acestora, măsura nu ar avea niciun impact pentru consumatorii casnici în această iarnă, întrucât companiile care furnizează gaze populaţiei au achiziţionat deja cantităţile necesare încă din vară, când preţurile erau mai mici.

“Într-adevăr, există acum pe bursa de gaze şi preţuri de peste 100 de lei pe MWh, însă acestea sunt cantităţi mici, pentru consumatorii industriali”, au spus specialiştii.

În opinia lor, câştigătorii unei măsuri de plafonare a preţului sunt marii consumatori de gaze, care vor cumpăra la preţul stabilit de Guvern, adică 68 de lei pe MWh, nu la preţul pieţei de acum.

“La acest preţ, este de aşteptat să crească şi consumul industrial de gaze, ceea ce va însemna un import mai mare. Astfel că vor câştiga şi cei care importă gaze şi furnizorul extern al României, Gazprom”, au mai spus sursele citate.

Experţii citaţi au adăugat că, şi dacă nu se va aplica măsura, semnalul lansat în piaţă este dezastruos.

“România a dat un semn că luptă împotriva UE, că nu respectă obligaţiile din tratatul de aderare, că nu respectă principiul de piaţă liberă. Investitorii nu vor mai investi, pentru că vor şti că riscul este foarte mare”, au mai arătat specialiştii din minister.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

“Stabilirea unui plafon privind preţul la gaze este altă măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii în diferite sectoare de activitate arată foarte clar un dispreţ, putem spune, faţă de ce înseamnă economia din România, un comportament desigur în baza unor legi existente, un comportament incorect faţă de ce înseamnă economia din România, unde aceste companii şi-au găsit proiecte, dezvoltă proiecte, dar care prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze să spunem, aplică preţuri, sau sunt diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţul de producţie şi preţul pe care consumatorul final îl plăteşte. Aşa că se propune o limitare de 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali, şi consumatorilor casnici din industrie nu poate depăşi valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.

El a subliniat că necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul “incorect” aplicat de producătorii care vând gaz natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie.

Ministrul Finanţelor a lansat ideea plafonării preţului la gaze naturale şi în vara acestui an, arătând că, deşi comunistă până la un punct, această măsură este necesară întrucât pe piaţa nu există concurenţă.

Related posts

Medicina viitorului în tratamentul AVC prezentată la Târgu Mureș

Ligia Voro

Max Mara, Luisa Cerano sau Paper London, printre clienții fabricii de textile Târna­va din Sighişoara

Stefana Muresan

Poziția industriei de protecția plantelor din România cu privire la aprovizionarea cu produse de protecția plantelor

Ligia Voro

Soluții pentru fermierii români: agricultură ecologică, forme asociative, consultanță

Stefana Muresan

Sute de antreprenori lansați în Ardeal printr-un proiect european

Nora Dumitrescu

UBB, singura universitate românească inclusă în cel mai recent clasament Times Higher Education

redactia

Energia românească, cauză și soluție în criză?

Transilvania Business

Clujul își modernizează șoselele din zonele montană și metropolitană

Nora Dumitrescu

Firmele testate de către vizitatori la Noaptea Companiilor

Ligia Voro

Oriflame echipează împotriva coronavirusului spitale din Alba și Sălaj

Nora Dumitrescu

CJ Alba, împrumut de 7 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrări de infrastructură

Stefana Muresan

Licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Brașovului a fost reluată: Valoarea serviciilor: 5 milioane de lei

Papuc Irina

Afacerea de familie Agro Radu din Păuleşti, vânzări de circa 6 milioane euro

Stefana Muresan

TalentA – Program gratuit de instruire destinat femeilor inovatoare din agricultură, lansat în România

Transilvania Business

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Ansamblul cultural Vulturul Negru din Oradea, reabilitat cu 23 mil. lei

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru sectorul de autostradă Nușfalău – Suplacu de Barcău

Traian Dan

Producţia de struguri de masă a crescut cu 74% faţă de anul 2017

redactia

Subway va dona mii de sandvișuri bătrânilor și copiilor din Cluj

Nora Dumitrescu

Gilău-Nădășelu va fi conectată la Autostrada Transilvania. La sfârșitul lunii, recepția lucrărilor de la Gilău

redactia

VINVEST 2018, o ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Covasna County – Land of Mansions

Transilvania Business

O delegaţie a Fondului suveran de investiţii din Qatar, la București

Ligia Voro

Aeroportul Sibiu: numărul pasagerilor a crescut cu aproape o treime

redactia

Leave a Comment