Analize Energie Ultimele stiri

Ministerul Economiei: Proiectul de OUG privind plafonarea preţului la gaze, asumat de Guvern pentru protecţia populaţiei

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în faţa unor posibile scumpiri a gazului natural peste nivelul de suportabilitate al acesteia, informează un comunicat al Ministerului Energiei.

“Precizăm că orice opinie oficială a Ministerului Energiei este transmisă prin vocile autorizate ale Ministerului Energiei şi nu prin voci care nu-şi asumă o identitate. În acelaşi timp, menţionăm că proiectul Ordonanţei de Urgenţă care prevede un set de măsuri, printre care şi plafonarea preţului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecţia populaţiei, în fata unor posibile scumpiri a gazului natural, peste nivelul de suportabilitate al acesteia”, se menţionează în comunicat.

Reacţia Ministerului Energiei vine după ce surse din acest minister au precizat miercuri pentru AGERPRES că o plafonare a preţului la gaze nu se justifică în prezent, pentru că nu există situaţii de monopol în piaţă, iar o astfel de măsură i-ar avantaja pe marii consumatori de gaze, pe importatori şi pe Gazprom.

Ministerul Energiei precizează ca informaţiile citate de AGERPRES ca “surse ministeriale” sub titlul “Plafonarea preţului gazelor nu se justifică! Măsura i-ar avantaja pe consumatorii industriali şi pe Gazprom” nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Energiei.

Specialiştii citaţi de AGERPRES au susţinut că “în acest moment, o plafonare a preţului gazelor nu se justifică, întrucât în piaţă nu există monopol şi avem şi o sursă externă, de import”.

Potrivit acestora, măsura nu ar avea niciun impact pentru consumatorii casnici în această iarnă, întrucât companiile care furnizează gaze populaţiei au achiziţionat deja cantităţile necesare încă din vară, când preţurile erau mai mici.

“Într-adevăr, există acum pe bursa de gaze şi preţuri de peste 100 de lei pe MWh, însă acestea sunt cantităţi mici, pentru consumatorii industriali”, au spus specialiştii.

În opinia lor, câştigătorii unei măsuri de plafonare a preţului sunt marii consumatori de gaze, care vor cumpăra la preţul stabilit de Guvern, adică 68 de lei pe MWh, nu la preţul pieţei de acum.

“La acest preţ, este de aşteptat să crească şi consumul industrial de gaze, ceea ce va însemna un import mai mare. Astfel că vor câştiga şi cei care importă gaze şi furnizorul extern al României, Gazprom”, au mai spus sursele citate.

Experţii citaţi au adăugat că, şi dacă nu se va aplica măsura, semnalul lansat în piaţă este dezastruos.

“România a dat un semn că luptă împotriva UE, că nu respectă obligaţiile din tratatul de aderare, că nu respectă principiul de piaţă liberă. Investitorii nu vor mai investi, pentru că vor şti că riscul este foarte mare”, au mai arătat specialiştii din minister.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

“Stabilirea unui plafon privind preţul la gaze este altă măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii în diferite sectoare de activitate arată foarte clar un dispreţ, putem spune, faţă de ce înseamnă economia din România, un comportament desigur în baza unor legi existente, un comportament incorect faţă de ce înseamnă economia din România, unde aceste companii şi-au găsit proiecte, dezvoltă proiecte, dar care prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze să spunem, aplică preţuri, sau sunt diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţul de producţie şi preţul pe care consumatorul final îl plăteşte. Aşa că se propune o limitare de 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali, şi consumatorilor casnici din industrie nu poate depăşi valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.

El a subliniat că necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul “incorect” aplicat de producătorii care vând gaz natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie.

Ministrul Finanţelor a lansat ideea plafonării preţului la gaze naturale şi în vara acestui an, arătând că, deşi comunistă până la un punct, această măsură este necesară întrucât pe piaţa nu există concurenţă.

Related posts

Centru de curierat de 22 de milioane de euro la Cluj

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Mihaela Pușcașu, Managing Partner Vital HR – „Această pandemie ne-a făcut să conștientizăm că digitalizarea este un must ce nu poate fi amânat”

Ion Surdu

CJ Timiș lucrează la un acord cu Transgaz pentru accesul gospodăriilor din județ la gazele naturale

Robert Bloancă

Grupul elvetian Artemis creeaza un cluster industrial in vestul tarii

Ionut Oprea

Recrutările de personal din Ardeal se mută în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

ASF a publicat primul raport privind stabilitatea piețelor financiare nebancare

Ligia Voro

Transgaz, cerere de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Automotive Expo & B2B Meetings – Constructorii auto au nevoie de mai mulți furnizori care să producă în România

Stefana Muresan

Un nou traseu Via Ferrata în Bihor

Traian Dan

Cluj: Aproape 300 de km de drumuri judetene pe care s-a turnat asfalt in ultimii doi ani

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] European funding: keywords for the largest urban renewal project in Romania!

Transilvania Business

Start-up orădean în domeniul IT, finanţat cu 7 milioane de dolari de Google

Traian Dan

Opera Plaza din Cluj-Napoca: 80% din clienți sunt din SUA, Marea Britanie, China, Israel sau ţările nordice

Stefana Muresan

Spațiul pentru Summit-ul UE de la Sibiu, amenajat de o firma din Satu Mare

redactia

Giganții Porsche și NTT finanțează viitorii IT-iști vorbitori de germană

Nora Dumitrescu

ITALTEXTIL Sărata, afaceri de 61,8 mil. euro din mătăsuri pentru Louis Vuitton și Hermes

Stefana Muresan

Sala Polivalentă din Oradea, încălzită cu energie geotermală din fonduri norvegiene

Traian Dan

Kastamonu Reghin, investiții de 4 mil. euro în cea de-a treia linie de melaminare a PAL-ului

redactia

Emilia Tepes, the new Business Development Manager in Transylvania for CTP

Ionut Oprea

Wizz Air, noi planuri de dezvoltare in Iasi

Stefana Muresan

Primăria Sibiu vrea să extindă zonele de parcări cu plată

Papuc Irina

GSP va fora în Marea Neagră pentru Black Sea Oil&Gas

Stefana Muresan

Bosch, al doilea cel mai dorit angajator din industria automotive din România

Papuc Irina

Companie a grupului Peppermint, Ertex International, o firmă de top în domeniul textil european

Stefana Muresan

Leave a Comment