Ultimele stiri

Proiect de reeșalonare pentru companiile cu datorii la stat, pe cel mult șapte ani

Firmele cu datorii la ANAF, inclusiv firmele controlate de stat, vor putea primi un ajutor, respectiv înlesniri la plată pe o perioadă de cel mult șapte ani, la cerere. Acest mecanism, care va fi o alternativă la eșalonarea la plată din prezent, va fi disponibil timp de șase luni.

Potrivit unui proiect de Ordonanta a Guvernului, companiile cu datorii la ANAF, inclusiv cele controlate de stat, vor putea primi un ajutor sub forma unor inlesniri la plata pentru o perioada de cel mult sapte ani, la cerere. Acest mecanism, ce reprezinta o alternativa la esalonarea la plata din prezent, va fi disponibil timp de sase luni de la data intrarii in vigoare a viitoarei ordonante.
Pentru acordarea unei inlesniri la plata de catre organul fiscal central, dupa cum se arata in proiectul de ordonanta, debitorul trebuie sa nu poata beneficia de esalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala si, in acelasi timp, sa prezinte un plan de restructurare, intocmit de un expert independent, din care sa rezulte capacitatea de a plati obligatiile bugetare principale restante. De asemenea, compania trebuie sa nu se afle in procedura insolventei, sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare si sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. Certificatul este, de asemenea, necesar in vederea acordarii inlesnirii la plata, odata ce debitorul depune la organul fiscal competent cererea de solicitare a inlesnirii la plata, impreuna cu planul de restructurare.
In textul ordonantei se mai arata ca, „in scopul salvarii de la insolventa a contribuabililor, se propune un mecanism alternativ procedurii de acordare a esalonarii la plata, respectiv un mecanism de acordare a inlesnirilor la plata pe o perioada de maximum 7 ani, la cererea debitorilor persoane juridice, de drept public sau privat. De acest mecanism pot beneficia toti contribuabilii, persoane juridice de drept public sau privat, fara nicio discriminare, respectiv atat persoanele juridice de drept privat constituite, in mod liber, in una dintre formele prevazute de lege, cat si persoanele juridice de drept public infiintate prin lege sau prin acte ale autoritatilor administratiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevazute de lege”.
O asemenea masura va putea fi aplicata pe o perioada limitata de timp, astfel incat contribuabilul care se afla in aceasta situatie sa ia o decizie cu privire la situatia sa, in sensul de a-si restructura compania si de a plati datoriile. Astfel, planul de restructurare va cuprinde, in mod obligatoriu, masurile de restructurare cu termene clare de implementare, perioada necesara pentru inlesnirea la plata, precum si cuantumul si termenele de plata a ratelor stabilite printr-un grafic de plata, situatia patrimoniala a debitorului, testul creditorului privat prudent si informatii referitoare la cauzele pentru care debitorul nu poate beneficia de esalonarea la plata conform Codului de procedura fiscala.

Related posts

Povestea familiei Talpeș, deținătoarea Bitdefender – afacere evaluată la peste 600 mil. de euro, subiectul unui reportaj al BBC

Stefana Muresan

Investitorii străini fac legea în Ardeal

Nora Dumitrescu

Societățile de distribuție a energiei electrice din Ardeal vor fuziona

Nora Dumitrescu

Alba Iulia: Antreprenorul Ioan Istrate, fondatorul producătorului de înghețată Alpin 57 Lux, construiește aproape 500 apartamente

Stefana Muresan

NEPI Rockcastle amână deschiderea Shopping City Târgu Mureș

Ligia Voro

33% din lucrările la zidurile Cetății Oradea, efectuate

Ligia Voro

Banca Transilvania, premiată de ASF pentru responsabilitate socială

Stefana Muresan

Gran Via finalizează Timișoara 58

Papuc Irina

Patru oferte pentru drumul care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Traian Dan

177 abonamente gratuite la Untold oferite de organizatori

A. I.

Importatorul de piese auto Autonet din Satu Mare, depozit de 30.000 mp în Cluj

Stefana Muresan

Irlandezii profită de Brexit. Vor să investească la Cluj

Nora Dumitrescu

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 22-26 mai, Cluj-Napoca si Turda

Stefana Muresan

Sibiul va avea o stație pentru tratarea anuală a 45.000 tone de deșeuri

redactia

Un nou eveniment Portfolio Farm a fost organizat în centrul țării

Transilvania Business

În top după cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR

Ligia Voro

Fundația Polisano donează Spitalului Judeţean Sibiu suma de 100.000 lei

Ion Surdu

Județul Cluj – prezență inedită la primul târg internațional de turism al anului 2018

Stefana Muresan

Imobiliare.ro: Topul celor mai scumpe apartamente din ţară

Stefana Muresan

Compania clujeană Cyscale a fost listată pe SeedBlink

Nora Dumitrescu

Finanțări pentru IMM-uri prin programul IMM Invest Romania

Traian Dan

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

Mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanta majora

redactia

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

Traian Dan

Leave a Comment