Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de reeșalonare pentru companiile cu datorii la stat, pe cel mult șapte ani

Firmele cu datorii la ANAF, inclusiv firmele controlate de stat, vor putea primi un ajutor, respectiv înlesniri la plată pe o perioadă de cel mult șapte ani, la cerere. Acest mecanism, care va fi o alternativă la eșalonarea la plată din prezent, va fi disponibil timp de șase luni.

Potrivit unui proiect de Ordonanta a Guvernului, companiile cu datorii la ANAF, inclusiv cele controlate de stat, vor putea primi un ajutor sub forma unor inlesniri la plata pentru o perioada de cel mult sapte ani, la cerere. Acest mecanism, ce reprezinta o alternativa la esalonarea la plata din prezent, va fi disponibil timp de sase luni de la data intrarii in vigoare a viitoarei ordonante.
Pentru acordarea unei inlesniri la plata de catre organul fiscal central, dupa cum se arata in proiectul de ordonanta, debitorul trebuie sa nu poata beneficia de esalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala si, in acelasi timp, sa prezinte un plan de restructurare, intocmit de un expert independent, din care sa rezulte capacitatea de a plati obligatiile bugetare principale restante. De asemenea, compania trebuie sa nu se afle in procedura insolventei, sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare si sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. Certificatul este, de asemenea, necesar in vederea acordarii inlesnirii la plata, odata ce debitorul depune la organul fiscal competent cererea de solicitare a inlesnirii la plata, impreuna cu planul de restructurare.
In textul ordonantei se mai arata ca, „in scopul salvarii de la insolventa a contribuabililor, se propune un mecanism alternativ procedurii de acordare a esalonarii la plata, respectiv un mecanism de acordare a inlesnirilor la plata pe o perioada de maximum 7 ani, la cererea debitorilor persoane juridice, de drept public sau privat. De acest mecanism pot beneficia toti contribuabilii, persoane juridice de drept public sau privat, fara nicio discriminare, respectiv atat persoanele juridice de drept privat constituite, in mod liber, in una dintre formele prevazute de lege, cat si persoanele juridice de drept public infiintate prin lege sau prin acte ale autoritatilor administratiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevazute de lege”.
O asemenea masura va putea fi aplicata pe o perioada limitata de timp, astfel incat contribuabilul care se afla in aceasta situatie sa ia o decizie cu privire la situatia sa, in sensul de a-si restructura compania si de a plati datoriile. Astfel, planul de restructurare va cuprinde, in mod obligatoriu, masurile de restructurare cu termene clare de implementare, perioada necesara pentru inlesnirea la plata, precum si cuantumul si termenele de plata a ratelor stabilite printr-un grafic de plata, situatia patrimoniala a debitorului, testul creditorului privat prudent si informatii referitoare la cauzele pentru care debitorul nu poate beneficia de esalonarea la plata conform Codului de procedura fiscala.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Autoliv

Autoliv atrage tot mai mulţi ingineri în Tech Center-ul său de la Braşov

Articolul următor

Patru noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share