Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Costurile de producție în agricultură, comparativ cu cele din vestul Europei

facilităţi

Fermierii români nu au acces la același nivel de finanțare, deși au aceleași prețuri la inputuri și chiar costuri mai mari în exploatații în comparație cu colegii agricultori din vestul Europei, arată europarlamentarul Daniel Buda.

 

”Suntem deja actori pe aceeaşi piaţă unică. Iar la capitolul costuri, avem acelaşi nivel, ba chiar, dintr-o anumită perspectivă, avem costuri mai ridicate de producţie, comparativ cu un fermier din Vest. De ce? Pentru că noi avem preţul la combustibil mai mare sau la fel ca statele din Vest, iar noi nu avem, din păcate, peste tot în România, capacitatea de a cumpăra tehnologia agricolă, utilajele agricole, care să ne permită o reducere a costurilor prin ceea ce înseamnă o singura trecere, mai multe operațiuni, respectiv, arat, discuit, semănat administrat îngrășăminte. Altfel spus, dacă în Franța, de exemplu, fermierul dispune de utilajele care îi permit ca la o singură trecere să are, dar şi să administreze îngrășăminte şi bineînțeles, să și însămânţeze, în România acest lucru se face din 3-4 operațiuni! Iată de ce putem spune că aceste costuri sunt mai mari în România”, a declarat Daniel Buda în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca.

A venit momentul ca fermierilor români să li se facă dreptate, consideră europarlamentarul român, arătând că este nevoie de o convergență a plăților directe, astfel încât sumele ce se acordă fermierilor noștri să fie la același nivel cu cele din Occident. ”La şedinţele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, al cărei membru sunt, am discutat extrem de mult despre convergenţă şi despre egalizarea subvenţiilor fermierilor în cadrul dezbaterilor pentru avizul pe Politica Agricolă Comună. Discuțiile au fost destul de aprinse, explicându-le colegilor că fermierii din estul Europei nu trebuie să fie fermieri de mâna a doua, iar prin menținerea acestor diferențieri, practic. În mod indirect, fură forța de muncă din aceste zone. Asta pentru că fermierii din est nu au posibilitatea de a plăti la același nivel un culegător de roșii sau de struguri de exemplu. Ceea ce este inadmisibil! Aproape toată industria îngrăşămintelor este comparabilă ca preţ cu cea din afara României. Seminţele, ierbicidele sunt la acelaşi preţ”.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Locuinţe la preţul de doar 1 dolar într-o localitate pitorească

Articolul următor

Președinția română a Consiliului UE a finalizat procesul de adoptare a primului dosar în domeniul afacerilor economice și financiare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share