Solicitanţii care depun proiecte pentru investiţii în exploataţii pomicole pot primi finanţare inclusiv pentru plantaţii de dud şi goji, potrivit versiunii finale a Ghidului solicitantului pentru investiţii în exploataţii pomicole finanţate prin submăsura 4.1a din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), publicată, miercuri, de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Potrivit unui comunicat al instituţiei, documentul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, la secţiunea “Investiţii PNDR”.
“Versiunea finală a Ghidului vine cu o serie de clarificări cu privire la dimensiunea economică a exploataţiilor agricole pentru solicitanţii care depun mai multe proiecte în aceeaşi sesiune. O noutate în ceea ce priveşte investiţiile ce pot fi sprijinite prin intermediul acestei submăsuri este reprezentată de introducerea speciilor dud şi goji, specii în cazul cărora pentru cheltuielile generate de înfiinţarea plantaţiilor se va aplica procedura de achiziţii de bunuri şi servicii a AFIR. De asemenea, AFIR va obţine Extrasul de Carte Funciară aferent imobilului pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitant în Cererea de Finanţare, în secţiunea dedicată. Recomand tuturor solicitanţilor să analizeze Ghidul cu atenţie pentru a putea, ulterior, să completeze corect cererile de finanţare şi să prezinte toate documentele solicitate”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Prin intermediul submăsurii 4.1a, se acordă fonduri nerambursabile de maximum 1,05 milioane de euro, cu o intensitate a sprijinului acordat de 50%, cu majorare până la 90% din totalul cheltuielilor eligibile, în funcţie de beneficiar (tânăr fermier/forme asociative) şi de investiţie (ecologică/investiţii în zone cu constrângeri naturale etc.).
Totodată, solicitanţii din teritoriul ITI Delta Dunării vor putea depune proiectele în cadrul sesiunii deschise la nivel naţional, cu respectarea Strategiei ITI.
AFIR precizează că, pe pagina de internet www.afir.info (secţiunea Investiţii PNDR), au fost publicate, alături de versiunea finală a Ghidului solicitantului, şi anexele aferente acestuia, necesare pentru întocmirea unui proiect, inclusiv Cererea de Finanţare pe care beneficiarii o pot testa şi pregăti în vederea depunerii.