București Energie Energy Mirror Of Romania Investitii Mureș Sibiu Slider Ultimele stiri

FOTO-VIDEO: Constructorii centralei noi de la Iernut au promis recuperarea lunilor de întârziere

Noua centrală termoelectrică de la Iernut se află la un stadiu fizic al lucrărilor civile și industriale de 74%, în timp ce cele electrice au trecut de 60%. Investiția care ar trebui să fie finalizată până la 31 ianuarie 2020 înregistrează în jur de 3-4 luni de întârziere, însă constructorii Romelectro și Duro Felguera i-au dat joi asigurări ministrului Energiei, Anton Anton, care a vizitat șantierul, că acestea vor fi recuperate. Investiția în noua centrală de 430 MW a Romgaz se cifrează la 269 de milioane de euro, fără TVA, cea mai importantă investiție în sectorul energetic din ultimii mai bine de 10 ani.

Progresul fizic al lucrărilor față de acum trei luni și jumătate când am vizitat șantierul se vede cu ochiul liber pe șantierul Romelectro-Duro Felguera, companiile care au fost contractate de Romgaz pentru execuția la cheie a unei centrale termoelectrice noi

Cele două generatoare pe aburi sunt pe poziții, urmează să fie amplasate transformatoarele, ceea ce va presupune pregătirea unei întregi infrastructuri.

 

 

“Lucrările se vor desfășura cu ajutorul unei macarale de mare capacitate, de 600 de tone, pe șenile, aici va fi instalată, pregătită infrastructura, presiunea la sol este foarte mare pentru această macara și necesită o pregătire deosebită. Cu aceeași macara, după ce vor fi amplasate pe fundație transformatoarele vom ridica podul rulant în mijlocul sălii mașinilor, 50 de tone forță, are două cârlige, unul de 5, altul de 50 de tone, și podul din deschiderea C, în zona turbinelor cu gaz, 11 și 12”, a explicat Liviu Bucur – manager de proiect Romelectro, la vizita de joi, 7 februarie, a ministrului Energiei, Anton Anton, pe șantierul noii centrale termoelectrice.

Nu sunt însă singurele lucrări care sunt în desfășurare.

“Vom face preansamble, 23 de bucăți pentru BOB. Estacada principală pe care vor fi montate țevile de legătură între cazane și turbinele cu aburi. Sunt undeva 400 de tone de montat, distanța este foarte mare, vom arunca preansamble de 20 de tone, undeva la 50 de m distanță, în spate vom amplasa două macarale turn care vor lucra una  peste alta, una la 50 m, iar cealaltă la 60 de m, iar aici în frontul sălii mașinilor vom avea a treia macara pentru învelitoare”, a mai precizat managerul de proiect.

Lucrări de montaj sunt în derulare și pe structura sălii mașinilor. În șantier observăm chiar și alpiniști care au fost contractați pentru urgentarea lucrărilor ca să nu mai fie folosite schele și instalații de ridicat.

 

Întârzieri de 3-4 luni

 

Cu toate acestea, graficul de lucrări este întârziat cu 3-4 luni, cum avea să remarce ministrul Energiei, Anton Anton.

 

 

“Ritmul lucrărilor, eu mi-aș dori să fie mai ridicat, mai intens. Sigur, au existat tot felul de povești relativ obiective, dacă începem și vorbim despre faptul că la început, când au ajuns pe teren, au constatat că trebuie puși piloni și trebuie alt fel de fundație. Noi sperăm și ni s-au dat asigurări astăzi de către constructor, de către proiectanți, de către managementul de proiect că aceste întârzieri vor fi recuperate”, a declarat acesta.

Stadiul fizic al lucrărilor sunt destul de avansate însă, astfel că există certitudinea că, anul viitor, centrala va fi pusă în funcțiune.

„Ca orice investiție este măcinată de neprevăzut. În prima fază a fost apariția necesității unor piloți suplimentari la fundație, care a generat o întârziere de aproape 4 luni, încercăm să o recuperăm. În acest moment, construcţiile civile şi industriale sunt realizate în proporţie de 74%, ceea ce aţi putut vedea şi cu ochiul liber în şantier. În ceea ce priveşte partea tehnică, electrică, sunt undeva la 60 şi ceva la sută. Anul viitor se va finaliza negreşit”, a subliniat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz SA Mediaș, compania beneficiară a lucrării.

Însă oficialul guvernamental a apreciat că investiția de la Iernut este cea mai importantă după cea de la Unitatea II a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, inaugurată oficial în 5 octombrie 2007.

“De la Unitatea II de la Cernavodă nu a existat o investiție mai importantă, cred. Asta înseamnă o investiție de 270 de milioane de euro. Această investiție înlocuiește vechea centrală, care și-a făcut datoria cu vârf și îndesat, dar care nu mai poate funcționa în condițiile actuale. Centrala nouă are randamentul cam de două ori mai mare decât cea veche, adică ardem la aceeași putere jumătate din cantitatea de gaz pe care o ardeam înainte, ceea ce înseamnă că am ajuns în zilele noastre cu tehnologia față de tehnologia din anii 60”, a spus ministrul Anton Anton.

 

Randament de 56,42%

Când va fi gata, noua centrală, cu ciclu combinat gaze-abur, va fi formată din patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

“În turbina pe gaze se arde gazul care generează la generator tensiune electromotoare și face curent. Din gazele fierbinți care au antrenat turbina cu gaze intră în cazanul recuperator, acolo nu mai ardem alt gaz, se produce abur, care antrenează turbina pe aburi. Și astfel dintr-o singură ardere producem de două ori energie electrică”, Angela Bircea, director tehnic interimar al Sucursalei Romgaz de Producție Energie Electrică Iernut.

Noua centrală va avea un randament de 56,42% față de 38% cea veche, care funcționează din 1963.

De altfel, centrala veche va ieși încet-încet din uz.

„În acest moment centrala veche merge cu 400 Megawatt, trei grupuri, unul de 200 MW, două de câte 100 MW. Undeva, pe la mijlocul anului 2019, din cauza necesităţilor de interconectare cu centrala nouă va ieşi din funcţiune şi grupul 5, de 200 MW şi atunci vor rămâne grupurile 1-4, cu 200 MW în total”, a arătat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Oricum, fără investiții pentru reducerea poluării cu oxizi de azot, centrala veche nu va mai funcționa din iulie 2020 din aceste motive de mediu.

Contractul pentru execuția investiției „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut a fost câștigat, în 2016, de asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA, iar durata contractului este de 36 de luni.

Termocentrala de la Iernut se află în patrimoniul Romgaz din 2013, când a fost preluată de la Elcen pentru stingerea unor datorii.

Ligia VORO

Related posts

Primăria Oradea, investiție de 7,7 mil. euro într-un pasaj suprateran pe şoseaua de centură

Stefana Muresan

Tablă inteligentă şi tablete pentru elevi, proiect pe fonduri europene

redactia

B | Teme fierbinți disecate la FOREN 2016

ROMGAZ și SOCAR au încheiat un Memorandum de Înțelegere

Ligia Voro

Președintele ANAT: Încasările din turism au urcat cu circa 20%

Stefana Muresan

Misiune economică internaţională, vizită de lucru în “Oraşul viorilor”. „Romanian Investment Zoom” la Reghin

Stefana Muresan

Schemă de ajutor de 4,6 mil. lei destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Stefana Muresan

Constructorul arădean P.A.B. aparținând omului de afaceri Ion Sandu, angajări masive

Stefana Muresan

Maramureșul își va promova oferta turistică în capitală

Nora Dumitrescu

ASA Cons a început lucrările la Dedeman Lugoj

Nora Dumitrescu

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

CJ Arad, împrumut de 50 mil. lei pentru reabilitarea a două drumuri județene

Stefana Muresan

„Am avut de ales: mergem în șomaj tehnic sau căutăm soluții”. Compania din automotive Moveos va produce săptămânal până la 18.000 de combinezoane

Papuc Irina

Bistrița Năsăud: Proiect de 50 mil. euro pentru reabilitarea barajului Colibița

redactia

Piața imobiliară mondială de clădiri comerciale se menține pe creștere

Traian Dan

New lease agreement signed for SPDI

Ionut Oprea

Timișoara: Pod identic cu Hulme Arch Bridge din Manchester, finalizat în 2020

Stefana Muresan

Mulberry Development a dat în folosință ISHO Parking

Ligia Voro

Încep lucrările de reparații pe sectorul de beton al Autostrăzii Soarelui 

Ligia Voro

Licitație de 3.8 milioane euro, fonduri europene, pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Suspendarea temporară a producției fabricilor Ford din Europa se prelungește

Ligia Voro

Asociaţiile civice care militează pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş solicită declararea autostrăzii drept obiectiv de interes strategic naţional

redactia

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

Mercedes-Benz și Suzuki din Ungaria reiau săptămâna viitoare producția

Traian Dan

Leave a Comment