București Energie Energy Mirror Of Romania Investitii Mureș Sibiu Slider Ultimele stiri

FOTO-VIDEO: Constructorii centralei noi de la Iernut au promis recuperarea lunilor de întârziere

Noua centrală termoelectrică de la Iernut se află la un stadiu fizic al lucrărilor civile și industriale de 74%, în timp ce cele electrice au trecut de 60%. Investiția care ar trebui să fie finalizată până la 31 ianuarie 2020 înregistrează în jur de 3-4 luni de întârziere, însă constructorii Romelectro și Duro Felguera i-au dat joi asigurări ministrului Energiei, Anton Anton, care a vizitat șantierul, că acestea vor fi recuperate. Investiția în noua centrală de 430 MW a Romgaz se cifrează la 269 de milioane de euro, fără TVA, cea mai importantă investiție în sectorul energetic din ultimii mai bine de 10 ani.

Progresul fizic al lucrărilor față de acum trei luni și jumătate când am vizitat șantierul se vede cu ochiul liber pe șantierul Romelectro-Duro Felguera, companiile care au fost contractate de Romgaz pentru execuția la cheie a unei centrale termoelectrice noi

Cele două generatoare pe aburi sunt pe poziții, urmează să fie amplasate transformatoarele, ceea ce va presupune pregătirea unei întregi infrastructuri.

 

 

“Lucrările se vor desfășura cu ajutorul unei macarale de mare capacitate, de 600 de tone, pe șenile, aici va fi instalată, pregătită infrastructura, presiunea la sol este foarte mare pentru această macara și necesită o pregătire deosebită. Cu aceeași macara, după ce vor fi amplasate pe fundație transformatoarele vom ridica podul rulant în mijlocul sălii mașinilor, 50 de tone forță, are două cârlige, unul de 5, altul de 50 de tone, și podul din deschiderea C, în zona turbinelor cu gaz, 11 și 12”, a explicat Liviu Bucur – manager de proiect Romelectro, la vizita de joi, 7 februarie, a ministrului Energiei, Anton Anton, pe șantierul noii centrale termoelectrice.

Nu sunt însă singurele lucrări care sunt în desfășurare.

“Vom face preansamble, 23 de bucăți pentru BOB. Estacada principală pe care vor fi montate țevile de legătură între cazane și turbinele cu aburi. Sunt undeva 400 de tone de montat, distanța este foarte mare, vom arunca preansamble de 20 de tone, undeva la 50 de m distanță, în spate vom amplasa două macarale turn care vor lucra una  peste alta, una la 50 m, iar cealaltă la 60 de m, iar aici în frontul sălii mașinilor vom avea a treia macara pentru învelitoare”, a mai precizat managerul de proiect.

Lucrări de montaj sunt în derulare și pe structura sălii mașinilor. În șantier observăm chiar și alpiniști care au fost contractați pentru urgentarea lucrărilor ca să nu mai fie folosite schele și instalații de ridicat.

 

Întârzieri de 3-4 luni

 

Cu toate acestea, graficul de lucrări este întârziat cu 3-4 luni, cum avea să remarce ministrul Energiei, Anton Anton.

 

 

“Ritmul lucrărilor, eu mi-aș dori să fie mai ridicat, mai intens. Sigur, au existat tot felul de povești relativ obiective, dacă începem și vorbim despre faptul că la început, când au ajuns pe teren, au constatat că trebuie puși piloni și trebuie alt fel de fundație. Noi sperăm și ni s-au dat asigurări astăzi de către constructor, de către proiectanți, de către managementul de proiect că aceste întârzieri vor fi recuperate”, a declarat acesta.

Stadiul fizic al lucrărilor sunt destul de avansate însă, astfel că există certitudinea că, anul viitor, centrala va fi pusă în funcțiune.

„Ca orice investiție este măcinată de neprevăzut. În prima fază a fost apariția necesității unor piloți suplimentari la fundație, care a generat o întârziere de aproape 4 luni, încercăm să o recuperăm. În acest moment, construcţiile civile şi industriale sunt realizate în proporţie de 74%, ceea ce aţi putut vedea şi cu ochiul liber în şantier. În ceea ce priveşte partea tehnică, electrică, sunt undeva la 60 şi ceva la sută. Anul viitor se va finaliza negreşit”, a subliniat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz SA Mediaș, compania beneficiară a lucrării.

Însă oficialul guvernamental a apreciat că investiția de la Iernut este cea mai importantă după cea de la Unitatea II a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, inaugurată oficial în 5 octombrie 2007.

“De la Unitatea II de la Cernavodă nu a existat o investiție mai importantă, cred. Asta înseamnă o investiție de 270 de milioane de euro. Această investiție înlocuiește vechea centrală, care și-a făcut datoria cu vârf și îndesat, dar care nu mai poate funcționa în condițiile actuale. Centrala nouă are randamentul cam de două ori mai mare decât cea veche, adică ardem la aceeași putere jumătate din cantitatea de gaz pe care o ardeam înainte, ceea ce înseamnă că am ajuns în zilele noastre cu tehnologia față de tehnologia din anii 60”, a spus ministrul Anton Anton.

 

Randament de 56,42%

Când va fi gata, noua centrală, cu ciclu combinat gaze-abur, va fi formată din patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

“În turbina pe gaze se arde gazul care generează la generator tensiune electromotoare și face curent. Din gazele fierbinți care au antrenat turbina cu gaze intră în cazanul recuperator, acolo nu mai ardem alt gaz, se produce abur, care antrenează turbina pe aburi. Și astfel dintr-o singură ardere producem de două ori energie electrică”, Angela Bircea, director tehnic interimar al Sucursalei Romgaz de Producție Energie Electrică Iernut.

Noua centrală va avea un randament de 56,42% față de 38% cea veche, care funcționează din 1963.

De altfel, centrala veche va ieși încet-încet din uz.

„În acest moment centrala veche merge cu 400 Megawatt, trei grupuri, unul de 200 MW, două de câte 100 MW. Undeva, pe la mijlocul anului 2019, din cauza necesităţilor de interconectare cu centrala nouă va ieşi din funcţiune şi grupul 5, de 200 MW şi atunci vor rămâne grupurile 1-4, cu 200 MW în total”, a arătat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Oricum, fără investiții pentru reducerea poluării cu oxizi de azot, centrala veche nu va mai funcționa din iulie 2020 din aceste motive de mediu.

Contractul pentru execuția investiției „Ciclu combinat cu turbine pe gaz” – Iernut a fost câștigat, în 2016, de asocierea formată din Duro Felguera SA şi SC Romelectro SA, iar durata contractului este de 36 de luni.

Termocentrala de la Iernut se află în patrimoniul Romgaz din 2013, când a fost preluată de la Elcen pentru stingerea unor datorii.

Ligia VORO

Related posts

Porr Construct aproape de finalizarea lucrărilor la pasajul Universității din Oradea

Traian Dan

EnergoBit, în criză de meseriași

Nora Dumitrescu

FOTO: Premierul Orban, în vizită la unitatea de producție Star Assembly

Transilvania Business

Sibiu Feeric Fashion Week de 10

Ionut Oprea

Vinurile de Jidvei, medaliate cu aur și argint la cea mai mare competiție din lume

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara va construi două terminale noi

Stefana Muresan

Rectorul UVT, apel pentru dezvoltarea durabilă a Timișoarei

Stefana Muresan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

The Economist, în suplimentul „Lumea în 2019”: România va avea a doua cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană în 2019, de 3,7%

redactia

Vegis.ro în 2018: afaceri de 2.6 milioane euro și creștere de 40%

redactia

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Telegondola de la Turda, construită în parteneriat

Nora Dumitrescu

Hrana sustenabilă este o responsabilitate comună: Transavia prezintă primul raport de sustenabilitate din industria alimentară, realizat de o companie cu capital 100% românesc

Nicolae Pop

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2017

Nicolae Pop

Modernizarea aeroportului din Baia Mare costă 63 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Hunedoara, Cluj, Brașov: județele cele mai lovite de insolvență în Ardeal

Nora Dumitrescu

Contribuabilii pot solicita de la ANAF prin SPV fișa de plătitor simplificată

Traian Dan

Fabrica de viori din Reghin își va investiga instrumentele la Cluj

Nora Dumitrescu

Clusterul AgroTransilvania, invitat la Săptămâna Verde a Europei

Nora Dumitrescu

Sondaj UE: Trei din cinci români apreciază pozitiv măsurile UE antiCOVID

Gruita Ienasoiu

Austriecii de la Austrotherm – a treia fabrică de polistiren din România, la Arad

Stefana Muresan

ADR Centru: Alte 17 firme, contracte de finantare nerambursabila de peste 80 milioane lei

Stefana Muresan

Sibiu: Lidl vrea XXL Mega Discount

Stefana Muresan

Timişoara: Israelienii de la Plaza Centers au scos terenul la vânzare

Stefana Muresan

Leave a Comment